"Da me mimoiđe čaša ova". Šta to znači?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Pavle kaže da nema ničega dobroga u njemu(nama). On govori o našem prirodnom stremljenju. I to stremljenje, te naše prirodne pobude su nečiste i kao takve već osuđene.

Lažeš. Lažeš k'o pas. Evo što kaže sveti Pavao o čovjeku i njegovoj dobroti: Rim 21,21: Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.

Dakle, đavlu služiš, svojim tvrdanjama da je i čovjek sotona - da u čovjeku nema ničega pravednog i dobrog.

Međutim, drugo je naša savest. Njome možemo izabrati da ne živimo u skladu sa svojim porivima i prirodom. Njome izabramo i Hrista. Ali tu nema naše pravednosti. To nas ne čini pravednim. Već je to samo sredstvo dato od Boga da možemo izabrati.

Ako čovjekova savjest može izabrati Krista, onda je riječ o bogobojaznoj, zdravoj pravednoj i dobroj čovjekovoj savjesti, što tebe ponovo prokazuje kao sotonskog lažova, kada tvrdiš da u čovjeku nema ničega pravednog i dobrog.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Ako čovjekova savjest može izabrati Krista, onda je riječ o bogobojaznoj, zdravoj pravednoj i dobroj čovjekovoj savjesti

Savest je sredstvo a ne naša pravednost. To nije naše dostignuće već milost Božija. To je ono što je Bog nakon pada Adama i Evo rekao:"mećem neprijateljstvo između tebe i žene i tebe i njenog potomstva". To neprijateljstvo je upravo ta naša savest, milošću Božijom data, ne našom zaslugom, jer su naši praroditelji pogrešili i izabrali sotonu. Milošću Božijom imamo savest kojom možemo živeti suprotno našoj prirodi, koja je zla

Da je naša priroda je zla, to kaže i sam Isus:"Kad dakle vi, zli budući, umete dare dobre davati deci svojoj", Matej 7,11

Mi nemamo po sebi dobra. Isus to jasno kaže. Mi smo prirodno zli.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Kako će čovjek dobrim svladati zlo, ako je čovjek po prirodi potpuno zao, kako ti tvrdiš?

Kada iskoristi pravo na izbor, kada izabere dobro. Ne zato što je on dobar, jer nije po prirodi, već zato što je izabrao dobro.

Taj izbor je moguć, kroz savest koja raskrinkava naše zablude, naša stremljenja, našu želju ka onome što nije dobro.

Ali dobroga po sebi nemamo, i zato nam je potrebna Hristova pravda umesto naše. Ne da dopuni našu, nego da je zameni.

Ps. Zato je Hristos rođen jedini bez sklonosti ka grehu koji mi imamo. Njegova priroda je bila dobra a naša je zla.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Onaj tko u sebi nema ničega pravednog i dobrog, ne može ni izabrati dobro.

Ovde izbor ne zavisi od naše dobrote jer da je imamo ne bi smo ni izabrali. Mi izabiramo baš zato što nemamo to. Mi izabriamo da li ostajemo u svom prirodnom stanju, sa svojim prirodnim sklonostima ili želimo da se promenimo i učinimo napor da prestanemo postupati po našim prirodnim sklonostima.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
"Da me mimoidje ova casa"
Isus je znao da ce biti ubijen,jer je to u Bibliji proreceno preko proroka Danila,tako da se on nije plasio smrti.
Poenta je bila da ga ne ubiju kao bogohulnika,to je za njega bila najveca uvreda,najvece ponizenje za njega koji je sve od sebe dao da svedoci o svome Bogu cije su zapovedi i zakone fariseji izokrenuli naopacke .
Za fariseje i sadukeje bilo bogohula da se covek naziva Sinom Bozjim i jos da ce biti sa njegove desne strane prema
Marko, glava 14
61 A On ćutaše i ništa ne odgovaraše. Opet poglavar sveštenički zapita i reče: Jesi li ti Hristos, Sin Blagoslovenoga?
62 A Isus reče: Jesam; i videćete Sina čovečjeg gde sedi s desne strane Sile i ide na oblacima nebeskim.
63 A poglavar sveštenički razdre svoje haljine, i reče: Šta nam trebaju više svedoci?
64 Čuste hulu na Boga; šta mislite? A oni svi kazaše da je zaslužio smrt.
Sta mislite jel se Hristos moze prevesti kao Bog,kako se prevodi na hebrejski i na koga se sve ta rec odnosila?
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ovde izbor ne zavisi od naše dobrote jer da je imamo ne bi smo ni izabrali.

Potpuno zao čovjek, kako ti tvrdiš da čovjek jest, ne može odabrati dobro. Može li potpuno gluh čovjek čuti? Može li potpuno slijep čovjek vidjeti?? Može li nakon potpunog prestanka rada srca krv u žilama čovjeka kolati??? Jednako tako, čovjek u kojemu nema ničega pravednog i dobrog, ne može odabrati dobro.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Biblija uči da mi nismo savršeni, čisti i sveti kakav je bio Adam kad ga je Bog stvorio, ali Biblija ne uči da je čovjek nakon Adamovog pada postao takav da 'u njemu nema ničega pravednog i dobrog'. Jer 'onaj' u čemu nema ničega pravednog i dobrog jest sam sotona, a čovjek ipak nije sotona, ako ćeš se sa mnom složiti.

Slazem se, ljudi su dobri, ali nisu savrseni. Kad bih rekao da su savrseni, ne bih govorio u skladu sa onim sto uci Hriscanstvo. Zato sam tu stao. Kada sam tvrdio da se covek radja dobar, mozda to i jeste tako, ali u relativnom smislu. Ja sam tvrdio da je telo kvarno a ne i sama dusa, ali izgleda nije tako. Telo i dusa su povezani. U zdravom telu je zdrav duh, pa kako moze u bolesnom telu biti zdrava dusa, osim uz Bozju pomoc, mislim da je to nemoguce... I mislim da ni biblija to ne uci, ma koliko ja pokusavao da ovo takvim prikazem...

Mozda bi sad mogli da filozofiramo, sta kaze psihologija, nauka, da li se covek radja nevin i neiskvaren, ali je vaznije sta Bog kaze i sveti Pavle..

Evo mozete postaviti i citate, ako imate.. Ja znam sta sam citao...
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Kad dakle vi, zli budući, umete dare dobre davati deci svojoj", Matej 7,11

Mi nemamo po sebi dobra. Isus to jasno kaže. Mi smo prirodno zli.

Ja bas ovde hocu da vidim da li smo mi od rodjenja zli. Ovaj stih to ne kaze. Vec, oni su verovatno mogli postati zli i tokom odrastanja.. Imas li nedvosmislene stihove? Ja sam nasao kod Pavla, ali opet ne znam jel mislio to sto ja mislim da jeste.. Stao sam bas zato sto necu da spekulisem i filozofiram, da ne bih rekao nesto pogresno..

Ps. Zato je Hristos rođen jedini bez sklonosti ka grehu koji mi imamo. Njegova priroda je bila dobra a naša je zla.

Dobro to su vec tvoje filozofije, nego zelim videti stihove na kojima temeljis taj stav da smo rodjeni zli.. Mozes li to sa sigurnoscu da tvrdis?

Ako i jesmo, to opet ne moze biti u apsolutnom smislu. Nismo apsolutno zli, jer Bog je coveka stvorio dobrim..
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top