Subota!
Izvinjavam se, ali je i treća stavka u kontekstu, pa bih i nju ubacio.
Pozdrav svima.
3. Sada važi NOVI ZAKON. Jer se Starim Zakonom niko nije mogao spasiti:
[FONT=&]Римљ. 1:17[/FONT][FONT=&] Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру, као што је написано: Праведник ће од вере жив бити.[/FONT]
[FONT=&]Римљ. 3:[/FONT][SUP][FONT=&]20[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер се делима закона ни једно тело неће оправдати пред Њим; јер кроз закон долази познање греха.[/FONT][SUP][FONT=&]21[/FONT][/SUP][FONT=&] А сад се без закона јави правда Божија,[/FONT][FONT=&]посведочена од закона и од пророка;[/FONT][SUP][FONT=&]22[/FONT][/SUP][FONT=&] А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују;[/FONT][FONT=&]јер нема разлике. [/FONT][SUP][FONT=&]27[/FONT][/SUP][FONT=&] Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.[/FONT]
[FONT=&]Дела 15: [/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, ког ни очеви наши ни ми могосмо понети?[/FONT]
[FONT=&]Галат. 2:16[/FONT][FONT=&] Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати.[/FONT]
[FONT=&]Галат. 3:5-7[/FONT][FONT=&] Који вам дакле даје Духа и чини чудеса међу вама, чини ли делима закона или чувењем вере?[/FONT][FONT=&] Као што Авраам верова Богу, и прими му се у правду.[/FONT][FONT=&]Познајте[/FONT]
Pošto se Zakonom niko ne može spasiti (najbolji su nam primer fariseji – oni su mnogo bolje držali subotu nego danas ASD. I znamo koliko im je to vredelo)
[FONT=&]Evo još jednog ODLIČNOG primera da je SUBOTA data Jevrejima i da za Hrišćane ne važi:[/FONT]
[FONT=&]Матеј 8:[/FONT][FONT=&]9,10 [/FONT][FONT=&]Јер и ја сам човек под власти,и имам под собом војнике,па кажем једном: Иди, и иде; и другом: Дођи, и дође; и слузи [/FONT][FONT=&]свом:Учини то,и учини.А кад чу Исус,удиви се и рече онима што иђаху за Њим: Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох. ([/FONT][FONT=&]Izveštaj o rimskom kapetanu[/FONT][FONT=&]!)[/FONT]
[FONT=&]Матеј 15:[/FONT][SUP][FONT=&]22[/FONT][/SUP][FONT=&] И гле, жена Хананејка изађе из оних крајева, и повика к Њему говорећи: Помилуј ме Господе сине Давидов! Моју кћер[/FONT][FONT=&] врло мучи ђаво. [/FONT][SUP][FONT=&]23[/FONT][/SUP][FONT=&] А Он јој не одговори ни речи. И приступивши ученици Његови мољаху Га говорећи: Отпусти је, како виче за нама. [/FONT][SUP][FONT=&]24[/FONT][/SUP][FONT=&] А Он одговарајући рече: Ја сам послан само к изгубљеним овцама дома Израиљевог. [/FONT][SUP][FONT=&]25[/FONT][/SUP][FONT=&] А она приступивши поклони Му се говорећи: Господе помози ми! [/FONT][SUP][FONT=&]26[/FONT][/SUP][FONT=&] А Он одговарајући рече: Није добро узети од деце хлеб и бацити псима. [/FONT][SUP][FONT=&]27[/FONT][/SUP][FONT=&] А она рече: Да, Господе, али и пси једу од мрва што падају с трпезе њихових господара. [/FONT][SUP][FONT=&]28[/FONT][/SUP][FONT=&] Тада одговори Исус, и рече јој: О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.[/FONT]
[FONT=&]Лука 4:27[/FONT][FONT=&] И многи беху губави у Израиљу за пророка Јелисија; и ниједан се од њих не очисти до Неемана[/FONT][FONT=&]Сиријанина[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]Dela 10 i 11 poglavlje[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]([/FONT][FONT=&]Kornilije je bio rimski kapeta i neznabožac! [/FONT][FONT=&]A krstio se ceo njegov dom!)[/FONT]
[FONT=&]I koliko na naše spasenje utiče držanje SUBOTE[/FONT][FONT=&]![/FONT]
[FONT=&] I čuveni primer fariseja i carinka. Farisej je sigurno držao SUBOTU. Za carinika ne znamo. Ali čim nije smeo da uđe dublje u Sinagogu, znači imao je neki veoma jak razlog. A u to vreme najprepoznatljivi je bila subota. Gotovo sigurno je radio subotom.[/FONT]
[FONT=&]Лука 18: [/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] Два човека уђоше у цркву да се моле Богу, један фарисеј и други цариник. [SUP]11[/SUP] Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже! Хвалим те што ја нисам као остали људи: хајдуци,неправедници,прељубочинци или као овај цариник. [SUP]12[/SUP] Постим двапут у недељи;дајем десетак од свега што имам. [SUP]13[/SUP] А цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију подигнути на небо, него бијаше прси своје говорећи: Боже! Милостив буди мени грешноме.[/FONT]
[FONT=&] A znamo ko je u ovom primeru osuđen a ko ne![/FONT]
PITANJE:
Kako je mogao Hrist, i Apostoli da izjave ovakve stvari ako je subota toliko važna za spasenje. Ovi primeri nam očigledno govore da za spasenje nije bitna subota, VEĆ NEŠTO DRUGO:
[FONT=&]Матеј[/FONT][FONT=&]7:12[/FONT][FONT=&] Све дакле што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима: јер је то закон и пророци.[/FONT]
[FONT=&]22[/FONT][FONT=&]: 36-40[/FONT][FONT=&] Учитељу! Која је заповест највећа у закону?[/FONT][FONT=&] А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.[/FONT][FONT=&] Ово је прва и највећа заповест.[/FONT][FONT=&] А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.[/FONT][FONT=&] О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.
[/FONT]
[FONT=&]Јаков 1:[/FONT][FONT=&]25[/FONT][FONT=&] Али који провиди у савршени закон слободе и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, онај ће бити блажен у делу свом.[/FONT]
[FONT=&]1. Јов. 4:[/FONT][SUP][FONT=&] 16[/FONT][/SUP][FONT=&] И ми познасмо и веровасмо љубав коју Бог има к нама. Бог је љубав,и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји.[/FONT][SUP][FONT=&]17[/FONT][/SUP][FONT=&] Тим се љубав у нама савршује да имамо слободу на дан судни; јер као што је Он и ми смо на свету овом.[/FONT][SUP][FONT=&]18[/FONT][/SUP][FONT=&] У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер страх има муку. А ко се боји није савршен у љубави.[/FONT][SUP][FONT=&]19[/FONT][/SUP][FONT=&] Да имамо ми љубав к Њему, јер Он најпре[/FONT][FONT=&] показа љубав к нама.[/FONT][SUP][FONT=&]20[/FONT][/SUP][FONT=&] Ако ко рече: Ја љубим Бога, а мрзи на брата свог,лажа је; јер који не љуби брата свог,кога види, како може љубити[/FONT][FONT=&] Бога, кога не види?[/FONT][SUP][FONT=&]21[/FONT][/SUP][FONT=&] И ову заповест имамо од Њега: Који љуби Бога да љуби и брата свог.[/FONT]
[FONT=&]Римљ. 13:[/FONT][SUP][FONT=&]7[/FONT][/SUP][FONT=&]Подајте, дакле, свакоме шта сте дужни: коме дакле порезу, порезу; а коме царину, царину; а коме страх, страх; а коме част, част.[/FONT][SUP][FONT=&]8[/FONT][/SUP][FONT=&] И не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другог; јер који љуби другог закон испуни.[/FONT][SUP][FONT=&]9[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер ово: Не чини прељубе,[/FONT][FONT=&] не убиј, не укради, не сведочи лажно, не зажели, и ако има још каква друга заповест, у овој се речи извршује, то јест: Љуби ближњег свог као самог себе.[/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] Љубав не чини зла ближњему; дакле је љубав извршење закона.[/FONT]
Prema tome jasno se iz ovih stihova vidi koliko na naše spasenje utiče SUBOTA, a koliko LJUBAV prema bližnjem.
Ali nažalost bog ovoga sveta zamrači i um i oči i sluh da to ljudi ne mogu videti i prepoznati. No dobro, ne treba gubiti nadu. Svako ko je čistog srca će videti Gospoda!
Poz