Problem - Ves masina Privileg Winner motor se greje

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Drustvo... Problem sa ves masinom privileg winner:
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
Ovako problem je malo kompleksniji ali cu probati da skratim koliko god mogu da ne davim:
Burazeru stane ves masina nece da radi, kaze diplay svetli, nesto cakce unutra ali bubanj se ne pomera ni u jednu stranu stoji u mestu.
Odem, proverim onaj digitalni programator i ne nadjem nikakav problem (tipa naduveni elektroliti, izgorela stampa, kratko spojeni polu provodinci itd.) izgleda sve ok.
Onda proverim motor posto ta masina nosi kolektorski elektromotor sa tahogeneratorom.
Motor nije bio spojen na uzemljenje, kalemovi su imali neki otpor, nisu bili kratko spojeni ali neznam da li je taj izmereni otpor korektan ili ne u svakom slucaju je delovao kao ok.
Jedino sto na motoru nije valjalo su bile cetkice koje su bile skroz istrosene.
Bilo je i malo kamenca od vode na kucistu motora sto znaci da je mozda vrlo malo bio izlozen vodi iz bubnja ali je to bilo malo ne nesto preterano i to spolja na kucistu.
Zamenimo cetkice i to je to masina proradi.
Posle prvog pranja (ceo program dugog pranja) iz masine pocne da se oseca miris plastike i laka koji se nalazi u motoru, ali masina sasvim korektno radi nikakav problem (sve normalno levi smer, desni smer u toku pranja kao i centrifuga na kraju).
Otvorimo masinu i pustimo je da radi da je testiramo.
Posle nekih 30 do 40 minuta sasvim normalnog rada motor pocinje nenormalno da se grejanje, tako da je bilo nemoguce duze od 2-3 sekunde drzati ruku na njemu.
Ok valjda motor ne valja. Skinemo i odnesemo kod vinklera.
Bez otvaranja motora majstor konstatuje da su cetkice lose pozicionirane to jest lose zamenjene stavljene pod losim uglom, (iako smo ih mi vratili isto kako smo ih i skinuli) on sve to namesti kako treba i naplati 1000 dinara.
Vratimo motor nazad i opet ista prica, posle nekih 30 do 40 minuta opet isto nenormalno grejanje motora.
Skinemo motor i opet kod majstora.
Majstor otvori i proveri motor, to jest rotor i stator.
Na onoj vinklerskoj zujalici rotor se je ponasao kao potpuno ispravan, isto tako nje bilo problema ni prilikom provere unimerom, jedino su one plastike izmedju kalemova bile skoro potpuno istpljene i deformisane.
Onda je proverio stator unimerom i dosao do zakljucka da je ispravan, mada je on bio u mnogo boljem stanju bez termickih ostecenja kao rotor.
Citiram izjavu majstora:
Stator nije 100%, e sad rotor zujalica prikazuje kao ispravan, a i unimer pokazuje da je u radu, ali u 99,9% slucajeva crkne rotor a ne stator a i skroz je istopljen, to dokazuje moje 20-etogodisnje iskustvo, znaci rotor ne valja 100%.
Burazer pristane na popravku.
Majstor zameni kolektor, cetkice, navinkluje rotor i zameni lagere, sve to za 3500 dinara.
Vratimo motor na masinu i posle 10 minuta rada nesto u motoru pocne da skripi, zakacinje, struze, neki cudni zvukovi, ali se motor za 10 minuta nije uopste zagrejao.
Majstor dodje na licu mesta i zakljuci da su mu prodali lose lagere i odnese motor da ih zameni.
Ovog puta majstor licno dosnese motor da namesti i proba posto su svi vec poceli da gube strpljenje.
I naravno ista prica, posle nekih 30 do 40 minuta opet isto nenormalno grejanje motora.
Majstor dodje ponovo i konstatuje da je ipak onih 0,1% posto bilo presudno i da je ipak stator neispravan i opet odnese motor da resava ovog puta stator.
-----
Sad posto polako ali sigurno pocinu da ponestaju delovi na motoru koje nije zameno ili popravljao sem kucista lagera, i tahogeneratora, a problem se i dalje ne resava, dovodi se u pitanje kredibilitet ovog majstora kao i isplativost popravke ako ovako nastavimo dalje sa zamenama raznih delova motora.
Ima li ko ideju sta ovde ne valja ili bilo koji drugi savet/predlog (sem naravno zamene majstroa za to je vec malo prekasno).
Unapred Hvala...
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
09.12.2012
Poruka
25.191
pozdrav,probaj ovde pronadji kolko mi se cini da bas ima nesto vezano za tvoj problem...a do tada ti se neko mozda i javi ovde :)

Kod:
http://www.samsvojmajstor.com/portal/search/apachesolr_search/ves%20masine
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Proveri sve kontakte sa zicama da su dobro stegnuti, negde je nesto labavo i baca varnice, pa reaguje kao kuvalo za kafu. Takodje te cetkice sto ste menjali, moguce je da i one nekontrolisano bacaju varnice cim kazes da se ova plastika istopila. Te cetkice iako izgleda kao zezancija mora da menja ovlasceni servis, a ne taj sto nosi motor ispod miske.
Znaci proveri sve kontakte, krajevi zica su najvazniji.
Bojim se da ti majstor sad i nece smeti reci istinu, u svakom slucaju pripremi pare ili ovnjivu motku.
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Proveri sve kontakte sa zicama da su dobro stegnuti, negde je nesto labavo i baca varnice, pa reaguje kao kuvalo za kafu. Takodje te cetkice sto ste menjali, moguce je da i one nekontrolisano bacaju varnice cim kazes da se ova plastika istopila. Te cetkice iako izgleda kao zezancija mora da menja ovlasceni servis, a ne taj sto nosi motor ispod miske.
Znaci proveri sve kontakte, krajevi zica su najvazniji.
Bojim se da ti majstor sad i nece smeti reci istinu, u svakom slucaju pripremi pare ili ovnjivu motku.

Ovako iz motora izlaze 5 zica sa statora 2 sa cetkica i 2 sa tahogeneratora i sve to ide na jedan konektor pricvrscen na motoru. Odatle te zice idu do programatora gde su zalemljene. Znci jedino mesto gde moze da nema spoja je sam konektor na motoru. Tu sam proverio pinove i nema znakova korozije ali ni varnicenja kao i topljenja zice koje mora da se javi ako negde u konektoru nema dobrog spoja i dolazi do varnicenja i topljenja necega.
U toku rada sam proverio varnicenje cetkica i bukvalno ih nema. Jedino u toku centrifuge ume po neki put da se vidi po koja varnica, nista strasno. Sto se tice plastike mozda nisi lepo razumeo moj prethodni post, ili ja nisam lepo objasnio, istopila se je plastika na rotoru izmedju namotaja i kucista rotora (oni tanki listici koji odvajaju namotaje rotora od samog rotora), a ne plastika koja drzi cetkice. Uostalom cetkice su menjane 3 puta 1 mi i 2 puta majstor tako da i cetkice otpadaju kao problem.
Majstor trenutno resava stator i bas me zanima ishod ove popravke.
-----
Jedino kad si pomenuo los kontakt i varnicenje koje moze da izazove grejanje motora, stvar koju nisam mogao u potpunosti i do kraja da proverim je taj neki termo osigurac ili bimetal ili sta vec koji imaju neki modeli motora koji je zastita u slucaju pregrevanja a nalazi se u samom statoru.
Da li ovaj motor ima ili nema tu zastitu nisam mogao da proverim jer sve zice izlaze iz samog statora i fizicki nije vidljiv, semu nemam, imaju odredjene otpore itd. sad da li je to ok ili nije nezam.
U svakom slucaju da je ta zastita neispravna motor ne bi uopste radio, a da li varnici pa se zbog toga greje neznam.
Dolazio sam na ideju da sa 555 napravim kratkotrajno kretanje levi i desni smer motora kao kod pranja da simuliramo pranje i da tako povezem motor i stavim na sto pa neka radi da vidimo sta ce se desiti, mada ne vidim sta se time dobija.
Jos koja ideja...
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Pa polako nam ponestaje ideja, sad moze samo da nagadjamo, odnosno sve u rukama tvog majstora. Moguce je da postoji neka vrsta otpora u samoj masini, recimo sam bubanj negde koci, ako ima i najmanji otpor onda to motor ipak mora da savlada usled ceka se pregreva. Ili pak motor nema snagu, treba da se to proba van masine da radi neko vreme, da se osigura i da ako osovina od motora viri da se pazljivo pokusa velikim kljestima da se zaustavi motor, ako ti uspe, onda to je to.. U principu svaki motor greje pa se dodir rukama ne moze bas smatrati pouzdanim merilom, normalno jedino ako bas pregreva i okolo sve smrdi na paljevinu ko sto si ti opisao(zato i pravi pauze). Sad bi se ja opet vratio na cetkice, ali posto si ti sto posto siguran, onda nista jel mozda i one prave otpor na okolinii, mada vidim da opet nije to .
Sve u svemu valjda ce ovaj sad da ga resi, jer uzimajuci u obzir da si vec dao 1000 plus ove 3500, polako se priblizavamo dobitku dobro skockanog kladionickog tiketa kojeg tip u kladionici predaje ozarenog i srecnog lica.

Vidi salim, se situacija je ozbiljna i u ovom trenutku ti je taj majstor jedina sansa osim servisa,
...pa se nadajmo da ce upotrebiti svo svoje znanje da popravi to. Verovatno i da postoje seme za to, ali u ovom trenutku problem moze da resi samo ikustvo majstora.
Zato sacekajmo njegov izvestaj.

EWM1000%20washing%20machine%20circuit%20diagram%20platform.jpg

Kod:
http://www.tehnomagazin.com/Service-manual/Privileg.htm
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Drustvo novi momenti u vezi popravke motora.
Majstor koji je popravljao motor, je odneo motor kod drugog iskusnijeg majstora koji je zakljucio da je stator ispravan, tako da su oboica zakljucili da neznaju sta je i zasto se motor greje.
Novac je u potpunosti vracen uz izjavu citiram majstora:
Ja vise ni usuta nisam siguran cak ni u svoj rad, tako da neznam sta je, zato evo novac nazad.
Tako da sada burazer trazi novog majstora koji ce pristati i umeti da resi problem...
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Pa polako nam ponestaje ideja, sad moze samo da nagadjamo, odnosno sve u rukama tvog majstora. Moguce je da postoji neka vrsta otpora u samoj masini, recimo sam bubanj negde koci, ako ima i najmanji otpor onda to motor ipak mora da savlada usled ceka se pregreva. Ili pak motor nema snagu, treba da se to proba van masine da radi neko vreme, da se osigura i da ako osovina od motora viri da se pazljivo pokusa velikim kljestima da se zaustavi motor, ako ti uspe, onda to je to.. U principu svaki motor greje pa se dodir rukama ne moze bas smatrati pouzdanim merilom, normalno jedino ako bas pregreva i okolo sve smrdi na paljevinu ko sto si ti opisao(zato i pravi pauze). Sad bi se ja opet vratio na cetkice, ali posto si ti sto posto siguran, onda nista jel mozda i one prave otpor na okolinii, mada vidim da opet nije to .
Sve u svemu valjda ce ovaj sad da ga resi, jer uzimajuci u obzir da si vec dao 1000 plus ove 3500, polako se priblizavamo dobitku dobro skockanog kladionickog tiketa kojeg tip u kladionici predaje ozarenog i srecnog lica.

Vidi salim, se situacija je ozbiljna i u ovom trenutku ti je taj majstor jedina sansa osim servisa,
...pa se nadajmo da ce upotrebiti svo svoje znanje da popravi to. Verovatno i da postoje seme za to, ali u ovom trenutku problem moze da resi samo ikustvo majstora.
Zato sacekajmo njegov izvestaj.

EWM1000%20washing%20machine%20circuit%20diagram%20platform.jpg

Kod:
http://www.tehnomagazin.com/Service-manual/Privileg.htm

Lagere na bubnju sam odmah proverio i bubanj perfektno lako ide a i lagere smo menjali pre 2 godine. Meni nije uopste problem da motor vezem i pustim na sto da radi ali koliko je to pouzdano i koliko cu pouzdano uspeti da ga istestiram. Na stolu je bez ikakvog opterecenja, kako cu znati koliko da je optimalno da opteretim osovinu mnogo nezgodna stvar.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Od esencijalne je vaznosti da se to proba van masine,
takodje vidi za onaj bimetal sto si sam primetio,
Sve u svemu bitno da su parice vracene u kasicu,
Ne bi da ti baksuziram, ali pocni laganasno da se raspitujes za cenu novog motora,
da bi odprilike sa novim majstorom(servis), mogao da kordinises cenovnik rada.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Lagere na bubnju sam odmah proverio i bubanj perfektno lako ide a i lagere smo menjali pre 2 godine. Meni nije uopste problem da motor vezem i pustim na sto da radi ali koliko je to pouzdano i koliko cu pouzdano uspeti da ga istestiram. Na stolu je bez ikakvog opterecenja, kako cu znati koliko da je optimalno da opteretim osovinu mnogo nezgodna stvar.
Skini remenicu,uzmi neku dobru krpu i povecu,pa obmotaj oko osovine i uhvati za osovinu cvrsto sa obe ruke,a neko nek ukljuci motor.Moze da se drzi licno probao i ako se tako greje,onda je vrlo verovatno da je skratio namotaj.Posle ga probaj preko kondenzatora bez otpora i vidi da li pokrece motor odma ili ima nekog kratkog zastoja,ako ima bilo kakvog zastoja pri kretanj s kondenzatorom.To je znak da kondenzator ne salje dovoljan potencijal za pokretanje motora i to moze da proizvede grejanje motora.
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Skini remenicu,uzmi neku dobru krpu i povecu,pa obmotaj oko osovine i uhvati za osovinu cvrsto sa obe ruke,a neko nek ukljuci motor.Moze da se drzi licno probao i ako se tako greje,onda je vrlo verovatno da je skratio namotaj.Posle ga probaj preko kondenzatora bez otpora i vidi da li pokrece motor odma ili ima nekog kratkog zastoja,ako ima bilo kakvog zastoja pri kretanj s kondenzatorom.To je znak da kondenzator ne salje dovoljan potencijal za pokretanje motora i to moze da proizvede grejanje motora.
Koji kondenzator i gde da ga vezem...
 
Natrag
Top