Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Galerija ribica

Diskusija u 'Akvaristika' započeta od nikouro, 04.02.2010.

 1. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Labeo erythrurus

  Labeo erythrurus
  [​IMG]
  Sinonimi : Epalzeorhynchos frenatus, Epalzeorhynchus frenatus, Labeo frenatus
  Ime : Labeo erythrurus, Labeo munensis
  Klasifikacija : Red > Cypriniformes > Porodica > Cyprinidae > Rod > Epalzeorhynchos
  Zemlja porekla : Azija, Tajland
  pH : 6.0 - 8.0
  dGH : 5 - 10
  dH : 5 - 12
  Temperatura : 24 - 27c
  Ovo su teritorijalne ribe. Ne preporucuje se dva muzjaka u istom akvarijumu. Inace, manji primerci se mogu drzati u akvarijumu do 80 L, dok vecim primercima treba obezbediti akvarijum od 100-150 L. Akvarijum treba da bude dobro ubiljen , ukrasen stablima, kao i stenama. Inace mogu da narastu i do 14 cm. Po prirodi su svastojedi, tako da na meniu mogu da se nadju i alge, kuvano povrce, kuglice kao i Tubifex. U akvarijumskim uslovima ova se riba tesko mresti.

  Izvor : DeGirolamo
   
  Poslednja izmena: 16.05.2010
 2. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Labidochromis caeruleus

  Labidochromis caeruleus

  [​IMG]


  Posto se zna, da se taj ciklid popularno zove Zuti ciklid,onda je sve jasno, ipak kao svaki ciklid iz jezera Malawi i Labidochromis caeruleus ima neku tajnost i zanimljivost, koje je cine jos zanimljivijom za akvariste. No pred sam opis, jos par podataka: skoro u svakome akvarijumu sa ciklidima nadje se i on i skoro svako koji se ikad bavio Malawi ciklidima ga poznaje. Tu vrstu mozemo slobodno da ubrojimo u klasiku jezera Malawi.

  Prirodno staniste: Labidochromis caeruleus nailazi se na sjevernoj polovini jezera Malawi.Naci cemo ga na obje strane,dakle nalazi se od hirombo point i Charo/drzava Malawi/ i od tacke Cape Kaiser /drzava anzanija/ do tacke Londo/drzava Mozambik/.Posto se nadje na vecih lokacija, tako mu varira i boja, od plave sa crnim prugama u tacki Undu point,do zute boje u Malawi delu jezera. Nalazi se na dubini od 10-30 m, a pretezito se krije u pecinama, sto samo otezava njegov ulov. Opisao ga ihtiolog Fryer 1956 godine, a zanimljivo je i njegovo ime: Caeruleus,sto u biti znaci plav iako je ciklid zut, no tajna se odmah odgonetne, kad znamo, da ti ciklidi, kad su vadjeni iz vode prosto postaju plavi. Njegov polazak u svet akvaristike:jeste jako zanimljiv,skoro neverovatan,pa najbolje da pocnem. U pocetku 80 godina proslog stoleca, Pierre Brichard /cuveni ihtiolog i istrazivac Tanganyika ciklida/ doneo je svom drugaru akvaristi u Svedsku par tih ciklida. Taj par bio je prvi par u Europi. No na svu srecu bio je to par. Kako ih je doneo cuveni Brichard, te su ciklide pogresno nazvali Labidochromis tanganicae, no ta greska oko imena se kasnije popravila i toj vrsti je dato njeno pravo ime. U to isto vreme i Stuart Grant i njegova ekipa ronioca uvatili su nekoliko tih ciklida,bas iz tacke Kakusa, i imali ih u svojim uzgajivacnicama. Ali kako se to ponekad desava, zemljotres koji je bas tad izbio u tom regionu unistio mu je tu stanicu i naravno i od Labidochromis caeruleus-a nista. No kod toga Svedjanina ti ciklidi su se vec mrestili i on mlade poklanja drugim akvaristima i tako, prema Ad Koningsu, skoro svi Labidochromis caeruleus-i u evropskim akvarijumima, dolaze iz toga para. No da napomenem, da tek sad ,nakon 25 godina nakon toga, opet pristizu u akvarijume divlji Labidochromisi caeruleusi. I naravno u akvarijumima sirem sveta ima sad vise Labidochromis caeruleus-a, negoli u prirodi.

  Akvarij: Ovaj ciklid je jako miran i kao takav bas pozeljan za akvaristu koji se tek susrece sa ciklidima iz jezera Malawi. Ovaj ciklid ne treba veliki akvarij, neki vec preporucuju akvarij od 120 litara, mada po mom licnom misljenju, minimalni akvarijum za tu vrstu bi bio negdje oko 180 l. Dekoracija akvarija: Pa dekoracija akvarija,posto je to M'buna,zna se,kamenje iz koga napravimo pecinice, zaklone i prolaze.Ipak ti ciklidi vec po prirodi zive bas u takim okruzenju, pa neka im bude tako napravljeno i u akvarijumu.
  Stanari u akvariju: Posto je to miran ciklid i za stanare treba mu nuditi neke isto tako mirne ciklide. Sad neki dobar izbor su Aulonocare, pa Labidochromis sp.Hongi, Labidochromis perlmutt, Pseudotropheus sp.Red Top Ndumbi, dakle agresivce taj ciklid ne voli, kao i oni njega, bas zbog mirnoce.

  Boja i duzina: Taj ciklid izraste u duzinu otprilike oko 10 cm, zenka malo manje. Razlika izmedju muzjaka i zenke je u tome da muzjak ima obojena trbusno i bocna peraje u crno, dok zenka to nema,a naravno i veci je. Kad ostari, dobija muzjak obicno i crne vertikalne\r\ncrte po telu. U radnjama se obicno dobijaju ili svetlo zuti ili boje zumanca, a eto u poslednje vreme moze se dobiti i bele l.caeruleuse. Ta boja /boja zumanca/ jeste rad Nemackih odgajivaca, koji su forsirali tu tamniju boju i tako dosli do takozvane boje zumanca. A u SAD takav ciklid odmah je dobio ime Electric Yellow.

  Mrest: Ako imamo toga ciklida u grupi,odnos 1 prema 5 i ako su nam parametri vode idealni, ti se ciklidi vole mrestiti, pa imacemo i tako dosta veselja i radosti. Inace majke su jako brizljive i ustvari nema neke strepnje za mladj. Obicno majka nosi u ustima od 6-12 mladunci, koje nakon tri nedelje pusta iz ustiju.
  Ishrana: U prirodi ti se ciklidi hrane insektima,a u akvariju voli sve ,naravno treba voditi brigu, da je hrana biljnog porekla. Toj vrsti se preporucuje dodavati i vitamin A, kako bi s time njenu zutu boju jos pojacali.
  Voda: no skoro bi zaboravio i na to,najbitnije:
  Temperatura :25,5-28 stupnjeva
  pH:7,5 - 8,5
  Tvrdoca :12-13 Dgh
  Dakle treba mu tvrda voda, ustvari ona iz slavine, bas mu dobro dodje. Labidochromis caeruleus, kao ciklid jeste jako pogodan odabir za akvarista, koji se tek susrece sa tim ciklidima, kao sto vec gore napisao. Pored toga taj ciklid ima u sebi neku gracioznost, te njegova zuta boja prozivi akvarij i napravi ga raznolikim te zanimljivim. A istodobno taj ciklid je jako miran,nema nekih specialnih zahtjeva pa opet neki plus,da ga izaberete. A kad bude plivao u vasem akvariju, pa ga budete vi brizljivo prosmatrali, tek tada cete vidjeti, da ste odabrali ono pravo i nesto najlepse sto nam dolazi iz jezera Malawi. A zna se ko tako zavoli te ciklide , ostaje njihov poklonik zauvijek, i samim time postaje clan jedne velike porodice ciklidasa.

  Neka blista snaga ciklida.

  Bojko

  izvor: Ciklidi
   
 3. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Ancistrus dolichopterus

  Ancistrus dolichopterus

  [​IMG]

  Familija: Loricariidae
  Prvi opis:
  Sinonimi: Ancistrus dolichopterus
  Ime (eng): Bush-Mouthed Catfish
  Snowflake Pleco

  Ime (srp):
  Poreklo:Severoistočni deo Južne Amerike
  Ekosistem: Toleriše široki dijapazon u pogledu kvaliteta vode.
  Temperatura:
  pH:

  DH:

  Dužina:
  Poraste do 13 cm
  Ishrana: Prihvata svaku ponuđenu hranu. Hrana biljnog porekla mora da je zastupljena u ishrani ove ribe.
  Ponašanje: Izuzetno miroljubiva riba.
  Vrlo korisna riba za naš akvarijum. Hrani se algama i pogodan je radi kontrole istih jer vredno pregleda svaki deo akvarijuma u potrazi za hranom i pokupi svaki višak koji preostane za drugim ribama.
  Mirno ponašanje ove ribe je bitna činjenica u odgovoru o velikoj zastupljenosti i popularnosti ove ribe u akvaristici.


  Akvarijum:Mresti se relativno lako i mužjak Ancistrus-a je odličan roditelj.


  Izvor : Akvaristika
   
 4. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Cynotilapia afra (Likoma is.)

  Cynotilapia afra (Likoma is.)

  [​IMG] [​IMG]


  Cynotilapia afra pripada grupi m’buna ciklida iz jezera Malawi, a genus se odlikuje izuzetno velikom rasprostranjenošću i , s tim u vezi, velikim brojem varijeteta (Chewere, Cobue, Likoma, Lumbila, Lundo, Mbamba, Magunga itd.). Vrstu je prvi opisao ihtiolog Gunther 1893-’94. god. Popularne afre manje iskusni akvaristi često poistovećuju sa vrstom Metriaclima (Maylandia) zebra zbog njihove slične obojenosti i oblika glave, ali, dok ih ihtiolozi sa sigurnošću razlikuju na osnovu zuba (M. zebra ima dve vrste zuba u vilici, a C. afra jednu vrstu zuba...), akvaristima je dovoljna i veličina ovih riba – M. zebra je upadljivo veći i robusniji ciklid. Na latinskom ,,cynotilapia’’ znači ,,pseća riba’’ ili ,,riba sa psećim zubima’’, što i nečudi ako se imaju u vidu veličina i postavljenost zuba kod riba iz ovog roda.

  I pored velikog broja varijeteta, osnovni tip obojenosti kod afri je tzv. BB (blue-black), što praktično znači da su to mahom plave ribe sa teget-crnim vertikalnim prugama i najčešće istom takvom ,,maskom’’ – varijeteti se razlikuju po boji leđnog peraja kod mužjaka, leđnog i analnog peraja (i repa) kod ženki, ređe po boji čela, podbradka i sl.

  Cynotilapia afra (Likoma) varijetet obitava oko ostrva Likoma u jezeru Malawi – često se uz njegov naziv javlja i ,,white top’’, što ukazuje na belu boju kojom je, celom svojom dužinom, oivičena sama ivica leđnog peraja (izraženije kod mužjaka, manje kod ženki). Osim toga, pored dobrog kontrasta između plave osnovne boje i tamnih pruga kod mužjaka, primerci ovog varijeteta se odlikuju i žutom štraftom duž leđnog peraja (ispod bele ivice)i u prelivu na analnom peraju i ivici repa, koja je kod mužjaka intenzivnija, dok je kod ženki jedva prisutna na ledjnom i analnom peraju, i duž ivice repa. Osnovna boja ženki je izrazito tamna (neretko i sa plavičastim odsjajem).

  Cynotilapia afra nastanjuje zone do 40m dubine i tzv. je ,,cavedweller’’, što u stvari znači da su mužjaci izuzetno teritorijalni i agresivni u odbrani svojih mračnih pećinica koje čine međuprostori između velikih komada stena – ženke nisu teritorijalne i one obrazuju velika jata dok po danu plivaju ,,otvorenom vodom’’(u blizini stena), u potrazi za planktonom. Staništa ovih ciklida nisu bogata hranom, što je u mnogome uslovilo i njihovu agresivnost. U tome delimično leži i objašnjenje zbog čega se u vezi sa ishranom afri često u literaturi nađu sasvim oprečna mišljenja – od toga da su izraziti herbivori, do toga da su omnivori, što svakako jesu jer im, kao i većini drugih m’buna ciklida, sigurno prilikom ,,napasanja’’ ne promaknu ni plankton, ni proteinima bogati beskičmenjaci...

  Cynotilapia afra je tzv. ,,dwarf’’ m’buna jer ženke narastu do 8cm, a mužjaci maksimalno do 10-ak, 11cm.

  Akvarijum pogodan za uzgajanje ove vrste ne bi trebalo da je manji od 300L, sa dosta kamenja, pećina i prolaza i sitnim, finim peskom. U grupi od minimalno 7 primeraka , sa jednim (ili 2,3 mužjaka ukoliko to dozvoljavaju dužina i veličina akvarijuma) C. afre će se najbolje osećati i delovaće najatraktivnije. Posebno treba povesti računa o udruživanju više varijeteta ove vrste, pogotovo ako su ženke skoro identične, jer su ukrštanja, po mom mišljenju, sasvim izvesna. Ako se ipak odlučite za tu varijantu, pokušajte da udružite one afre čije se ženke razlikuju po boji tela i peraja, ali i u tom slučaju obezbedite dovoljan br. ženki svakom mužjaku i propratite svaki mrest, što je duže moguće...

  Kad smo već kod mresta, treba reći da u korektnim uslovima isti sigurno neće izostati – ukoliko im obezbedite pećine i prolaze, odigraće se verovatno u njima, mada se u akvarijumskim uslovima najčešće zbiva u peščanom gnezdu pored nekog većeg kamena (ili čak na pozadini, ako im je ista dostupna u akvarijumu). Ženka iznese od 10 do 20 africa, i one u prvom periodu svog života napreduju brže od većine drugih malih m’buna, što opet varira od varijeteta do varijeteta.

  C. afri u akvarijumu treba ponuditi kvalitetnu, mahom biljnu hranu, uz povremene dodatke spiruline i kvalitetnih smrznutih hrana, pogotovo dok su mlade.

  Ko god je u svom akvarijumu gajio ili gaji neku afru, verovatno ima neka zanimljiva zapažanja u vezi sa obojenošću mužjaka. Naime, neretko su potrebni meseci da bi polno zreo mužjak, koji je u akvarijumu svog prethodnog vlasnika ili u prodavnici bio u full-u, ponovo zablistao u novom akvarijumu, pa to onda bude ili ono za sta mi akvaristi kažemo: ,,ne skida boju’’ ili je ,,napucan’’ samo dok mresti, a inače ,,bledunjav’’; zanimljivo je i to sto sam, kao neko ko u svom u akvarijumu gaji više od jednog varijeteta ove vrste, primetio da se svi primerci više varijeteta ponašaju kao jedna hijerarhijski ustrojena grupa – drugim rečima, postojanu ofarbanost imaće samo jedan mužjak i on će zavoditi red i u svojim redovima, i u redovima drugih varijeteta, dok će mužjaci ostalih varijeteta pojačavati svoju boju jako retko – samo prilikom udvaranja ili mresta..

  U svakom slučaju vrsta koju treba imati u svom mbuna malawi akvarijumu


  izvor : Ciklidi.net
  Tekst pisao: Afrika - Bubush
   
  Poslednja izmena: 19.06.2010
 5. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Hyphessobrucon serpae

  Hyphessobrucon serpae

  [​IMG]

  Ova krasna riba poreklom je iz oblasti reke Amzona i njenih pritoka, a zivi i u Paragvaju. Karakteristika serpe je u velikom crnom ledjnom peraju oivicenom belom uskom trakom. Iza glave ima vertikalnu crnu prugu. Dostize najve}u duzinu do 5 cm. Uvezena je u Evropu 1924. godine. Pri premestanju iz akvarijuma u akvarijum, kao i pri neodgovarajucoj ishrni, gubi u intezitetu boje tela. zahteva vodu temperature izmedju 22 i 26 * c. Hrani se zivim plantonskim organizmima, tubifeksom i oligohetama. Suvu hranu vrlo tesko podnosi, od nje slabi i gubi karakteristicne boje tela. Razmnozava se slicno kao i crvena tetra. Za mrest trazi stakleni akvarijum velicine 20-25 litara. Voda za merest mora biti najmanje 5-6 dana odlezana, slabokisela sa pH 6,4-6,8, tvrdoce izmdju 4 i 6* gradi i temperature izmedju 26 i 28* C. Prokuvanu vodu sa tresetom ostaviti da odlezi najmanje 3-4 dana pa je tek onda staviti u mrestiliste, gde ce ponovo odlezati 5-6 dana. Debljina sloja vode u akvarijumu ne sme biti veca od 12 cm. Za mrest je potrebno mnogo mekih sitnolisnatih biljaka kao sto su Miriophyllum, ceratophylluum, Cabomba i druge, kojima treba prekriti dno i na koje ce zenka baciti lepljivu ikru. Biljke pricvrstiti na donje staklo akvarijuma sa nekoliko cistih kamennjica. Za mrest se stavlja zenka sa jednim izabranim muzjakom. Akvarijum se za vreme mresta mora zamra~iti, a matice obezbediti od bilo kakvog uznemiravanja.. Inkubacioni period traje 24 do 36 casova, posle cega se pojavljuju licinke sa vitelusnom kesicom i papilama na usnama, kojima se prilepe za staklo akvarijuma ili biljke i tako viseci ostaju 4-5 dana. Posle tog vremena pocinju da plivaju. cim licinke proplivaju, treba ih hraniti rotatorijama, a posle 3-4 dana sitnim oblicima planktona iz grupe Copepoda.


  izvor : Bakiaqvariums.tripod.com
   
  Poslednja izmena: 22.06.2010

Preporučite stranicu