Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Galerija ribica

Diskusija u 'Akvaristika' započeta od nikouro, 04.02.2010.

 1. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Butterfly Pleco

  Butterfly Pleco
  [​IMG]
  UVOD
  Butterfly pleco naucno je opisao Kner 1854 god. i dao ime Ancistrus brachyurus. Otad su je premestali u nekoliko razlicitih rodova, tako da je mozete naci i pod imenom Zonancitrus brachyurus ili Peckoltia brachyura u nekim izvorima. Danas, Butterfly pleco ( Leptir pleco ) smatra se deo roda Dekeyseria i stoga je naucno ime Dekeyseria brachyura pod imenom Peckoltia pulcher.
  Butterfly pleco moze da naraste i preko 16 cm a odlikuju ga dve glavne boje, i to crna i bela. To je lepa prugasta kombinacija koju ovu ribu cini veoma cenjenu medju akvaristima.Jedna od osobina ove ribe jeste ta da moze da menja saru u zavisnosti od vrste i boje podloge, kao i same jacine osvetljenja akvarijuma.
  Butterfly pleco ponekad se mesa sa L052 pleco, ali pruge nisu tako jasno odvojene u L052 kao kod Butterfly pleco. Takodje mozete videti da je baza boja Butterfly pleco malo narandjasta.


  GEOGRAFSKO POREKLO, STANISTE I NEGA

  Butterfly pleco zivi u reci Rio Negro koja je najveca leva pritoka Amazona.
  pH vrednost vode u akvarijumu treba da bude kisela ili neutralna tj pH 5.6 do 7.0.

  Tvrdoca vode je od dGH 2 do 18.

  Temperatura vode od 25 do 28 stepeni C.

  Takodje treba obezbediti i visok nivo kiseonika u vodi.

  Butterfly pleco u divljini prvenstveno jede alge.Medjutim, jelovnik ne bi trebao da se sastoji samo od algi koje rastu u nasem akvarijumu. Za pravilniju ishranu koja treba da obezbedi dovoljno hranljive materije, moze se ( na primer ) koristiti i pripremljena hrana cija bi osnova bile alge u kombinaciji sa povrcem, kao sto su tikvice, krastavac, krompir i grasak.Drvo bi trebalo da bude sastavni deo akvarijumske postave.Takodje dajte vasem Butterfly pleco i povremene manje porcije mesne hrane. Posto je Batterfly pleco nocno aktivna vrsta, idealno hranjenje trebalo bi da bude u vecernjim satima u periodu bez svetla.


  AKVARIJUMSKA POSTAVKA

  Idealna postavka akvarijuma za zivot Butterfly pleco jeste ona koja sadrzi kamenje, drvo i mesta za skrivanje, kao u vodama Rio Negra. Butterfly pleco nikada ne treba drzati u kvarijumu bez drveta. Sara vaseg Butterfly pleco bice priblizno onakva kakva vam je podloga u akvarijumu, zato treba izbegavati tamne podloge ako zelite jasno da vidite bele linije. Butterfly pleco nece se hraniti vasim biljem ukoliko obezbedite raznovrsnu hranu. To je odlican algo cistac koji ce vam pomoci u borbi protiv algi u akvarijumu. Buduci da je prijateljski nastrojen, moze se drzati u akvarijumu sa drugim ne agresivnim vrstama. Moze biti teritorijalan kada se kombinuje
  sa drugim clanovima svoje vrste, ali to retko dovodi do ozbiljne tuce. Muzjaci obicno planu sto dovodi do jurnjave onog drugog.


  MREST
  Za raliku od drugih Pleco-sa, ova vrsta se uspesno i dosta puta mresti u akvarijumu. Za uspesan mrest treba obezbediti dosta drvene gradje koja treba da izgleda kao pecina.Oni vole da se zavlace u veoma uske pecine i udubljenja. Muzjak ce tu ostati da cuva i ventilira jaja ( ikru) unutar pecine, sve dok se ne formiraju u potpunosti.

  OSTALI RODOVI PLECO

  Albino Bristlenose Pleco
  Alligator Pleco
  Blue phantom pleco
  Breeding Bristlenose Catfish - Ancistrus species-
  Breeding Whiptails
  Bushy Nose Pleco
  Candy Striped Pleco
  Clown Pleco
  Common Pleco
  Golden Nugget Pleco
  Iquitos Tiger Pleco
  King Tiger Pleco
  Leopard Sailfin Pleco
  Peppermint Pleco
  Pleco Care
  Royal Pleco
  Rhino Pleco
  Rubber Lipped Pleco
  Rubber Nose Pleco
  Snowball Pleco
  Sting Ray Pleco
  Spawning Bristlenose Plecostamus (Ancistrus dolichopterus)
  Vampire Pleco
  Zebra Pleco


  Originalna sranica na Engleskom
  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!

  preveo : nikouro
   
 2. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Colisa lalia

  [​IMG]

  Velicina: 5-6 cm
  Temperatura: 23-28C
  Kvalitet vode: pH: 6.5 - 8.0
  dGH: 4.0 - 18.0
  Poreklo: Juzna Azija


  [​IMG]


  Od svih vrsta patuljastih guramija akvaristi se najcesce opredeljuju za ovu kolisu. Razlog su njene lepe boje i za mali akvarijum zgodna velicina. Muzjaci narastu do 5 cm i neuporedivo su lepsi od zenki.
  Krase ih upadljive crvene i plave malo iskosene poprecne pruge koje se medjusobno smenjuju. Zenke su bez ikakvih sara ili imaju diskretne plave pruge.
  U akvarijumu gusto zasadjenom biljkama osecaju se sigurno. U suprotnom ove ribe su povucene i plasljive. Preporucljivo je da vodu filtriramo preko treseta buduci da se bolje osecaju u nesto kiselijoj vodi. Po pravilu gajimo ih u manjim i duzim akvarijumima u drustvu sa mirnijim ribama (neonke, serpe, gupi). Muzjaci se medjusobno sukobljavaju ali carke retko zavrsavaju smrcu.
  Za mrest lalija obicno se posluzimo kadicom od 20-30 litara, koja je plitka. U nju stavljamo grejac i rasprskivac vazduha i mnogo povrsinskog bilja. Nivo vode ne treba da bude visi od 20 cm. Dobro je ako je mrestiliste obraslo zelenom algom (sto cem postici pojacanjem osvetljenja nekoliko nedelja pred mrest) jer je mladji potrebno dosta biljne hrane. Ne bi trebalo da voda bude tvrdja od recimo 15 dH iako je i u tvrdjoj vodi moguc mrest. Vazno je da kiselost bude 6.2-6.5 pH.
  Muzjak spreman za mrest odmah pravi gnezdo na povrsini vode koristeci pritom povrsinske biljke. Posle mresta zenku izbacujemo a o ikri koja se nalazi medju mehuricima u gnezdu brine se muzjak. U gnezdu moze da se nadje i preko 500 komada ikre. Mlade ribice se izvale iz gnezda za 24 casa a proplivavaju posle 2 dana pri temperaturi od 26 stepeni. Hranimo ih zumancetom, infuzorijom i mikro crvima. Odmah cemo primetiti kako rastu naravnomernom brzinom pa je vec posle nedelju dana potrebno sortiranje po velicini.
  Broj muzjaka je iznenadjujuce mali. NJihov broj se moze povecati regulisanjem pH i dH.
  Kolise su otporne, prilagodljive i zahvalne ribe. Prihvataju sve vrste hrane.  izvor : Akvarijum
   
  Poslednja izmena: 05.04.2010
 3. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Corydoras

  Corydoras


  [​IMG]  Somići ili popularno među akvaristima "čistači" pripadaju rodu CorydorasCallichthydae (oklopni somići). Poreklom su iz Južne Amerike. Prepoznaju se po glatkim bočnim površinama i po dva para brčića smeštenih u uglovima ustiju. Uglavnom su veličine 4-7cm, ali viđao sam slučajeve kada i narastu više.
  iz familije
  Nazivaju se čistačima zbog njihovog načina ishrane. Većinu vremena u akvarijumu provode na njegovom dnu u potrazi za algama, živom hranom, otpacima hrana, a neretko će jesti i uginulu ribicu. Zbog svoje "komunalne" funkcije koristan su dodatak akvarijumu.

  Miroljubive su i lake za očuvavanje. Najsigurnije se osećaju kada su u istom akvarijumu sa više pripadnika svoje vrste. Vole akvarijume sa peskovitom podlogom ili šljunkom sitne granulacije (ako je krupan, mogu da se povrede). Izuzetno su osetljivi na so.

  Neke od popularnijh vrsta:

  Corydoras aeneus (metalni čistač)
  [​IMG]
  Corydoras arcuatus (prugasti čistač)  [​IMG]  Corydoras bondi (bondi čistač)  [​IMG]  Corydoras undulatus (uvojasti čistač)  [​IMG]  Corydoras barbatus (mrenasti čistač)  [​IMG]  Corydoras julii (zebrasti čistač)  [​IMG]  Corydoras melanistius (lisasti čistač)  [​IMG]  Corydoras metae (mete čistač)  [​IMG]  Corydoras paleatus (tačkasti čistač)  [​IMG]  Corydoras elegans (ukrasni čistač)  [​IMG]  Corydoras pygmaeus (patuljasti čistač)  [​IMG]  Corydoras rabauti (smeđi čistač)  [​IMG]  Corydoras schultzei (zlatni čistač)  [​IMG]  Corydoras panda (panda čistač)  [​IMG]  izvor : Akvarijum


   
  Poslednja izmena: 08.04.2010
 4. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Helostoma Temminckii

  Helostoma Temminckii
  Kissing gourami ( Riba Poljubac )

  [​IMG]


  Staniste i Nega

  Juzna Azija ( Tajland, Indonezija, Java, Sumatra ...), pretezno zivi u mocvarama, mada se mogu neki primerci naci i u rekama. U prirodnim uslovima ova riba moze da postigne duzinu i do 30 cm. U akvarijumskim uslovima ona postize duzinu od 15 cm do 20 cm. Minimalna duzina akvarijuma trebala bi da iznosi 125 cm za normalan uslov koji zahteva ova vrsta. Takodje i filtracija u akvarijumu morala bi da bude dobra uz cestu promenu vode i bogata kiseonikom. Pored alge koju koriste za ishranu, mozemo ih hraniti i sa krastavcem, kuvanim graskom, salatom, tako da nam se nece hraniti biljem iz akvarijumu.Po temperamentu ova se riba smatra agresivnom prema drugim vrstama.Takodje su i muzjaci medjusobno agresivni.Zivotni vek Helostoma je do 5 god. mada se u prirodnim stanistima ta granica pomera za nekoliko godina. Sto se tice hemije vode, ova vrsta se moze uzgajati u tvrde i meke vode, osnovne i kisele vode ( dGH od 3 do 18 ).
  Temperatura vode :
  24 - 28 C
  pH :
  6.0 - 7.0
  Mrest

  Polnu zrelost Poljubac guarami postize od trece do pete godine i mresti se jednom godisnje .Pol ribe je tesko uociti posmatranjem. Postoje minimalne razlike ponasanja u toku sezone parenja.Inace spada u ikrasice i zenka moze da polozi i do 1000 jajasca. Mreste se u vec pripremljenom gnezdu koje same formiraju.

  [​IMG]  izvor : Google
  prevod: nikouro
   
 5. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Hemichromis Lifalili

  Hemichromis Lifalili

  [​IMG]

  Otkrio je Loiselle 1979.
  Prirodno stanište ove vrste su reke Kongo i Ubanghi rekeu centralnom delu Afrike.Dostiže dužinu oko 15cm.Dosta se razlikuje od ostalih ciklida pre svega time što mu je stanište reka, a ne jezero.Time se i po obliku tela razlikuje od jezerskih ciklida.Telo mu je izduženo,glava vise špicastog oblika da bi se lakše probijao kroz brze rečne tokove.Telo je crvene boje prošarano mnoštvom tačkica čija boja varira od žute do tirkizno-plave. Završetci analnog repnog i leđnog peraja su oivičeni tirkiznim i crvenim linijama.

  U prirodi se hrani vodenim insektima,larvama insekata i crvićima koje nalazi u dnu.U akvarijumu se može hraniti svim tipovima hrane od životinjske i biljne sve do smrznute i žive hrane s'tim što sa živom hranom treba biti veoma oprezan.

  Akvarijum treba biti što veći.Poželjna veličina akvarijuma je oko 400l sa dnom ne kraćim od 150 cm. Poželjno je da podlogu sačinjava što sitniji pesak sa dosta pločastog kamenja za mrest.

  Razlika u polovima je teško uočljiva,čak i prilikom mresta.Uopšteno je prihvaćeno da se razlikuju po boji-mužjak je tamno-crvene boje, dok ženka ima izrazito jarku crvenu boju.
  Prilikom mresta roditelji polažu ikru na prethodno pripremljenu podlogu i čuvaju je naizmenično.Dok jedan roditelj čuva gnezdo od napadača, drugi svojim perajima hladi vodu iznad ikre i uklanja neoplođenu.Ova vrsta je veoma požrtvovan roditelj i brine o mladima sve dok ne dostignu dužinu od 3cm.Za mrest je potreban akvarijum od 40l po mresnom paru.Uspešnost mresta u akvarijumskim uslovima zavisi od toga sa kojim je vrstama u akvarijumu i veličine ostalih riba.Jedan par u proseku položi i preko 500 jaja.Inkubacija traje dva dana.Kada se mladi izlegu roditelji ih odnose u prethodno pripremljeno gnezdo. Mlađ napreduje brzo i nakon dan-dva već počinje da pliva.U slučaju opasnosti roditelji ih kriju u ustima, isto tako skupljaju i vraćaju u gnezdo one nestašne i radoznale.
  (Tekst pisao:kiboree)


  izvor : Ciklidi
   
 6. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Hemigrammus caudovittatus

  Hemigrammus caudovittatus

  [​IMG]


  Domovina ovih hemigramusa je reka La Plata.
  U akvarijumskim uslovima dostizu duzinu do 6 cm.

  Muzjaci su manji i intenzivnijih boja. Osnovna boja tela kaudovitatusa je zuto-narandzasta sa metalnim odsjajem. Stomak je srebrnkast. Od sredine korena repnog peraja pa do kraja proteze se romboidna crna mrlja.. Ostali deo repnog peraja kao i podrepno su krvavo crvenkaste boje. Ostala peraja, osim grudnih, su malo bledje crvena boje.

  Kaudovitatus sto se tice prohteva je najskromniji predstavnik roda Hemigrammus. Podnosi veoma siroku skala temperturnih kolebanja od 17 do 27 C. Ni heminizam vode ne predstavlja nikakav problem, cak kad je u pitanju i sam mrest. Potreban je veci akvarijum, zapremine 100-nak litara zbog obilja ikre (800 komada). Koristi se obicno vodovodska voda koja ipak treba da odstoji neko vreme. Zatim se u akvarijum dodaje zbun mirofilijuma, nekoliko strukova sagitarije i ostalo mekolisno bilje. Temperaturu vode treba ustaliti na 24 C. Zenka ce vec u jutarnjim casovima poloziti ikru, naravno, ukoliko se par upari. Radi stimilacije nekad se dodaju dva muzjaka na jednu zenku. Posle mresta roditelje obavezno udaljiti jer ce u suprotnom pojesti ikru. Licinke se izvale posle 24 casa. Posle 4 dana one se preobracaju u malisane koji pocinju da se hrane. Jelovnik je sastavljen od infuzorije i artemije

  izvor :

  Akvaristika
   
 7. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Hoplosternum thoracatum

  Hoplosternum thoracatum

  [​IMG]

  Hoplosternum thoracatum - to je riba koja pripada porodici Callichthydae i potice iz Juzne Amerike.
  Ovu ribu moze vrlo cesto sresti u nasim akvarijumima iz razloga sto je vrlo lako izmrestiti. Inace ona je stigla u Evropu davne 1911. godine i za to vreme odgajivaci su je uspeli prilagoditi akvarijumskim uslovima i mrescenju ove ribe.
  Kako ih popularno nazivamo torokatumi, oni za razliku od ostalih somova nisu prozdrljivi i napasni. Sto znaci da ih mozemo drzati u zajednickim akvarijumima sa ostalim ribama gde nam nece stvarati probleme sa ostalim manjim stanovnicima akvarijumskih riba. Njihova maksimalna duzina iznosi nekih 18 - 20 cm, ali su zato zdepasti i debeli.
  Razlika izmedju muzjaka i zenke je u velicini i boji stomacnog dela. Muzjaci su nesto veci i imaju stomak ljubicaste boje narocito u vreme mrescenja ovih riba.

  Uslove koje traze ove ribe veoma su povoljni za sve akvariste. Hocu reci da im odgovaraju svi uslovi kao sto je recimo pH vrednost 5.5-8.3 ,znaci od kisele pa sve do visoko alkalne vode, dH 2- 25 znaci jako meka i jako tvrda voda ali mislimdaim treba dati neku srednju dH vrednost . Temperatura vode negde oko 20-28 C .
  Iz ovoga mozemo konstatovati da je to riba koja ima veliki raspon parametara vode, sto znaci izuzetno otporne ribe.
  Isto tako moramo im obezbediti dosta kamenja i panjeva jer vole da se skrivaju iza njih, inace za razliku od drugih somova najvise se zadrzavaju u srednjim i visim slojevima vode.
  Ishrana ovih riba ne predstavlja veliki problem. Ove ribe jedu sve sto im ponudite od suve hrane do zive hrane. Znaci u pogledu ishrane ne moramo da vodimo puno racuna sta ce mo im ponuditi,jesce sve sto i ostale ribe.

  Ovo bi bilo nesto osnovno sto mozemo reci o ovim veoma zastupljenim ribama kod nas.


  Izvor : Beke
  autor : Fauna slika : Google
   
 8. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Cardinal Tetra

  Cardinal Tetra

  [​IMG]

  Paracheirodon axelrodi

  Familija: Characidae


  Prvi opis: (Schultz, 1956)


  Sinonimi: Paracheirodon axelrodi

  Cheirodon axelrodi
  Hyphessobrycon cardinalis


  Ime (eng): Cardinal Tetra


  Ime (srp): Kardinal Tetra

  Kraljevska neonka
  Crveni neon


  Poreklo: Južna Amerika, reke i manja šumska jezera u gornjem toku Rio Negra.


  Ekosistem: Reke, jezera, tropska šuma.


  Temperatura: 20-26 °C


  pH:6-6.8


  DH:1-4


  Dužina: do 5 cm


  Životni vek: U akvarijumu dožive starost od nekoliko godina.


  Ishrana: Razni račići, crvi, mada rado prihvata i razne vidove pravljenih hrana.


  Izgled:
  Kardinal tetra je, po mišljenju mnogih akvarista, najatraktivnija akvarijumska riba.

  Duguljasto telo ribe nosi dve markantne bojene linije koje potpuno pokrivaju bokove ribe. Donje crveno polje počinje iza oka preko škržnog poklopca i završava se u korenu repa. Gornja polovina bokova je obojena tirkizno plavom bojom koja kao da blesti nekom nesvakidasnjom svetloscu. Ova linija ide preko oka sve do osnove leđnog adipoznog peraja.Nalazi se tik iznad bočne linije.Kod mužjaka je ova linija izrazito prava dok je kod ženki primetno ugnuta na dole u predelu abdomena. Pomenuta plava linije je zapravo jedan od organa za komunikaciju ovih riba i služi za orijentaciju riba unutar jata u tamnim, gotovo neprovidnim, amazonskim vodama. Karakteristično je da ženke tokom mresta imaju naglašeniju crvenu boju od mužjaka, koja pred sam mrest može preći u bordo.Malo veće jato kraljevskih neonki,tih predivnih crveno plavih iskrica koje, kao da blago trepere izmedju mnoštva akvarijumskoga bilja je prizor koji retko da koga može ostaviti ravnodušnim.

  Ponašanje:
  Izuzetno miroljubiva i aktivna riba koja preferira živu hranu mada ni mnoge oblike suvih hrana nece odbiti.

  Ponekad je prilično izbirljiva i ume da odbije hranu koju je prethodno halapljivo uzimala. Ribe su veoma osetljive na kolebanje temperature kao i hvatanje i premeštanje.Česta pojava pri tome je okretanje na ledja i gluma uginule ribe.Da li riba stvarno pada u nesvest ili je to samo ritual da se eventualni predator zbuni ostaje otvoreno pitanje,u vezi sa kojim postoji dosta oprečnih misljenja.Ovo je inače karakteristicno za većinu pripadnika familije tetri.

  Akvarijum:
  Najbolje se oseća u akvarijumu koji nije preterano osvetljen, a kvalitet vode je korektan. U takvim uslovima kardinal će pokazati zašto je riba broj jedan. Nikada ne treba da se drži samo jedna riba, a grupa od 5-6 jedinki je neki minimum. Voda treba da je mekana i kisela pH oko 6.5. Temperatura od 21 do 24ºC mada podnosi i višu temperaturu.To solidno podnošenje visih temperatura je razlog koji omogućava da mnogi hobisti ovu ribu drže u zajednici sa diskusima, što dosta autora smatra pogrešnim .Poželjna je zamena trećine vode 1-2 puta mesečno.U samom akvarijumu je neophodno obezbediti tamnija mesta za skrivanje dok je poželjno da centralni deo bude slobodan za grupisanje jata.


  Mrest:
  Postoje mišljenja da je razmnožavanje ove ribe prilično složeno. Sam mrest je u neka prošla vremena uistinu bio retkost i vezan je za osetljivost ove vrste na prisustvo nekih jona metala (Fe,Mg...) i tadašnju upotrebu akvarijuma sa metalnim ramom (okvirom). Sa upotrebom staklenih akvarijuma lepljenih silikonom broj uspešnih mrestova ove prelepe ribe je naglo porastao. Kardinal - kraljevska neonka jeste zahtevna riba u mrestu ali je danas te njene prirodom određene zahteve sve lakše ispoštovati (naročito od početka upotrebe RO modula u savremenoj akvaristici).

  Raznovrsnost ishrane je od izuzetne vaznosti kod pripreme parova za mrest.
  Postoji veliki broj "tajnih" recepata u vezi sa mrestom ove vrste i pripremom vode za isti. Svi oni se svode na sledeće: mogu se mrestiti jatno i u parovima, voda - jako mekana 0.5-1.5 dH bez prisustva karbonata i jona bilo kog metala, tretirana tresetom radi uspostavljanja njene kisele reakcije.
  Ribe su mreštene u opsegu pH 5.5-6.5. Obzirom da je ova vrsta veoma osetljiva na prisustvo bakterija poželjno je da mresna voda odleži posle pripreme određeno vreme. Od sterilnosti materijala i pažnje pri pripremi vode i svih potrebnih materijala zavisi krajnji uspeh. Ne kaže se slučajno da ova vrsta zahteva apotekarsku čistoću. Temperatura koja je optimalna za mrest je u granicama 23-25C. Površina osnove mresnog akvarijuma treba da bude od 600 do 900 cm2. Za jatne mrestove koriste se još veći akvarijumi (50-80 litara.) Postoje misljenja da je najbolje mrestiti ih u manjim grupicama od 6-10 komada. Osvetljenje - slabo i rasejano.
  Po zavrsetku mresta roditelje obavezno odstraniti i akvarijum zastititi od bilo kakvog izvora svetla jer je ikra izuzetno osetljiva na isto. Pri temperaturi od 23 stepena iz oplodjene ikre ce se izvaliti licinke za 24-26 h, a posle 5-6 dana one počinju plivati i to je trenutak kada im treba dati prvu hranu jer su sve zalihe iz vitelusa potrošene. Kao prva hrana savetuje se infuzorija i kolovratke a kroz par dana moze se preći na ishranu ličinkama tek izležene artemije. Ovde se javljaju i prvi problemi koji su vezani za osobinu malih da se drže sakriveni u najtamnijim delovima akvarijuma a hrana pak ide ka svetlu. Zbog toga je bitno da se izbegnu sva slučajna bočna osvetljenja mresnog akvarijuma i da se on osvetljava ravnomerno veoma slabom svetlošću celom površinom.
  Kroz oko 3 nedelje mlade ribice počinju da liče na roditelje i onoga trenutka kad im se pojavi plava linija prestaju sa skrivanjem i počinju da se okupljaju u jata. Ovo je jedan od najdivnijih prizora kojim su nagrađene oči samo veoma uspesnih pojedinaca. Ovo je ujedno i trenutak kada ih je potrebno prebaciti u prostraniji akvarijum kako bi rasle ravnomerno i normalno se razvijale. Tvrdoću vode je potrebno lagano povećavati i voditi računa o potrebnom nivou kalcijuma kako ne bi došlo do pojave anomalija na skeletnom sistemu mladunaca.
  Mrest se u najvećem broju slučajeva odvija noću. Do samog čina najčešće dolazi tik ispod same površine vode iznad postavljenog zbunica javanske mahovine ili zbina nekog drugog sitnolisnog akvarijumskog bilja. Ribe su jako plašljive i ne treba ih uznemiravati u toku mresta. Jedan od važnih činilaca u periodu pripreme za mrest je ishrana matica. Potrebno ih je hraniti što raznovrsnije raznimm oblicima žive hrane.

  Napomena:
  U prirodnom okruženju ove ribe žive najčešće ne više od godinu do godinuipo dana. Ovako kratak životni vek vezan je za obaveznu oskudicu, ovih kislih i tamnih voda zooplanktonom u odredjeno doba godine. Ribe obicno stignu da ostave potomstvo a zatim se jata smanjuju kao da ih iz dana u dan desetkuje neka nevidljiva sila. Ukoliko se ima u vidu i potencijalni broj predator(Vodomar,razne vrste žaba,druge ribe...) bas u to vreme onda je sasvim razumljivo zašto izuzetno mali broj jedinki doživi duboku riblju starost.  izvor : Akvarijum
   
 9. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Kongo tetre

  Kongo tetre


  [​IMG]

  Kongo tetra - Phenacogrammus interruptus je poreklom iz zapadne Afrike iz basena reke Kongo. Mozjak moze da naraste do 8 cm dok je zenka manja i naraste do 6 cm. Ove ribe zive u jatima tako da ih trebamo nabavljati po vise komada.
  Kongo tetra je mirna riba koja voli topliju vodu 23-26 C.

  Kvalitet vode je veoma vazan za dobro stanje ove riblje vrste. Ove ribe su relativno izduzenog oblika, s ledja su plavo zelene boje, bokovi su u ledjnom delu zlatno smedji a u sredini zlatni da bi s trbusne strane presli u zelenu boju. Iza metalno zelenog skrznog poklopca nalazi se plava mrlja a donja strana stomaka baca ljubicasto plavi odsjaj. Peraja su zuto zelenkaste boje sa odsjajem koji je dosta slican odsjaju koji ima celo telo.. Muzjaci su mnogo sjajnijih boja od zenki. Posebno je karakteristicno repno peraje koje je simetricno i zaobljeno navrhovima, a sa sredine polazi nastavak oblika lepeze koji je kod lepih primeraka bar 2 cm dug i bar 0.8 cm sirok. Ledjno peraje je kod muzjaka duze u odnosu na ledjno peraje zenki.
  Ove tetre su veoma dobri plivaci i veci deo vremena provode u gornjim slojevima vode tako da im tu treba obezbediti dovoljno prostora za plivanje. Akvarijum u kome su kongo tetre treba da je sto je moguce gusce zasadjen najraznovrsnijim biljkama. Voda treba da je slabo kisela i meka, sto se najbolje postize tretiranjem vode tresetom. Veoma je vazno da se sto cesce menja deo vode i osvezava novom.

  Smatra se da je ishrana veoma bitan faktor pravilnog razvoja riba ove vrste. U obzir dolazi samo kvalitetna ziva hrana, insekti, larva komaraca, kvalitetna suva hrana. Ono sto je najbitnije jeste da se ribe ne forsiraju u ishrani. Bolje ih je malo i pothraniti nego ih utoviti.

  Izvor : Akvarijum
   
 10. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  [​IMG]
  Epalzeorhynchus bicolor

  ili Labeo bikolor
  je veoma poznata riba kod nas i u svetu.

  Potice iz Azije tacnije sa Tajlanda. Pripada familiji Cyprinidae i spada u veoma zanimljive i specificne ribe . Razloga za to ima dosta, izmedju ostalog i njen izgled koji podseca na ajkulu po kojoj je i dobila popularni naziv "Red-tailed black shark" i postala trazena sirom sveta.

  Uslove koje treba obezbediti ovoj ribi nisu neki veliki problem.
  Potrebna pH vrednost je izmedju 6.0-7.5 ;
  ukupna tvrdoca dH 10;
  temperatura 22-27 C
  Akvarijum je pozeljan da bude preko 100 l. inace u manjim akvarijumima sporo raste ova riba. Akvarijum treba da je bogat sa biljnim rastinjem i panjevima sa supljinama.


  Hrana ovih riba je raznovrsna i pored algi koje ce vrlo radu da jedu , uzimace i zivi tubifex, larve komaraca, dafniju , govedje srce,..sl. Znaci bikolor spada u omnivore.

  Razmnozavanje ovih riba u akvarijumima jos i dan danas predstavlja veliki problem. Na Dalekom Istoku razmnozavanje ovih riba vrsi se hipofizarno sto za nas amatere jeste veliki problem. Mnogi su do sada pokusavali da razmnoze bikolore prirodnim putem ali do sada (koliko ja znam) zavrsavalo se bezuspesno.
  Razlog bezuspesnog razmnozavanja mozda lezi i u njegovoj naravi, sto ova riba voli da je sama u akvarijumu. Svako ko je pokusao da sastavi dva bikolora u akvarijumu, zavrsavalo se sa velikom netrpeljivoscu izmedju tih riba bez obzira na razlicite polove.

  Jos bih hteo da na kraju kazem za jednu veoma zanimljivu osobinu bikolora, a to je da kada nam voda nije u redu u akvarijumu ( povecanje amonijaka,..sl) on to pokazije na veoma zaminljiv nacin, tako sto mu karakteristicni crveni rep postaje bezbojan a crna boja po telu postaje siva.
  Znaci bikolor moze da nam posluzi kao priirodni indikator kvaliteta vode u nasem akvarijumu.

  Izvor : Beke, Fauna
  Slika : aqarium
   

Preporučite stranicu