Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Marketing

Diskusija u 'Marketing' započeta od Jurivaka, 02.09.2010.

 1. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.153
  Zahvala:
  1.014
  Pol:
  Muški
  Ovaj podforum je zamišljen kao tribina gdje se mogu voditi rasprave o ulozi i značaju marketinga u poslovanju preduzeća. Nema nikakve sumnje da je uloga dobro osmišljenog marketinga, veoma važna za uspješno poslovanje. Šta više, u savremenim tržišnim odnosima, marketing često igra najvažnijeg činioca u prodaji proizvoda i usluga.
  Bilo bi zanimljivo i korisno da svoja iskustva iz ove oblasti, kao i pitanja u vezi marketinga, iznesete ovdje, - da drugi nešto više saznaju o tome, a da i vi sami upoznate iskustva drugih.
   
  Poslednja izmena: 03.09.2010
 2. Marijeta877

  Marijeta877 Član

  Postova:
  17
  Zahvala:
  0
  Slažem se da marketing igra značajnu ulogu u savremenom poslovanju, ali....... Nemam iskustva - imam završen taj smer, a niko neće da me zaposli...:cry:
   
 3. Zoxi

  Zoxi Član

  Postova:
  28
  Zahvala:
  5
  MARKETING - isuvise siroka tema cak i za serbianforum...

  S V E J E M A R K E T I N G

  I jos nesto - SVE SE MENJA, SAMO JE PROMENA STALNA!
   
 4. eleny

  eleny Član

  Postova:
  312
  Zahvala:
  0
  Zaista siroka tema... Mozda bi bilo dobro da Jurivaka da malo blize smernice ;)
   
 5. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.153
  Zahvala:
  1.014
  Pol:
  Muški
  Ne znam koliko bi bilo uputno davati nekakve smjernice u vezi ove teme. Tema je, kao što sam rekao u uvodu, zamišljenja da tretira sva pitanja vezana za tu oblast privredne djelatnosti, tako da ostavlja široko polje svakome koga bilo šta zanima u vezi sa marketingom.
  Može se pisati o pojmu marketinga, o njegovoj ulozi u prodaji proizvoda i usluga, o načinu i oblicima marketinškog istraživanja tržišta, o modernom marketingu, o demografiji i ulozi demogravske strukture stanovništva u oblikovanju i plasiranju marketinških poruka..., i td.
   
 6. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  Ono čime sam sada preokupirana, jeste pre svega dobar Web sajt, kao polaz u markentiškom prezentovanju preduzeća...Mislim da u današnje vreme, preduzeće koje nema svoj Web sajt, automatski gubi sliku o sebi kao modernom preduzeću...Sam Web sajt koji prezentuje neko preduzeće (polazimo od pretpotavke da se radi o proizvodno-usližnom preduzeću), mora da adekvatno predstavi svoj proizvodni i uslužni program, koji će nedvosmisleno otkriti delatnost preduzeća...Ukoliko preduzeće posluje od ranije, potrebno je sažeto opisati ''istorijat'' preduzeća....Ova vrsta sajta ne treba da ima interaktvni karakter, već karakter ''upoznavanja''sa proizvodnim programom preduzeća...Sajt mora biti pokretljiv, odnosno pružati mogućnost korisniku da se brzo kreće kroz njega, jer se polazi od pretpostavke, da potencijalni kupac nema vremena mnogo da se zadržava na sajtu, zato treba navesti potencijalnog kupca na brz kontakt...Naravno, kontakti moraju biti ispisani na posebnoj strani uz navod lica koji će biti glavni koordinator između potencijalnih kupaca i prodavaca...Sajt mora izgledati uredno, u boji koja na neki način odslikava proizvodni program i logotipom koji je zaštitini znak preduzeća... Domen je jako bitan, da bi smo prilikom pretrage, došli do željenog rezultata iz ''prve ruke''...
  Web sajt proizvodnog preduzeća pre svega služi da okolina zna za to preduzeće, i da će mu sajt pomoći da stupi u kontakt sa preduzećem na najbrži mogući način...A uz to već ima predstavu, kakvom se proizvodnjom preduzeće bavi...
  Ovde se pre svega radi o preduzećima čiji se proizvodi ne mogu naručivati putem sajta, zbog speifične proizvodnje i transporta, ali sajt igra veliku ulogu za upoznavanje tržišta sa istim...Naravno, sajt mora biti prezentovan na više jezika (obično engleski i nemački)...
  Ovo bi bio neki ''siže''...
   
 7. eleny

  eleny Član

  Postova:
  312
  Zahvala:
  0
  Podseti me... Cesta greska "kreatora" sajtova je u tome sto ne razmisljaju da je isti i sam reklama i da svi ostali mediji informacije preuzimaju iz sadrzaja koji je na sajtu postavljen. Precesto se desava da su sajtovi preduzeca preplavljeni brojkama i silnim epitetitema. Svi su najbolji, najuspesniji, prvi, jedinstveni, najproduktivniji... i dok nizu epitete izgubi se sustina. Drugi mediji, npr. stampani, pri preuzimanju podataka, po pravilu, izbacuju date i epitete i silne brojke, jer su epiteti pretrpani, neadekvatni, pristrasni... a brojke dosadne, pa se cela stvar svede na jednu recenicu. Ta i ta firma proizvodi to i to. Onda se pitaju zasto su na drugim medijima tako lose predstavljeni.
  Mozda bi bilo dobro da neko, ko se time bavi postavi, po sopstvenoj oceni, dobro uradjen sajt nekog naseg preduzeca.
   
 8. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  eleny, kada bi neko dao predlog preduzeća sa dobro urađenim Web sajtom, zar ne bi i to bila reklama?;)
   
 9. eleny

  eleny Član

  Postova:
  312
  Zahvala:
  0
  Bila bi...Ok je to... Vise bi bila reklama za onog ko je sajt uradio, nego za samo preduzce. Ja nemam nista protiv...
   
 10. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  Ne, eleny, grešiš...to bi bila reklama i za jedne i za druge...Jer preduzeće koje ima dobar Web sajt vodi računa o svom kvalitetu i samim tim želi najboljeg Web dizajnera za sebe...
  Izguglaj najbolji Web sajtovi preduzeća i pronaći ćeš ono što te zanima.
   

Preporučite stranicu