Hronologija Jehovinih svedoka

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Jehovini svjedoci . Saznajte tko ih je osnovao, što točno vjeruju i zašto je ispravno reći "Jahve", a ne "Jehova".



Tačno tako. Najpribližnije izgovoru YHWH jeste Iahue ili Yahve (Jahve). Uostalom, Isus je na hebrejskom Yahoshua, na aramejskom Yashua, Ilija je Eliyahu, Izaija je Isaiyah, a ne kako bi Raselovci hteli da nametnu:

Yeshua, Eliyehu, Isaiyehu...
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Jehovini svedoci uce da je svaki dan sedmice stvaranja trajao 7000 godina; tako je sedmica stvaranja trajala 42000 godina. Pri kraju sestoga dana stvoren je covek. Da bi bili precizniji, oni tvrde da su “Adam i Eva stvoreni 4026. godine pre nase ere”. (Revellez-vous, 8. IV 1969, p. 14) Posto svaki dan stvaranja predstavlja, prema njihovom ucenu, period od 7,000 godina to isto predstavlja i sedmi dan Bozjeg odmora. Sest hiljada godina odredjena je ljudima, a zavrsava se 1975. godine armagedonskim ratom, koji obelezava kraj sistema ovoga gresnoga sveta i pocetak hiljadugodisnjeg carstva na Zemlji. (Assure vous.... p 89)
Polazna tacka hronologije Jehovinih svedoka na kojoj se temelji njihova teologija je 607. godina pre Hrista, kada je prema njihovom ucenju, Navuhodonosor razorio Jerusalim i odveo izrailjski narod u vavulonsko ropstvo. Na ovom ugaonom kamenu jehovisti utvrdili su svoju hronologiju. Godina 607. im je veoma vazna jer ona seze do 1914. koja je vazna za njihovu teologiju. Jehovisti su ulozili mnogo truda da svoju zamisao dokazu biblijskim prorocanstvima. Medjutim,
u Bibliji ne postoji takvo prorocanstvo koje bi popunilo period vremena od 607. pre Hrista do 1914. godine i zato su pokusali da ga vestacki nacine, pretvaranjem obicnog u prorocko vreme.
Tumaceci san caru Navuhodonosoru prorok Danilo je rekao: “
Sedam vremena neka predju preko njega.” (Danilo 4,16) Jehovini svedoci su se uhvatili za ovo kao za jedinstvenu priliku da pomocu ovoga teksta dokazu da je u Bibliji ipak prorecena 1914. godina. Tako su istorijsko vreme, preracunali kao prorocko - jedan dan za godinu. Kada su to pomnozili sedam puta trista sezdeset, dobili su 2,520 dana to jest godina.
Pre svega,
“sedam vremena” odredjenih caru Navuhodonosuru ne mogu se racunati kao prorocko vreme. Zasto?
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Tačno tako. Najpribližnije izgovoru YHWH jeste Iahue ili Yahve (Jahve). Uostalom, Isus je na hebrejskom Yahoshua, na aramejskom Yashua, Ilija je Eliyahu, Izaija je Isaiyah, a ne kako bi Raselovci hteli da nametnu:

Yeshua, Eliyehu, Isaiyehu...
Ma ne namecu oni izgivor. Oni kazu da nije bitan izgovor sve dok u imenu postoji cetiri suglasnika YHWH. Tako je po njima ispravno reci i YAHAVAHU, a eto meni se tako vise svidja, ko indijanac :p
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ma ne namecu oni izgivor. Oni kazu da nije bitan izgovor sve dok u imenu postoji cetiri suglasnika YHWH. Tako je po njima ispravno reci i YAHAVAHU, a eto meni se tako vise svidja, ko indijanac :p

Aha, pa ako je zaista tako, zašto oni stalno ponavljaju "jehova bog"?

Yahavahu? Ahahahahaha.


Ponoviću, "jehova" nije ime Boga, tako da papagajskim ponavljanjem "jehova bog" (namerno malim slovom) Raselovi svedoci, paramasonska mileritska sekta, sestra daleko opasnijeg mileriskog kulta SDA (EGWizam) samo pokazuje do kog nivoa bezumlja možemo doći ako odbacimo Crkvu kao autoritet i isti tražimo u svom "umu" i njegovim doslovnim tumačenjima ljudskom rukom, vekovima pisanih
knjiga.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
Sta hoces da dokazes ovim citatom van konteksta? Nasao si da se pominju "vremena" na drugom mestu u bibliji i time dokazujes nekakvu vezu sa Danilom?

Bavis se teoloskom gimnastikom?
Ovo ne dokazuje bas nikakvu vezu!
Sa tim Biblijskim citatom je Isus Hrist dokazao da nije jos vreme da bude kralj,(ako si zaboravio da su Jevreji hteli da ga proglase za kralja,i da nisu ljudi ti koji ce ga proglasiti,vec njegob Bog i Otac.)
Da li si znao da se Isus osvrce na Danilovo prorocanstvo kao tacno.
Matej 24:15 Kad dakle ugledate mrzost opustošenja, o kojoj govori prorok Danilo, gde stoji na mestu svetom (koji čita da razume):
ali sta da se radi kad ti ne razumes???
to je sto se tice kakve veze ima sa prorokom Danilom...


Kako mogu da "traju vremena" kad su se zavrsila 1914. godine?

Ne znas ni svoju teologiju!

Tih 2520 godina se zavrsilo 1914. godine, a prema tom ucenju, do tog perioda vladaju zemaljske vladavine, a 1914. Isus preuzima vlast nad zemljom!

Da li se to dogodilo?

Tako su verovali vasi Istrazivaci Biblije (Jehovini Svedoci) ranije, pa se nista nije desilo.. A onda su promenili svoju u pricu i tvrdili kako je Isus 'preuzeo vlast na nebu'! I sad kao nesto ceka!

Pa sta ceka?

Zemaljske vlasti i dalje traju, a tako ne moze biti prema Danilu ni prema ovim stihovima sto si ti gore naveo:

"JERUSALIM CE GAZITI NEZNABOSCI, DOK SE NE ISPUNE VREMENA NEZNABOZACA"

Vremena neznabozaca su se zavrsila 1914.

Da li Jerusalim danas gaze neznabosci? ---> Naravno da gaze!

Dakle, taj vas Isus je omanuo! A vase prorocanstvo se nije ostvarilo, i sada se vi izgovarate!

Cak je i apostol Jakov govorio, da kada nastupi "Hristova prisutnost" tada NASTUPA KRAJ:

"Trpite braco moja DO GOSPODNJE PRISUTNOSTI" (jakov 5:7)

--->
sto znaci da posle 1914. 'vise nece morati da trpe' te koji ih kinje i mlatretiraju!

I da li se to dogodilo? Nije!

Hriscani su i dalje progonjeni i matretirani..

To znaci da je tvoja nauka lazna! Osvesti se brate, dobro ti zelim, da li ti sebi zelis dobro?


Ja temu ne spamujem, ja govorim o hronologiji. A drugo, nisam ja taj koji treba da mu pomazem, on dobro zna da 607. p.n.e nije unisten Jerusalim, on je strucnjak sto se tice toga..

Pa sve i da ste u pravu i da jeste unisten, dokazao sam gore da onda kada se "ispune vremena neznabozaca" (to je tih 7 vremena ili 2520 godina) carstvo nad zemljom preuzima Hristos!

I da li je preuzeo? Nije! Da li Jerusalim i dalje gaze neznabosci? Gaze!

To znaci da je tvoje tumacenje lazno! I da ti ne znas sta govoris!
Pogledaj kako ti brkas babe i zabe....????
7 vremena treba da prodje od oduzimanje krune caru Sedekiji pa do predaje te iste krune Isusu Hristu.
Sada govorimo o Biblijskoj hronologiji.
Sada govorimo o 2520 godina koje su pocele unistenjem Jerusalima 607PNE i svrgavanje poslednjeg jevrejskog cara Sedekije i 1914 uspostavljanje kraljevstva Isusa Hrista koji je od Boga primio kraljevsku moc.
To je poenta...Sve ostalo siri druge teme o cemu mozemo na drugim mestima.
Sta se desilo 1914 godine kada je Isus Hrist postao kralj i nadalja desavanja na nekoj drgoj temi,jer ovo je hronologija.
Dakle osnovno pitanje za tebe jeste
Da li se slazes da je vavilon pao 539 PNE i da su Jevreji napunili Jerusalim 537PNE?
Da li se slazes da je Jerusalim bio pust 70 godina?
Da li se slazes da je Jerusalim pao 607 PNE?
Da li se slazes da kad dodamo 2520 godina na 607PNE (bez racunanje nulte godine), dobijemo 1914NE?
Ako se ne slazes ,hajde kazi u cemu se ne slazes,a ako se slazemo idemo dalje.
Pozdrav
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Eto svi ste svedoci da Zaokret nema odgovora na moj gornji komentar, nego ponavlja uvek ista pitanja koja je nameniio Mireu.

1587857768170.png
Hronologije poceinje od stvaranja Adama 4025. godine pre Hrista pa sve do 1975. godine kada je trealo da nejehovisti budu unisteni Armagedonom i, unistenje sistema ovoga sveta i pocetak Hiljadugodisnjeg carstva na zemlji.

Zaokret, da li jos uvek ucite tako ili, posto ste promasili 1914, kao i 1975. ete promenili hronologiju?
Ako se je promenili, mozes li nam reci kako sada ucite i verujete?

Unapred hvala!
 
Natrag
Top