Superliga Srbije 2014.

Član
Učlanjen(a)
19.02.2011
Poruka
1.588
Почиње борба за титулу шампиона Србије у кошараци. Жребом су одређени парови. Шампион Партизан одбрану титуле почиње против Радничког у Крагујевцу, а "изазивач" Црвена звезда у првом колу дочекује Борац из Чачка. "Вечити дерби" на програму је 30. априла. Лига почиње 5. априла и траје до 1. јула.

Обављен жреб кошаркашке Суперлиге Србије, лигашки део почиње 5. априла, а завршава се 1. јуна. Титулу брани Партизан. Поред црно-белих још седам екипа ће учествовати у борби за трофеј, а то су: Црвена звезда, Раднички из Крагујевца, Мега Визура, ФМП, Црнокоса, Металац Фармаком и Борац из Чачка.

derbi-1.jpg

Три првопласирана тима уочи плеј-офа стећи ће безусловно право наступа у регионалном такмичењу 2014/15, док ће четврти морати да плати "вајлд кард".

Жребом је одлучено да се први дерби између Партизана и Црвене звезде игра 30. априла, само три дана након финалног турнира Јадранске лиге у коме учествују оба наша најтрофејнија клуба и могли би да се сусретну управо у финалној утакмици 27. априла.

Рок за лиценцирање екипа, што подразумева и евентуална појачања, истиче у петак у 16 часова.

Распоред првог круга такмичења:

Прво коло (5/6. априла):
Црвена звезда Телеком - Борац Моцарт спорт
ФМП - Металац Фармаком
Мега Визура - Црнокоса
Раднички Крагујевац - Партизан

Друго коло (12/13. априла):
Борац - Партизан
Црнокоса - Раднички
Металац - Мега
Црвена звезда - ФМП.

Треће коло (15/16. априла):
ФМП - Борац
Мега - Црвена звезда
Раднички - Металац
Партизан - Црнокоса.

Четврто коло (19/20. априла):
Борац - Црнокоса
Металац - Партизан
Црвена звезда - Раднички
ФМП - Мега

Пето коло: (29/30. априла):
Мега - Борац
Раднички - ФМП
Партизан - Црвена звезда
Црнокоса - Металац.

Шесто коло (3/4. маја):
Борац - Металац
Црвена звезда - Црнокоса
ФМП - Партизан
Мега - Раднички.

Седмо коло (6/7. маја):
Раднички - Борац
Партизан - Мега
Црнокоса - ФМП
Металац - Црвена звезда.
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2011
Poruka
1.588
RKG: Možemo da odbranimo "Jezero"
rkg.jpg

Ove dve ekipe imaju devet ligaških okršaja u hali Jezero od 2009. godine. Ovogodišni duel u ABA ligi pripao je Beograđanima 66:92. Pre toga, Kragujevčani su imali dve sezone bez poraza pred svojom publikom - 78:76 i 81:78 u sezoni 2012/2013, a 92:80 i 79:77 2011/2012. U sezoni 2010/2011 bilo je 1:1 u trijumfima - 89:85 i 74:76, dok je u prvoj sezoni ABA lige u prestonici Šumadije oba puta bio je bolji Partizan - 67:73 i 72:75. Ukupan petogodišnji skor je 5:4 za Radnički.
Kraguječani za sobom imaju 44 utakmice na tri fronta - u ABA ligi, Evrokupu i Kupu Radivoja Koraća. Proteklih šest meseci rada sumira Sava Lešić, najkorisniji igrač Radničkog na Jadranu.
Lešić: Generalno, mislim da smo napravili veliki uspeh u Evropi. Što se tiče ABA lige, nismo došli do željenog cilja, plasmana u Evrokup sledeće sezone. "Krivac" za to bio je Evrokup, manjak igrača u rotaciji, to se odrazilo na takmičenje na Jadranu. U našoj ligi zato imamo šansu da ispravimo sveukupan utisak i da se pokažemo u što boljem svetlu.
Pred izabranicima Miroslava Mute Nikolića sada je završna "etapa" sezone 2013/2014. Odigraće najpre pet mečeva u aprilu, u nešto lakšem kalendaru takmičenja. Potom u maju sledi čak devet mečeva regularnog dela srpskog prvenstva. Uz tri "jadranca" koje je kragujevačka publika već gledala (C. zvezda, Partizan i M. Vizura), u Jezero će dolaziti ekipe iz KLS: FMP, Crnokosa, Metalac i Borac. O rivalima, Lešić kaže:
Lešić: Liga je dosta izjednačena ove sezone. Biće dosta zanimljivih utakmica, svaka će morati da se shvati ozbiljno. Neće smeti da se kalkuliše ni sa jednom ekipom, bio to Partizan ili ekipe iz KLS. Jedino tako možemo da napravimo uspeh - osvajanje trećeg mesta u Superligi.
Za iskrene zaljubljenike u košarku, atraktivniji početak sezone nije mogao da bude, prvi duel je protiv višegodišnjeg suverena u državi i regionu.
Lešić: O Partizanu ne treba trošiti reči. Napravili su uspešnu sezonu u Evroligi, igraće Fajnal for ABA lige. Igraju neku tipičnu košarku, a mi ćemo pokušati da damo svoj maksimum. Treba da ostavimo srce na terenu, da ispariramo u borbi. Jedino tako možemo do povoljnog rezultata. Malo je slabih strana Partizana. Jedini recept može da bude u našem odgovoru na njihovu čvrstu igru, da igramo još čvršće.
Opšte ekonomske neprilike u državi bitno utiču i na sport, a položaj Radničkog, kao i većine klubova, je nezavidan. Koliko vansportska dešavanja narušavaju atmosferu, prenosi krilo Šumadinaca.
Lešić: Atmosfera je kakva je bila i do sada. Dešavale su se neke špekulacije po novinama, ali igrači su to rešavali sa klubom. Nije se ništa odrazilo na treninge, očekujem da će isto da bude i na utakmici u ponedeljak. Svi ćemo dati svoj maksimum protiv Partizana, kao što smo činili i do sada. Možemo da odbranimo Jezero.
Među licenciranim igračima Radničkog za Superligu je i ovonedeljno pojačanje, mladi reprezentativac Srbije Jovan Novak. Biser domaće košarke najpre iznosi svoje opredeljene da dođe u Kragujevac i utiske o sezoni novih saigrača.

Novak: Opredelio sam se za Radnički zbog sastava. Dosta je dobrih, iskusnih igrača, mogu da napredujem, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Moja sezona se završila krajem marta, bilo bi to duga pauza, zato sam gledao da nađem klub gde ću igrati i trenirati ova dva meseca sa dobrim igračima. Radnički je imao želju da me dovede i ja sam pristao. Nadam se da ću se pokazati u pravom svetlu. O sezoni - mislim da je Evrokup glavni razlog nešto lošijih partija u ABA ligi. Ali, opet kada pogledam u celini, nije to loš plasman. Najbitnije je sada da budemo među četiri ekipe u Superligi i ponovo obezbedimo Jadransku ligu, pa da se dogodine "napadne" Evrokup.

Kao jedan od najboljih igrača u KLS, Novak odlično poznaje supeligašku konkurenciju Radničkog.

Novak: Dosta je dobrih ekipa u celoj Košarkaškoj ligi Srbije. Klubovi su se pojačali, biće uzbudljivih utakmica. Veći broj ekipa ima šansu da se nađe među četiri najbolje. Biće jaka Superliga ove godine.

Na kraju najave premijere u Kragujevcu, mladi as iznosi svoj sud kako "sačuvati" Jezero.

Novak: Teško je igrati protiv Partizana, jako su čvrsta ekipa. Treba odgovoriti jako na njihovu igru. Mislim da imamo šansu da pobedimo ekipu Partizana ako igramo koncentrisano, smireno, bez nekih brzih rešenja u napadu.

Prodaja ulaznica za meč Radnički-Partizan, po ceni od 300 dinara, počeće u ponedeljak od 11 časova isključivo na blagajnama hale Jezero. Pri kupovini obavezno je posedovanje lične karte, uz koju je moguće obezbediti najviše četiri karte.
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2011
Poruka
1.588
Pocinje kosarkaska Super liga
kls.jpg

Ovog vikenda startuje nova sezona Super lige Srbije, ekipama iz ABA lige pridruzili su se FMP Zeleznik, Crnokosa, Borac i Metalac. U subotu od 19.00 u Pioniru, Crvena zvezda Telekom ce ugostiti Borac iz Cacka. Dok se u hali Sportova sastaju Mega Vizura i Crnokosa. U nedelju u Zelezniku od 18.30 FMP ce se sastati sa valjevskim Metalcem, a poslednja utakmica 1. kola igra se u Kragujevcu u ponedeljak od 18.00 izmedju Radnickog i Partizana NIS.

[raw]<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/h_DG79Ju5YE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
"Panteri" nasrnuli na Lovernja, Partizan dobio FMP bez isključenog Vujoševića

Košarkaši Partizana savladali su u gostima FMP sa 63:70 u 6. kolu Superlige, a utakmica u Železniku ostala je u senci sukoba igrača domaćih "pantera" i centra crno-belih Žofrija Lovernja, zbog čega su sudije posle prekida izrekle četiri diskvalifikujuće greške, uključujući i onu treneru šampiona Dušku Vujoševiću.

432905_kosarka-mega-vizura-fmp080214ras-foto-aleksandar-dimitrijevic-03_f.jpg
Crno-beli su na ovoj utakmici nastupili bez povređenih Bogdanovića, Pavlovića i Muslija, što je ekipa iz Železnika iskoristila da prilično borbenim početkom nagovesti da šampiona čeka sa željom da osvoji dva boda. Ta borbenost je prešla granicu u finišu ali su, srećom, izbegnute teže posledice poput pravog fizičkog obračuna nalik onim kakvi su se nekada dešavali u našoj košarci.


Isprva je u dobrim potezima prednjačio bivši Zvezdin košarkaš, Filip Čović, koji je uz šest poena i dva skoka predvodio "pantere" do 18:16, rezultata kojom je završena uvodna deonica. Uz razigranog Mišanovića, ali i tri pogođene trojke, FMP je dozvolio samo Milutinovu i Bertansu da se razmahnu, ali ne dalje od pet postignutih poena u početnih deset minuta.

Bilo je neizvesno do 21:20 kada je Bertans bio precizan sa linije penala, a onda je FMP napravio seriju od 12:2 za veliku prednost pred završnicu poluvremena. Crno-bele je na kratko razdrmao Bertans novim poenima, ali je nastavio da promašuje šutirajući trojke, što je FMP iskoristio da ostane na +8.

Od 17. minuta utakmice nije bilo poena iz igre, smenjivali su se igrači na liniji slobodnih bacanja, a FMP je otišao na 39:29 preko Kaplanovića. Posle tajm-auta koji je tražio Duško Vujošević, ništa se nije promenilo - posle novih faulova izvodila su se slobodna bacanja, Bertans i Dunđerski nisu promašivali, samo je još Andrić u poslednjoj sekundi pogodio obruč gađajući sa pola terena, ali nije bio precizan: tim Milana Gurovića na poluvreme je otišao sa 41:31.

Imao je Partizan osam promašaja u šutu iza linije 6,75 do treće četvrtine, koju je Bertans otvorio sa dve vezane trojke. Uz agresivnu odbranu i lake poene Daloa, to je bio samo nagoveštaj serije od 14:4, kojom je tim Duška Vujoševića izjednačio. Crno-beli se tu nisu zaustavili, počeli su da grade prednost predvođen sjajnim Letoncem, koji je trećom trojkom stavio tačku na treću čevrtinu dobijenu sa 25:8.

465620_lovernj-fmp-foto-blicsport-arena_f.jpg
Sredinom četvrte četvrtine, kada je FMP prišao na četiri poena zaostatka, sa sedam koliko je prethodno bilo, došlo je do nemilih scena u Železniku. Verbalni duel Partizanovog Lovernja i igrača domaćih Smiljanića okončan je guranjem, a onda je utrčao košarkaš FMP-a Dunđerski, koji je centra crno-belih odgurnuo, što je izazvalo opšti metež.

Tek minut kasnije gužva se raščistila, a onda su se na kratko gurali i Vlada Mitrović, sportski direktor FMP-a, i Duško Vujošević, trener Partizana, pa je prekid dodatno potrajao kako bi sudije donele odluku o tome ko od aktera može da nastavi, a ko ne.

Obostrane diskvalifikujuća greške dosuđene su Lovernju i Smiljaniću, zatim Vujoševiću i Mitroviću, pa je posle skoro desetominutnog prekuda utakmica nastavljena, uz rezultat 54:58 na semaforu.

Gudurić je vrlo brzo sa dva pogotka primakao "pantere" na "-2", 59:61, no pet narednih poena na meču, a šest u nizu za crno-bele, postigao je Davis Bertans, koji je odveo šampiona na 59:66, nešto više od dva minuta pre kraja.


Gurovićeva ekipa je tada počela da pažljivo gradi akcije, čekala je poslednje sekunde da bi iz izgrađenih pozicija uputila šut - a šut je nije služio. Za razliku od branioca trona. Pogađali su i Dalo i Tepić, otišao je Partizan na 63:70 i onda, nešto više od dva sata od početka duela, baš tim rezultatom proslavio svoju novu pobedu, petu u šest odigranih superligaških mečeva.

U pobedničkoj ekipi istakao se Davis Bertans sa 26 poena i četiri trojke iz 11 pokušaja, Milutinov je ubacio domaćinu 17 poena i imao sedam skokova, a Dalo je iskoristio svoju šansu od nepunih 29 minuta na parketu da postigne deset poena i ostvari četiri asistencije, šest skokova i tri osvojene lopte. Sa druge strane, u timu FMP-a najefikasniji su bili Gudurić sa 11 i Dobrić sa deset poena.
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Mega zaustavila nalete Radničkog za treće mesto, Veličković i Miljenović briljirali

Ekipa Mega Vizure pobedila je kragujevački Radnički sa 91:86 (21:28, 29:20, 19:23, 22:15) u poslednjem meču 6. kola Košarkaške lige Srbije.

342954_zvezdamega190513-rasfoto-marko-metlas11_ff.jpg
Furiozno je Radnički počeo utakmicu, držao se trojki kao recepta za vođstvo, koje je Mega istopila velikom serijom za preokret. Završio je kragujevački tim prvu četvrtinu sa 28:21, što je Mega anulirala i povela serijom od 15:2, da bi na poluvreme otišla sa dva poena prednosti.


Neizvesnost i mnoštvo preokreta obeležili su nastavak utakmice, da bi Radnički poveo trojkom Balmazovića za 71:69 i kraj treće četvrtine. Ponovio se zatim prethodni scenario, Mega Vizura je za prva tri minuta perioda odlučujuće deonice napravila seriju 8:0, a Kragujevčani su se kasno probudili za povratak vođstva, pošto je tim Dejana Milojevića uspešno odbio svaki nalet u završnici.

Šest igrača Mege završilo je utakmicu sa dvocifrenim poenterskim učinkom, prednjačio je Veličković sa 19 poena i osam skokova, a do dabl-dabla je došao Miljenović sa 17 poena i 11 asistencija. I iskusni Varda je bio blizu, sa 10 poena i devet skokova.

U Radničkom, prvi košgeter bio je Marinović sa 21 poenom uz sedam asistencija, a Kaliniću je uz 16 poena skok nedostajao za dabl-dabl. Mega Vizura je posle ovog meča na 3. poziciji (koja vodi u ABA ligu bez plaćanja za kotizaciju) sa četiri pobede i dva poraza, dok Radnički ima učinak 3/3.

Košarkaška liga Srbije, 6. kolo:

Subota:

Borac - Metalac 79:61

Crvena zvezda - Crnokosa 109:68

Nedelja:

FMP - Partizan 63:70

Mega Vizura - Radnički 91:86

Tabela: Crvena zvezda 6/0, 2. Partizan 5/1, Mega Vizura 4/2, Radnički 3/3, Metalac 2/4, FMP 2/4, Borac 1/5, Crnokosa 1/5

 
Učlanjen(a)
18.11.2013
Poruka
295
KSL - Mega gledala "BB Show"!

Košarkaši Partizana savladali su Mega Vizuru u derbi meču 7. kola Superlige Srbije a najbolji u pobedničkom timu bio je Bogdan Bogdanović koji je opravdao zvanje "Zvezde u usponu" koje mu je Evroliga dodelila u sredu.

bb600152644020140216234059.jpg
Nošen fantastičnim Bogdanom Bogdanovićem koji je u sredu poneo zvanje najperspektivnijeg mladog igrača Evrolige, Partizan je u okviru 7. kola Košarkaške Superlige Srbije savladao Mega Vizuru i tako ostvario svoj šesti trijumf u domaćem šampionatu.

Nakon dva vezana poraza od Cedevite i Crvene zvezde Telekom, crno-beli su se vratili u pobednički kolosek pobedama nad FMP-om i Mega Vizurom čime su uspešno završili prvu polovinu ligaškog dela sezone u Superligi.

Izabranici Duška Vujoševića slavili su rezultatom 93:82 (28:29, 28:21, 19:17, 18:15) iako su dobar deo prvog poluvremena gledali u leđa gostima iz Zemuna.

Preokret je usledio sredinom druge deonice kada su Aleksandar Pavlović i Bogdan Bogdanović postali nerešiva enigma za izabranike Dejana Milojevića.

Crno-beli su na odmor otišli sa 6 poena prednosti a Bogdan Bogdanović do tog trenutka imao je stoprocentni učinak iz igre (6/6).

Partizanova "Zvezda u usponu" nastavila je sjajnu partiju tokom drugog dela igre a Bogdanović je imao podršku večeras odličnih Bertansa (17 pts), Gagića (15 pts) i Pavlovića (10 pts).

Reprezentativni bek završio je utakmicu sa 20 postignutih poena za 27 minuta igre (2/2 sa penala, 6/7 za dva, 2/5 za tri) što je bila jedna od najboljih partija mladog Bogdanovića u poslednjih nekoliko nedelja.

Megu je predvodio bivši košarkaš Partizana Novica Veličković koji je ubacio 17 poena a dvocifren učinak ostvarili su još Dangubić (11 pts) i Jokić (10 pts).
sportske.net
 
Učlanjen(a)
18.11.2013
Poruka
295
KSL - Bobi "zakucao" Metalac!

Prvi favorit za osvajanje trofeja u domaćem košarkaškom šampionatu završio je prvu polovinu ligaškog dela sezone perfektnim učinkom od sedam vezanih pobeda. Crvena zvezda Telekom večeras je u Valjevu savladala Metalac bez većih poteškoća.

bobi600175708020140312231557.jpg

Vicešampion Srbije nastavio je pohod ka tituli na gostovanju Metalcu u Valjevu. Crvena zvezda Telekom upisala je sedmu uzastopnu pobedu koja je posle prve polovine ligaškog dela sezone ostavlja usamljenu na liderskoj poziciji sa skorom 7-0.

Izabranici Dejana Radonjića večeras su slavili rezultatom 66:85 (21:23, 10:21, 22:21, 13:20) čime su još jedno dokazali klasu i nadmoć u konkurenciji timova koji se takmiče u Superligi.


Najbolji pojedinac u pobedničkom sastavu bio je centarBoban Marjanovićkoji je za 23 minuta provedenih na parketu postigao 25 poena (7/9 sa penala, 9/13 za dva) i upisao 7 skokova.

Dejan Radonjić iskoristio je gostovanje u Valjevu da još ravnopravno raspodeli minutažu na sve igrače, ne računajući Luku Mitrovića koji nije ulazio u igru.

U redovima Metalca najbolje se pokazao Bojan Bakić koji je postigao 13 poena, dok je bivši centar Crvene zvezde Petar Popović ubacio 8 poena.

Rezultati 7. kola KSL:

Kragujevac: Radnički - Borac 86:67
Beograd: Partizan - 93:82
Kosjerić: Crnokosa - FMP 71:64
Valjevo: Metalac - Crvena zvezda Telekom 66:85
sportske.net
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2011
Poruka
1.588
NASTAVLJA SE KLS: Partizan igra u Hali sportova, a Zvezda na domacem terenu u Železniku!
Takmičenje u domaćoj košarkaškoj ligi biće nastavljeno u utorak, a preostalih pet prvenstvenih kola biće odigrano po ubrzanom principu na svaka dva dana
KK-Partizan-KK-Crvena-zvezda2935.jpg

Predsedništvo Udruženja klubova KLS donelo je u subotu na sastanku odluku da se takmičenje u Superligi Srbije koje je bilo prekinuto zbog vanredne situacije nastavi u utorak 27. maja.

Poplave koje su pogodile Srbiju i zbog kojih je proglašena vanredna situacija, izazvale su i odlaganje nekoliko prvenstvenih kola zbog čega će preostalih pet kola morati da se igraju o ubrzanom sistemu na svaka dva dana.

KK-Partizan-KK-Mega-Vizura-Foto-Marko-Todorovic3791-copy.jpg


Ipak, problemi koji su se javili zbog neigranja utakmica neće uticati na plej of, pošto će se prema propozicijama polufinale igrati na dva dobijena meča, a finale na tri. Polufinalne serije su na programu 7. i 8. juna.

Zbog toga što je hala Pionir pretvorena u prihvatni centar za ugrožene u poplavama, Partizan će svoje utakmice igrati u Hali sportova na Novom Beogradu, a Crvena zvezda u Železniku. Mečevi u Pioniru igraće se tek kada bude bio osposobljen za održavanje sportskih manifestacija.

KK-Partizan-KK-Crvena-zvezda2926.jpg
 
Natrag
Top