Ishrana pasa

Član
Učlanjen(a)
24.08.2009
Poruka
47
:) Pozdrav svim ljubiteljima životinja pošto nema nažalost još foruma o
Životinjskom carstvu evo da vam pomognem bar ovde ,nadam se da će
i taj forum otvoriti pa ćemo moći više da de družimo sa dobrim savetima

---
Da li svog psa hranite gotovom hranom ili kuvanom hranom???
KAKO DA HRANITE SVOG PSA
Pas ima potrebu da se hrani na odgovarajući način, i taj svakodnevni zadatak pada u deo gospodaru. lako se psu pripisuje mana da je gurman, iako izgleda da raspolaže neuobičajenim digestivnim sposobnosdma dovoljno je samo videti ga kako glodje staru sumnjivu kost zatrpanu ko zna orkad za njega ipak nije dobro da jede kao njegove gazde, a još manje da se zadovoljava time šro će na kraju pojesti ostatke sa njihovog stola. Proteini (meso riba), balastne materije (zeleno povrće, mekinje), masti (biljne, nekuvane i dopuna u vidu vitamina i minerala čine idealnu porciju za svog psa, vodeći naravno računa o njegovoj starosti, o njegovoj situaciji i zdravsrvenom stanju: kuja koja doji štene od tri meseca, hrt za treniranje, ili vučni pas nemaju iste potrebe za hranom. Valjana ishrana, izbalansirana i racionalna, delovaće preventivno ili će pak doprineti izlečenju mnogih bolesti. Bilo da kupujete gotovu hranu (kroketi, konzerve...), bilo da vi lično spravljate hranu za svog psa, budite rigorozni kada su u pitanju proporcije; podelite hranu na dva obroka koji se daju u tačno određeno vreme i ne zaboravite da ishrana svog psa, koja ne mora biti raznovrsna, mora ipak pokrivati sve njegove potrebe, ni siromašna, ni preobilna, kako bi bio u formi i ostao vitalan... tokom čitavog svog života.IZBOR NAMIRNICA
Pas se može hraniti na različite načine, kašom ili domaćom hranom - koju gazda spravlja kod kuće -do hrane pripremljene industrijskim putem. Potpuna, jednostavna za upotrebu, ta hrana se često približava savršenoj nutricionoj ravnoteži. Najzad, postoje i druge vrste hrane, sa domaćom osnovom i industrijskom dopunom. Iscrpnija analiza tih različitih načina ishrane psa u kući omogućiće vam da odaberete najprilagođeniji tip ishrane. Ono najbitnije u ishrani psa vezano je za neophodnost da se zadovolje njegove potrebe u pogledu velikih grupa hranljivih sastojaka, čija srazmera varira zavisno od starosti, situacije i zdravstvenog stanja. Svaka grupa namirnica treba da pokrije te potrebe.
DOMAĆI OBROCI
Ako sami pravite kašu za svog psa - što se naziva domaćom porcijom, treba da pazite da ona uvek sadrži :
- proteine (meso, riba) ;
- skrob (žitarice) ;
- balastne materije (zeleno povrće, mekinje) ;
- masti (biljno ulje);
- dopunu minerala i vitamina.
Izvori tih hranljivih sastojaka su različiti. Da biste ispravno hranili svog psa :
- dajte mu sirovo meso ili dinstano, nemojte ga nikad pržiti ;
- pirinač ili testeninu treba dugo kuvati ;
- nemojte nikad kuvati ulje koje dodajete kaši;
- nemojte nikada zaboraviti da dodate minerale i vitamine.


GOTOVA HRANA
Industrijska hrana za pse danas je u većini slučajeva prilagođena potrebama životinje, mada je ponekad još više prilagođena potrebama gospodara ... Po mišljenju veterinara i nutricionista specjalista, ta hrana je potpuno uravnotežena. Time se objašnjava snažan razvoj njene prodaje tokom već 30 godina, budući da 62 % vlasnika pasa koristi sada gotovu hranu. Ipak, da bismo mogli pravilno odabrati, treba da budemo dobro obavešteni. Industrijska hrana za pse svrstava se u tri kategonje :
- suva hrana (kroket, supe u vidu kockica kojima se dodaje voda), koja sadrži od 5-10 % vode;
- poluvlažna hrana (kobasice, meki kroketi), sa 20-25 % vode;
- vlažna hrana (konzerve), sa 65-80 % vode.
Ta hrana, za koju treba pažljivo pročitati etikete, ima brojne prednosti.
- lakoća upotrebe i konzerviranja ;
- manja cena koštanja, posebno za krokete - jer ako se izuzme suva materija, jedino korisna, voda iz konzervi plaća se veoma skupo;
- distribucija uravnotežene hrane, bar za psa koji živi u normalnim uslovima.
Treba paziti da se ne pomešaju termini "kompletan" i "komplementaran", jer se prvi koristi sam, a drugi kao dodatak osnovnoj namirnici. Vlasnik takođe treba kritički da se odnosi prema nekim komercijalnim izrazima koji su od malog praktičnog značaja: "vidljivo uravnotežen", zahvaljujući sredstvima za bojenje, u stvari, ponovo sačinjeni, sa ovom ili onom aromom ... U slučaju nejasnoće, može se pisati ili telefonirati proizvođaču da bi se dobila tehnička dokumentacija koja će omogućiti da se objektivnije proceni proizvod



PRAVLJENJE PORCIJE
Poznavanje energije neophodne psu u zavisnosti od njegove težine s jedne strane, i energetske vrednosti namirnica računate u kcal E.M. s druge strane, omogućuje da utvrdimo koju količinu savršeno uravnotežene hrane treba dati psu.
Za one koji koriste domaće porcije tj. one koji kupuju sveže proizvode, sami pripremaju i kuvaju kašu, možemo predložiti jednostavno pravilo za postizanje tražene ravnoteže :
- meso 4 dela
- pirinač (pre kuvanja) 3 dela
- zeleno povrće 2,4 dela
- ulje od kukuruza 0,2 dela
- suvi kvasac 0,2 dela
- minerali kao dopuna 0,2 dela Tako, kilogram domaće porcije sa 2000 kcal E.M. sadiži:
- 400 g mesa ;
- 300 g pirinča ;
- 240 g boranije ,
- 20 g ulja od kukuruza (1 supena kašika);
- 20 gr kvasca (ista mera);
- 20 g minerala (ista mera);. Da biste utvrdili koju količinu domaćeg obroka treba dati vašem psu, neophodno je da znate broj kilokalorija koji mu je potreban u zavisnosti od njegove težine. Ako upotrebljavate gotovu hranu iz trgovine, možete lako proveriti da li izabrani proizvod zaista odgovara datim vredaostima (tu opet, ne treba mešati suvu i vlažnu materiju). Primera radi, evo kako izračunati energetsku koncentcaciju hrane čija etiketa daje sledeće analitičke karateristike :
- M.P.b. (bruto proteinske materije) = 6,5 %
- M.G. (masne materije) = 4 %
- M.M. (mineralne materije ili pepeo) = 2 %
- Cell. (celuloza) = 1 %
- vlaga = 75 % To znači da je na 100 g gotovog proizvoda 25 g sastavljeno od :
- 6,5 g proteinske materije ;
- 4 g masnih materija ;
- 2 g minerala ;
- 1 g celuloze ;
- 11,5 g glicida.
Valja imati na umu da se glicidi nikada ne pominju na etiketama. Do nijihove količine dolazimo oduzimanjem ostalih komponenata od ukupne količine. Ako znamo energetske vrednosti svakog hranljivog sastojka , energetska vrednost 100 g hrane jednaka je (3,5 kcal x 6,5) + (3,5 kcal x 11,5) + (8,6 kcal x 4), tj. ukupno 97,4 kcal E.M. , tj. 9~4 kilokalorija E.M. po kilogramu hrane. Kad saznamo kalorijsku vrednost hrane ostaje nam da izračunamo količnu koju treba dati u zavisnosti od broja kcal potrebih psu. Na primer, pas od 20 kg troši svakoga dana :
- 365 g kroketa,
- ili 425 g poluvlažne hrane ;
- ili 1020 g hrane iz konzerve. Najsigurniji način da se količina koju treba dati odraslom psu prilagodi, jeste kontrolisanje njegove težine svake sedmice.
OBROK VARIRA SA UZRASTOM
Kao ključ dobrog zdravlja i zaloga dugovečnosti, ishrana treba da pruži psu materije uravnotežene kvantitativno i kvalitativno, da bi se pokrile njegove potrebe u pogledu nekih pedesetak neophodnih hranljivih sastojaka.
Međutim, potrebe u hrani kod psa osetno variraju sa uzrastom. Ako želimo optimalnu dugovečnost i optimalno zdravlje, mladi, odrasli i ostareli psi treba da se hrane različito i posebno prilagođeno. Dobro organizovana ishrana omogućuje da se psu obezbedi hrana:
- prilagođena njegovom uobičajenom ponašanju prilikom ishrane, specifičnostima njegovog varenja i metabolizma ;
- dovoljna i uravnotežena u zavisnosti od njegovog okruženja ;
- privlačna, ali i ekonomična po mogućstvu.
Iako je tržište industrijske hrane za domaće životinje danas u punom zamahu, ipak ostaje činjenica da se znatan deo populacije pasa u Francuskoj još hrani tradicionalnom hranom. Kaše spravljene kod kuće, u vidu domaćih porcija, još predstavljaju suštinski deo u obrocima pasa. Prodor industrijske hrane sigurno je sve snažniji svake godine ali, iako je 62 % vlasnika redovno kupuju, 23 % i dalje hrani svog psa isključivo ostacima hrane sa trpeze
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
1
imam pas pekinejzer on voli da jede samo divlu meso sta da radim da jede i granule i sve druge
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2010
Poruka
14
postavis mu granule i nista drugo pa kad ogladni jesce i njih to je kod mojih pasa upalilo
 
Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
110
i moj pas je hteo da bira dok je bio mali sta ce da jede, nije htela da jede suve granule npr. i onda sam joj jednog jutra stavio granule i nije pojela, uvece sam opet stavio nije, sutradan isto, i onda je prekosutra ujutru ogladnela pa je jela i te granule, od tad jede sta god da joj dam, nista ne ostaje u ciniji xD
 
Član
Učlanjen(a)
21.05.2010
Poruka
77
ja svom psu ne kupujem hranu on jede ono sto jedem i ja.ali sinoc sam cuo od prijatelja da je pravilo za ishranu pasa da jedu jednom dnevno(najbolje u isto vreme),a svaki sedmi dan da bude bez obroka.
da li je to tacno?
 
Član
Učlanjen(a)
22.11.2011
Poruka
8
ja svom psu ne kupujem hranu on jede ono sto jedem i ja.ali sinoc sam cuo od prijatelja da je pravilo za ishranu pasa da jedu jednom dnevno(najbolje u isto vreme),a svaki sedmi dan da bude bez obroka.
da li je to tacno?

Ovo da jednom nedeljno ostavljas psa bez hrane nema veze s mozgom.
Ja svog psa hranim jednom dnevno, ali vecina ljudi svoje hrani ujutru i uvece.
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Od hira do anoreksije

Od hira do anoreksije
Šta sve može biti u pitanju kad pas neće da jede ili nije sposoban za to

06b.jpg

Apetit je psihološka stvar

Postoje mnogi razlozi koji dovode do anoreksije. Gubitak apetita često je prvi znak bolesti kod psa. Bolesti digestivnog sistema (npr, jednjaka, želuca, creva, jetre, pankreasa), zatim bubrega, krvotoka, očiju, usta, nosa i grla, kože, mozga, pa i drugih organa, mogu da izazovu gubitak apetita. Takođe i bol može da izazove smanjenje apetita.

Postoje razlozi koji su manje ozbiljni po život i mogu privremeno da dovedu do gubitka želje za hranom kao što su, na primer, nova vrsta hrane ili uzroci vezani za ponašanje (novi dom, nova životinja ili član domaćinstva). Razlika između psiholoških i fizičkih razloga je u tome što fizičke obično prate i dodatni simptomi, koji ukazuju na to u kom pravcu treba razvijati potragu.

Bez obzira na razlog, gubitak apetita, ukoliko traje 24 časa i duže, ozbiljno utiče na zdravlje životinje. Veoma mladi psi (mlađi od 6 meseci) posebno su skloni problemima koje izaziva neuzimanje hrane.

Bolesti

Razne bolesti izazivaju gubitak apetita. Ako je reč o organima za varenje, treba imati u vidu moguće promene, od usta do creva, ne računajući žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Pregled usta je primaran i treba da pokaže da li je došlo do bilo kakvih promena na zubima, desnima, nepcu ili ždrelu. Sve što izaziva bol smanjuje želju za jelom, počev od zaglavljene koske, preko paradentoze do problema sa zubima. Osim toga, ako je oštećena nosna sluzokoža i pas ne može da namiriše hranu, što je prvi korak u stvaranju apetita i želje za uzimanjem hrane, opet je neće uzimati.

Ždrelo, raskrsnica disajnog i puta organa za varenje, takođe može biti pogođeno zapaljenskim procesom, ali to se ne javlja često samostalno, više je u sklopu infektivnih stanja koja počinju od usta i nastavljaju se naniže.

Jednjak, želudac, kao i tanko i debelo crevo, zbog raznih iritanata podležu zapaljenskom procesu. To izaziva bol, povraćanje, mučninu ili dijareju koji se reperkutuju kroz anoreksiju. Bolesti koje nastaju izazivaju paraziti (gliste i pantljičare), virusi (mačja kuga, korona, štenećak itd), kao i bakterije i gljivice. Uz to, javljaju se i alergijske reakcije na hranu, čirevi u želucu ili na crevima, kao i različiti kanceri. Ništa manje značajne su i delimične ili totalne blokade želuca i creva koje mogu biti izazvane velikim brojem parazita, stranim telom, prevelikom količinom pojedenih kostiju (formiraju sadržaj sličan malteru koji se teško ili nikako samostalno izbacuje), kao i razni tumori, benigne ili maligne prirode.

Uz ovo, kod poremećaja organa za varenje možemo očekivati i simptome poput povećane salivacije, povraćanja, dijareje, tromosti i neveselosti.

Jetra

Ovo čudo prirode, stvoreno da štiti organizam od različitih vrsta otrova, može i da se „pokvari“. U slučaju da ne funkcioniše kako treba, toksini počinju da deluju i na mozak pa otupljuje osećaj gladi. Tu se pre svega radi o hroničnoj upali jetre, poremećajima u cirkulaciji unutar ovog organa ili neželjenim efektima na dejstvo nekih supstanci (rimadil, sulfopreparati). Bolesti jetre najčešće su praćene povećanom salivacijom, povraćanjem, tromošću i letargijom.

Pankreas

To je žlezda čiji je učinak od životne važnosti. Njegovi enzimi omogućavaju razaranje hrane i korišćenje njenih sastojaka. Ukoliko dođe do zapaljenskih procesa na njemu, ovi enzimi ne završavaju u crevima, već unutar trbušne duplje, gde mogu korozivno da deluju. Ovakvi bolni procesi sigurno će izazvati nedostatak apetita, povraćanje i loše opšte stanje. Takođe i tumori pankreasa mogu da izazovu gubitak apetita.

Bubrezi

Kad su u pitanju bolesti organa za mokrenje, takođe ih možemo povezati sa uzrocima anoreksije. Često gubitak apetita i neprijatno ponašanje proističu iz čireva u ustima ili dublje, u digestivnom traktu, a sve zbog uremije (nastale u krvnim sudovima zbog nagomilavanja otpada koji nije prošao kroz bubrege). Pas će, pritom, da konzumira istu količinu vode (ili povećanu), pokušavajući da nadoknadi tečnost koja bukvalno prolazi kroz bubrege, uz istovremeno povraćanje i nezainteresovanost. Iako nisu svi problemi sa bubrezima opterećeni gubitkom apetita, bolje je da vas i na to upozorimo.

Bolesti koje izazivaju promene u krvotoku takođe mogu da navedu psa da ne uzima hranu. Ali, to je samo jedan od simptoma, uz koji se javljaju i slabost, anemija, ili obrnuto, policitemija (povećanje broja krvnih zrnaca).

Pregled

S vremena na vreme može doći do prezasićenja i gubitka apetita, a da ne spominjemo razmažene ljubimce koji neće sve da jedu. Međutim, nedostatak apetita jedan je od simptoma koji ukazuje na različite poremećaje u organizmu. Nekad možemo da očekujemo (ako je mehanički problem ili nešto banalnog karaktera) da je ovaj simptom jedini i da problem i nije tako veliki. Međutim, ako je napadnut neki organ, treba očekivati pravi talas propratnih simptoma koji, posle pažljive opservacije mogu da ukažu na izvor problema.

Nažalost, simptomi uz koje ide neuzimanje hrane, nisu ni po čemu specifični i potrebni su stručno mišljenje i multidisciplinarni pristup da bi se problem rešio. Možemo da očekujemo iscrpljivanje organizma i stalan negativan efekat izazivača bolesti što dovodi i do povraćanja, balavljenja i dijareje. Sve dalje izaziva malaksalost, nezainteresovanost za okolinu, povlačenje u skrovite uglove itd. Zbog poremećaja krvotoka, to jest nedostatka kiseonika, javlja se i otežano, ubrzano disanje, bledilo sluzokože, gubitak težine i dehidratacija.

Kod ovakvih stanja javljaju se dva problema. Prvi je sama bolest, a drugi to što psu ne možete putem hrane da nadoknadite neophodno, pa se javlja i manjak energije, proteina, vitamina, minerala itd. Dakle, ne samo što morate da lečite psa, već treba i veštačkim putem da date ono što je neophodno u održavanju golog života, i pritom da vodite borbu protiv bolesti. Zato da se na kraju vratimo na početak. Odbijanje hrane može da bude veliki problem pa ukoliko se na vreme ne obrati pažnja, možemo da očekujemo jake metaboličke poremećaje (naravno, zavisno od uzročnika) koji se dugo prevazilaze i sa promenljivim uspehom. Praćenjem ponašanja i uzimanja hrane, u startu ste na prvoj odbrambenoj liniji koja ne dozvoljava razvijanje ozbiljne bolesti i nanošenje štete vašem četvoronožnom prijatelju.

Zov
 
Učlanjen(a)
27.08.2013
Poruka
6
Mislim da je na ovu temu svasta receno, ali nista konkretizovano da bi se moglo smatrati pravilnim. Recimo, na ovde je to sve sortirano i sjajno ukratko objasnjeno. Mog psa hranim dva puta dnevno, mislim da je suludo ne hraniti ga jedan dan u nedelji kao sto je vec neko gore pomenuo!!, u svakom slucaju pogledajte pa prosudite http://petface.net/petopedija/?par=84
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
2.173
I ja svog psa hranim dva puta dnevno i mislim da mu ništa ne smeta.
 
Učlanjen(a)
27.08.2013
Poruka
3
Ovde ima dosta informacija o psima, ja ih cesto pratim jer je info koncizan, dizajn super i prija mi da kao vlasnik imam jedno mesto koje je posveceno ovoj problematici, umesto da jurcam po netu i slusajuci sve kontradiktorne stvari.
http://petface.net/petopedija/?par=15
 
Natrag
Top