Čaj - Lek za svaku boljku

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Makrobiotički čajevi i napici

Makrobiotički čajevi i napici

Napici su preko potrebni za održavanje dobrog zdravlja, dok je idealno piti samo kad se oseća žeđ. Ako ste neprestano žedni, to je znak da treba nešto promeniti sa načinom ishrane.Na primer, preterivanje sa namirnicama životinjskog porekla i kuvanje sa puno soli prouzrokuje zadržavanje tečnosti u telu, što se dešava i kada su u ishranu zastupljeni svi ekstremni ukusi slatko-slano.Leti smo skloni da pijemo hladne napitke, ali je najbolje izbegavati ledena pića, jer hladna hrana i pića loše utiču na varenje.


BANCA%20CAJ.jpg


U makrobiotici se svakodnevno koristi napitak banča čaj (preprženi listići zelenog čaja), kukiča čaj(prepržene grančice zelenog čaja), zeleni čaj, mu čaj, čajevi od žitarica i kafa od žitarica. Kukiča čaj se pije leti, a banča zimi. Oni imaju veliki procenat kalcijuma (tri puta više nego mleko), tako da su posebno pogodni za žene u menopauzi i osobe koje pate od osteoporoze. Efikasno uništavaju bakterije i otklanjaju otrove iz organizma. Zeleni čaj predstavlja snažno antioksidantno sredstvo (uništavaju slobodne radikale koji prouzrokuju starenje i propadanje organizma), snižava holesterol i gliceride.


MU%20CAJ.jpg


Mu čaj
je kreacija Džordža Oshava, koji je tradicionalne japanske principe makrobiotike preneo u zapadnu kulturu i sadrži 16 lekovitih bilja, između ostalih i žen-šeng. Preporučuje se za jačanje reproduktivnih i organa za varenje.Čaj od prženog ječma hladi telo i idealan je u vrelim toplim danima jer snižava temperaturu tela, dok je naročito dobar za odstranjivanje viška masnoća. Može se služiti topao i hladan. Pravi se tako što se na suvom tiganju desetak minuta preprži ječam, dok se ne razvije prijatan miris. Tri do četiri supene kašike ječma se kuva u litri vode pet do 15 minuta - zavisno od toga da li volite blaži ili jači čaj. Na isti način se priprema i čaj od prženog pirinča.

UMEBOSI%20CAJ.jpg


Umeboši čaj
je prijatno nakiseo. Hladi telo i sprečava gubitak minerala, jača krv i krvotok, reguliše probavu, neutrališe kiselost, odstranjuje probleme sa crevima i reguliše crevnu floru. Jednu umeboši šljivu (očišćenu od košpice i ispasiranu) kuvajte u dve šolje vode na tihoj vatri oko 20 minuta.Ume-šo-banča čaj se pravi tako što se sipa jedna šolja banča čaja na mesnati deo polovine šljive i doda kašičica soja sosa (tamari). Promešajte i pijte dok je vruće. Ovaj čaj pomaže u otklanjanju glavobolje u čeonom delu glave. U ovaj čaj se može dodati i četvrtina kašičice đumbira, što će poboljšati cirkulaciju.

SOLJA%20CAJA.jpg


Ume-šo-kuzu čaj
- Kuzu je dubok koren divlje loze koja raste u planinskim predelima. Poboljšava varenje, obnavlja energiju, reguliše crevnu floru i leči opstipaciju, povećava vitalnost i otklanja opšti zamor. Ovaj čaj se pravi tako što se najpre kafena kašičica kuzua rastvori u šolji hladne vode. Stavite da provri, smanjite vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok ne postane providan. Zatim dodajte polovinu ispasirane umeboši šljive i kafenu kašičicu tamarija. Ovaj čaj se pije dok je vruć, a između ostalog je odličan protiv gripa i prehlada.
Kombu čaj je dobar za jačanje krvne slike i odstranjuje i toksine iz organizma. Pravi se tako što se traka kombu alge od osam centimetara kuva u litri vode dok ne provri. Posle toga smanjite vatru i ostavite da ključa deset do 15 minuta.

SITAKE%20PECURKE.jpg


Šitake čaj
- Šitake pečurka je bogata antioksdantima, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, podiže imuni sistem i odlična je preventiva protiv kancera. Jedna do dve pečurke se može dodavati pri kuvanju bilo kog variva, dok se čaj koristi za opuštanje, kad je organizam pod dejstvom stresa. Rastvara višak masnoće životinjskog porekla (holesterol i trigliceride) i čisti jetru. Pravi se tako što se četvrtina šitake pečurke natopi sa malo vode i ostavi da stoji četiri do pet sati. Posle toga kuvajte to dvadesetak minuta sa prstohvatom morske soli ili kašičicom tamarija.




Izvor: Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matičnjak za bolje varenje

Matičnjak za bolje varenje

Blic 29.05.2010 13:46



Biljke koje su nam nadohvat ruke veoma retko koristimo da bismo sebi umanjili bol ili popravili rasposloženje

Pa ipak, matičnjak može da reguliše varenje, kamilica ima protivupalno dejstvo, a kantarion popravlja raspoloženje. Evo još nekih interesantnih stvari o ovim biljkama.

Matičnjak
Zahvaljujući sastojcima citralu i citronelalu, njeno eterično ulje ublažava grčeve, reguliše varenje i umiruje. U obliku čaja ili alkoholnog rastvora, matičnjak ublažava uznemirenost.


Kamilica

Ovaj žuto-beli cvet ima snažno protivupalno dejstvo. Ako imate bolove uzrokovane upalom sluzokože želuca ili iritacije na koži, prelije jednu kašičicu cvetova kamilice sa 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Pijte kao čaj ili natapkajte na iritirano mesto.


Kantarion
Kantarion sadrži supstancu hiperforin, koji reguliše metabolizam nervnih ćelija u mozgu i time popravlja raspoloženje. Možete da ga uzimate u obliku čaja ili tableta, ali imajte na umu da je potrebno oko tri nedelje da razvije puno dejstvo.


Bršljan

Evropska vrsta lijane nije naročito upadljiva, ali je veoma delotvorna, naročito protiv kašlja. Ekstrakti ove biljke koriste se pretežno kod infekcija disajnih puteva jer rastvaraju sluz.


Valerijana

Sa medicinske tačke gledišta, najzanimljiviji je onaj deo biljke koji se nalazi ispod zemlje. Koren sadrži mešavinu supstanci koja deluje umirujuće i na neagresivan način otklanja poremećaje sna.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čaj - Lek za svaku boljku

Alo 14.09.2010 11:24



Englezi su po njemu nadaleko poznati, Japanci ga vezuju za meditaciju, a Turci ga najviše piju. Jedan je od najstarijih napitaka na svetu, u čijoj aromi i relaksirajućem dejstvu čovek uživa preko 5.000 godina.

Doduše, u Srbiji kada gost zatraži čaj, domaćin obično pita: „Šta je, da nisi bolestan?“

Vrste i podvrste

Postoje dve grupe čajeva: čaj koji se dobija od biljke čaj i biljni čaj od lekovitih biljaka. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativni ili umirujući napitak, dok je biljni čaj lekovito sredstvo narodne medicine.

Tri su osnovne vrste čaja: zeleni, crni i „ulong“. Crni čaj je potpuno oksidisan i fermentisan, zbog čega ima tamnu boju. U ovu grupu spadaju čuveni „ingliš brekfast“, himalajski i cejlonski. Zeleni čaj ima delikatniji ukus, zlatnozelene je boje i izuzetno je koristan kao antioksidans.
U našem narodu reč čaj podrazumeva lekoviti biljni čaj, i on se neuporedivo više koristi od crnog ili zelenog čaja. Najčešće se priprema tako što se prelije ključalom vodom i tako dobije napitak koji ima lekovite osobine kao i sveža biljka. Uvek se pije svež, zaslađen, najbolje, medom, ako osoba nije dijabetičar.


Lekovita svojstva

Čaj od nane jača želudac i creva, a mentol osvežava, rashlađuje i ima antibakterijsko dejstvo. Da ublažite gorak ukus: listove nane preliti ključalom vodom i nakon 20 sekundi vodu prosuti, a listove preliti novom ključalom vodom. Čaj od šipka jača nerve i poboljšava raspoloženje. Bogat je izvor vitamina C, pa jača imunitet. Deluje preventivno u borbi protiv gripa, prehlade, reguliše stolicu, čisti pesak i kamen u bubrezima. Čaj od lipe pospešuje znojenje, pomaže kod upale grla, smiruje živce, leči nesanicu. Prevelike doze mogu izazvati srčane tegobe.
Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lek protiv depresije. Kamilica je „lek za sve“: probavu, temperaturu, grčeve, osipe, bolove u stomaku, umirenje. Zbog velike količine kalijuma, čaj od koprive je diuretik i dobar za lečenje upale mokraćnih puteva i prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Sadrži gvožđe, pa doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, štiti od malokrvnosti, pročišćava krv, koristan je u borbi sa kožnim oboljenjima i aknama. Preporučuje se kod infekcija u ustima.

Priprema čaja

Za pravi čaj voda ne sme biti ni prevruća ni prehladna. Kada se u njoj, pre ključanja, pojave mehurići (Kinezi ih zovu „riblje oči“), skida se sa vatre i prelije preko listića na dnu staklene šolje (staklo je važno zbog uživanja u boji tečnosti). Nekoliko minuta čeka se „buđenje“ čaja. Ako je voda bila prehladna, čaj se neće probuditi. Ako je bila prevruća, čaj je mrtav. Mleko se dodaje samo u jake čajeve. Crni čaj se priprema tako što se listići preliju ključalom vodom i procede posle pet minuta.
Po pravilu, u čajeve se ne dodaje limun, šećer ili med jer se na taj način menja njegova specifična aroma, osim kod zelenih čajeva koji mogu biti bezukusni. Listići zelenog čaja preliju se mlakom vodom i procede posle 2-3 minuta. Ako je voda toplija ili ako se kasnije procedi tanin će dati gorak ukus.
Biljni čajevi se pripremaju tako što se ravna kašika čaja prelije sa dva decilitra prokuvale vode, poklopi, ostavi da odstoji pa procedi. Pijte uvek sveže. Kada se koristi kao dodatna terapija, konzumira se 2-3 puta dnevno jedna šolja nekoliko nedelja. Sve biljke koje sadrže lekovita eterična ulja (kamilica, tetrljan, matičnjak itd) samo prelijemo vrelom vodom i ostavimo ih pokrivene od 3 do 5 minuta. Bobice (šipak, glog) potopimo u hladnu vodu i zatim kuvamo.

Popariti za obloge

Za pripremu obloga stavimo bilje u hladnu vodu, koja zatim treba da provri. Ako je reč o kamilici, metvici i majčinoj dušici, pustimo da u loncu provri voda, pa preko njega stavimo cediljku u koju stavljamo sveže ili osušeno bilje i prekrijemo. Kad omekša, uviti bilje u gazu i staviti na obolelo mesto. Prekriti vunenom maramom i čvrsto zaviti zavojima.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lekoviti matičnjak: Prirodni recepti protiv nesanice i nervoze

Lekoviti matičnjak: Prirodni recepti protiv nesanice i nervoze

Žena blic 01.10.2010 15:47



Redovno pijte čaj od matičnjaka, pa ćete popraviti apetit i rešićete se nervoze, drhtavice i glavobolje uzrokovane stresom.

Matičnjak je lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska biljka. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama…
Matočina, limun trava ili pčelarica, kako se u narodu još naziva matičnjak, spada u višegodišnje biljke, dostiže visinu od oko 60 cm i ima bele, plavičastobele, bledoružičaste ili žućkastobele cvetove. Njegov opojni miris najviše podseća na limun.
Matičnjak se bere u proleće, pre cvetanja ili u vreme cvetanja, a suši se na toplom mestu ili tamo gde ima promaje. Ne sme da se čuva u limenim posudama.

KAKO SE GAJI

Matičnjak se uspešno gaji u baštama ili saksijama koje su postavljene na sunčanom mestu. Sveže ubrano lišće dobro je za pravljenje osvežavajućeg čaja u letnjem periodu.
Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo.


ŠTA LEČI

Redovno uzimanje čaja od matičnjaka pomaže kod nervoze, drhtavice gubitka apetita i glavobolje uzrokovane stresom. Kupka od matičnjaka deluje smirujuće, pa se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Tinktura napravljena od ove lekovite biljke pomaže kod glavobolja, usnog herpesa i atletskog stopala. Osim toga, matičnjak je odličan prirodni lek za jačanje srca i normalizaciju rada unutrašnjih organa, ublažavanje noćnih strahova i depresije i popravljanje raspoloženja.


PROVERENI RECEPTI


Čaj protiv nervoze

Tri kašičice suvih listova matičnjaka prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite. Pijte tri šolje dnevno najmanje šest nedelja.

Kupka protiv napetosti

Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u litri vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta.

Tinktura protiv herpesa

Kašičicu listova matičnjaka prelijte s pola šolje votke, ostavite da odstoji dve nedelje na toplom mestu, pa procedite i istisnite tečnost iz listova. Tinkturu čuvajte u dobro zatvorenoj boci od tamnog stakla. Herpes, kada se pojavi, premazujte nekoliko puta dnevno s nekoliko kapljica tinkture.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kućna biljna apoteka

Kućna biljna apoteka

Krstarica 11.10.2010 10:30



Čajevi mogu pomoći prilikom izlečenja mnogih bolesti, kada je laka forma bolesti u pitanju ili je bolest u začetku.

I prilikom terapije lekovima i injekcijama čaj može biti dodatno sredstvo u borbi protiv bolesti. Zato u domaćinstvu treba imati stalno po nekoliko vrsta čajeva. Pored toga što čajevi sadrže dosta lekovitih sastojaka, oni dobro dođu i u borbi protiv vrućine, umora i iscrpljenosti, jer, pored tečnosti, organizmu nadoknađuju potrebne količine vitamina, minerala i drugih sastojaka.
Ostaje da sami procenimo koje sve čajeve treba da imamo u "kućnoj apoteci", pored onih najpoznatijih kao što su: nana, kamilica, majčina dušica, bosiljak, matičnjak, beli slez, hibiskus...
Najbolje je imati zalihe čistih, nezagađenih, osušenih biljaka u posudama u kuhinji. Međutim, teško da svako od nas ima mogućnosti i znanja da izabere, nabere i osuši čiste prirodne sastojke za čaj.
Često nismo sigurni kakve smo biljke nabrali ili kakve smo biljke kupili od nepoznatih ljudi na pijaci, pa je zato najbolje čajeve kupiti od "registrovanih travara" koji se razumeju u biljne vrste i kvalitetne sastojke za čaj. Ukoliko pak nemamo na raspolaganju svog travara, u biljnoj apoteci ili običnoj apoteci mogu se naći potrebni čajevi, a i čajevi iz kesice su dobri za kućne potrebe.
Čajeve treba čuvati u originalnom pakovanju, ali u prostoriji koja je suva, mračna i ne previše topla ili previše hladna. Čajeve ne treba čuvati previše dugo jer posle izvesnog vremena nisu za uporebu. Više puta godišnje treba proveriti mesto gde se čuvaju čajevi i pregledati svaku posudu za čuvanje čaja. Bilje ili čajeve u kojima su se pojavile bubice, crvići, vlaga ili buđ - treba baciti, ili sa posudama (ako su kartonske kutije) ili posude dobro oprati i osušiti.
Pogodne su suve i zatvorene tegle za čuvanje suvog lekovitog bilja, ali bilje treba da je čisto i suvo kako se ne bi pjavila buđ i bilje postalo neupotrebljivo.

Namena pojedinih čajeva

Da bismo vam olakšali izbor čajeva koji su vama i vašoj porodici neophodni, navodimo neke vrste čajeva koje su pogodne protiv pojedinih bolesti i tegoba.

U vitaminsko bilje i čajeve spadaju: šipurak, ribizla, višnja, šumska jagoda, malina, list jagorčevine, list celera, hibiskus.


Protiv nazeba, gripa i groznice
dobri su čajevi od: cveta zove, lipe, kamilice i vranilovke. Ovi čajevi deluju dok su topli i mogu se piti sa aspirinom kao dodatak lečenju.


Za smirenje živaca
preporučuju se čajevi od: matičnjaka, nane, majčine dušice, bosiljka, ruzmarina i vranilove.


Protiv opekotina
pomažu obloge od: zejtina, maslinovog ulja, lanenog semena, kamilice, kantariona ili smesa sastavljena od pomenutih sastojaka.


Kod problema sa organima za varenje
savetujemo čajeve od sledećih biljaka: nana, kamilica, matičnjak, kim, morač i anis.


Za ispiranje usta, nosa i disajnih puteva
mogu se koristiti čajevi (vodice) od: žalfije, kamilice, lista koprive, list maline, list kupine, list jagode.


Napomena

Napominjemo da se pri upotrebi čajeva (naročito u specijalnim mešavinama) treba konsultovati sa stručnjacima iz tih oblasti ili detaljno proučiti uputstvo priloženo uz mešavinu suvog bilja (čaja). Takođe je veoma važno pitati svog lekara koje čajeve smete koristiti dok ste bolesni, kako čaj i lek ne bi imali suprotna dejstva i kako bi se izbegla eventualna alergija.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
20 najlekovitijih čajeva: Biljna pomoć kod mnogih tegoba

20 najlekovitijih čajeva: Biljna pomoć kod mnogih tegoba

Preuzeto iz Malog leksikona lekovitog bilja, izdavač „Mono i Manjana“

Čajevi ne mogu da izleče sve bolesti, ali ublažavaju mnoge tegobe. Stoga, pre nego što posegnete za lekovima, isprobajte najbolje darove prirode.

10661_ehinacea-04-shutterstock_15431800_if.jpg


JAČA IMUNITET

Ehinacea


Priprema:
Kašiku sušenih listova, cvetova i stabljika ehinacee prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Tokom dana pijte tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.
lg.php


10668_maticnjak-01-foto--Dreamstime_if.jpg


UBLAŽAVA STRES

Matičnjak (Melissa officinalis)


Priprema:
Sipajte šolju kipuće vode preko tri kašičice listova matičnjaka. Ostavite da odstoji oko deset minuta, pa procedite. Pijte tri šolje čaja dnevno u periodu od šest sedmica.

10659_beli-slez-cvet-02_shutterstock_60305338_if.jpg


ZA LAKŠE ISKAŠLJAVANJE

Beli slez (Althaea officinalis)


Priprema:
Naspite šolju kipuće vode preko kašičice sušenih, iseckanih listova i cvetova belog sleza. Ostavite da odstoji deset minuta, a potom procedite. Čaj zasladite medom i pijte dok je topao.

10673_sipak-01-foto--Shutterstock_kup.jpg


UBLAŽAVA PREHLADU

Šipurak (Rosa corymbifera, Rosa canina)


Priprema:
Sipajte šolju kipuće vode preko dve kašičice sušenog šipka. Ostavite da se natapa oko deset minuta, zatim procedite. Dodajte med i limunov sok po ukusu. Pijte koliko god želite.

10676_zova-01-foto--Shutterstock_if.jpg


LEČI GRIP

Zova (Sambucus nigra)


Priprema:
Kašiku sušenog cveta zove prelijte šoljom kipuće vode, poklopite, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Pijte koliko god želite jer ovaj čaj leči groznicu, izaziva preznojavanje i snižava temperaturu.

10664_kesten-01-foto--Shutterstock_if.jpg


ZA ASTMATIČARE

Pitomi kesten (Castanea sativa)


Priprema:
Kašičicu sušenog, iseckanog domaćeg kestena prelijte šoljom hladne vode, pustite da provri, ostavite da odstoji tri minuta, pa procedite. Pijte dve-tri šolje čaja dnevno ili čajem jednostavno ispirajte grlo.

10665_kleka-01_shutterstock_44550316_if.jpg


UBLAŽAVA HOBP (Hroničnu opstruktivnu bolest pluća)


Kleka (Juniperus communis)


Priprema:
Kašičicu dobro izgnječenih plodova kleke poparite šoljom vrele vode, pokrijte i ostavite da odstoji 5–10 minuta. Procedite, zasladite kašičicom meda ili šećera. Dnevno pijte dve šolje mlakog čaja.
* Ovaj čaj se ne preporučuje osobama sa osetljivim bubrezima.


10678_majoran-01_shutterstock_9884104_if.jpg


PROTIV DIJAREJE

Majoran (Origanum majorana)


Priprema: Sipajte šolju kipuće vode preko pune kašičice majorana i procedite nakon tri minuta. Pijte po potrebi. Svakodnevno uzimanje ovog čaja ne preporučuje se ukoliko imate česte glavobolje.


10674_sladic-koren-02_shutterstock_51923146_if.jpg


UBLAŽAVA GASTRITIS

Sladić (Glycyrrhiza glabra
)

Priprema:
Dve kašičice iseckanog lišća sladića prelijte šoljom ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji 10–15 minuta, pa procedite. Pijte od tri do pet šolja čaja dnevno.

8763_pershun_hf.jpg


ZA BUBREŽNE BOLESTI

Peršun (Petroselinum crispum)


Priprema:
Sipajte šolju kipuće vode preko dve kašičice iseckanog lišća peršuna. Poklopite, ostavite da odstoji 10–20 minuta, procedite i pijte pre jela. Pijte najmanje tri šolje čaja dnevno.

10663_kantaron-01-shutterstock_13678774_if.jpg


PROTIV DEPRESIJE

Kantarion (Hypericum perforatum)


Priprema:
Naspite šolju vode preko tri kašičice kantariona, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite. Pijte od tri do četiri šolje dnevno. Za lečenje depresije uzimajte čaj barem četiri nedelje kako biste uočili prve rezultate.

10672_razlicak-01_shutterstock_55156426_kup.jpg


UBLAŽAVA MIGRENU

Različak (Centaurium erythraea)


Priprema:
Prelijte kašičicu sušenog različka šoljom hladne vode, ostavite da odstoji 6–10 sati, a zatim procedite. Čaj prvo zagrejte, zasladite kašičicom meda, pa popijte.

10658_beli-jasen-01-foto--Dreamstime_if.jpg


ZA REUMATIČARE

Beli jasen (Fraxinus excelsioe)


Priprema:
Prokuvajte punu kašičicu sušenog lišća belog jasena s jednom šoljom vode. Pustite da odstoji 3–5 minuta, pa procedite i pijte. Da biste osetili poboljšanje, pijte dve šolje čaja dnevno najmanje dve nedelje.

10677_zutika-01_shutterstock_54854977_if.jpg


ZA SRČANE TEGOBE

Žutika (Berberis vulgaris)


Priprema:
Punu kašičicu sušenog lišća žutike prelijte šoljom kipuće vode i poklopite. Ostavite da odstoji najduže pet minuta, a zatim procedite. Dnevno smete da pijete šolju-dve, ali pre toga treba da se konsultujete sa svojim lekarom.

10660_cestoslavica-02_shutterstock_13147768_if.jpg


OBARA PRITISAK

Domaća čajna mešavina


Priprema:
Pomešajte po kašičicu kantariona, matičnjaka, cveta brđanke, mleka čičkovog semena i čestoslavice, pa prelije s pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji 10–15 minuta, procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko puta dnevno.

10671_piskavica-suvo-lisce-02_shutterstock_3251756_if.jpg


SNIŽAVA HOLESTEROL

Piskavica (Trigonela foenum-greacum)


Priprema:
Prelijte dve kašičice iseckane piskavice šoljom hladne vode i ostavite da odstoji tri sata. Prokuvajte i odmah procedite čaj. Kad se čaj prohladi, zasladite ga kašičicom meda i popijte dok je još mlak.

10667_maslacak-03_shutterstock_17806477_if.jpg


ZA DIJABETIČARE

Maslačak (Taraxacum officinalis)


Priprema:
Kašiku suvog usitnjenog korena stavite u dva decilitra hladne vode, kuvajte na laganoj vatri dok ne provri, sklonite s ringle i ostavite da odstoji 15 minuta. Dnevno pijte šolju-dve nezaslađenog čaja.

10662_hrast-01-foto--Dreamstime_if.jpg


PROTIV UPALE JAJNIKA

Hrast (Quercus robur)


Priprema:
Kašičicu izdrobljene kore mladih izdanaka hrasta prelijte šoljom kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte šolju-dve čaja dnevno.

10675_virak-01-foto--Shutterstock_if.jpg


ZA GINEKOLOŠKE TEGOBE

Virak (Alchemilla vulgaris)


Priprema:
Dve kašičice sušenog lišća virka prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Čaj pijte po potrebi. Flavonoidi koje sadrži ojačavaju matericu i ublažavaju bolove u donjem stomaku. Redovnom upotrebom ovog čaja rešićete problem pojačanog vaginalnog sekreta.

10669_neven-02_shutterstock_53168743_if.jpg


PROTIV ENDOMETRIOZE


Čajna mešavina


Priprema:
Pomešajte po 50 grama hajdučke trave, nevena i koprive, pa kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra vrele vode. Ostavite da se prohladi, procedite i pijte dva puta dnevno po jednu šolju.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najbolji prirodni lekovi protiv prehlade

Najbolji prirodni lekovi protiv prehlade

Žena blic 04.11.2010 15:55



Zova, kamilica, hajdučka trava, lipa, majčina dušica, šipak i slez najbolji su saveznici zdravlja u vreme prehlada i gripa.

Sezona prehlada počela je pre dve, tri nedelje, a uskoro će, kažu lekari, stići i virus gripa. Da biste se što lakše izborili sa kijavicom, kašljem, gušoboljom i povišenom temperaturom, trebalo bi da jedete što više kiselog kupusa i belog luka, i da kućnu apoteku dopunite zovom, kamilicom, hajdučkom travom, lipom, majčinom dušicom, šipkom, slezom i medom.

KAKO DELUJU
Zova je odličan lek protiv prehlade. Vruć čaj od cvetića zove počnite da pijete čim osetite prve simptome prehlade, jer ćete brže ozdraviti, budući da ova lekovita biljka ubrzava krvotok, podstiče znojenje i izbacivanje toksina iz organizma.
Kamilica spada u najkorišćenije lekovite biljke. Čaj od kamilice ima antiseptičko dejstvo, sjajan je lek za bakterijske i gljivične infekcije, ali i za prehladu i grip.
Zbog brojnih lekovitih supstanci koje sadrži, hajdučka trava pokazala se kao sjajan lek za sinuse. Eterična ulja ove lekovite biljke čiste i leče disajne organe, pa prehlada nestaje kao rukom odneta.
S obzirom na to da obiluje vitaminom C, šipak je još od davnina poznat kao prirodni ubica virusa gripa. Osim toga, čaj od šipka jača imunološki sistem, podstiče prirodnu obranu organizma i jača otpornost organizma na mnoge bolesti.
Lipa obiluje vitaminom C, sadrži tanin i etarska ulja, pa se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva, dok majčina dušica deluje antibakterijski.
Za oblaganje sluzokože grla i disajnih puteva treba piti čaj od sleza jer on smiruje nadražajni kašalj i olakšava disanje.

PROVERENI RECEPTI


Protiv prehlade

Tri kašičice cvetova zove prelijte litrom kipuće vode, ostavite da odstoji, procedite i pijte pomalo tokom dana. Ako imate upalu grla, zovu prelijte vrućim mlekom, procedite, zasladite medom i pijte pomalo.


Za snižavanje temperature

Kašičicu cvetova zove, kašičicu lipe, kašičicu kamilice prelijte sa 2,5 dl vrele vode. Posle 10 minuta procedite čaj i pijte ga nekoliko puta tokom dana.


Za inhalaciju

Seckani koren sleza prelijte sa dve litre vode, prokuvajte i inhalirajte se.


Protiv gušobolje

Iseckajte svetiće majčine dušice i kamilice, prelijte sa pet kašika meda i ostavite da odstoji dva-tri sata. Tokom dana uzimajte po jednu kašičicu.




 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Žalfija - lek širokog spektra

Žalfija - lek širokog spektra


Dragan Cvetković – 02.11.2010.
Izvor: Krstarica

Žalfija se upotrebljava kao lekovita biljka više hiljada godina, a i danas se koristi za proizvodnju savremenih lekova i preparata, jer deluje kao antibiotik širokog spektra.
Žalfija je kao lek korišćena u Starom Rimu, a u našem narodu poznata je još po nazivima: kadulja, kaloper, pelin, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja i beli džiger.
Latinski naziv za žalfiju je Salvia officinalis, a engleski naziv je sage.
Žalfija je livadska biljka, ali se gaji i u baštama, a njeni listovi i cvetovi skupljaju se u periodu maj - juli. Cela biljka ima jak i oštar miris, a ljut ukus.
Listovi i cvetovi se osuše pa se od njih spravljaju čajevi, sirće i razna eterična ulja ili tinkture (mešavine sa raznim biljkama i tečnostima). Tečnosti spravljene na bazi žalfije piju se kao lek ili se koriste za ispiranje grla ili premazivanje bolnih mesta i rana (ili kao obloge).

Upotreba žalfije kao leka

Čaj od žalfije povoljno deluje kod sledećih bolesti i tegoba:

  • vaginalna ispiranja
  • kao afrodizijak
  • kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija
  • za jačanje nerava
  • zaustavljanje lučenja mleka za prestanak dojenja
  • jačanje imuniteta i organzma
  • kod gljivičnih infekcija
  • kod oboljenja kičmene moždine i paralize
  • kod Parkinsonove bolesti
  • kod upale usne duplje, grla i ždrela
  • lečenje promuklosti
  • lečenje stomačnih grčeva
  • otežano pražnjenje žučne kese
  • otklanjanje nadutosti i gorušice
  • poboljšava varenje i lučenje žuči
  • poboljšavanje krvne slike
  • povećanje apetita
  • povoljno deluje kod reumatizma
  • povoljno deluje u klimaksu
  • poremećaji endokrinog sistema
  • pri infekcijama disajnih puteva
  • pri upali unutrašnjih organa
  • protiv astme i bronhitisa
  • protiv afti u ustima
  • protiv vrtoglavice
  • protiv paradontoze
  • protiv tuberkuloznog znojenja
  • protiv upale grla i krajnika
  • pročišćava jetru
  • regulisanje znojenja
  • smanjenje nervozu i napetost
  • smanjuje nivo šećera u krvi
  • sprečavanje infarkta
  • sprečavanje moždanog udara
  • stimuliše koncentraciju i poboljšava pamćenje
  • upala debelog creva
  • usporava procese starenja organizma
  • čišćenje zuba i jačanje desni
Obloge se koriste u sledećim slučajevima:

  • bolovi u grlu i promuklost
  • dezinfekcija rana i čireva
  • zarastanje posekotina i ogrebotina
  • zaustavljanje krvarenja
  • kao dezodorans protiv neprijatnih mirisa
  • kožne bolesti
  • protiv herpesa
  • proširene vene
  • facijalna saboreja
Sastav
Žalfija deluje na organizam kao: sedativ, antiseptik i antibiotik širokog spektra. Ona ima i antimikrobno dejstvo kao konzervans.
Istraživanja su pokazala da u preparatima na bazi žalfije ima sledećih korisnih satojaka:

  • acetat-linalina
  • borneolski kamfor
  • bornil
  • diterpenska jedinjenja
  • eterska ulja
  • kalijumove soli
  • tanin
  • tujon
  • fenol-karbonska kiselina
  • flavonoidi
  • cineol
Žalfija u medicini i kozmetici
U savremenoj medicini ekstrakt žalfije dodaje se pastama za zube kako bi povoljno uticao na zube i desne. U novije vreme na tržištu su se pojavile i tablete protiv upala grla i osvežavanja daha na bazi lekovitih svojstava žalfije.
U kozmetici se koristi za spravljanje krema protiv kožnih infekcija i herpesa ili šampona protiv peruti.
Žalfija se koristi i kao začin i dodatak jelima.

Koji pacijenti ne treba da koriste žalfiju?

Žalfija jeste univerzalna lekovita biljka ali nije poželjno da je koriste:

  • trudnice
  • dojilje
  • epileptičari
Takođe se ne preporučuje dugotrajna neprekidna upotreba čajeva od žalfije ili prepparata na bazi žalfije, jer mogu izazvati konvulzije (fras).
Pre upotrebe žalfije, ipak se treba posavetovati sa lekarima ili farmaceutima.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
moze li da mi preporacate caj za slabeenje

Probajte nešto od čajeva za ubrzanje metabolizma, ima ih na tržištu dosta, mada sam ja mnogo više za klasičan zeleni čaj, koji osim što ubrzava metabolizam i čisti organizam uopšte. Poslednje dve godine ja svaki dan započinjem upravo šoljom zelenog čaja.
Ako Vam ne prija ukus, ima ga i u kapsulama.
A jedan od proverenih čajeva ove vrste, koji sam sama proverila, je "Fitness" čaj koji pravi "Fruktus". Možete ga naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.
U svakom slučaju, svi ti čajevi su samo pomoćna sredstva, bez dijete sve to ne vredi. Ali, svi oni čiste organizam, što je u svakom slučaju zdravo. Probajte. :)
 
Natrag
Top