PECAT BOGA ZIVOGA
Na istoku pecet se mnogogvise u stara vremena upotrebljasvao nego danas. Otisak pecata garantovao je ispravnost dokumenta.
Slika o stavljanju znaka ili pecata RADI RASPOZNAVANJA I zastite od unistenja potice iz Starog zaveta. Izrailjcima je bilo naredjeno da krvlju jagnjeta oznace svojew domove.
“I neka uzmu krvi od jagnjeta I pokrope oba dovratka… Jer cu poci tu noc po zemlji Misirskoj I pobicu sve prvencew u zemlji misirsko… I krv ona bice vam znak.. I kad vidmo ZANAK procicu vas.” 2. Mojsijeva 12,7-13. Ovaj zan na kuci sacuvaoi je njihovu decu od pomora.
I prorok Jezekilj govori o stavlkjsanju
“znaka na celo” onima koji “ridaju radiu svih gadova sto se cine u Jerusalimu. “Ali na kome god b8iude znak ik njemu ne pristupajte.” Jezekilj 9,2-6.
Apostol Jovan upotrebljava ovu istu sliku opisujuci Bozji narod koji treba da se zapecati
“pecatom Boga zivoga” pred kraj vremena milosti I pre izlivanja sedam poslednjih zala na Zemlju.
Kao sto je za Bozju decu u staro vreme zanak ili pecat bio zastitni znak koji ih je stitio od unistenja, tako isto u poslednje vreme Bozji pecat sacuvate verner od strahota sedam posolednjih zala koje ce se izliti na ovu Zemlju. Zahvaljujuci samo ovom pecatu Bozja deca ce moci d apostanu u ono
“zalosno vreme kakvu nije bilo od kako je naroda”.
Neposredno pre nego sto udjemo u vreme nevolje, primicemo svi pecat zivoga Bohga.
Najpre da vidimo sta je pecat pa onda da vidimo kako ga primamo?
Sta je pecat ili znak?
“
Ali subote moje svetkujte da su znak izmedju mene iu vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvecujem.” 2. Mojsijeva 31,13.
“I subote svoje dado him
da su znak izmedju mene I njih da biu znali da sam ja Gospod koji ih posvecujem… I subote moje svetkujte da su znak izmedju mene I vas, da znate da sam ja Gospod Bog vas.” Jezekil 20,12.20.
Bozji pecat obeleznja i znak njegove vlasti,
nalazi se u cetvrtoj Bozjoj zapovesti. “Jer je za sest dana
stvorio Gospod nebo I zemlju, more i sto je goid u njima; a u sedmi dan pocinu; zato je blagoslovio Gospod dan subotni i posvetio ga.” 2. Mojsiujeva 20,11.
Bog je dao subotu kao znak duhovnog posvecenja (Jezekilj 20,20).
Svetkovanje subote je spoljni znak predanja Bogu. Praznovanjem subote vernik
prima blagoslove koje je Bog od stvaranja namenio ljudima.
Postoji velika razlika izmedju formalistickog i duhovnog posvecenjsa Bogu. Coveku najpre dolazi svetlost istine kojoj sledi potpuno predanje Bogu, i tek posle tog iskustva prirodno dolazi poslusnost Bozjem zakonu ciji deo je i subota.
Vrlo vazno zapazanje.
Nece svi koji svetkuju subotu biti zapecaceni. Bozji pecat nece se nikad staviti na celo nepokajanog i necistog coveka i zene.
Is ovoga mozemo zakljuciti
da ce Bozji znak ili pecat primiti samo oni koji su usred “prevara i neverstva izgradili savrsen hriscanski karakter, koji su nastavili da postuju Bozji zakon i onda kada su ga drugi hriscani proglasili bezvrednim i koji su bez mana na Bozjim merilima.
Bozji znak ili pecat ce se staviti samo na cela oih kojima je Bozji zakojn u crcu i mislimaiI kojiu su poslusni i verni Boizjim zahtevima.
Praznovanje subote je smao spoljni znak oddanosti Bogu i obelezje onih koji su verom primili Gospoda Isusa Hrista u svoje srece koji u njima obnavlja novoga coveka ciji karakter je slican Hristovom.
Iz svega ovoga mozemo zakljuciti da je Bozjiu pecat
TROATRUKI ZNAK POSVECENJA HRISTU:
- To je znak licne poboznosti
- On je znak karaktera koji se razvio po uzoru na Gospoda Isusa Hrista.
- To je znak poziusnosti Bozjoj voilji izrazenoj u Njegovom zakonu.
Nastavice se