Stilovi u enterijeru

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Mediteranski stil u dizajnu enterijera ili, kako da u vašem domu zauvek bude leto

terasa.png


Mediteranski stil u dizajnu enterijera odlikuje jednostavna i romantična estetika zemalja južne Evrope i severne Afrike; svetla i topla paleta boja, kao i široka upotreba prirodnih materijala kao što su kamen, keramika, drvo, kovano gvožđe i pamuk. Ovaj stil odlikuju hrabrost, jednostavnost i udobnost, pa se zbog toga može koristiti u svim tipovima nekretnina.

Zato, ako želite da svoj stan ispunite sunčanom romantikom Španije, obiljem toplih boja italije, morskom svežinom Grčke i začinima Maroka, i da se u svom domu osećate kao da leto zauvek traje, mediteranski stil je definitivno za vas. A uz smernice koje smo vam pripremili, videćete da to uopšte nije komplikovano.

Osnovne karakteristike mediteranskog stila

osnovne-karakteristike.png


#1. Ovaj stil voli boje inspirisane suncem, pa je ključ za stvaranje atmosfere mediteranskog stila pravilan izbor boja za zidove, podove, nameštaj i tkanine. Zato inspiraciju možete potražiti u tirkiznim, kao i nijansama lavande, bujnom cvetanju biljaka, toplom pesku obale i svežini oblačnog neba. A ako ne volite hladne nijanse, dajte prednost bojama terakote, masline, crvenim, ružičastim i tamno žutim, oker nijansama.


#2. Završna obrada kako nameštaja tako i dekoracije treba da bude isključivo od prirodnih i pouzdanih materijala poput drveta, kovanog gvožđa, stakla i prirodnog kamena. Njihove prirodne, hladne tonove treba ublažiti svetlim tekstilom na zavesama, tepisima, posteljini, prekrivačima, jastučićima, stonom rublju, itd.


#3. Mediteranski stil u enterijeru dozvoljava podove od keramičkih pločica, koji se, po potrebi, mogu zagrejati mekanom prostirkom. Takođe, dozvoljeno je i korišćenje laminatnog drveta ili grubo izbeljenih drvenih dasaka.


#4. Zavese od lagane, prozračne tkanine, uzblažiće grubost nameštaja od prirodnih materijala. Dozvoljene su sasvim jednostavne, a zabranjene previše kitnjaste, zavese sa volanima, karnerima, resicama, draperijama, itd. A uz jednostavne zavese idu garnišne sa ukrasima od kovanog gvožđa, koji su vrlo lep detalj.


#5. Plafoni bi trebalo da budu visoki. Njihova paleta boja je neutralna, od boje peska i bež, do mlečno bele. U idealnom slučaju, plafoni su ukrašeni masivnim drvenim gredama.



grede.png


#6. Zidne obloge i tapete nisu baš tipične za meditranske kuće. Zidove je dovoljno omalterisati i prekrečiti nekom svetlom bojom.


#7. Prilikom odabira dekoracija, treba imati na umu da one pre svega treba da imaju svoju funkciju. U protivnom, rizikujete da prostor opteretite nekim nepotrebnim detaljima, što nije u skladu sa ovim stilom. Mediteranski stil je poznat po svojoj nepretencioznoj lepoti, funkcionalnosti i jezgrovitosti, tako da su pretencioznost i luksuz u suprotnosti s njim.


#8. Kreativan pristup dizajnu doma u mediteranskom stilu ogleda se u teksturama zidova i presvlaka na nameštaju.


#9. Još jedna od kreativnih karakteristika ovog stila je upotreba mozaika, bilo od sitnih komada keramičkih pločica ili u vidu setova malih ogledala. Mozaik možete koristiti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru; u kuhinji, kupatilu, predsoblju, bazenu ili stazama u dvorištu. U te svrhe, možete koristiti i lomljeni kamen ili štanglice kamena struganika. A efektno izgleda i kada se recimo jedan od zidova obloži ovakvim kamenom.

Šta sve treba uzeti u obzir kada kreirate kuhinju u mediteranskom stilu


kuhinja.png


Kuhinja mediteranskog stila je ukusan koktel kulturnih tradicija južnih zemalja. Ako želite da otelotvorite ideju udobnosti i gostoprimstva, kuhinja u mediteranskom stilu je idealna prostorija za to.

Dizajn može uključivati mnoge elemente, ali to ne znači da ova prostorija treba da bude prezasićena detaljima. Odaberite kombinaciju boja koja vam se najviše dopada, od boja sunca do prigušenih peščanih nijansi. Jedino ograničenje su vaša mašta i visina budžeta.

* Kakav je nameštaj karakterističan za kuhinju u mediteranskom stilu


veliki-sto.png


#1. Velike porodice su jedna od osnovnih odlika mediteranskih zemalja, a druženje uz dobru hranu i vino, svakodnevna pojava. Zato su trpezarijski stolovi veliki, najmanje za 4-6 osoba, a poželjno je da budu i veći. Ako je kuhinja spojena sa trpezarijom, između njih može biti dodatni radni prostor, kao i bar koji će ih vizuelno odvojiti.


#2. Uz sto, u kuhinjama se mogu videti keramičke pločice na zidovima, kao i vitrine sa staklenim vratima i metalnim ručkama.


#3. Što se tiče stolica, one mogu biti drvene sa širokim naslonima, a mogu biti i od kovanog gvožđa sa mekim sedištima. Presvlake na sedištima mogu biti od pamučne ili lanene tkanine, često karirane, što se lepo slaže uz ovakav ambijent.


#4. Enterijer kuhinje u mediteranskom stilu čine i otvorene drvene police na kojima se šepure lepi komadi posuđa od porcelana ili keramike.


#5. Radna ploča kuhinjskih elemenata može biti kako od drveta, tako i od prirodnog kamena, keramičkih pločica ili kombinacija ovih materijala.


#6. Velika keramička sudopera je pravi izbor kada je u pitanju kuhinja u mediteranskom stilu.

mediteranski-stil-zauvek-leto.png


#7. Isto tako, iz kuhinje se često može izaći na terasu ili u dvorište, koja je u mediteranskim zemljama mesto na kome se obeduje, odmara i provodi većina vremena skoro cele godine.

* A kakvi su zidovi?​


Zidne obloge i tapete su u kuhinjama ovog stila veoma retke. Zidovi su po pravilu popločani ili obloženi kamenom. Pločice se mogu postaviti i u formi mozaika. Što se boja tiče, najčešće su nijanse žute, meke krem, boje peska, kao i razni dodaci sunčanih tonova. Jer, tople boje kuhinju čine još prijatnijom tokom zimske sezone. Kao što rekosmo, ako se odlučite za mediteranski stil, u vašem domu će zauvek biti leto.

* Šta je sa podovima?​


Što se podova tiče, oni su često prekriveni keramičkim i terakota pločicama koja je u skladu sa bojama zidova i plafona. A ako vam je keramički pod hladan, stavite preko njega meku prostirku. Naravno, ako želite da svoj dom uredite u mediteranskom stilu, a živite u hladnijim predelima, ovakvi podovi biće idealni da u njih ugradite podno grejanje.

* Plafoni ili tavanice​


Kao što rekosmo, mediteranski stil odlikuju visoki plafoni koje krase masivne grede sive i tamnosmeđe boje. Idealni su za prostrane kuhinje, posebno ako živite u kući. Što se stanova tiče, plafone je najbolje obojiti nekom matiranom bež nijansom.

Spavaća soba u mediteranskom stilu – osnovni motivi​


spavaca-soba.png


Ako počinjete da osmišljavate spavaću sobu u ovom stilu, prvo što treba da odlučite je “kome se privoleti carstvu”. Da li želite da sledite šareni španski, ili belo-plavi grčki motiv? Ili možda suzdržaniji italijanski? Hajde onda da razjasnimo neke osnovne stvari vezane za svaki od njih, da bismo vam olakšali izbor.

* Španska spavaća soba​


spanska-spavaca-soba.png


Spavaću sobu u španskom stilu karakterišu zemljane boje, visoki i lepo oblikovani plafoni, drvene grede i diskretno osvetljenje sa obaveznim plafonskim ventilatorima. Veoma su elegantne, poput haljina flamenko igračica.

* Italijanska mediteranska spavaća soba​


Italijanski stil karakterišu grubi seoski motivi. Šarm starog sveta postiže se kroz tamni pod, luksuzni masivni nameštaj i drvene grede. Hrabra kombinacija jarko narandžaste i crvene boje često se koristi pri izboru posteljine. Zemljane i neutralne boje mogu biti odlična pozadina za svetle detalje, kao i tekstura venecijanskog maltera.

* Grčka spavaća soba​


Grčki duh u enterijeru stana ili kuće lako se može razlikovati po dubokim plavim i tirkiznim tonovima koji asociraju na boju mora. Ova paleta, često se kombinuje sa belim malterom i obojenim podovima. Beli zidovi se kombinuju sa autentičnim grčkim uzorcima na plafonu i posteljini. Ono što je karakteristično za ovaj izbor je to što može biti i tradicionalan i moderan.

* Univerzalni dizajn mediteranske spavaće sobe​


spavaca-soba-univerzalna.png


Mediteranski dizajn, savršen je za spavaću sobu zbog toplog I atraktivnog dekora koji kombinuuje klasične, moderne i nekonvencionalne mogućnosti. Dakle, dekorativni krevet sa četiri kupole izgleda odlično u kombinaciji sa modernim stonim lampama, posteljinom i delikatnim zavesama.

Karakteristike dnevne sobe u mediteranskom stilu​


dnevna-soba.png


* Boje​


Pre svega, trebalo bi izabrati specifičnu paletu boja za dnevnu sobu, ali morate odlučiti i koji će trend biti najzastupljeniji. Ako odaberete italijanski, onda ćete prednost dati nijansama zemlje – od sive, boje peska, do žute i terakote. U slučaju grčkog stila, idealan izbor su bela, plava, boja masline i svetle terakote.

* Nameštaj​


Bez obzira na stil dnevne sobe specifičan za određenu državu, neka vaš izbor ide u korist drvenog nameštaja. Ali da biste naglasili bogatstvo italijanske estetike, možete dodati nešto od nameštaja sa elegantnim detaljima od kovanog gvožđa. Enterijer dnevne sobe obično uključuje niski kauč, nekoliko fotelja, klub sto, policu za knjige i dekoracije. Osim ovog osnovnog nameštaja, u dnevnim sobama se mogu naći i razne vrste komoda, stonih i podnih lampi, kao bar sa visokim stolicama.

dnevna-soba-namestaj.png


Punjenje dnevne sobe jednostavnim, rustičnim drvenim nameštajem sasvim je u grčkom duhu. Dozvoljene su i pletene stolice i taburei sa pamučnim presvlakama. U svakom slučaju, nameštaja ne treba da bude previše, tako da ima dovoljno prostora za kretanje.

* Podovi​


Kao i u spavaćoj sobi, pod je obično postavljen keramičkim pločicama, prirodnim kamenom, obojenim drvenim pločama ili drvenim podom sa neobrađenom površinom.

* Zidovi i plafon​


Ako želite da dizajnirate dnevnu sobu u mediteranskom stilu, potrebno je da isključite bilo kakvu obradu zidova, osim reljefnog maltera i boje u nekoj mat nijansi. Grube drvene grede na plafonu, jedini su dekorativni element karakterističan za originalni dizajn, ali i one moraju biti u skladu sa materijalima od kojih su napravljeni vrata i prozori. Luster sa delovima od kovanog gvožđa više je odlika italijanskog stila u enterijeru dnevne sobe.

* Dekoracije​


Kada su svi radovi na enterijeru završeni, vreme je da razmislite o dekoracijama. One će stvoriti utisak udobnosti u vašoj dnevnoj sobi. Zato slobodno koristite dekorativnu keramiku: saksije, ukrasne tanjire, amfore. Bakarni i mesingani svećnjaci i lampe, daće vašoj dnevnoj sobi poseban šarm. Naravno, ne zaboravite na svetle jastuke i meke prostirke.

Specifičnosti mediteranskog dizajna u kupatilu​

kupatilo.png


Kupatilo je, u ovom stilu, veoma lako prepoznati zahvaljujući originalnom dekoru. Poželjno je odustati od masivne kade, i zameniti je tuš kabinom ili malom okruglom kadom. Prirodni materijali su svuda, od završnih radova do opreme za kupatilo. Idelane dekoracije su cvetne, a tu su i starinska ogledala i amfore. Zidovi i plafoni mogu biti ukrašeni trakom u stilu antike.


Za zidove se preporučuje upotreba pločica u bojama tradicionalnim za dizajn za koji ste se odlučili, dok su podovi, kao i obično, od drveta ili keramičkih pločica. Dakle, savršeno kupatilo u mediteranskom stilu kombinuje prirodnost i eleganciju sa minimalnom količinom dekora.

Seoska kuća u mediteranskom stilu​


Nijedan drugi stil ne može preneti klasičan šarm i lepotu mediteranske obale, što mediteranski stil čini jednim od omiljenih u celom svetu. Pitanje je, kako ovu ideju možete uspešno preneti u svoj dom? Kao što vidite, prilično lako.

grcki-stil.png


Ako ste tek kupili plac, pa je vaša kuća tek u izgradnji, najbolje je izabrati lučni oblik prozora i vrata. Ovim rešenjem, moći ćete da postignete meki prelaz između enterijera i eksterijera. Jer, na kraju krajeva, enterijer u mediteranskom stilu je usko povezan sa eksterijerom. Zato posebnu pažnju treba obratiti na trem, stepenice, vidikovce i terase, koji su poželjni.

Možete početi sa ljupkom ogradom od kovanog gvožđa, a dvorište dopuniti nekom fontanom ili bazenom. Takođe, stanovnici južnih regiona široko koriste kovane elemente u spoljašnjem dizajnu kuće, na takav način da se prirodno nastavljaju na slične elemente unutar kuće. Ne zaboravite i na zelenilo, jer je bujna vegetacija jedna od osnovnih odlika mediteranskog stila.

I na kraju…​

za-kraj.png


Nadamo se da smo uspeli da vas upoznamo sa osnovama ovog jednostavnog, ali veoma udobnog i privlačnog stila. Upravo zbog toga, mediteranski stil je jedan od najomiljenijih, tako da se sreće mnogo češće nego što se misli.

A kako se vama čini? Da li biste voleli da u svom domu stvorite mediteranski raj u kome je zauvek leto? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović


Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Šabi Šik stil ili neponovljiva lepota ofucanog​


Sabi-Sik-ili-neponovljiva-lepota-ofucanog.jpg


Šabi šik je stil u enterijeru koji odlikuje izlizani i pomalo ofucani ali i pored toga, izuzetno lep izgled. Ima nečeg utešnog u šabi šiku. Ubacite nežne, pastelne boje, mešavinu antiknog i novog dekora, ženstvene akcente, i slika o ovom stilu će početi da se pojavljuje.


Ako vas interesuju teme vezane za dizajn enterijera, termin šabi šik ste verovatno već ranije čuli, ali možda baš i niste sigurni kakav je to stil. Zato, ostanite sa nama, jer ćemo se u ovom tekstu baviti upravo šabi šikom i njegovom neponovljivom lepotom ofucanog.


Nastanak šabi šik stila​


stara-komoda.jpg


Termin „šabi šik“, nastao je 1980-ih godina. U dizajnu, ovo je bilo vreme kada su raskoš i dekadencija zauzimali centralno mesto. Od elegantnih penthausa, dok korporativnih lobija, sve je bilo ispunjeno blistavim mermerom i mesingom.


S obzirom na to, imalo je smisla da se pojavi jedan alternativni stil, potpuno suprotan modernom i blistavom, ali ispunjen komadima bogate istorije koji su prikazivali popucalu boju, kao i starinske komade koji se mogu pohvaliti ženstvenim stilom. I tako je rođena nova zvezda među stilovima – šabi šik.


Šta karakteriše šabi šik?​


komoda-u-kupatilu.jpg


Postoji niz elemenata koji pomažu da se karakteriše šabi šik stil. Za početak, istrošeni nameštaj starinskog šmeka. Neki od komada su istinski antikviteti, kod kojih je moguće otkriti slojeve boja, dok se oni poslednji ljušte.


U drugim slučajevima, nameštaj je izlizan od upotrebe, što zahteva brušenje i druge tehnike koje mu mogu dati novi-stari izgled. Specijalne glazure i završne obrade takođe mogu stvoriti komad sa daškom istorije.


A šta je sa tkaninama?​


tkanine.jpg


Udobne tkanine su veoma popularne kada je u pitanju ovaj stil, a pamuk i lan su možda najbolji izbor. Često se mogu videti ženstveni, cvetni dezeni, a starinske tkanine mogu poslužiti kao lepi akcenti. Navlake i prekrivači su takođe jedna od ključnih odlika šabi šik stila, a za sve to „kriva“ je engleska dizajnerka i preduzetnica Rejčel Ešvel (Rachel Ashwell), o kojoj ćemo malo više govoriti u nastavku ovog teksta.


A šta sa bojama?​


lusteri.jpg


Što se boja tiče, nežne nijanse vladaju u šabi šik enterijeru. Bela i svetlo bež su uvek popularne, kao i pastelne boje poput roze, lavande i svetlo plave. Ipak, mogu se naći i žive nijanse poput tirkizne, posebno kada je u pitanju farbani nameštaj. A u nagoveštajima, ponekad ima i zlatne. Ona se može naći u detaljima i akcentima.


Naravno, ne treba zaboraviti na ulogu starinskih dodataka u šabi šik prostorima. Bilo da se radi o pravim starinskim predmetima (na primer lusteri, porcelan, itd), ili potpuno novim predmetima koji imaju taj starinski šmek (salvete, stakleno posuđe i slično). Ukupan efekat je šarmantan, ali i dostupan.


Ali da vidimo ko je Rejčel Ešvel (Rachel Ashwell)​

Rachel-Ashwell.jpg


Teško je govoriti o šabi šiku bez priznavanja velike uloge koju je Rejčel Ešvel odigrala na njegovom popularisanju. Dok je stil još uvek bio u začetku u Engleskoj 1980-ih, Rejčel je otvorila svoju prvu prodavnicu u Kaliforniji 1989. godine. U njoj je predstavila i prodavala svoje poznate navlake, koje su bile postavljene preko nameštaja sa buvlje pijace.

R-A-store.jpg


Dovodeći ovaj jedinstveni stil u prvi plan dizajnerske zajednice, ona je takođe predstavila javnosti i niz svojih „pronalazaka“ sa buvlje pijace, stvarajući polovni stil dekoracije, koji je nesumnjivo bio elegantan. Ali opušteno elegantan, u čemu i leži njegova magija.


Sama Rejčel Ešvel opisuje šabi šik formulu kao „ugodnu, udobnu, starinsku i lepu. A s obzirom da dolazi od žene koja je od ovog stila napravila čitavu revoluciju, to je formula kojoj se bez oklevanja može verovati.


Rejčel je doživela svoj poslovni procvat, preživela bankrot, i uživala u oživljavanju ovog stila koje je uključivalo i otvaranje šabi šik prodavnica, kao i stalnu saradnju sa Target-om, koji i danas prodaje njenu liniju kućnog tekstila. A 2011. godine, Rejčel je otvorila i prenoćište koje nudi noćenje s doručkom, u Raund Topu, država Teksas.


Ovo prenoćište, sastavljeno je od više starinskih kućica, poput vikendica, koje se izdaju. Znači, kada iznajmite sobu, u stvari ste iznajmili jednu od tih udobnih kućica. Ovo mesto i danas je popularno, a sve što vidite u kućicama je i na prodaju. Tako da, ako vam nešto zapadne za oko, možete to i da kupite.


Kako doći do elemenata šabi šik stila​


sabi-sik-predmeti.jpg


Ako se pitate kako da dobijete ovaj ofucani i izlizani ali šik izgled u svom domu, sledite gore pomenutu formulu Rejčel Ešvel. Dakle „ugodno, udobno, starinsko i lepo“. Onda pomešajte staro sa novim, ali se uverite da je nameštaj udoban, i pokrijte ga navlakama.


A nameštaj možete pronaći na izložbama antikviteta, buvljim pijacama, javnim aukcijama i antikvarnicama. Što se tiče novog, ima kompanija koje rade nameštaj koji bi se mogao uklopiti u ovu priču, a dosta toga možete pronaći i na internetu, u oglasima. Ne treba žuriti, jer na neke komade zaista vredi sačekati.


Šabi šik i dekupaž (decoupage)​


decoupage.jpg


Dekupaž (decoupage) je još jedna sjajna tehnika ukrašavanja nameštaja, koja je veoma česta i u šabi šik stilu. Zasniva se na bojenju nameštaja i upotrebnih predmeta svetlim bojama, da bi se zatim pristupilo lepljenju raznih motiva na slikama, dorađivanju bojama ili materijalom za razne tehnike koje daju izgled ispucalih ili patiniranih komada.


Kad se sve to završi, predmet se lakira više puta. Najgori dekupaž ima svega jedan sloj laka, dok ga tzv. ekstremni dekupažisti lakiraju i 30, pa čak i 50 puta. U svakom slučaju, ovo je jedna sjajna tehnika kojom nekim starim i pohabanim predmetima možete udahnuti novi život. Naravno, mnogo češće, ova tehnika se koristi za neke sasvim nove predmete od drveta, stakla, keramike ili plastike.


Poslednjih petnaestak godina i kod nas je veoma popularna, pa su mnogi u to krenuli iz hobija, a onda se zaljubili i pretvorili hobi u pristojno plaćen posao. Njihove radove možete videti (i kupiti) na sajmovima rukotvorina ili preko interneta.


Ova tehnika je veoma zanimljiva, ali vam je, ako poželite da se u njoj oprobate, potrebno malo više prostora i uslova da biste mogli da radite, a da nikome ne smetate. Prvenstveno zbog isparenja boja i lakova, kao i prostora za sušenje između dva lakiranja. Ali i pored toga, ovo je jedan od zanimljivih hobija koji umiruje i duh, i telo.


I to bi, otprilike bilo to…​


za-kraj.jpg


Antikvari najčešće ne vole šabi šik. Oni se trude da svaki od predmeta sačuvaju u originalnom izdanju, uz eventualne popravke, ali se trude da zadrže izvorni izgled. Šabi šik menja izgled starih i pohabanih predmeta, što se njima ne dopada.


Ipak, bez obzira na to, ovo je jedan dopadljiv, veseo i nežan stil, koji mnogi vole i u njemu uživaju jer deluje toplo, ugodno i udobno, a opet, i opušteno elegantno.


A da li vi volite šabi šik stil? Podelite to sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Kako da unesete industrijski stil u svoj dom i pronađete sklad u neskladu


Industrijski-stil.jpg


Poslednjih godina, industrijski stil postaje sve popularniji, a lako je videti i zašto. Njegov izgled zasnovan je na kombinovanju najboljih aspekata šarma starinskog, sa modernom uglađenošću. U suštini, među njima vlada savršen kompromis, ili sklad u neskladu.

Ali postoji jedna velika zabluda koja sprečava industrijski stil da zaista zaživi; kada zamislimo neki enterijer uređen na ovaj način, uvek u glavi imamo potkrovlje sa velikim prozorima i mnogo izložene, gole cigle, kao što smo videli u mnogim američkim filmovima. Zbog toga oni koji žive u manje urbanim sredinama, mogu pomisliti da su njihovi životni prostori previše tradicionalni da bi mogli imati ovakav izgled. Ali, nisu u pravu, to je veoma daleko od istine.

U ovom tekstu, pokušaćemo da vam dokažemo da svaka soba, ma gde se nalazila, može da sadrži dozu industrijskog stila, pa i da od njega ima izvesne benefite. Zato ostanite sa nama, a mi ćemo pokušati da objasnimo kako ovaj stil funkcioniše i kako ga možete uneti u sopstveni enterijer. I pre nego što to i shvatite, počećete da razmišljate kako da neki od elemenata ovog zanimljivog stila unesete u svoj dom.


Da krenemo sa bojama...​


Boje.jpg


Jedna od prvih stvari koje možete primetiti kada je u pitanju prostor uređen industrijskim stilom jer da nema mnogo smelih boja. Ovaj stil se oslanja na korišćenje kombinacije neutalnih nijansi, za stvaranje „čistog“ izgleda. U tome je sličan sa mnogim minimalističkim stilovima današnjice, poslednjih godina veoma modernim.

Dakle, to je ono što treba imati na umu dok birate paletu boja za svoj enterijer. Ali, nisu sve neutralne boje jednake. Za razliku od oštrine koju imaju moderniji prostori, industrijski enterijeri imaju mnogo više topline i privlačnosti. A to je zato što, umesto da favorizuju crno-bele nijanse da bi stvorili oštar kontrast, oni imaju široku paletu različitih nijansi smeđe i žute boje.

Zato vam preporučujemo da koristite ove nijanse kao svoje dominantne boje, sa drugim neutralnim, koje služe kao akcenti. I ne zaboravite da se prirodni materijali takođe smatraju neutralnim. Ako živite u prostoru kojim dominiraju zidovi od cigala, sa vidljivim cevima ili kanalima za ventilaciju, trebalo bi da oni apsolutno zauzmu centralno mesto. Jeste, kod nas je to retko, ali možete razmisliti o uklapanju nekih drugih materijala poput prirodnog kamena ili metala, u dizajn svoga doma. Zašto da ne, ne mora uvek da se vidi cigla, i prirodni kamen može da bude izuzetno zanimljiv.


Otvoreni koncept, ili otvoreni prostor​


Otvoreni-koncept.jpg


Ako bar ponekad pogledate neku od emisija o uređenju stana, verovatno ste već više puta čuli ovaj izraz. Da se vratimo na ono urbano potkrovlje o kome obično mislimo kao o industrijskom idealu. Trebalo bi pokušati da stvorite taj osećaj, bez obzira na samo okruženje. Ako imate nekretninu veće kvadrature, idite na sve u jednom, ili otvoreni koncept. Ovo se obično odnosi na dnevni deo, koji u jednom prostoru sadrži kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, a možda i neki radni kutak.

A ako ste redovan čitalac magazina o enterijeru, znate da to znači da treba da se pobrinete da vaš dizajn sadrži mnogo negativnog prostora. Što znači da, umesto da tu prostoriju ispunite sa mnogo nepotrebnih stvari, treba da u fokus stavite njenu funkciju i ostavite sve puteve što širim i prohodnijim. Ograničite kupovinu na komade nameštaja koji imaju dvostruku namenu, kako u pogledu upotrebne, tako i estetske vrednosti.


Kombinujte nameštaj od drveta i metala​


Drvo-i-metal.jpg


Kao što smo već pomenuli na početku ovog teksta, industrijski stil se sastoji od mešanja starog i novog. A jedan od najjednostavnijih načina da to ispoštujete je suprotstavljanje različitih vrsta drveta i metala. Kada kupujete drvene komade, postoji određeni izgled koji ćete želeti da potražite. Umesto da tražite nove, potpuno gotove predmete, koncentrišite se na pronalaženje nameštaja koji izgleda kao da ima istoriju.

Ovaj vremešni izgled, može se postići na različite načine. U antikvarnicama ćete ovakve komade nameštaja platiti poprilično, ali postoji način i da uštedite. Možete obići prodavnice polovnog nameštaja ili buvlje pijace, na kojima uvek ima skrivenog blaga.

Kada je u pitanju metal, takođe imate izbora. Završna obrada koju odaberete igraće ključnu ulogu u ukupnoj estetici vašeg prostora. Ako želite da prostorija ima više antiknog izgleda, odlučite se za brušenu, ili možda glatku završnu obradu. Međutim, ako želite prostor koji je „u trendu“ – polirani hrom je prava stvar za vas. I naravno, ovaj materijal nije samo za detalje, može se koristiri za bilo šta, od polica, do kuhinjskih, barskih stolica. „Nebo je granica“, i vaša mašta, naravno.


Dodajte industrijske detalje​


Detalji.jpg


Možda će vam ovo izgledati malo previše napadno, ali ključ za cementiranje industrijskog stila u enterijeru je upravo u pronalaženju načina da svoj dom uredite tako da se, kada pogledate oko sebe, osećate kao da ste u nekoj fabrici s početka XX veka. Pronalaženje sklada u neskladu.

Pošto zaista malo nas može da živi u potkrovlju neke od starih zgrada koje smo već više puta pomenuli, ili u nekom preuređenom skladištu, moramo sami da dodamo ove detalje. Dodatni industrijski detalji su sjajan način za postizanje ovog utiska. Uz dodatnu opremu, poput rasvetnih tela koja sadrže Edison sijalice, delove fabričkih mašina, starinski kožni nameštaj u pomalo istrošenom stanju i stare fotografije, vaš enterijer će odisati pravim idustrijskim šarmom.

Detalje možete potražiti i na internetu, u raznim oglasima. Sve što izgleda kao da je sa početka XX veka – može da obavi posao. Ove detalje sasvim sigurno ćete poželeti da na različite načine uključite u svoj enterijer. Razmislite o tekstilu, zidnoj umetnosti, osvetljenju i ukrasnim predmetima. Mnogo je toga što bi moglo savršeno da se uklopi.


I na kraju...​


Za-kraj.jpg


Mnogo je onih koji su danas zaljubljeni u industrijski stil i to definitivno nije bez razloga. Ovaj stil omogućava nam slobodu da prihvatimo lepotu starinskog, a da i dalje uživamo u svim modernim pogodnostima. Međutim, ono što je važno zapamtiti je da ovaj stil nije rezervisan samo za stanovnike urbanih sredina. Koristite ove savete kao vodič i moći ćete da kreirate ovu estetiku bez obzira gde živite.

A šta vi mislite o industrijskom stilu? Imate li savete koje biste želeli da dodate? Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: NekretnineBre
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Umetnost dekorisanja enterijera ili Art deko​

Umetnost-dekorisanja-enterijera-ili-Art-deko.jpg


Art deko (Art Deco) je jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Njegove glavne odlike su glamur, luksuz i raskoš, dozirane na jedan originalan i prefinjen način, kroz umetnost dekorisanja enterijera. U ovom tekstu pokušaćemo da vam damo smernice kako da dekorišete svoj dom stilom koji već ceo vek ne izlazi iz mode, i savršeno se uklapa u različite periode, pa tako i u XXI vek.

Poreklo i inspiracija Art deko stila​


poreklo-i-inspiracija.jpg


Kao stil u enterijeru, art deko se prvi put pojavljuje u Francuskoj, neposredno pre Prvog svetskog rata, gde gotovo odmah stiče popularnost, a onda počinje da se širi po celom svetu. Karakterišu ga geometrijske linije i apstraktne forme, ali i veoma smela raskoš.


Zbog svega toga, nije neko iznenađenje što je tokom Velike depresije, 1930-ih godina jedno vreme zanemaren, kada su počeli da se pojavljuju neki manje luksuzni materijali poput plastike, nerđajućeg čelika i hroma. A kada je počeo Drugi svetski rat, većina je smatrala da je art deko neprikladan stil, i da nije u skladu sa svetom u ratu. Ta stroga vremena tolerisala su samo jednostavne i funkcionalne stilove, jer to i nije bilo vreme raskoši. Živelo se skromno, u manjim stanovima. Ipak, to nije dugo potrajalo.

Kakav je, u stvari, stil art deko?​


kakav-je-art-deko-stil.jpg


Art deko je ono što danas, modernim rečnikom, zovemo fuzijom različitih stilova. Razvijao se pod velikim uticajem tehnološkog napretka tog vremena, kao i uspona filmske industrije. Oponašao je sjaj i glamur Holivuda, i bio oličenje luksuza i raskoši.


1920-te su bile vreme uzbudljivog naučnog razvoja, doba mašina, uspona avijacije i međunarodnih putovanja, sa kojih su se donosila istorijska i kulturna otkrića širom sveta. Ova otkrića podsticala su maštu i u velikoj meri uticala na svet dizajna, inspirišući i sam art deco stil.

Ključni elementi stila art deko​


egzotika.jpg


S obzirom na poreklo, ovaj stil karakteriše upotreba bogatih, retkih, stranih i egzotičnih materijala. Abonos i slonovača bili su posebno popularni na vrhuncu ere art dekoa, čineći ga dostupnim samo onima sa dubljim džepom. Somot, koža, opal staklo, sedef, kornjačevina i egzotične životinjske kože, takođe su naširoko zastupljeni u ovom stilu. Sjajni završni slojevi takođe, od mesinga visokog sjaja do orahovog drveta u tamnom furniru visokog sjaja.


Linije su ravnije, jednostavnije i bez kitnjastih detalja koji su odlikovali prethodne stilove. Geometrijski oblici i živopisni uzorci imali su prednost, a naglasak je stavljen na svetle boje, fine materijale i vrhunsku izradu nameštaja.

Ovladavanje dizajnom enterijera u art deko stilu​

ovladavanje-dizajnom.jpg


Ovaj stil, bio je jedan od najuzbudljivijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Raskošan je i hrabar, kada treba pokazati svetu svoj glamurozni način života, i dati snažnu izjavu pomeranjem granica. Zato pri dekoraciji ovim stilom treba ciljati na velike proporcije i visok kontrast.


Kao što smo već pomenuli, uspon avio saobraćaja, putovanja u inostranstvo i otkriće piramida u Egiptu, bili su najuzbudljiviji događaji 1920-ih. A sve to inspirisalo je art deko, što se može videti u oblicima, šarama i bojama koje karakterišu dizajn ovog stila u enterijeru.

Oblici i šare u art deko stilu​


oblici-i-sare.jpg


U doba vrhunca ovog stila, motivi su bili inspirisani prirodom, pa se tako moglo videti lišće, grane, aktovi i stilizovane životinje. Često su bili upareni sa pravim linijama i geometrijskim šarama i oblicima. I zaista, ono po čemu je ovaj stil i danas poznat su ugaone šare, jake linije i zašiljene ivice.


Zato, kada ukrašavate dom u ovom stilu, odlučite se za jednostavne šare i oblike kao što su trapezi, cik-cak ili oblik slova V. Motiv sunčevih zraka takođe je jedan od osnovnih u Art deko stilu, zbog svojih oštrih linija i nazubljenih ivica. Ovo je čest motiv za ram ogledala, a ponekad i slika toga doba.


Prilikom uređenja doma u ovom stilu treba izbegavati cvetne i karo šare, koje podsećaju na secesionističke enterijere. Divlji, kitnjasti detalji, meke linije i romantični uticaji secesije bili su uparivani sa vertikalnim i horizontalnim linijama i geometrijskim oblicima.

Materijali i završna obrada nameštaja​


visoki-sjaj.jpg


Što se ovog dela tiče, inspiracija je stigla iz Holivuda 1920-ih, u vidu raskošnih detalja i fine izrade. Luksuzna završna obrada visokog sjaja ovde je imperativ, a uparena je sa mermerom, kristalom i staklom, mnoštvom ogledala, kao i pozlaćenim metalima i mesingom.


Lakirane površine i glatko polirano drvo u tamnoj završnoj obradi visokog sjaja su osnovni elementi art deko estetike. Drvo koje se koristilo su orah, abonos, javor i jasen. Još jedna od odlika je i korišćenje intarzije, koja je umetnost nanošenja komada drveta, metala, slonovače i furnira, za dodavanje ukrasnih detalja na nameštaju. Ova tehnika, vrlo brzo je postala jedna od osnovnih komponenti enterijera u art deko stilu. I zaista, bio je to savršen način da se pokaže stručno umeće i doda dašak luksuza, uz poštovanje principa art deko dizajna linearne simetrije.


Kada je u pitanju mekani nameštaj, jastuci i prostirke, trebalo bi razmisliti o somotu i plišu. Baršun, kao i krzno i egzotične životnjske kože, bili su u modi tokom 1920-ih. S obzirom na to da su to danas politički nekorektni materijali, treba se odlučiti za obilje somota i veštačkog krzna.

A šta je sa bojama?​


Veliki-Getzbi.jpg


Art deko je postao sinonim za seriju nastalu po romanima slavne književnice Agate Kristi, o njenom sjajnom detektivu Herkulu Poarou, kicošu i velikom hedonisti. Sigurno se sećate i kako je izgledao, kakve je manire imao i u kakvim je ambijentima živeo i boravio na putovanjima. A isto tako, ovaj stil je proslavio i roman “Veliki Getsbi”, Frensisa Skota Ficdžeralda, iz 1925. godine. I po njemu je snimljeno više filmova, poslednji 2013. godine.


Evocira palete boja od crne i bele, preko srebrne i zlatne, do živopisnih dubokih tonova dragulja. Inspirisan je holivudskim glamurom, zato prilikom odabira boja za uređenje enterijera u ovom stilu treba razmisliti o svetlim bojama u završnim obradama visokog sjaja, recimo o crvenoj, zelenoj, plavoj, žutoj i ružičastoj.

Majami-stil.jpg


Kako se art deko širio iz Francuske ka ostalim delovima sveta, mešajući se sa tamošnjim kulturama poprimio je i neke druge oblike, tako da postoje različita tumačenja ovog stila. Rani holivudski art deko favorizovao je neutralne boje, kombinujući plišane tkanine sa površinama visokog sjaja. Bež boja, somot i veštačko krzno bili su u kontrastu sa tamnim drvetom, sjajnim ogledalima i metalik završnim obradama. Nasuprot Holivudu, Majami je prihvatio razigraniju verziju ovog stila, sa jarkim bojama i pastelnim tonovima.

Nameštaj i dekor​


dramatican-namestaj.jpg


Art deko se odnosi na predstavljanje i proslavljanje umetnosti i dizajna. Kao takav stil, geometrijska umetnost i skulptura, kao i skulpturalne podne lampe i nameštaj su njegovi glavni elementi.


Enterijeri iz 1920-ih često su, takođe, sadržavali i veliki, dramatičan nameštaj koji privlači pažnju. Ako želite da oponašate ovaj stil, pravi komadi su su oni velikih proporcija sa čistim linijama, tako da se definitivno teško uklapaju u male prostore. Što se presvlaka tiče, odlučite se za obične, jednostavne tkanine, sa luksuznom završnom obradom na primer u somotu, ili smele tekstilne obloge sa geometrijskim printom.


Tradicionalna art deko rasveta je imala staklo ili kristal, sa završnom obradom od gvožđa ili mesinga. Dok za podove u obzir treba uzeti crno-bele geometrijske podne pločice, kao i kvalitetne prostirke i tepihe velikih površina.


Inspirisan glamuroznim životima glumaca na filmovima koji prikazuju enterijere tog vremena, predmeti koji služe za ugađanje svojim vlasnicima i u svrhu dekoracija, bili su popularni tokom ere art dekoa. Za autentičan enterijer u ovom stilu trebalo bi razmisliti o ugradnji glamuroznog bara ili šanka, kao i kolica za koktele, raznih vitrina, ležaljki, divana, itd.


I konačno, da biste upotpunili svoj art deko enterijer, odlučite se za ukrasne predmete i dodatke koji sadrže oblike i palete boja inspirisane Egiptom, putovanjima širom sveta, ali i holivudskim glamurom i tehničkim dostignuća današnjice. A s obzirom da je XXI vek, definitivno, vek tehnike, ona se takođe dobro uklapa u celu ovu priču.

Za kraj…​


za-kraj.jpg


Postoji još jedna zanimljivost vezana za art deko. Za razliku od nekih prethodnih stilova u kojima su moderni aparati ponekad delovali kao slučajno zalutali Marsovci, ovde se skladno uklapaju u prostor. Tu mislimo na moderne velike televizore, muzičke, kao i uređaje za klimatizaciju i moderne prečišćivače vazduha poput Ambilife. Zašto da ne? Sve su to aparati koji su danas deo našeg svakodnevnog života, i koji služe da bismo se u svom domu osećali prijatnije.


A kako se vama dopada art deko? Da li biste voleli da živite u takvom prostoru? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
 
Učlanjen(a)
09.12.2018
Poruka
15

Umetnost dekorisanja enterijera ili Art deko​

Umetnost-dekorisanja-enterijera-ili-Art-deko.jpg


Art deko (Art Deco) je jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Njegove glavne odlike su glamur, luksuz i raskoš, dozirane na jedan originalan i prefinjen način, kroz umetnost dekorisanja enterijera. U ovom tekstu pokušaćemo da vam damo smernice kako da dekorišete svoj dom stilom koji već ceo vek ne izlazi iz mode, i savršeno se uklapa u različite periode, pa tako i u XXI vek.

Poreklo i inspiracija Art deko stila​


poreklo-i-inspiracija.jpg


Kao stil u enterijeru, art deko se prvi put pojavljuje u Francuskoj, neposredno pre Prvog svetskog rata, gde gotovo odmah stiče popularnost, a onda počinje da se širi po celom svetu. Karakterišu ga geometrijske linije i apstraktne forme, ali i veoma smela raskoš.


Zbog svega toga, nije neko iznenađenje što je tokom Velike depresije, 1930-ih godina jedno vreme zanemaren, kada su počeli da se pojavljuju neki manje luksuzni materijali poput plastike, nerđajućeg čelika i hroma. A kada je počeo Drugi svetski rat, većina je smatrala da je art deko neprikladan stil, i da nije u skladu sa svetom u ratu. Ta stroga vremena tolerisala su samo jednostavne i funkcionalne stilove, jer to i nije bilo vreme raskoši. Živelo se skromno, u manjim stanovima. Ipak, to nije dugo potrajalo.

Kakav je, u stvari, stil art deko?​


kakav-je-art-deko-stil.jpg


Art deko je ono što danas, modernim rečnikom, zovemo fuzijom različitih stilova. Razvijao se pod velikim uticajem tehnološkog napretka tog vremena, kao i uspona filmske industrije. Oponašao je sjaj i glamur Holivuda, i bio oličenje luksuza i raskoši.


1920-te su bile vreme uzbudljivog naučnog razvoja, doba mašina, uspona avijacije i međunarodnih putovanja, sa kojih su se donosila istorijska i kulturna otkrića širom sveta. Ova otkrića podsticala su maštu i u velikoj meri uticala na svet dizajna, inspirišući i sam art deco stil.

Ključni elementi stila art deko​


egzotika.jpg


S obzirom na poreklo, ovaj stil karakteriše upotreba bogatih, retkih, stranih i egzotičnih materijala. Abonos i slonovača bili su posebno popularni na vrhuncu ere art dekoa, čineći ga dostupnim samo onima sa dubljim džepom. Somot, koža, opal staklo, sedef, kornjačevina i egzotične životinjske kože, takođe su naširoko zastupljeni u ovom stilu. Sjajni završni slojevi takođe, od mesinga visokog sjaja do orahovog drveta u tamnom furniru visokog sjaja.


Linije su ravnije, jednostavnije i bez kitnjastih detalja koji su odlikovali prethodne stilove. Geometrijski oblici i živopisni uzorci imali su prednost, a naglasak je stavljen na svetle boje, fine materijale i vrhunsku izradu nameštaja.

Ovladavanje dizajnom enterijera u art deko stilu​

ovladavanje-dizajnom.jpg


Ovaj stil, bio je jedan od najuzbudljivijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Raskošan je i hrabar, kada treba pokazati svetu svoj glamurozni način života, i dati snažnu izjavu pomeranjem granica. Zato pri dekoraciji ovim stilom treba ciljati na velike proporcije i visok kontrast.


Kao što smo već pomenuli, uspon avio saobraćaja, putovanja u inostranstvo i otkriće piramida u Egiptu, bili su najuzbudljiviji događaji 1920-ih. A sve to inspirisalo je art deko, što se može videti u oblicima, šarama i bojama koje karakterišu dizajn ovog stila u enterijeru.

Oblici i šare u art deko stilu​


oblici-i-sare.jpg


U doba vrhunca ovog stila, motivi su bili inspirisani prirodom, pa se tako moglo videti lišće, grane, aktovi i stilizovane životinje. Često su bili upareni sa pravim linijama i geometrijskim šarama i oblicima. I zaista, ono po čemu je ovaj stil i danas poznat su ugaone šare, jake linije i zašiljene ivice.


Zato, kada ukrašavate dom u ovom stilu, odlučite se za jednostavne šare i oblike kao što su trapezi, cik-cak ili oblik slova V. Motiv sunčevih zraka takođe je jedan od osnovnih u Art deko stilu, zbog svojih oštrih linija i nazubljenih ivica. Ovo je čest motiv za ram ogledala, a ponekad i slika toga doba.


Prilikom uređenja doma u ovom stilu treba izbegavati cvetne i karo šare, koje podsećaju na secesionističke enterijere. Divlji, kitnjasti detalji, meke linije i romantični uticaji secesije bili su uparivani sa vertikalnim i horizontalnim linijama i geometrijskim oblicima.

Materijali i završna obrada nameštaja​


visoki-sjaj.jpg


Što se ovog dela tiče, inspiracija je stigla iz Holivuda 1920-ih, u vidu raskošnih detalja i fine izrade. Luksuzna završna obrada visokog sjaja ovde je imperativ, a uparena je sa mermerom, kristalom i staklom, mnoštvom ogledala, kao i pozlaćenim metalima i mesingom.


Lakirane površine i glatko polirano drvo u tamnoj završnoj obradi visokog sjaja su osnovni elementi art deko estetike. Drvo koje se koristilo su orah, abonos, javor i jasen. Još jedna od odlika je i korišćenje intarzije, koja je umetnost nanošenja komada drveta, metala, slonovače i furnira, za dodavanje ukrasnih detalja na nameštaju. Ova tehnika, vrlo brzo je postala jedna od osnovnih komponenti enterijera u art deko stilu. I zaista, bio je to savršen način da se pokaže stručno umeće i doda dašak luksuza, uz poštovanje principa art deko dizajna linearne simetrije.


Kada je u pitanju mekani nameštaj, jastuci i prostirke, trebalo bi razmisliti o somotu i plišu. Baršun, kao i krzno i egzotične životnjske kože, bili su u modi tokom 1920-ih. S obzirom na to da su to danas politički nekorektni materijali, treba se odlučiti za obilje somota i veštačkog krzna.

A šta je sa bojama?​


Veliki-Getzbi.jpg


Art deko je postao sinonim za seriju nastalu po romanima slavne književnice Agate Kristi, o njenom sjajnom detektivu Herkulu Poarou, kicošu i velikom hedonisti. Sigurno se sećate i kako je izgledao, kakve je manire imao i u kakvim je ambijentima živeo i boravio na putovanjima. A isto tako, ovaj stil je proslavio i roman “Veliki Getsbi”, Frensisa Skota Ficdžeralda, iz 1925. godine. I po njemu je snimljeno više filmova, poslednji 2013. godine.


Evocira palete boja od crne i bele, preko srebrne i zlatne, do živopisnih dubokih tonova dragulja. Inspirisan je holivudskim glamurom, zato prilikom odabira boja za uređenje enterijera u ovom stilu treba razmisliti o svetlim bojama u završnim obradama visokog sjaja, recimo o crvenoj, zelenoj, plavoj, žutoj i ružičastoj.

Majami-stil.jpg


Kako se art deko širio iz Francuske ka ostalim delovima sveta, mešajući se sa tamošnjim kulturama poprimio je i neke druge oblike, tako da postoje različita tumačenja ovog stila. Rani holivudski art deko favorizovao je neutralne boje, kombinujući plišane tkanine sa površinama visokog sjaja. Bež boja, somot i veštačko krzno bili su u kontrastu sa tamnim drvetom, sjajnim ogledalima i metalik završnim obradama. Nasuprot Holivudu, Majami je prihvatio razigraniju verziju ovog stila, sa jarkim bojama i pastelnim tonovima.

Nameštaj i dekor​


dramatican-namestaj.jpg


Art deko se odnosi na predstavljanje i proslavljanje umetnosti i dizajna. Kao takav stil, geometrijska umetnost i skulptura, kao i skulpturalne podne lampe i nameštaj su njegovi glavni elementi.


Enterijeri iz 1920-ih često su, takođe, sadržavali i veliki, dramatičan nameštaj koji privlači pažnju. Ako želite da oponašate ovaj stil, pravi komadi su su oni velikih proporcija sa čistim linijama, tako da se definitivno teško uklapaju u male prostore. Što se presvlaka tiče, odlučite se za obične, jednostavne tkanine, sa luksuznom završnom obradom na primer u somotu, ili smele tekstilne obloge sa geometrijskim printom.


Tradicionalna art deko rasveta je imala staklo ili kristal, sa završnom obradom od gvožđa ili mesinga. Dok za podove u obzir treba uzeti crno-bele geometrijske podne pločice, kao i kvalitetne prostirke i tepihe velikih površina.


Inspirisan glamuroznim životima glumaca na filmovima koji prikazuju enterijere tog vremena, predmeti koji služe za ugađanje svojim vlasnicima i u svrhu dekoracija, bili su popularni tokom ere art dekoa. Za autentičan enterijer u ovom stilu trebalo bi razmisliti o ugradnji glamuroznog bara ili šanka, kao i kolica za koktele, raznih vitrina, ležaljki, divana, itd.


I konačno, da biste upotpunili svoj art deko enterijer, odlučite se za ukrasne predmete i dodatke koji sadrže oblike i palete boja inspirisane Egiptom, putovanjima širom sveta, ali i holivudskim glamurom i tehničkim dostignuća današnjice. A s obzirom da je XXI vek, definitivno, vek tehnike, ona se takođe dobro uklapa u celu ovu priču.

Za kraj…​


za-kraj.jpg


Postoji još jedna zanimljivost vezana za art deko. Za razliku od nekih prethodnih stilova u kojima su moderni aparati ponekad delovali kao slučajno zalutali Marsovci, ovde se skladno uklapaju u prostor. Tu mislimo na moderne velike televizore, muzičke, kao i uređaje za klimatizaciju i moderne prečišćivače vazduha poput Ambilife. Zašto da ne? Sve su to aparati koji su danas deo našeg svakodnevnog života, i koji služe da bismo se u svom domu osećali prijatnije.


A kako se vama dopada art deko? Da li biste voleli da živite u takvom prostoru? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
Super tekst !
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Provansalski stil u enterijeru, ili prefinjena jednostavnost francuske provincije​


provansalski-stil-u-enterijeru.jpg



Provansalski stil u enterijeru je provincijski francuski stil, koji je povezan sa svetlim, južnim stilovima. Vredno je upijao vekovne tradicije francuskih seoskih kuća, i neprolaznu lepotu Azurne obale. Provansa, ili “francuska provincija”, je veoma popularna među ljudima koji žele da unesu dašak ruralnog šarma u svoj dom, a da pritom sačuvaju prefinjenu jednostavnost i eleganciju francuske kuće.


Stil je dobio ime po istoimenom regionu na jugu Francuske, poznatom po svojim slikovitim morskim pejzažima, opojnim cvetnim aromama (pre svega lavande), svetlim ulicama i ukusnog kuhinji. U XVII veku, predstavnici buržoazije počeli su da se naseljavaju u Provansi, pokušavajući da pobegnu od strogih, klasičnih linija i urbane gužve. Inspirisani lokalnim lepotama i odmerenim seoskim životom, uredili su svoje domove na jednostavan, ali istovremeno elegantan, a ležeran način.


Provansalski stil u dizajnu enterijera bio je izuzetno popularan u Evropi XIX veka. Pre svega, privukla ih je atmosfera jednostavnosti, mira i prirodnosti svojstvena životu na selu. Atmosfera francuskog sela svojom jedinstvenom energijom i danas fascinira mnoge, koji žele opuštanje i odmor od svakodnevne urbane vreve. Zato, ako želite da ispunite svoj dom laganim mediteranskim šarmom, udobnošću i harmonijom, provansalski stil je najbolji izbor kako za seosku kuću, tako i za moderan gradski stan.



Karakteristike provansalskog stila​


karakteristike.jpg


Enterijeri ovog stila ispunjeni su svežinom laganog, slanog povetarca, pikantnošću provansalskog bilja i opojnom aromom lavande. Šarm provincijskog komfora i udobnosti u njemu su kombinovani sa starim i luksuznim. U mnogim aspektima je u skladu sa stilom zemlje, sa jedva primetnom elegancijom francuskog dvorca. Pa, da vidimo onda šta sve spada u ovaj stil.



Koje su glavne odlike provansalskog stila u enterijeru



#1. Tople, pastelne boje


#2. Završna obrada zidova štukaturama


#3. Prirodni materijali i teksture


#4. Stari, ne previše restaurirani nameštaj sa rezbarijama i patinom


#5. Obilje svežeg cveća i biljaka


#6. Porcelanske i keramičke figurice


#7. Plafon sa vidljivim, drvenim gredama


#8. Elementi od kovanog gvožđa


#9. Volani, čipka, bogatiji tekstilni detalji


#10. Cvetni dezeni.



Dakle, francuski provansalski stil karakteriše obilje svetlih i toplih nijansi. Ovaj naizgled rustični stil, odavno je prestao da bude prvenstveno stil seoskih kuća, već je postao sastavni deo urbanih stanova.


Kao što vidite, svako može da unese atmosferu Provanse u svoj dom. Da biste to uradili, nisu potrebne velike prepravke i rekonstrukcije. Dovoljno je samo dodati neke karakteristične detalje u unutrašnjost, i stvoriti potrebne asocijacije uz pomoć tkanina, prirodnih materijala i svetlih boja.



Paleta boja francuske zemlje​


boje.jpg


Stil Provanse daje osećaj toplog mora, tako da se u njemu koriste pretežno mirne, pastelne i sunčane boje. Glavne boje ovog stila su meke i nežne, a najpopularnije su: bela, boja peska, krem, prigušeno žuta, svetlo plava, bledo zelena i boja lavande, kraljice Provanse.


Posebnu pažnju treba posvetiti nijansi terakote, i zasićenoj boji morskih talasa. Važno je pratiti ovu paletu boja kako u dekoraciji zidova, tako i u dekoru i tekstilnim elementima. U isto vreme, nameštaj treba da ostane malo svetliji, da bi se harmonično isticao na pozadini pastelnih boja zidova. Pomalo ofucani predmeti (Šabi Šik), neravnine i dekorativne pukotine pomoći će da se stvori efekat starenja i utisak površina izbledelih na južnjačkom suncu.



Zidovi, podovi, plafoni​


plafoni.jpg


Štukatura (mešavina gašenog kreča, mramora i šampanjske vode u prahu) je glavni način dekoracije zidova u provansalskom stilu. Nanosi se neravnomerno, da bi ostala hrapava na dodir. Nagorele tačke su apsolutni hit u ovom enterijeru. Uz pomoć teksturirane štukature, možete postići željeni efekat čak i u modernom stanu ili kući.


Tapete nisu uobičajene u provansalskom stilu. Ipak, mogu se koristiti u praktične svrhe, po vašoj želji. Ali, u tom slučaju, iluzija neobrađene površine može se postići tradicionalnim papirnim tapetama koje imitiraju površinu štukature, ili sa cvetnim uzorkom.


Često se, za završnu obradu zidova, koriste i drvene ploče. Francuski provincijski stil predlaže farbanje takvih panela u svetle nijanse (najčešće bele), što je izrazita razlika između provansalskog i ostalih francuskih stilova, u kojima se uglavnom koristi prirodna nijansa drveta.


Završna obrada kuhinje se prilično razlikuje od ostalih prostorija. Ovde se za dekoraciju koristi najčešće prirodni kamen, cigla ili raznobojni mozaik. Pored toga, u ovom stilu, uobičajene su štukature u obliku grana drveća ili vinove loze.


Vrata i okviri prozora su uvek drveni, i obojeni belom bojom. Ako želite da izgledaju starinski, mogu se veštački “postariti”, ili ukrasiti uz pomoć slika cvetnih motiva. Da bi se maksimalno povećao prodor prirodnog svetla, koriste se unutrašnja vrata sa staklenim umecima. Francuski prozori-vrata, savršeno odgovaraju ovom stilu. U enterijeru stana, mogu se zameniti kasetiranim prozorima.


Pločice i drveni podovi su najčešći načini oblaganja u provansalskom stilu. Obično se koriste svetlo braon ili terakota pločice sa zakošenim uglovima. Što se drvenih podova tiče, oni su slagani u stilu brodskog poda, najčešće farbani ili neobrađeni. I ovde se često primenjuje efekat “postarivanja”. Ovaj stil ne prihvata itison, parket, linoleum ili laminat.


Plafoni u provansalskom stilu su najčešće jednostavno beli, ili obojeni svetlim nijansama. Prilikom adaptacije stana sa visokim plafonima ili seoske kuće, često se koriste dekorativne ili originalne plafonske grede, koje se ostavljaju da budu vidljive, i boje kontrastnom bojom. Naravno, u maloj spavaćoj sobi sa niskim plafonom, takvo rešenje bi izgledalo izuzetno neprikladno.



Zavese, tekstil i cveće – detalji francuske udobnosti i šarma​


zavesice.jpg


Lakoća i jednostavnost provansalskog stila se jasno ogleda u dekoraciji prozora. Tradicionalno su, u kućama ovog regiona, postojali mali prozori okrenuti prema bašti. Zavese na njima nisu korišćene jer jednostavno, nisu ni bile neophodne. Povremeno su prozori bili ukrašeni nežnim zavesicama koje su lako propuštale svetlost i vazduh. Odajući počast tradiciji, za ukrašavanje prozora bolje je izabrati laki til, saten ili cic sa sitnim cvetnim dezenom.


Pošto je provansalski stil – seoski, u tekstilu ovog stila najčešće dominiraju prirodne tkanine, pamuk, lan, muslin i vuna. Boje tekstila su obično prigušene ili isprane. Kada pokušavate da stvorite provansalsku udobnost, ne zaboravite na svetle, prugaste i karirane tkanine. Da bi se naglasila linija mediteranskog stila, prikladno je dodati i školjke, pa čak i ribarske mreže kao detalj.


U nastojanju da se što više približi prirodi, u enterijeru ovog stila ima mnogo biljaka i svežeg ili osušenog cveća. Koristite cveće koje je uobičajeno u ovom regionu kao što su irisi, mak, suncokret, i naravno - lavanda. Motivi cveća i zeleni listovi, odlično će izgledati i na zavesama, prekrivačima ili slikama.



A šta je sa nameštajem?​


namestaj.jpg


Nameštaj ovog stila kombinuje eleganciju i funkcionalnost. Glavni fokus je uvek na materijalu od koga se izrađuje nameštaj. Prednost se daje drvetu svetlih tonova kao što su orah, kesten, jasen ili hrast. Dozvoljena je upotreba pletenih i kovanih elemenata. Ali svakako, ne bi trebalo koristiti moderne sintetičke materijale, jer ovaj stil zaista insistira na prirodnim.


Komode, ormarići sa nogama, stolice sa rezbarenim elementima i razna postolja sa mnogo fioka, klasična su oprema enterijera u provansalskom stilu. Najčešće boje su siva i bela, sa elementima veštačkog “postarivanja”. Tapacirani veliki komadi nameštaja (sofe, fotelje, taburei) su obično u prigušenim nijansama sa šarom u boji.



Kakve su kuhinje u provansalskom stilu​


kuhinja.jpg


Kao što znamo, kuhinja je srce i duša svake kuće. Danas je provansalski stil u dizajnu kuhinje veoma popularan, bez obzira da li se radi o seoskoj kući ili urbanom stanu. Sve više elemenata provansalskog stila se dodaje u klasični enterijer, a to omogućava da se ublaže stroge linije, kao i da se postigne željena udobnost i atmosfera gostoprimstva.


Posebna pažnja polaže se na detalje. Zbog toga je veoma važno svetlu kuhinju popuniti svetlim akcentima recimo posuđem u seoskom stilu, ukrasnim dekorativnim tanjirima, saksijama sa cvećem, glinenim posudama, teglicama sa začinima, korpama sa grančicama lavande, lepim bocama različitih ulja, kulinarskim knjigama, itd. A poseban šarm kuhinjskom enterijeru, daće neka figurica petla, kao simbola Francuske.


Kao što vidite, kuhinja uređena ovim stilom nije samo lepa i udobna, već i višenamenska. Tu su, na primer, otvorene police, koje u zavisnosti od lokacije, mogu služiti kao mesto za skladištenje kuhinjskog pribora, ali i dekoracija, pa i male biblioteke za kuvare. Savremena oprema se najčešće krije iza maski, jer bi recimo mikrotalasna rerna ili električni bokal u takvoj, rustičnoj atmosferi, izgledali pomalo kao vanzemaljci.



Provansalski stil u spavaćoj sobi​


spavaca-soba.jpg


Provansalska spavaća soba je idealna za romantičare. Karakteristike sunčanog mediteranskog šarma uočavaju se u svakom detalju.


Za dekoraciju velike spavaće sobe mogu se koristiti slike, tekstil, cveće i biljke u izobilju. Viseća rasveta će dodati eleganciju celom prostoru. Za takvu sobu, najpogodnija i najpraktičnija opcija je luster sa kontrolom jačine svetlosti.



Dnevna soba u provansalskom stilu​


dnevna-soba.jpg


Provansalski stil u dnevnoj sobi karakteriše sunčanost i otvorenost. Ovde su zidovi grubi, stari nameštaj je harmonično isprepletan sa porcelanskim figuricama, pletenim korpama, kutijama, praznim kavezima za ptice i ramovima sa porodičnim fotografijama. Seoski šarm možete postići i uz pomoć starog kotla ili bokala, kao vaze ili saksije za sobne biljke.


Što se tiče osvetljenja u dnevnoj sobi, izgled samog rasvetnog tela je veoma važan. Po pravilu, ona sa osnovom od kovanog gvožđa (u vidu lustera, svetiljki i podnih lampi) će izgledati najskladnije u ovakvom prostoru. LED i pozadinsko osvetljenje, u ovom stilu deluju neskladno.



A kakvo je kupatilo?​


kupatilo.jpg


Provanslaski stil u kupatilu zahteva obilje sunčeve svetlosti. Zbog toga je prozor u kupatilu neophodan, i može imati bilo koji oblik i veličinu.


Pritom, svi unutrašnji predmeti i kupatilski nameštaj moraju odgovarati rustičnom stilu. Recimo drvene vitrine ili stolice sa efektom sljuštene boje. Paleta boja kreće se od belih i plavih, do maslinastih nijansi, sa upotrebom metalnih delova. Na plastiku i nerđajući čelik u ovom slučaju – zaboravite.


Dopunite unutrašnjost odgovarajući vodovodnim instalacijama, kadom na kovanim nogama, ovalnim umivaonicima sa bronzanim baterijama, itd. A idealan dodatak su drvene police i pletene korpe za odlaganje kozmetike, peškira i ostalih potrepština.



Provansalska dečja soba​


decja-soba.jpg


Kreiranje dečje sobe u ovom stilu otvara neograničene mogućnosti za kreativnost. Ovde možete postaviti malu biblioteku sa slikovnicama, ili mini kuhinju sa stočićem za čaj. Što se palete boja tiče, pastelne nijanse su dobrodošle. Ako su prozori sobe okrenuti prema istoku, preporučuje se dekoracija u hladnijim bojama, recimo plava i boja lavande. Za sobu okrenutu ka zapadu, koristite toplije boje.


Takođe, možete eksperimentisati i sa tapetama na jednom zidu, sa cvetnim ili nekim drugim, prikladnim printom za dečju sobu. Isto tako, pletene korpe su dobar izbor za odlaganje igračaka, a baldahin iznad kreveta izgleda veoma elegantno, tako da je odličan izbor za vašu princezu.



Predsoblja i hodnici​


predsoblje.jpg


Ovaj stil je idealan za malo predsoblje, jer ga svetle boje čine većim, a hladni osećaj vezan za dugačke hodnike u provansalskom stilu se ne oseća. U minimalističkom, rustičnom prostoru, dovoljan je čiviluk, klupa, i mali ormar. Još šarmantniji utisak dobićete ako u ovaj prostor stavite stojeće ogledalo u drvenom okviru.



I za kraj…​


za-kraj.jpg


Seoska vikendica uređena u provansalskom stilu je definitivno dobitna kombinacija, ako tražite mesto za opuštanje, koje možete nazvati svojim utočištem. Stvaranje provansalskog enterijera nije tako težak zadatak ako se pridržavate osnovnih pravila. Sasvim sigurno, uspećete da stvorite neobičan, originalan i udoban dom, u kome ćete zaista uživati.


A da li biste vi voleli da živite u prostoru uređenom u provansalskom stilu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Fotografije: YouTube.com


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Zen kao stil u enterijeru, ili mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom

zen-stil-u-enterijeru.jpg


Iako Zen nije striktno stil u enterijeru, njegovo unošenje u prostor, može od vašeg doma da stvori oazu mira, vaše utočište od stresa u svakodnevnom životu. Dobro urađen, izgled vašeg doma može biti zadivljujuć, jer se zen kao stil u enterijeru najjednostavnije može opisati kao mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom.


Unošenje zen principa i filozofije u dekor vašeg stana ili kuće, povezano je sa neutralnim bojama, minimalističkim i jednostavnim nameštajem i dekoracijama, čistim linijama i karakteristikama koje donose ravnotežu. Jer zen se danas koristi kao termin koji opisuje stanje samosvesti, uravnoteženosti i postizanje mira sa svojim mislima, što je praktično - meditacija. Dakle, zen jeste jedan od pravaca u budizmu ali, kao što vidite, ovaj izraz danas ima mnogo širu primenu.



Kakav je zen kao stil u enterijeru?​


kakav-je-zen.jpg


Ovaj stil crpi inspiraciju iz koncepta uključivanja prirode u dekor vašeg doma, što se često može videti u azijskim kućama. Rezultat je stil koji je jednostavan, minimalistički, poput više različitih stilova današnjice, ali slojevit.


Možda će vam na početku teško pasti da odbacite neke stvari za koje ste svesni da vam nisu potrebne i da su višak, ali ih iz različitih razloga još uvek čuvate. Ipak, kada ih se rešite, osećaćete se daleko opuštenije i spokojnije, jer mnogo toga što čuvamo nas više opterećuje nego što u tome zaista uživamo. Zbog njih nam dom ponekad izgleda neuredno i pretrpano. Zen vam pomaže da u svemu tome pronađete ravnotežu i stvorite snažniju vezu sa prirodom, pa tako i sa sobom.



Savršena paleta boja​


boje.jpg


Najbolja paleta je prirodna i neutralna. Razmislite o bojama u prirodi, o svetloplavom nebu, sivim stenama i zlatno-bež boji peska na plaži. Ovo su savršene zen nijanse koje možete uneti u svoj dom. Bledo ružičaste i meke bele takođe izgledaju savršeno. Prilikom renoviranja svog doma, pomešajte ih tako što ćete izabrati nekoliko komplementarnih boja na zidovima, podovima i mekim delovima nameštaja.


Komadi od drveta ili kamena unose prirodu u vaš dom, stvarajući teksturu i toplinu na suptilan način. Bambus je još jedan odličan medij za uvod u vaš dekor, jer u azijskim enterijerima, priroda ima centralno mesto. A što se akcenata tiče, neke popularne opcije su i dalje prirodne boje, ali u malo smelijim nijansama, poput zelene, žute, narandžaste i plave.



Prirodne teksture​

podovi.jpg


Osim što treba koristiti prirodne materijale za izradu nameštaja i dekora, teksture takođe treba da budu prirodne. Tkanine su mekane i privlačne, od prirodnih materijala poput lana, pamuka, vune i svile. Postoje prelepi jednobojni ćilimi i jastuci, koji vas prosto zovu da se zavalite i uživate sedeći na kauču, uz šolju omiljenog napitka, sami ili u društvu najmilijih.



Zona bez dezena​


bez-dezena.jpg


Dezenirane tkanine sa jakim šarama, tapete i šareni tepisi, uopšte ne odgovaraju ovom stilu. Jednostavnost je njegov imperativ, tako da teksture nadoknađuju nedostatak šara. Ako baš želite da unesete neki mali dezen u svoj prostor, to može biti neka geometrijska šara ili recimo cvet trešnje, po kojoj je Japan poznat. Nešto što može da se uklopi u ambijent, a da se ne udaljite previše od teme.



Prirodne dekoracije​


zen-basta-za-sto.jpg


Iako cveće koje zahteva održavanje i koje može da odvuče pažnju svojim mirisima nije posebno popularno u zen enterijerima, biljke su veoma važne. One imaju umirujući efekat, pročišćavaju vazduh, ali i pojačavaju neutralnu paletu boja umirujućim zelenilom.


Neke od najpopularnijih vrsta koje možete izabrati da dodate svom zen ambijentu su mala bonsai stabla, bambus, svekrvin jezik i druge vrste dracene. Ali, biljke nisu jedini način da unesete prirodu u svoj ambijent.


U stvari, kamenje, šljunak i posude sa vodom ili mini fontane mogu vam pomoći da se opustite, i ponovo pronađete svoju vezu sa prirodom. Još bolje, napravite svoju zen baštu, bilo u zatvorenom prostoru ili u dvorištu, ukoliko ga posedujete.


Zen bašta može biti i sasvim mala, stona verzija (poput one na fotografiji iznad) koja će vam pomoći da unesete mir i jasnoću u svoje misli izvlačenjem linija u pesku, kad god osetite da vas brige pritiskaju. Ovo opušta kao kada radite u bašti ili se opuštate brinući o svojim biljkama.



Važnost dobrog osvetljenja​


osvetljenje.jpg


Zaboravite na najsjajnija fluorescentna osvetljenja. Zen enterijeri su u znaku slavljenja prirodne sunčeve, i manjih (i romantičnijih) izvora veštačke svetlosti. Iako su veliki prozori i staklene pregrade ključni, oni nisu uvek opcija u zavisnosti od rasporeda vašeg doma.


Ako nemate tako velike prozore, ne brinite. Možete da se fokusirate na nekoliko manjih rasvetnih tela poređanih po prostoru tako da možete da kontrolišete njihov intenzitet i postignete različite ambijente u zavisnosti od svojih potreba i trenutnog raspoloženja.


Na primer, neke ideje tipične za zen rasvetu ogledaju se u korišćenju:


* podnih lampi


* manjih stonih lampi


* japanskih fenjera


* sveća.


A kada je reč o zavesama, postoje dva glavna shvatanja zen dekora; možete da izaberete deblje modele, da biste stvorili osećaj intimnosti i istovremeno smanjili buku koja dopire spolja, što je posebno dobro ako živite u bučnom delu grada. U suprotnom, neke tanke i prozirne zavese će naglasiti element svetlosti.



Držite se minimalizma​


minimalizam.jpg


Zen enterijeri su kao i ostali azijski stilovi, prilično minimalistički. Na kraju krajeva, kako da se fokusirate na spokoj i ravnotežu, ako ste okruženi neredom? Ponekad nismo ni svesni toga da je sve to što nas okružuje slika našeg uma. Ono što je oko vas, mora biti i u vašoj glavi, hteli vi to ili ne. Zato smo ovo azijsko putovanje i započeli raspremanjem nereda i odricanjem od nepotrebnih stvari.


To ne znači da treba da se rešite svih svojih slika i ukrasnih predmeta, već da razmislite o tome da zadržite samo one koji za vas imaju posebno značenje, i u kojima zaista uživate. Zapitajte se šta vam od njih još uvek donosi radost, jer to je ono što treba da zadržite.



Izaberite moderan nameštaj​


krevet-platforma.jpg


Još jedan način da zadržite minimalistički osećaj i izbegavanje pretrpanog izgleda je moderan nameštaj jasnih i jednostavnih linija. Pokušajte da izbegavate kitnjaste i ometajuće detalje. Umesto toga, dajte prednost manjem broju kvalitetnih komada od drveta i drugih prirodnih materijala.


Da biste dodatno pojačali osećaj ravnoteže, potražite nizak nameštaj, koji odmah asocira na azijski zen enterijer. Na primer, verovatno neće delovati kao iznenađenje da je tip kreveta koji je najpopularniji u zen domovima legendarni krevet na platformi.



Podovi - razmislite o bosonogom hodanju​


beton.jpg


Ako volite da hodate bosi, osećaćete veću povezanost sa prirodom čak i kada ste u zatvorenom prostoru. Kao kada bosi hodate po pesku na plaži, ili po travi. Zbog toga, ne bi bilo loše da odaberete podne obloge koje vas ohrabruju da to češće radite, bez mogućnosti da se okliznete. Na primer, drveni parket, ili neutralni tepih, pa i nekoliko različitih tepiha od prirodnih materijala (pamuka i meke vune), za dodatni osećaj udobnosti. U obzir dolazi i polirani beton, koji je i praktičan, jer se lako održava, naravno, uz dodatak tepiha, jer može biti izuzetno hladan.



I za kraj...​


zen-u-enterijeru.jpg


Kao što vidite, poput ostalih azijskih stilova, i zen je stil koji veliča minimalizam. Do pre dvaesetak godina, ovi stilovi u zapadnom svetu nisu bili posebno popularni. Današnje potrošačko društvo dostiglo je svoj vrhunac. Kupujemo previše stvari koje nam najčešće uopšte nisu potrebne, ili vrlo brzo prestaju da nam donose radost.


Zen je stil koji nam pomaže da se rešimo svega što nam nije važno, da ne kupujemo nepotrebno, i tako gomilamo ono što za nas nema nikakvu posebnu vrednost. I naravno, prilikom raščišćavanja, ne bacajte, već gledajte da prodate, poklonite, donirate ili reciklirate, da biste tim predmetima koji za vas više nemaju značaja, udahnuli novi život. Jer kako kaže poslovica, “što je za jednog čoveka đubre, za drugog je blago”. Ne mora da bude baš đubre, dovoljno je da vam više nije potrebno.


Pa, kako vam se dopada zen? Hoćete li pokušati da unesete bar neke njegove elemente u svoj dom? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.





Fotografije: YouTube.com


Autorski tekst: Jelena Todorović


Izvor: Srbijaspace.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Šta je Pop-Art i kako je uticao na dizajn enterijera​


pop-art.jpg


Pop-Art je stil koji se pojavio sredinom 1950-ih godina, kao veliki šok za svet likovne umetnosti. Postavio je izazov za visoke ideale tog sveta, oslanjajući se na popularnu kulturu kao primarni uticaj. Ipak, njegova popularnost širila se munjevitom brzinom na sve, pa je tako izvršio svoj uticaj i na dizajn enterijera.

U bukvalnom prevodu, Pop-Art je “popularna umetnost”,
ali zbog svoje neobične interpretacije, kritičari ga dugo nisu doživljavali kao umetnost. Radovi umetnika poput Endija Vorhola, Džaspera Džonsa, Eduarda Palaca i Roja Lihtenštajna predstavljali su predmete iz svakodnevnog života i slike iz reklama, stripova, i ostalih trivijalnih efemera.

Ovaj rad, naglašavao je ironiju i mehaničku repredukciju, u odnosu na majstorske tehnike. Fotografija i sitoštampa doživele su svoj procvat, a do sredine 1960-ih, Pop-Art se mogao videti svuda, uključujući i dizajn enterijera savremenih domova.

Kič u dizajnu enterijera


posteri.jpg


Da se razumemo, kičasti dekor u enterijeru pojavio se sigurno pola veka pre nastanka Pop-Arta, tako da se ne može reći da ga je ovaj stil doneo. Ali, ono što je sasvim sigurno je da je upravo Pop-Art, sam koncept kiča uzdigao na tron visoke umetnosti.


Dok su se nekada uobičajeni predmeti iz svakodnevnog života mogli smatrati primerom niskog ukusa, Pop-Art kultura je svojim podrivanjem postigla upravo suprotno. Masovno proizveden nameštaj i dekoracije sada su dobili viši status u visokom društvu, nego idealistički rad majstora zanatlija.


Ručno vajano drvo i metal zamenili su masovno proizvedeni akril i plastika, koji su smatrani vrhuncem ukusa i stila. U velikoj meri, zahvaljujući najpoznatijim delima Endija Vorhola, rodonačelnika Pop-Arta.
Njegove Konzerve Kembel supe iz 1962. godine na posteru, zamenile su originalne i vredne slike, kao glavni zidni dekor tog vremena. A njegove jarke osnovne boje našle su se i na nameštaju.

Brza moda i kultura žvakaće gume

svakodnevne-stvari-kao-umetnost.jpg


Pre Pop-Arta, postojao je pokret pod imenom Bauhaus, odgovoran za geometrijske oblike i smele šeme boja. Ali, bez obzira što mnogo duguje Bauhausu, Pop-Art je potkopao njegove visoke ideale, tako što ih je sveo na sfere sarkazma i čiste estetike. Posedovanje nečega što se moglo smatrati odbačenim, kao rezultat njegove povezanosti sa masovnom potrošačkom kulturom, bio je način da se okrenemo onome što je, ironično, označavalo vrhunac savremenog ukusa.

sofa-usne.jpg


Ovo je izazvalo šokove kroz svakodnevni aspekt dizajna enterijera. Kako odrediti cene svojih proizvoda ako su to neke sasvim obične stvari iz svakodnevnog života? Nekadašnji niski stilovi kulturne proizvodnje sada su smatrani predmetima visoke vrednosti, dok se ono što je ranije zaista vredelo, smatralo manje vrednim od recimo čuvene sofe u obliku usana čuvene glumice Mej Vest. Kako razlikovati visok i nizak kvalitet? Ako visok i nizak ukus ne znače ništa, zar ne bi bilo logično da se elementi Pop-Art estetike prodaju jeftino?

Ali, kao što se i očekivalo, potrošačka kultura je iskoristila ovu priliku da bude deo procvata Pop-Arta, sa proizvođačima koji su proizvodili svoje verzije ovog stila, i trgovcima koji su svoje rafove napunili nepoznatim brendovima jeftinih, kičastih elemenata. Bilo je tu svega, poput plastičnih pepeljara, posuđa, telefona i stonih lampi, predmeta koji bi se mogli uklopiti u novi stil.

Dugoročna posledica ovog saveza između masovne proizvodnje i mode bila je da životni stil kao koncept više nije predstavljao samo tzv. visoko društvo. Zahvaljujući uticaju Pop-Arta, svako je mogao da bude hipster. Sa aspekta estetike, ovo je promenilo način na koji je ceo svet izgledao, i kako jedan deo i danas izgleda jer, Pop-Art je i dalje prisutan u našem svakodnevnom, potrošačkom životu. To su razne neonske, plastične reklame, prepoznatljive ikone izdvojene iz bilo kakvog konteksta, itd.

Endi-Vorhol.jpg


Praktično, ovo je dovelo do današnje potrošačke kulture za bacanje jer, po rečima Endija Vorhola, sve može imati svojih “petnaest minuta slave”, pre nego što bude odbačeno bez griže saveti, jer nije mnogo ni koštalo. Ne možemo a da se ne zapitamo da li su svi problemi koje danas imamo sa plastikom, započeli upravo tada, sa razvojem potrošačke kulture? Nije isključeno da jesu.

Da li je Pop-Art umetnost doveo do kraja?​


Ono na šta se svodila sva njegova vrednost kao stila, bili su sami dizajneri, slavna imena koja stoje iza Pop-Arta. Jer, upravo ti dizajneri, bili su brend za sebe.

Recimo, sofa “Usne” ili “Bocca”, koju je dizajnirao “Studio 65” davne 1970. godine, napravljena je kao odgovor na konkretan izveštaj vlasnika lanca salona lepote u Milanu. Iako nema neko dublje značenje, i može se smatrati kičom, ona je ipak pokupila svetsku slavu zbog svog senzibiliteta, i time dobila vrednost, kao rezultat svog statusa.

stolica.jpg


Isto se može reći i za kontroverznu seriju erotskog nameštaja Alena Džonsa “Hatstand, Sto i stolica”. Ovaj britanski umetnik stvarao je pod jakim uticajem Pop-Arta na dizajn enterijera, a njegovi predmeti imaju svoju umetničku vrednost iz istog razloga – vrede zato što su njegovo delo. Tu sve počinje i sve se završava.

Zbog toga se ne može reći da je Pop-Art umetnost doveo do kraja. On je jednostavno izašao iz okvira, pocepao pravilnik, i naterao nas da pogledamo drugim očima ono što smo nekada smatrali grubim, ružnim ili besmislenim. Nov pogled nam je omogućio da vidimo radost, lepotu i dubinu iskustva u sasvim običnim stvarima. Hm… da li je?

I za kraj…


za-kraj.jpg


U enterijeru, Pop-Art je jedan od najživopisnijih i najzanimljivijih stilova.
Kao što smo već rekli, kritičarima je trebalo malo više vremena da ga prihvate kao umetnost. Ali, uprkos njihovim osudama i kritikama, Pop-Art je tiho stekao popularnost, prvo u Americi, a onda se proširio i na evropske zemlje.

Krenuo je tiho, sa sitnijim dekoracijama, da bi kasnije postao široko dostupan na nameštaju, tapetama, tekstilu i odeći, kao i na posterima, nalepnicama i natpisima. Bilo ga je svuda, gde god se okrenete, i održao se do danas, kada ga još uvek možemo videti na mnogim mestima.

A kako se vama dopada Pop-Art? Svesni smo da su mišljenja podeljena, i dok ga neki obožavaju, druge od njega bole oči. U koje vi spadate? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Fotografije: YouTube.com
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Gotički stil u enterijeru – saveti za dramatičan izgled vašeg doma​


Goticki-stil-u-enterijeru.jpg


Gotički stil mnogo češće viđamo kao neobičan način odevanja, pomalo ekscentričnih ličnosti. Ali, on je mnogo više od crne boje i lobanja, koji su manje-više svima prva asocijacija na pomen ovog stila, što je pogrešno shvatanje. Jer, gotički stil u enterijeru je vrlo klasičan, a uz naše savete za dramatičan izgled vašeg doma, moći ćete i sami da se okušate u uređivanju.


Ako razmislite o istorijskoj arhitekturi, počećete da se približavate osnovnoj ideji kako bi trebalo da izgleda gotički stil. Shvatićete da nije onako sablasan i mračan kako ga mnogi zamišljaju. Ali hajde da krenemo od osnova...

Koji su najvažniji elementi gotičkog kućnog dekora?


Kao što rekosmo, ako niste fokusirani na mračno, gotički stil ima mnogo širu privlačnost, klasičnu i raskošnu u isto vreme. Palete boja mogu biti tamne i duboke, ali su tkanine koje koristi elegantne, a nameštaj kvalitetan, vintidž ili antikni.


Ovo je stil pomalo neobičnih ljudi koji vole jedinstvene i neočekivane enterijere. Prozori su možda najupečatljiviji deo gotske arhitekture, sa svojim veoma složenim, šiljatim (izlomljenim) lukom. U današnje vreme, takvi se voma retko koriste, osim ako stanujete u nekoj od starih zgrada iz ranijih epoha. Jer ovo ipak nije moderan stil, ali je mnogima privlačan.

Kratka istorija gotičkog stila


istorija.jpg


Ovaj zanimljivi stil potiče iz srednjovekovnog arhitektonskog stila, popularnog između XII i XVI veka. Karakterišu ga vitraži, zasvođeni lukovi, statue, složeni ukrasni radovi na fasadama i kitnjasti dekor u unutrašnjosti.
Neki od najpoznatijih primera gotičke arhitekture su katedrala Notr Dam u Parizu, ili Vestminsterska opatija u Londonu.


Možda se pitate zašto sada pričamo o tome, ali ovaj stil je ponovo popularizovan početkom 1900-ih, u Viktorijanskoj eri, kada je dobio prefiks neo, tako da je poznat kao neogotički stil, i vrlo brzo postao popularan u Severnoj Americi, kako u arhitekturi, tako i u dizajnu enterijera. A vrlo brzo se njegov uticaj ponovo proširio i na Evropu.

Evo nekih ideja za uređenje enterijera u gotičkom stilu


Sveobuhvatni gotički kućni dekor nije po ukusu svakoga. Ali, postoje elementi koje svako može da iskoristi ako želi da u svoj dom unese nešto malo drukčije, neobično i klasično.


# Ćudljiva paleta boja

elementi.jpg


Upotrebite tamnu i ćudljivu paletu boja za svoje zidove, ali ovo ne znači da treba da budu crni. Dobar izbor su suptilnije nijanse sive ili zelene boje, dubokih i hladnih tonova. Oni dobro funkcionišu u kućama ili stanovima inspirisanim gotikom. Neki od najboljih tonova koje treba uzeti u obzir su boja patlidžana, duboki safir i bogati smaragd. Za akcente upotrebite rubin crvenu, pa čak i ružičastu.


Za ovaj izgled, sasvi je prikladno obojiti lajsne prozora i vrata u neku duboku boju. Možete ih obojiti u istu boju kao i zidove, ili odabrati dva duboka tona koji međusobno naglašavaju jedan drugog. Ili, ako ne želite da bojite ceo zid dubokom bojom, obojite samo okvire stolarije, da biste istakli gotički stil kućnog dekora na moderniji način.

# Upotreba luksuznog tekstila

Kada je u pitanju gotski stil u enterijeru, upotreba luksuznog tekstila je veoma važna. Uključuje materijale poput pliša, somota, satena, krzna, svile, tapiserije i brokata. Ovi materijali, kroz istoriju su se koristili za izradu tapeta, zavesa, draperija, presvlaka za nameštaj i baldahina. Setite se, ovaj stil je dramatičan i luksuzan, ne predstavlja današnje vreme kada se većina nas trudi da sve što može pojednostavi i prođe što jeftinije.

# Korišćenje tapeta

Tapete su jedno vreme bile popularne, pa onda nestale, da bi se poslednjih godina ponovo vratile, na velika vrata. U gotskom enterijeru one stvaraju onaj poznati, dramatičan izgled, tako da se često koriste umesto boje za zidove.

Birajte bogate cvetove i motive kraljevskih krinova za klasični gotski stil, ili modernije ali neobičnije tapete za moderan.
I obavezno obratite pažnju i na dekorativne karakteristike prostora i zidova. Mislimo na gipsane radove, gotičke okvire ogledala i slika, kao i zanimljive zidne lampe.

# Dekorativni prozori i vrata

dekorativni-prozori.jpg


Kada uzmete u obzir gotičku, pa čak i neogotičku arhitekturu, jedan od najizrazitijih elemenata su prozori i vrata. Lancet (visok i uzak prozor sa gotičkim lukom na vrhu) i vitraž (spajanje stakla različitih boja pomoću olovnih traka) dominiraju arhitekturom građevina u ovom stilu. Oni nisu tako česti danas, ali se sreću u obliku ogledala ili zidnog dekora koji ilustruje ovaj stil.

# Dekorativna rasveta

Kitnjasta, dekorativna rasveta bila je uobičajena u neogotskim enterijerima. Masimalističko osvetljenje poput kristalnih i zlatnih lustera danas se često viđa u elegantnom kućnom gotičkom dekoru. Možete da upotrebite jedan centralni luster sa savremenijim kućnim dekorom, da biste mu dali notu neogotike, ili ga koristite zajedno sa ostalom rasvetom, za tradicionalniji pristup.

Ali, obavezno dodajte i što više ambijentalnog osvetljenja, jer je za ovaj stil karakteristično i mnogo zidnih svetiljki, kao i svećnjaka, da bi se stvorio slojevitiji pejzaž u enterijeru.
Dobro se uklapaju uz plafonske rozete i bogatu boju zidova, pa i uz moderne fotelje i parket. Tako se dobija dramatična kombinacija stilova.

# Vintidž i antikni komadi nameštaja

Moderan gotički stil naveliko oponaša stilove prošlosti. Zato je upotreba vintidž i antiknog nameštaja uobičajena pri uređenju. Odaberite zanimljive komade sa oblinama i krivinama, umesto pravih linija, za najautentičniji enterijer u gotičkom stilu.

Naravno, ne treba da zamenite sav svoj nameštaj starinskim komadima. I samo nekoliko dobro postavljenih antiknih predmeta od tamnog drveta, ili tamno obojenog nameštaja, daće vašem prostoru nagoveštaj gotičkog stila.

dekoracije.jpg


# Unikatne dekoracije


Ako više volite tamni gotički kućni dekor, možete da dodate unikatne elemente po sopstvenom izboru. Oni treba da budu zanimljivi, ali ne i kičasti. Zato razmislite o zanimljivim slikama u pozlaćenim okvirima, knjigama, sklupturama, pa čak i prepariranim životinjama, rogovima divljači i čudnim lobanjama ako volite tako nešto. Jer, kao što smo već rekli – ovaj stil, nije za svakoga.

# Rezbarije u drvetu

Izrezbareni detalji na nameštaju zaista divno izgledaju u gotički dizajniranim prostorijama.
Ako želite da dodate više istorijskog, gotičkog stila, razmislite o dodavanju lažnih drvenih greda duž plafona. A ako već imate zasvođeni plafon, to će izgledati još autentičnije, kao da je prostor tako i građen.

I za kraj – kako da ugradite gotički stil u svoj dom


za-kraj.jpg


Gotički kućni dekor se lako meša sa drugim stilovima kućnog dekora, stvarajući neki vid eklektike. To je zato što ovaj stil nije isključiv, tako da možete jednostavno dodati neke gotičke karakteristike svom domu. Recimo tamne i duboje boje, nekoliko starinskih komada nameštaja, prijatno ambijentalno osvetljenje, luksuznije tkanine i zanimljive kućne dekoracije.

Odlična stvar kod ovog stila je što daje toplinu prostoru, tako da je vredan dodatak bez obzira na osnovni stil uređenja vašeg doma. Postoje brojne zablude vezane za gotičko uređenje doma. Jedna od najrasprostranjenijih je da on mora da bude jeziv i preteran, jer se vezuje uz gotički stil oblačenja, goth metal muziku, pa i vampire i ostale elemente specifičnih ljudi.

Ipak, nije tako. Gotički elementi mogu se lepo uklopiti u već postojeći enterijer jer se lako spaja sa drugim stilovima, dajući prostoru novu dimenziju, dubinu, toplinu i vrednost.

Kako se vama dopada ovaj stil? Da li biste neke njegove elemente ugradili u svoj prostor, ili ste otkrili da neke od njih već i imate? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

Fotografije: YouTube.com
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Uredite svoj dom u grčkom stilu, i dajte mu dašak života na ostrvu​

grcki-stil-u-enterijeru.jpg


Sezona godišnjih odmora je u toku, i mnogi će svoj provesti u Grčkoj. Možda baš na nekom od prelepih ostrva poput Mikonosa, Santorinija, Krfa… A ono što je na grčkim ostrvima zaista fascinantno su prelepa arhitektura i inspirativan dizajn, u svakom kutku. Pa zašto onda nešto od toga ne biste poneli sa sobom kada krenete kući? Ovaj tekst ima za cilj da vas inspiriše da uredite svoj dom u grčkom stilu, i date mu dašak života na ostrvu.


Kako se stil grčke kuće uklapa u savremeni dizajn enterijera


Možda ste do sada već obišli neka mesta u Grčkoj, divili se dizajnu enterijera njihovih luksuznih hotela ili zadivljujućih privatnih vila, poput onih na ostrvima. A ako niste bili, tu prelepu arhitekturu sigurno ste gledali na društvenim mrežama, gde su oni srećniji bili, pa podelili svoje utiske sa ostalima.


Klasične bele kuće u mediteranskom stilu prokrčile su sebi put do savremenog dizajna u arhitekturi. Ako niste već postali ljubitelj ove autentične vibracije, ne sumnjamo da ćete uskoro postati jer – grčki stil je zarazan!


Osvežite svoj dom ukrašavajući ga autentičnim grčkim detaljima


detalji.jpg



Osim što sa letovanja u Grčkoj skoro svi donose maslinovo ulje, alkoholna pića i obavezne magnete za frižider, možda i kamenčiće i školjke, razmislite o još nekom od detalja koji su vam zapali za oko. Recimo neka amfora, lepo ogledalo, stona lampa, figurina ili čiviluk.

Ako volite atmosferu grčkih enterijera, pokušajte nešto od toga da prenesete i u svoj dom. U ovom tekstu, potrudićemo se da vas inspirišemo da dok uživate na letovanju, razmišljate o uređenju enterijera svoga doma, i o dašku Grčke, koji ćete uneti ovim detaljima.

Saveti koje treba da sledite, kako biste implementirali grčki stil u svoj dom
Možda ste pomislili da je nemoguće uraditi tako nešto, da vaša kuća ili stan u Srbiji, izgleda kao neka luksuzna vila recimo na Mikonosu. Međutim, postoje brojni trikovi koje možete da primenite da osvežite svoj dom, i od njega napravite svoje mediteransko utočište.

Ne morate da trošite čitavo bogatstvo na renoviranje cele kuće ili stana, kako bi izgledala kao vile na kikladskim ostrvima. Možete da se usredsredite na detalje, koji će vašem domu doneti ostrvski šarm u sred vojvođanske ravnice, ili brdovite Šumadije. Zašto da ne? Kada je u pitanju uređenje vašeg doma, samo nebo je granica.

Kombinujte starinske i savremene detalje, da biste dobili savršenu mešavinu

spavaca-soba.jpg


Ako ste bili na Mikonosu i istraživali njegove divne gradove, mogli ste da vidite da je celo ovo ostrvo mešavina tradicionalne autentičnosti i savremenog dizajna. Ovu zanimljivu ideju možete da prenesete i implementirate u svoj dom.

Počnite tako što ćete raščistiti prostor i fokusirati se na čistu paletu boja, zidove minimalistički obojene u belo, sa dodavanjem dekorativnih vintidž detalja. To mogu da budu plavi jastuci, staklene vaze, tanjiri sa zanimljivim printovima, prozirne pastelne ili damast zavese, mnogo biljaka u glinenim saksijama, kao i boemski lusteri.

Drveni dekor i zemljani tonovi su obavezni u kućama u stilu onih na grčkim ostrvima, jer spadaju u osnove ovog stila. Drveni nameštaj je, u Grčkoj, svuda. Od autentičnih taverni, do šarmantnih lokalnih barova, hotelskih holova i starinskih ostrvskih vila.

A drvo se lako uklapa u bilo koji prostor. Zato se, prilikom uređenja, držite zemljanih tonova i drvenog nameštaja. Ova paleta je najbolji prikaz mediteranske arhitekture i njenih građevina. Kao detalji, često se mogu videti prozori i vrata u plavoj boji.

U redu, to su detalji, ali šta konkretno definiše stil enterijera u grčkom stilu?

Postoji nekoliko principa koji definišu starogrčki stil, ali svakako ne morate sve da ispratite, da biste grčku estetiku preneli u svoj dom. Umesto toga odaberite elemente koji vam odgovaraju, i počenite odatle. A evo nekih principa koji su ključni za ovaj stil:

#
svetli, beljeni zidovi

# upotreba drveta, u panelima i gredama

# živahna jarko plava boja, koja vas onog momenta kada je vidite, “prenosi” na Santorini ili Rodos

# jednostavnost je ključna, a meke linije i elegantne obline su osnova

# grčke biste – ovo su veoma popularni detalji u enterijeru

# amfore kao samostalno umetničko delo ili posude za sobne biljke

# stubovi, kao deo enterijera, samostalna skulptura ili konzola za biljke

# grčka umetnost, bilo da se radi o presvlakama za nameštaj ili pravim umetničkim delima, uneće pravi karakter grčkog stila u vaš prostor.

I za kraj - ako planirate letovanje na nekom od ostrva

za-kraj.jpg


Većina ostrva u Grčkoj “živi” samo dok traje sezona, a van nje, poptuno opuste. Ipak, postoje i ona na kojima se živi preko cele godine, ali takođe i ona na kojima je letovanje povoljnije nego na kopnenom delu. Nismo proveravali, mada ne sumnjamo da je tako, pa eto prilike da o tome razmislite makar za sledeće leto.

Bilo kako bilo, svako turističko mesto u Grčkoj ima nekoliko lokalnih prodavnica koje prodaju ukrasne predmete i suvenire koji će vas zauvek podsećati na bezbrižne dane odmora, a vašem domu dati dašak ostrvskog života. Tamo možete pronaći i unikantne komade nameštaja, kao i zanimljive dekoracije za svoj prostor.

Kako vam se dopada grčki stil u enterijeru? Jeste li nešto od detalja već doneli sa letovanja? Podelite svoje utiske sa nama u komentarima.

Fotografije: YouTube.com (Screenshot)

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Firme iz Srbije
 
Natrag
Top