Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Mnoge od vas, možda, nece zanimati ova tema, ali uostalon, namjenjena je za one koji vole rijeke i druženja na rijekama. Malo opšitnije bih vas želio upoznati sa medunarodnom rijecnom regatom, osmom po redu, pod nazivom Spust murskih ladja. Polazište regate, da ne kažem start, je u austrijskom mjestu Mureck, a završetak je u hrvatskom mjestu Domašinec.
Regata ukupne dužine oko 76 km odvija se u dva dana, ove godine je bila 10. i 11.07.2010. godine, gdje se prvoga dana prede oko 47 km, a drugoga oko 29 km. Cijelom tom dužinom se plovi rijekom Murom koja je dosta brza, a temperatura joj je oko 15 c. U regati ucestvuju ucesnici iz Austrije, Slovenije, Madarske i Hrvatske, a ujedno su i neka mjesta iz tih država domacini svim ucesnicima regate.
Ove sam godine po treci puta zaredmo ucestvovao u regati i mogu reci da je ove godine bila najbolja do sada. Stariji ucesnici koje sam upoznao dali su o ovogodišnjoj regati isto mišljenje.
No zaplovimo zajedno....
Polazak je bio kod, vama vec znanoga, pješackoga mosta nedaleko od sela Apaši u Sloveniji.
Domacini iz turisticke zajednice sela Apaši potrudili su se da ne idemo žedni i gladni na put. Iznesli su svega onoga što inace jedu na ovakvim svetkovinama...
. ali bez Uniona se nije moglo. Bitno je pomogao da se priloženo i iskonzumira...
Poslije okrepe ubacismo plovila u Muru....
....a onda sacekasmo da nam se pridruže regataši iz Austrije koji su sa svoje strane rijeke ušli u vodu nekoliko kilometara uzvodnije od nas ...
...kada su se i oni okrijepili zaplovismo zajedno...
.....kako je moj Odisej bio najpokretljiviji, mogao sam sa svima se pozdraviti, pogotovu što mnoge znam sa ranijih druženja na Muri...
... prijatelji iz Slovenije
... vec u pocetku, a kasnije i tokom plovidbe bili smo pod budnim nadzorom ekipe za spašavanje...
.... voda je bila topline na razini srednje ohladene pivce (15c) , no unatoc tome neki su se poceli kupati...
Unatoc modernim plovilima koja su ucestvovala, regata je bila posvecena starim drvenim camcima (ladjama kako to Medimurci kažu) koji su ravnopravno sa ostalima ucestvovali ...
... posade su bile vrlo obazrive prema ucesnicima i pažljivo su pratile zbivanja da ne bi netko uzeo premalo tekucine na ovom pretoplom damu, pa imao posljedice od dehidracije...
... i taman kada obidoh nekoliko posada, razmjenivši pri tome pozdrave sa njima doplovismo do Bad Radkersburga. Nismo niti osjetili da smo vec prešli oko 8 km puta.
...a nakon 30-tog km puta dodosmo i do Otoka ljubavi kod Ižakovaca u Sloveniji. Tu malo zastasmo, odslušasmo tribinu o zaštiti rijeke Mure, otvorismo po koju pivicu (neki cak i sok)...
...pa nastavismo s plovidbom...
.... dan je prekrasan, rijeka brza i virovita, društvo se vec naviklo jedni na druge, sve se više spajaju camci iz raznih država u zajednicku grupu, pjesma se cuje iz pojedinih zemalja ...
... namjerno vam nisam pokazao cime smo nastavili borbu protiv dehidracije jer bi mislili da smo bili skup nautickih alkoholicara. Kada smo sve usvojili, vidjeli i oprobali krenusmo dalje...
... povremeno su nas sa obale pozdravljali, ali i sa skela ljudi koji vole rijeku i plovidbu na njoj ....
... druženja regataša su nastavljena uz sve bucniji razgovor i glasniju pjesmu...
... doplovismo i do 40-tog km puta na granicu Slovenije i Hrvatske, kod mjesta Gibina. Ovdje je organizirana kontrola izlaska iz EU državljanima Slovenije, dok se ostale nije kontroliralo. Docekani smo simpaticnim orkestrom koji nas je obradovao...
... ali i domacicama koje nam nešto spremiše...
... nakon obilaska domacica vratismo se orkestru ...
...pridodali smo im i hor pjevaca ...
... i šumama uz rijeku cula se pjesma i svirka, koje se dogodine nece cuti. Nakon obavljenih formalnosti na granici uplovismo u Hrvatsku...