A jesu li ubijali one koji bi radili kakav posao u subotu, i to je Božja zapovijed..
To biblija ne kaze ( da je bilo kamenovanja za prekrsaj Subote ni preljube ), sto ne znaci da su ljudi pre potopa imali slobodu da krse zapovest o Suboti i da cine preljube.
U bibiji je zapisano da je Bog upravo unistio prepotopni narastaj u potopu zbog ekspanzije bezakonja i greha na globalnom nivou jer su krsili Bozanske principe.
Dakle - Bozji sudovi su se ispoljavali i pre potopa, a posle potopa na okalnom nivou u Teokratskom poredku i organizovanom teokratskom religioznom okruzenju u kome je Izrailj ziveo.
Ali ti ipak u Bibliji ne nađe nikoga prije Židova da je odmarao subotom. Tolika Biblija i baš nikog ne nađe?..
Da Bozji zakon nije postojao pre Mojsija u prepotopnom periodu - tada Bog ne bi kaznjavao ljude zbog cinjenja greha, jer biblija na jednom mestu napominje "GDE NEMA ZAKONA NEMA NI PRESTUPA"
Ako zakon nije postojao pre Mojsija - onda nije postojao ni greh, i Bog iz tog razloga nije imao razloga da kaznjava ljude, i potop u tom smislu nije bio potreban.
Ali biblija upravo govori suprotno - da je greha bilo i pre Mojsija, pa prema tome i zakona, jer pomenuti tekst kaze: "GDE NEMA ZAKONA NEMA NI PRESTUPA"
Prestupa kao sto vidimo je bilo - pa prema tome i zakona Bozjeg, i Bog je izlivao sudove za njegovo krsenje.
Ostajem pri svom predjasnjem odgovoru koji glasi:
"Što je bilo greh nakon Sinaja - to je i pre Sinaja.
Svi pravi Božji sledbenici su držali Božje zapovesti.
Za Avrama se kaže:
"И умножићу сјеме твоје да га буде као звијезда на небу, и даћу сјемену твојему све ове земље; и у сјемену твојем благословиће се сви народи на земљи.
Зато што је Аврам слушао глас мој и чувао наредбу моју, заповјести моје и правила моја и законе моје" ( 1 Mojsijeva 26. 4 - 5 )"
Ne znam ja koje su tvoje pobude, ali onim što si napisao izjednačio su krv životinja i Isusovu krv...
Nisam izjednacio - vec krv zivotinje kojom je potvrdjen prvi zavet je TIPOS ili predslika Isusove krvi kojom je potvrdjen drugi zavet.
Citiraj gdje su Isus ili apostoli samo spomenuli riječ Dekalog....
Nisu spomenuli rec "dekalog" ali su svuda pozivali ljude da drze deset zapovesti - citirajuci neke od zapovesti i napominjuci da je prekrsaj i jedne zapovesti greh, i ukazivali na celovitost i vecnost zakona i na prokletstvo onome ko ukine i jednu zapovest.
DRZANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).
JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM CE SE SUDITI SVETU:
"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).
ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome" ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).
Znači, subotom se ne smije bježati ni kada se život spašava.
ne, vec je Isus dao savet Hriscanima - da se mole Bogu da to ne bude u Subotu, a ako se za to mole sa svescu o velicini i svetosti Subotnjeg dana - Bog ce takvu molitvu i uslisiti i uciniti da to ne bude u Subotu.
Ovde je dat pecat Suboti, jer ako Isus Subotu nije smatrao bitnom u odnosu na druge dane, ili da je kojim slucajem smatrao da je to nedelja, on ovaj savet ne bi ni dao, ili bi on glasio sasvim drugacije - recimo: "NEGO SE MOLITE BOGU DA BEZANJE VASE NE BUDE U NI JEDAN DAN" ili ""NEGO SE MOLITE BOGU DA BEZANJE VASE NE BUDE U PRVI DAN NEDELJU"
Ipak, mi vidimo da je Isus izdvojio Subotu kao poseban dan, i dao savet da se Hriscani mole da nihovo bezanje pred progoniteljima ne bude u ovaj sveti dan.