Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Potpuno je nebitno za našu temu i diskusiju je li ovo Pavlov "individualni savjet" ili "izričita zapovijed". Zato ponavljam pitanje koje u samu srž pogađa ono o čemu mi ovdje diskutiramo. Dakle, zašto sveti Pavao piše kršćanima da "svakog prvog dana u tjednu stavlja na stranu što uzmognu"? Već sam vam i sam ponudio kao odgovor da su kršćani možda "svakog prvog dana u tjednu" imali nogometne turnire. Izgleda da vam se to nije učinilo prihvatljivim, pa dajte onda neki svoj odgovor na ovo pitanje.

Iako rekoh da je nebitno radi li se ovdje o Pavlovu savjetu ili zapovijedi, ipak nešto o tome. Ne radi se o Pavlovu savjetu, evo još jednom tog teksta pa da pogledamo zajedno:

1 Kor 16,1-2: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih (διέταξα) crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Kao što vidimo, Pavao ovdje koristi grčku riječ διέταξα koja je gore prevedena sa odrediti. Evo jednog primjera pa da vidimo je li riječ o Pavlovu savjetu ili je ipak riječ o nečem drugom:

Dj 24,23: Satniku pak naredi (διαταξάμενος) da se Pavao čuva, ali da uživa olakšice i da se nikomu od njegovih ne brani posluživati ga.

Ovdje u Dj 24,23 Luka koristi istu grčku riječ (διαταξάμενος). Je li ovdje satniku nešto "savjetovano", ili je satniku ipak nešto naređeno (određeno)? Nema dvojbe, Pavao nije savjetovao, nego ipak odredio.

Ti opet o nebitnim stvarima. Zašto Pavao određuje kršćanima da "svakog prvog dana u tjednu odvajaju koliko uzmognu"? Zašto im nije rekao da odvajaju koliko uzmognu i kada uzmognu? Zašto baš "svakog prvog dana u tjednu"?

U redu, sada jedino preostaje da biblijski dokazes da je apostol Pavle na nagovor Svetog Duha a po primeru Hrista i drugih apostola ovim savetom postavio prvi dan nedelju umesto Subote, kao dan u kome treba da se proslavlja Hristovo vaskrsenje i koji sluzi za odmor.



Veliš, "citat na sunce"!? Kako je netko od apostola, došavši među pogane i propovijedajući im Isusa Krista i njegovu Radosnu vijest, poganima koji prihvatiše Isusa i postadoše kršćani mogao reći: "Od sada nemojte više svetkovati subotu već nedjelju"? Kako su tim kršćanima iz poganstva apostoli mogli reći da više ne svetkuju subotu, kad oni subotu nikada u životu nisu ni svetkovali!? Kako ćeš nekome reći, "Od sada više ne pij", ako taj pojma nema što je piće niti je kada okusio piće? Vidiš li sada koliko je besmisleno tvoje traženje - "gdje se kaže, od sada nemojte više svetkovati subotu"?

Nisam govorio samo o paganima vec o Jevrejima, jer prva crkva u Jerusalimu je bila Jevrejska crkva.
Navedi biblijske dokaze da su Hristos i apostoli zapovedili da ti Jevreji koji su prihvatili Hrista - vise ne svetkuju Subotu vec nedelju.

Uistinu govorio sam i o paganima, i evo tog mog pitanja u prethodnom komentaru: "Ti jos nisi prilozio biblijske dokaze da su Hristos ili apostoli postavili prvi radni dan nedelju - na mesto Subote i zapovedili da se ona praznuje i da je rad u taj dan greh"

Nije bitno da li su pagani znali za Subotu, navedi biblijske dokaze gde Hristos i apostoli zapovedaju paganima da postuju nedelju i u taj dan slave Hristovo vaskrsenje i odmaraju se.

Dakle, imas dve pojedinosti.

1. Da dokazes da je Jevrejima zapovedjeno da vise ne svetkuju Subotu vec prvi dan nedelju.

2. Da dokazes da je paganima zapovedjeno da svetkuju nedelju.


Nažalost, svjedoči nam Sveto Pismo, postojali su kršćani iz židovstva koji su na razne načine pokušavali natjerati kršćane iz poganstva da "opslužuju Mojsijev zakon". Dakle, da ih se najprije obreže a onda da svetkuju sve što Mojsijev zakon propisuje (blagdane, mlađake i subote), da paze na "čistu i nečistu" hranu i ostalo što Mojsijev zakon propisuje. Vidjeli smo kako su apostoli sastavši se u Jeruzalemu riješili ove prijepore. Kršćane koji dolaze iz nežidovstva ne obvezuje Mojsijev zakon. Ne obvezuju ih ni blagdani, ni mlađaci, ni subote, ni čista ili nečista hrana, ni prinošenje žrtava, ni obrezanje, ni Hram i sve što je uz njega vezano.

Ovo se u bibliji naziva "dodavanje i oduzimanje od reci" za sta je dato prokletstvo.

Nigde apostoli - pa ni na apostolskom saboru u Jerusalimu - nisu dali slobodu paganima da krse bilo koju od deset Bozjih zapovesti, vec upravo suprotno - oni su zapovedali da se drze SVE Bozje zapovesti i da je prekrsaj i jedne zapovesti greh.

Na apostolskom saboru u Jerusalimu nije bilo reci o tome sto ti navodis ( o deset Bozjih zapovesti i Suboti ), vec je sabor sazvan iz razloga sto su neka braca Jevreji - navodili pagane da se obrezu i da obavljaju sva obredna pravila, da prinose zrtve, praznuju starozavetne praznike, obavljaju starozavetne obicaje ( dela 1. 5 - 21 ).

Dakle, rasprava je bila o obrezanju i OBREDNIM propisima.

Veliš, tekst "odprilike glasi"!? Evo ti grčki tekst Ignacijeve poslanice Magnežanima, pa ga ti prevedi da ne moraš navoditi tekst koji "odprilike glasi".

IX 1. Ει ουν οι εν παλαιοις πραγμασιν αναστραφεντες εις καινοτητα ελπιδος ηλθον, μηκετι σαββατιζοντες αλλα κατα κυριακην ζωντες, εν η και η ζωη ημων ανετειλεν δι αυτου και του θανατου αυτου, {ον} τινες αρνουνται, δι ου μυστηριου ελαβομεν το πιστευειν, και δια τουτο υπομενομεν, ινα ευρεθωμεν μαθηται Ιησου Χριστου του μονου διδασκαλου ημων·

Primjeti u Ignacijevoj poslanici ove dvije riječi koje sam boldao - σαββατιζοντες i κυριακην.

Prepoznaješ li u prvoj boldanoj riječi (σαββατιζοντες) složenicu od grčke riječi subota? Kako to da u tvom tekstu, koji "glasi odprilike", nema ni spomena subote ili nečega što bi upućivalo na subotu?

Prepoznaješ li u drugoj boldanoj riječi (κυριακην) grčko ime za nedjelju - dan Gospodnji? Ovom grčkom riječi (kirjake) već 19 stoljeća se naziva nedjelja u grčkom jeziku. Primjećuješ li da je to upravo riječ koju sveti Ivan koristi u Otk 1,10, kada piše da se "u dan Gospodnji zanio u duhu"? Kako to da u tvom tekstu, koji "glasi odprilike", nema ni spomena dana Gospodnjeg?

Ja sam upravo u prethodnom komentaru govorio o tome - da je taj tekst koji si ti citirao falsifikat od strane onih koji su bili deo otpada sredinom 2 veka, i da postoje dve verzije teksta.

Kojoj ces pokloniti poverenje - to je tvoja licna stvar.
Ja cu biblijskom i istorijskom kontekstu koji potvrdjuje da je Subota deo vecnog nepromenjivog zakona, da su i Hristos i apostoli zapovedali da se drze SVE zapovesti pa i Subota kao jedan od osnovnih uslova spasenja, i da je prva crkva u Jerusalimu postovala Subotu - kako i svedoce istoricari onoga vremena.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
U redu, sada jedino preostaje da biblijski dokazes da je apostol Pavle na nagovor Svetog Duha a po primeru Hrista i drugih apostola ovim savetom postavio prvi dan nedelju umesto Subote, kao dan u kome treba da se proslavlja Hristovo vaskrsenje i koji sluzi za odmor.

Kao prvo, ako se zovemo i smatramo kršćanima onda sve ono što je Pavao napisao moramo prihvaćati nadahnutim od Svetog Duha. A ono što tako prihvaćamo i vjerujemo naprosto ne dokazujemo.

Drugo, kako konačno ne možeš razumijeti i shvatiti da je potpuno apsurdno govoriti o "postavljanju nedjelje umjesto subote"? To je naprosto nemoguće i iz sadržajnog i iz formalnog razloga.

Sadržajno
, subotni odmor trebao je podsjećati Židove da ih je Bog izveo iz egipatskog ropstva. A okupljanje kršćana u nedjelju podsjećanje je kršćanima da ih je Krist svojim uskrsnućem u taj dan izbavio iz "ropstva grijeha". Naravno, to okupljanje nije samo podsjećanje, nego prvenstveno slavljenje Krista i zahvaljivanje Kristu. Posve je jasno da ova dva različita sadržaja nikako ne mogu mijenjati jedan drugog.

Formalno, subotni odmor Bog je zapovjedio samo Židovima, i nitko osim Židova nije obdržavao subotu. Radosna vijest poziva sve ljude, i Židove i nežidove, postavljajući kao uvjet jedino prihvaćanje Krista kao Spasitelja. Dakle, kršćaninom potpuno ravnopravno i jednako postaju i pogani koji nikada nisu svetkovali subotu i Židovi kojima je subota zapovjeđena i koji su je svetkovali. Iz ovoga je također posve jasno kako kršćani iz poganstva, iz čisto formalnih razloga, ne mogu subotu zamijeniti nedjeljom, jer im subota nikada nije bila ni zapovjeđena niti su prakticirali subotni odmor. Ne možeš mijenjati "jabuke za kruške", ako nemaš jabuka.

Nisam govorio samo o paganima vec o Jevrejima, jer prva crkva u Jerusalimu je bila Jevrejska crkva.

Crkva je od svog prvog dana (od dana Pedesetnice) jedna i opća (katolička). Krist je glava Crkve, a Krist je trpio i umro za sve ljude. Govoriti o prvoj Crkvi kao "Jevrejskoj crkvi" u Jeruzalemu, pa iz toga implicirati što bi to bilo jedino ispravno kršćanstvo, zapravo je i skandalozno i opasno. Uostalom, zašto vi adventisti ukazujete na "prvu Jevrejsku crkvu u Jeruzalemu", a sami ne činite ono što su činili Židovi u toj "prvoj Jevrejskoj crkvi"!? Oni su se obrezivali, zašto se vi adventisti ne obrezujete? Neki od njih su žrtve prinosili u Hramu, zašto vi adventisti to ne činite? Svetkovali blagdane i mlađake, zašto ih vi adventisti ne svetkujete? Druge pozivati na "prvu Jevrejsku crkvu u Jeruzalemu", a odbaciti osim subote svu praksu Židova iz te crkve, najobičnije je licemjerje.

Navedi biblijske dokaze da su Hristos i apostoli zapovedili da ti Jevreji koji su prihvatili Hrista - vise ne svetkuju Subotu vec nedelju.

Kao prvo, zašto bih se ja danas, ili, zašto bi se nežidovi iz vremena prve Crkve ravnali po onome što je bilo zapovjeđeno samo Židovima? Naveo sam ti gore nekoliko elemenata kojih su se pridržavali Židovi iz "Jeruzalemske crkve", a vi adventisti ih se ne pridržavate. Zašto drugima pokušavate staviti jaram koji sami odbacujete?

Drugo, navedi ti meni biblijske dokaze da su Krist ili apostoli nežidovima, pa tako i nama danas, zapovjedili da odmaramo u subotu. Ja takvu zapovijed nisam našao u Svetom Pismu, a našao sam Pavlove riječi upućene kršćanima u kojima kaže da su i blagdani i mlađaci i subote samo sjena.

Uistinu govorio sam i o paganima, i evo tog mog pitanja u prethodnom komentaru: "Ti jos nisi prilozio biblijske dokaze da su Hristos ili apostoli postavili prvi radni dan nedelju - na mesto Subote i zapovedili da se ona praznuje i da je rad u taj dan greh"

Zaista si nevjerojatan. Daj konačno zapamti - kršćanima nedjelja nije umjesto subote. Pokazao sam ti gore da to ne može biti ni iz sadržajnih ni iz formalnih razloga. A zapovijed? Sad si još nevjerojatniji. Ti čekaš i tražiš zapovijed da bi slavio Krista!? Kakav si ti kršćanin? Kršćani se još od apostolskih dana okupljaju u nedjelju da bi slavili Krista i zahvaljivali mu, a ti kao kakav policajac - "A zapovijed, gdje vam zapovijed da to smijete činiti, slaviti Krista". E vidiš, kršćanima nije potrebna ni zapovijed ni bilo čije odobrenje da slave Krista, pa im tako nije potrebno ni tvoje ni adventističko dopuštenje. Ako te moj odgovor ne zadovoljava, ili ti se čini čak drskim, obrati se na "višu instancu". Obrati se ravno apostolima, traži od njih neka ti pokažu dozvolu za nedjeljna okupljanja s kršćanima i slavljenje Krista. Upravo su apostoli, također bez zapovijedi, započeli nedjeljna okupljanja s kršćanima i slavljenjem Krista.

Nije bitno da li su pagani znali za Subotu, navedi biblijske dokaze gde Hristos i apostoli zapovedaju paganima da postuju nedelju i u taj dan slave Hristovo vaskrsenje i odmaraju se.

Kako nije bitno jesu li pogani znali za subotu i jesu li subotom odmarali. To je presudno bitno. Vi adventisti k'o papagaji ponavljate kako je netko kršćanima, pa i tim poganima koji su postali kršćani, "umjesto subote uveo nedjelju". Vidiš da je presudno bitno. Da bi tim kršćanima, koji su bili pogani, netko "umjesto subote uveo nedjelju", oni su prije toga morali imati subotu i odmarati subotom. A jesu li odmarali subotom? Nisu. Jeli im onda netko mogao "subotu zamijeniti nedjeljom"? Naravno da nije.

A je li netko poganima, koji su prihvaćali Krista i postajali kršćani, rekao kako se najprije moraju obrezati i opsluživati Mojsijev zakon? Je. A tko? Kako svjedoči Sveto Pismo, "neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru" (Dj 15,5). A kako apostoli odgovoriše na ovo? Ovako: Dj 15,10-11: Što dakle sada iskušavate Boga stavljajući učenicima na vrat jaram kojeg ni oci naši ni mi nismo mogli nositi? Vjerujemo, naprotiv: po milosti smo Gospodina Isusa spašeni, baš kao i oni. Evo, apostoli oslobađaju kršćane "jarma Zakona", a vi adventisti 18 stoljeća kasnije ponovo bi im ga nametnuli. Nosite ga sami.

Dakle, imas dve pojedinosti.

1. Da dokazes da je Jevrejima zapovedjeno da vise ne svetkuju Subotu vec prvi dan nedelju.

Zašto bih ja dokazivao ono što ne tvrdim. Stvar je Židova hoće li prihvatiti Krista, ili "ostati u poretku starih stvari".

2. Da dokazes da je paganima zapovedjeno da svetkuju nedelju.

Nije riječ o poganima nego o kršćanima. Onog časa kada prihvate Krista i krste se, oni su kršćani i nisu više pogani. A zapovijed? :mig: Već sam ti gore objasnio. Apostolima nije trebala zapovijed da slave Krista, pa ne treba ni nama kršćanima danas.

Ovo se u bibliji naziva "dodavanje i oduzimanje od reci" za sta je dato prokletstvo.

Pročitaj sam i vidjet ćeš da se radi baš o Mojsijevu zakonu.

Nigde apostoli - pa ni na apostolskom saboru u Jerusalimu - nisu dali slobodu paganima da krse bilo koju od deset Bozjih zapovesti, vec upravo suprotno - oni su zapovedali da se drze SVE Bozje zapovesti i da je prekrsaj i jedne zapovesti greh.

Riječ je bila o Mojsijevu zakonu, a u Mojsijevu zakonu je i Dekalog. Što je grijeh a što nije saznali su iz Evanđelja koje su im naviještali apostoli.

Na apostolskom saboru u Jerusalimu nije bilo reci o tome sto ti navodis ( o deset Bozjih zapovesti i Suboti ), vec je sabor sazvan iz razloga sto su neka braca Jevreji - navodili pagane da se obrezu i da obavljaju sva obredna pravila, da prinose zrtve, praznuju starozavetne praznike, obavljaju starozavetne obicaje ( dela 1. 5 - 21 ).

Ne. Točno ti piše, evo citiram: Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev." Evo, povećao sam da bolje vidiš. Riječ je bila o Mojsijevu zakonu, a Mojsijev zakon = Zakon = Tora = Petoknjižje. Dakle, Mojsijev zakon je sve ono što se nalazi u prvih pet knjiga Biblije.

Ja sam upravo u prethodnom komentaru govorio o tome - da je taj tekst koji si ti citirao falsifikat od strane onih koji su bili deo otpada sredinom 2 veka, i da postoje dve verzije teksta.

Neki kažu da je i Biblija falcifikat. :mig: I daj ti onda taj originalni tekst.

Kojoj ces pokloniti poverenje - to je tvoja licna stvar.
Ja cu biblijskom i istorijskom kontekstu koji potvrdjuje da je Subota deo vecnog nepromenjivog zakona, da su i Hristos i apostoli zapovedali da se drze SVE zapovesti pa i Subota kao jedan od osnovnih uslova spasenja, i da je prva crkva u Jerusalimu postovala Subotu - kako i svedoce istoricari onoga vremena.

Točno je da su prvi kršćani Židovi u Jeruzalemu nastavili i praksu subotnog odmora, ali su apostoli uveli i praksu okupljanja kršćana nedjeljom na Euharistiju. Mene kao nežidova subotni odmor ne obvezuje, tako odlučiše apostoli na Saboru u Jeruzalemu, a kao kršćanin slobodno prihvaćam apostolsku praksu nedjeljnog okupljanja na Euharistiju i slavljenje Krista.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutro Slape,
mnogo ti havala na ulozenom trudu i odgovoru na neke od nasih komentara.
Medjutim, o onome sto je Papa od Vizantije trazio da mu isporuce Marka Evgenika da bi ga osudio i kaznio, nista ne kazes. Mislim da si u pravu, jer time je sve recenoi nije ni potreban komentar. Je li tako?


Slap:
"Subota je radi čovjeka", tako je tripo. Židovi su Isusa najviše napadali upravo zbog Isusova stava o suboti. Tako ga jednom zgodom optužiše da radi subotom, a Isus im odgovara: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." (Iv 5,17) Na ove Isusove riječi, svjedoči nam Ivan - "Židovi su još više gledali da ga ubiju". (Iv 5,18)
Slape, zao mi je ali ni u tome nisi u pravu,
Jevreji su mrzeli Hrista, isto kao i carica Evdoksija Jovana Zlatoustoga, zato sto ih je ukoravao za neuredno zivljenje. Oni su Ga okrivili da lecenjem krsi Subostu, a to nije bilo tacno. Nigde Bog nije rekao da ne mogu leciti bolesne u Subotu. PREMA TOME ISUS NIJE KRSIO SUBOTU.

Ako neko zeli da se pridruzi farisejima pa da Ga, ipak, zato okrivljuje, onda mora da nadje zapovest koja zabranjue lecenje bolesnika u Subotu, a takva zapovest ne postoji.

Drugo, NISU JEVREJI OPTUZILI HRISTA "NAJVISE" ZBOG SUBOTE.
Obratimo paznju na biblijski tekst koji je Slap samo delimicno naveo da bi izgledalo da Biblija podrzava njegovo mislujenje a to nije tacno.

"I Zato JOS VISE gledahu Jevreji da Ga ubiju, STO NE SMAO KRSASE SUBOTU NEGO I OCEM SVOJIM NAZIVASE BOGA I GRADJASE SE JEDNAK BOGU." Jovan 5,18.

Slape, procitaj ceo ovaj tekst, pa onda sam sebiu reci da li su Ga jevreji "NAJVISE MRZELI ZATO STO JE PRESTUPAO SUBOT" ili je NAJVISE STO SE GRADIO JEDNAK BOGU?

Hvala ti takodje sto si nam objasnio kako ti razumes Pavlovu izjavu:

1 Kor 16,1-2: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Vidiš li zbog čega Pavao određuje ovakav način prikupljanja? „Da se ne sabire istom kada dođem“ – obrazlaže sveti Pavao način na koji propisuje prikupljanje novca. Kada bi svaki pojedini kršćanin „kod svoje kuće ostavljao novac na stranu“, kako ti tvrdiš, kako bi se to izbjeglo „da se ne sabire kada Pavao dođe“?


Slape,iako si moje glediste na taj tekst nazvao "besmisleno" molim te obrati paznju na sam tekst a ne na moje "besmislice":
"Svaki prvi dan nedelje NEKA SVAK OD VAS OSTAVLJA KOD SEBE I SKUPLJA KOLIKO MOZE, da ne budu zbiranja kad dodjem." 1. Kornicanima 16,2.


Slap nije ni spomenuo izraz "KOD SEBE" To znaci kod kuce.
Tekst je sam po sebi jasan. Pvle savetruje vernicima da na prvo mesto stave siromasne a ne na kraju. Zato im predlaze da vec od prvog radnog dana nedelje odvoje i cuvaju kod sebe dar za siromasne, tako da je to gotovo kada on doje, jer nema vremnan da ceka da oni tada sakupljaju, niti je sigurno da vernici uvek imaju noivaca, zato je potrebno da novac odvoje na stranu u pocetku sedmice i da cuvaju dok on ne dodje.

Pogledao sam nekoliko prevoda i svi prevode Gr. par' heauto, sto znaci kod sebe ili kod kuce.
Ako mislis da to ne znaciu kod kuce, objasni sta znaci kod sebe.

Ovo je zalostan argumenjt koji neki zele da upotrebe za svetkovanje nedelje, jer time nista ne dokazuju.
Tu i nije rec o praznovanju ijednoga dana, nego o vrsenju duznosti za siromasne i to svako za sebe treba da resava.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
Hvala ti takodje sto si nam objasnio kako ti razumes Pavlovu izjavu:

1 Kor 16,1-2: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Vidiš li zbog čega Pavao određuje ovakav način prikupljanja? „Da se ne sabire istom kada dođem“ – obrazlaže sveti Pavao način na koji propisuje prikupljanje novca. Kada bi svaki pojedini kršćanin „kod svoje kuće ostavljao novac na stranu“, kako ti tvrdiš, kako bi se to izbjeglo „da se ne sabire kada Pavao dođe“?

Slape,iako si moje glediste na taj tekst nazvao "besmisleno" molim te obrati paznju na sam tekst a ne na moje "besmislice":
"Svaki prvi dan nedelje NEKA SVAK OD VAS OSTAVLJA KOD SEBE I SKUPLJA KOLIKO MOZE, da ne budu zbiranja kad dodjem." 1. Kornicanima 16,2.


Slap nije ni spomenuo izraz "KOD SEBE" To znaci kod kuce.

I opet ti je besmisleno. Kako će se "izbjeći sabiranje kad Pavao dođe" ako svatko ude ostavljao kod svoje kuće?

Tekst je sam po sebi jasan. Pvle savetruje vernicima da na prvo mesto stave siromasne a ne na kraju. Zato im predlaze da vec od prvog radnog dana nedelje odvoje i cuvaju kod sebe dar za siromasne, tako da je to gotovo kada on doje, jer nema vremnan da ceka da oni tada sakupljaju,

Možda je tekst "sam po sebi i jasan", ali tebi očito nije. To se opet vidi iz tvojih "gafova" kojih nisi ni svjestan, inače ih ne bi ponavljao. Marko, kome piše sveti Pavao? Pogledaj gore citat, piše Korinćanima. Korinćani ti nemaju židovski kalendar. Nije u Korintu subota (sedmi dan u tjednu) neradni dan, a nedjelja (prvi dan u tjednu) prvi radni dan u tjednu. Korinćani u to vrijeme imaju još uvijek poganski kalendar, i sve aktivnosti (radni dani i neradni dani) ravnaju se prema tom kalendaru. Dakle, nije korintskim kršćanima nedjelja prvi radni dan u tjednu.

Moj prijedlog, da su kršćani možda svakog prvog dana u tjednu imali nogometni turnir, nisi prihvatio, a ovaj ti pade u vodu. Marko, traži neko novo riješenje.

niti je sigurno da vernici uvek imaju noivaca, zato je potrebno da novac odvoje na stranu u pocetku sedmice i da cuvaju dok on ne dodje.

A kako je Pavao "načuo" da baš prvog dana imaju novca? ;) Evo još saznasmo da Korinćanima to uopće nije bio "prvi radni dan u tjednu".

Pogledao sam nekoliko prevoda i svi prevode Gr. par' heauto, sto znaci kod sebe ili kod kuce.
Ako mislis da to ne znaciu kod kuce, objasni sta znaci kod sebe.

Uzmi sada još u obzir da Korinćanima nedjelja nije bio prvi radni dan u tjednu, i nastavi tragati zašto im sveti Pavao ipak odredi da "svakog prvog dana u tjednu ostavljaju na stranu za potrebne".
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kao prvo, ako se zovemo i smatramo kršćanima onda sve ono što je Pavao napisao moramo prihvaćati nadahnutim od Svetog Duha. A ono što tako prihvaćamo i vjerujemo naprosto ne dokazujemo..

Da, ali ti potpuno pogresno predstavljas Pavlove iyjave uz to oduzimajuci i dodajuci ono sto u tekstu biblije ne stoji, ne poznavajuci biblijski kontekst i biblijske termine koji se pominju u samim tekstovima, i iz tog razloga cinis od biblije kontradikciju, i ako nije tako kada se sagleda u kontekstu i poznavanju srzi samog teksta.

Drugo, kako konačno ne možeš razumijeti i shvatiti da je potpuno apsurdno govoriti o "postavljanju nedjelje umjesto subote"? To je naprosto nemoguće i iz sadržajnog i iz formalnog razloga.

Sadržajno
, subotni odmor trebao je podsjećati Židove da ih je Bog izveo iz egipatskog ropstva. A okupljanje kršćana u nedjelju podsjećanje je kršćanima da ih je Krist svojim uskrsnućem u taj dan izbavio iz "ropstva grijeha". Naravno, to okupljanje nije samo podsjećanje, nego prvenstveno slavljenje Krista i zahvaljivanje Kristu. Posve je jasno da ova dva različita sadržaja nikako ne mogu mijenjati jedan drugog...

Greska.
Sustina Subote je zapisana u cetvrtoj zapovesti a glasi:

"Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.

Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga"
( 2 Mojsijeva 20 poglavklje )

Formalno, subotni odmor Bog je zapovjedio samo Židovima, i nitko osim Židova nije obdržavao subotu. Radosna vijest poziva sve ljude, i Židove i nežidove, postavljajući kao uvjet jedino prihvaćanje Krista kao Spasitelja. Dakle, kršćaninom potpuno ravnopravno i jednako postaju i pogani koji nikada nisu svetkovali subotu i Židovi kojima je subota zapovjeđena i koji su je svetkovali. Iz ovoga je također posve jasno kako kršćani iz poganstva, iz čisto formalnih razloga, ne mogu subotu zamijeniti nedjeljom, jer im subota nikada nije bila ni zapovjeđena niti su prakticirali subotni odmor. Ne možeš mijenjati "jabuke za kruške", ako nemaš jabuka...

Jos jedna greska.
Bog je izabrao Jevrejski narod da preko njega objavi istinu svim okolnim narodima - jer spasenje pripada svima a ne samo Jevrjima, i Božji zakon se odnosi na sve ljude pa i Subota koja je jedna od deset Božjih zapovesti.

"Blago čoveku koji tako čini, i sinu čovečjem koji se drži toga čuvajući subotu da se ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zlo.
I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svog naroda; i neka ne govori uškopljenik: Gle, ja sam suvo drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: Koji drže subote moje i izbiraju šta je meni ugodno, i drže zavet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime večno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da Mu služe i da ljube ime Gospodnje, da Mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavet moj,

Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svom molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima" ( Isaija 56. 2 - 7 )

Subota jeste bila zapoveđena svim ljudima, i Jevrejima i paganima koji prihvate istinu.

Jevrejima nigde u novom zavetu niti od Hrista ni od apostola nije data zapovest da vise ne svetkuju Subotu i da prihvate nedelju kao dan Hristovog vaskrsenja.

Takođe, nigde paganima koji su prešli iz paganstva poverovavši u Hrista - nije zapoveđeno da svetkuju nedelju kao dan Hristovog vaskrsenja.

Crkva je od svog prvog dana (od dana Pedesetnice) jedna i opća (katolička). Krist je glava Crkve, a Krist je trpio i umro za sve ljude. Govoriti o prvoj Crkvi kao "Jevrejskoj crkvi" u Jeruzalemu, pa iz toga implicirati što bi to bilo jedino ispravno kršćanstvo, zapravo je i skandalozno i opasno. Uostalom, zašto vi adventisti ukazujete na "prvu Jevrejsku crkvu u Jeruzalemu", a sami ne činite ono što su činili Židovi u toj "prvoj Jevrejskoj crkvi"!? Oni su se obrezivali, zašto se vi adventisti ne obrezujete? Neki od njih su žrtve prinosili u Hramu, zašto vi adventisti to ne činite? Svetkovali blagdane i mlađake, zašto ih vi adventisti ne svetkujete? Druge pozivati na "prvu Jevrejsku crkvu u Jeruzalemu", a odbaciti osim subote svu praksu Židova iz te crkve, najobičnije je licemjerje
Kao prvo, zašto bih se ja danas, ili, zašto bi se nežidovi iz vremena prve Crkve ravnali po onome što je bilo zapovjeđeno samo Židovima? Naveo sam ti gore nekoliko elemenata kojih su se pridržavali Židovi iz "Jeruzalemske crkve", a vi adventisti ih se ne pridržavate. Zašto drugima pokušavate staviti jaram koji sami odbacujete?....

Ne poznaješ istorijske podatke i insinuiraš.
Prva crkva u Jerusalimu je bila Jevrejska, odnosno - sačinjavala je Jevreje koji su poverovali u Hrista na pedesetnici i onih koji su se kasnije obratili.

Istoričari toga vremena ( posebno Epifanije i Euzebije ) svedoče da su obeležja ove prve crkve bila vera u Hrista kao Mesiju i sina Božjeg, da je Bog stvoritelj, da drže zapovesti uključujući i biblijsku Subotu..

Dakle, ništa od onoga što ti govoriš.

Crkva u Rimu je bila samo jedna lokalna crkva kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu.
Ova lokalna crkva nije nikada imala primat i autoritet u odnosu na druge lokalne crkve širom tada poznatog sveta.
Rimska crkva je sama sebi pripisala autoritet koji joj ne pripada uz pomoć svetovnih autoriteta, napravivši kompromis sa mnogobožačkim Rimom i pomešavši mnogoboštvo sa Hrišćanskim elementima, što je dovelo do otpada o kome je već pisano na ovom forumu.

Dakle - Katolička ili Rimokatolička crkva je preobučeno mnogoboštvo.
Ono ima Hrišćanske elemente, ali je to u suštini stara Vavilonska religija koja deluje pod plaštem Hrišćanske obojenosti.

Drugo, navedi ti meni biblijske dokaze da su Krist ili apostoli nežidovima, pa tako i nama danas, zapovjedili da odmaramo u subotu. Ja takvu zapovijed nisam našao u Svetom Pismu, a našao sam Pavlove riječi upućene kršćanima u kojima kaže da su i blagdani i mlađaci i subote samo sjena.
...

Sjen ili Tipos - predslika nisu deset zapovesti - već obredni zakon koji je našao ispunjenje u Hristu.
Ti dokazi su ti priloženi mnogo puta.

Zaista si nevjerojatan. Daj konačno zapamti - kršćanima nedjelja nije umjesto subote. Pokazao sam ti gore da to ne može biti ni iz sadržajnih ni iz formalnih razloga. A zapovijed? Sad si još nevjerojatniji. Ti čekaš i tražiš zapovijed da bi slavio Krista!? Kakav si ti kršćanin? Kršćani se još od apostolskih dana okupljaju u nedjelju da bi slavili Krista i zahvaljivali mu, a ti kao kakav policajac - "A zapovijed, gdje vam zapovijed da to smijete činiti, slaviti Krista". E vidiš, kršćanima nije potrebna ni zapovijed ni bilo čije odobrenje da slave Krista, pa im tako nije potrebno ni tvoje ni adventističko dopuštenje. Ako te moj odgovor ne zadovoljava, ili ti se čini čak drskim, obrati se na "višu instancu". Obrati se ravno apostolima, traži od njih neka ti pokažu dozvolu za nedjeljna okupljanja s kršćanima i slavljenje Krista. Upravo su apostoli, također bez zapovijedi, započeli nedjeljna okupljanja s kršćanima i slavljenjem Krista....

Ako nema direktne zapovesti o nedelji - onda je to samo ljudska ustanova, dodavanje Božjoj reči nešto što Bog ne odobrava.

Grečka, apostoli se nikada nisu okupljali u prvi dan radi slavljenja i veličanja nedelje kao posebnog dana u odnosu na druge dane, vec isto kao što su se okupljali i u druge dane, radi okolnosti i pukog slucaja da se okupe u bilo koji dan, jer su se oni okupljali svaki dan kada su prilike to dozvoljavale.


Kako nije bitno jesu li pogani znali za subotu i jesu li subotom odmarali. To je presudno bitno. Vi adventisti k'o papagaji ponavljate kako je netko kršćanima, pa i tim poganima koji su postali kršćani, "umjesto subote uveo nedjelju". Vidiš da je presudno bitno. Da bi tim kršćanima, koji su bili pogani, netko "umjesto subote uveo nedjelju", oni su prije toga morali imati subotu i odmarati subotom. A jesu li odmarali subotom? Nisu. Jeli im onda netko mogao "subotu zamijeniti nedjeljom"? Naravno da nije.....

Ja sam to i napisao.
Ti pagani nisu svetkovali Subotu jer su bili pagani.
Ja sam tražio da postaviš dokaz da je tim pagani,ma koji su postali Hrišćani zapoveđeno da svetkuju nedelju kao dan Hristovog vaskrsenja.

Dakle, nisu imali Subotu, ali priloži dokaz da im je zapoveđeno da poštuju nedelju.

A je li netko poganima, koji su prihvaćali Krista i postajali kršćani, rekao kako se najprije moraju obrezati i opsluživati Mojsijev zakon? Je. A tko? Kako svjedoči Sveto Pismo, "neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru" (Dj 15,5). A kako apostoli odgovoriše na ovo? Ovako: Dj 15,10-11: Što dakle sada iskušavate Boga stavljajući učenicima na vrat jaram kojeg ni oci naši ni mi nismo mogli nositi? Vjerujemo, naprotiv: po milosti smo Gospodina Isusa spašeni, baš kao i oni. Evo, apostoli oslobađaju kršćane "jarma Zakona", a vi adventisti 18 stoljeća kasnije ponovo bi im ga nametnuli. Nosite ga sami.
Zašto bih ja dokazivao ono što ne tvrdim. Stvar je Židova hoće li prihvatiti Krista, ili "ostati u poretku starih stvari".
Nije riječ o poganima nego o kršćanima. Onog časa kada prihvate Krista i krste se, oni su kršćani i nisu više pogani. A zapovijed? :mig: Već sam ti gore objasnio. Apostolima nije trebala zapovijed da slave Krista, pa ne treba ni nama kršćanima danas.
Pročitaj sam i vidjet ćeš da se radi baš o Mojsijevu zakonu.
Riječ je bila o Mojsijevu zakonu, a u Mojsijevu zakonu je i Dekalog. Što je grijeh a što nije saznali su iz Evanđelja koje su im naviještali apostoli.
Ne. Točno ti piše, evo citiram: Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev." Evo, povećao sam da bolje vidiš. Riječ je bila o Mojsijevu zakonu, a Mojsijev zakon = Zakon = Tora = Petoknjižje. Dakle, Mojsijev zakon je sve ono što se nalazi u prvih pet knjiga Biblije.
....

Neki Jevreji koji su prihvatili Hrista a nisu se odrekli obrednih pravila i propisa su ovo učili - da se pagani trebaju obrezati i držati starozavetni obredni zakon.

Dakle - ne radi se o celoj crkvi ili svim pripadnicima prve crkve koji su držali deset zapovesti i Subotu, već se radi o određenoj grupi koja je učila da treba da se obeže, da se prinose žrtve, praznuju starozavetni praznici..itd, što je bilo deo obrednog zakona.

Apostoli nigde nisu učili ni govorili protiv deset zapovesti i Subote - već protiv obrednog zakona koji je našao ispunjenje u Hristu.

Suština je ta - da ti ne poznaješ tipologiju starozavetnih elemenata u novom zavetu i pojam zakona u bibliji.

Neki kažu da je i Biblija falcifikat. :mig: I daj ti onda taj originalni tekst..

Ovo je krajnje nepošten zahtev, jer taj tekst sam već priložio u jednom od poslednjih komentara.

Točno je da su prvi kršćani Židovi u Jeruzalemu nastavili i praksu subotnog odmora, ali su apostoli uveli i praksu okupljanja kršćana nedjeljom na Euharistiju. Mene kao nežidova subotni odmor ne obvezuje, tako odlučiše apostoli na Saboru u Jeruzalemu, a kao kršćanin slobodno prihvaćam apostolsku praksu nedjeljnog okupljanja na Euharistiju i slavljenje Krista.

To nigde ne postoji u bibliji o čemu govoriš.

Pitam se - da li si ti uopšte Hrišćanin, i da li uopšte uzimaš biblijske izjave ozbiljno.

Kod tebe je sve lelujavo, kao brod na talasima, nepostojano i nedokazivo, bez temelja u reči Božjoj, čista ljudska filozofija, nestalna i promenjiva.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.260
Mire000:

Nije problem nedelja, vec sto se uporno pokusava nedeljom zameniti subota.


Slap:

Notorna neistina. Židovima je jasno propisano što je za njih subota, a kršćani nedjeljom slave Krista. "Nedjeljom zamijeniti subotu", kažeš. Zar hoćeš reći da bi kršćani htjeli odbaciti slavljenje Krista, i nedjeljom samo odmarati (ljenčariti)!? Ti zaista ne poznaješ ni kršćane ni kršćanstvo.


O cemu ti pricas?
Ko je rekao da se ''nedeljom treba lencariti''?
Ja sam rekao da se pokusava ''nedeljom zameniti subota'' u tom smislu da se ''nedeljom pokusava istisnuti subota'', odnosno zeli se skrenuti paznja sa subote na nedelju..

Izmedju ostalog to nam svedoci i istorija i katolicki katekizam:

''Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)
[jel lepo pise da je crkva ''prenela svetost sa subote na nedelju'',to je zamena! Ja licno imam tekst katekizma gde se to tvrdi]


2175 ''Nedjelja se jasno razlikuje od subote, iza koje vremenski svaki tjedan slijedi; krscanima nedjelja nadomjesta obredne propise subote.''
[jel lepo pise da ''nedelja nadomesta obredne propise subote'' , zar to nije zamena?]


''U isti je dan Isus Krist, nas Spasitelj, ustao od mrtvih. NEDJELJA - ISPUNJENJE SUBOTE '' ['nedelja umesto subote' ispunjena i zamenjena]


To sto ti sakrivas katekizam, tvoj problem.


Mire000:

Istocna Pravoslavna Crkva je vekovima svetkovala i subotu i nedelju zajedno.


Slap:

Nije riječ o "odmaranju kršćana na Istoku u subotu", nego o euharistijskim slavljima u nekim istočnim Crkvama.


Istorija svedoci da ''jesu odmarali subotom'' i ja cu prilozti dokaze dole..
A ''euharistiju takodje jesu odrzavali subotom..



Mire000:

Dakle nedelja kao uspomena na vaskrsenje nije problem, vec ako se njom pokusava zameniti subota. Hriscani jesu po tradiciji drzali nedelju.

Slap:

Ne može se nedjeljom zamijeniti subota, jer im je i smisao i sadržaj različit. Židovi po zapovijedi odmaraju subotom, čak pod prijetnjom smrću za kršenje, a kršćani su u slobodi odabrali okupljati se nedjeljom kako bi slavili Krista i zahvaljivali mu.


Iz vaseg katekizma vidimo da je katolicka crkva ''zamenila subotu na nedelju'', ali ti tvrdis da se ''ne moze zameniti'' , idi to reci njima..

Koliko je toga ''preneseno sa subote na nedelju u smislu obicaja i prakse'' je potpuno nebitno.
Ipak vidimo da je i ''odmor'' sto je karakteristika subote, takodje preneta na nedelju, i to se cak naglasava u katekizmu:


2184 ''Kao sto Bog "u sedmi dan pocinu od svega djela koje ucini" (Post 2,2), tako se u zivotu covjecjem izmjenjuju rad i pocinak. Ustanova dana Gospodnjeg[misli na Nedelju] pridonosi da "svi imaju dovoljno odmora i slobodna vremena za obiteljski, kulturni, drustveni i vjerski zivot". [cak se pravi i paralela sa postanjem 2:2 - koje je originalno upuceno suboti, a ovde se primenjuje na nedelju, dakle zamena]


Slap:

Ovo su notorne besmislice. Navedi točan citat, naziv djela i ime autora koji je napisao da su „pravoslavni na Istoku odmarali subotom“ (svetkovali subotu). Nikada nije bilo sporenja između Crkava na Zapadu i Istoku oko toga trebaju li kršćani odmarati subotom.


Pa ti stvarno ne poznajes istoriju!?
Vec sam ti naveo citat o jednom takvom sporu.
Ako hoces i reference, evo ti jos istorije sa referencama:


Katolicki kardinal HUMBERT oko 1504. pise:

''Zato u takvom svetkovanju subote, gde i na koji način mi Latini (katolici) imamo šta zajednickog s zidovima? Jer oni su besposleni i svetkuju subotu... i njihove sluge i sluskinje, stoka i zivotinje koje noste teret miruju.
Ali mi Latini (katolici) ne držimo nijednu od ovih stvari, nego radimo svaki posao kao na bilo koji od pet radnih dana, i mi postimo isto tako kao sto to cinimo u sesti dan (petak) koji stoji do subote.

Ipak vi Grci (pravoslavni) ako ne judeizirate, kazite nam zašto imate nešto zajednicko sa zidovima u sličnom SVETKOVANJU SUBOTE? Oni svakako svetkuju SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; oni poste, i uvek prekidaju post u subotu.

Zbog toga, zato što VI SVETKUJETE SUBOTU s Zidovima I S NAMA DAN GOSPODNJI(nedelju) vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate SEKTU NAZARENA koji na ovaj način prihvataju hrišcanstvo ali ne mogu ostaviti judaizam.
Ali latinska (katolicka) Crkva, u svom saosecanju prema Gospodu u njegovoj patnji i smrti, raduje se njegovom uskrsnucu u dan Gospodnji (nedelju)...''

[Humbert. adversus Calamnias graecorum, chap. 6, in migne s patrologia latina „ vol CXLII, sols 777-778]



Evo tvoj kardinal ovde svedoci, da su istocne crkve sve do 1054. godine svetokavle subotu, vidis li da se ovde ne radi samo o ''postu'' vec i o ''odmaranju subotom''?
Sta sad hoces, da falsifikujes istoriju???


Kasnije u pismu patrijarhu crkve u Antiohiji, Mihaijlo Kerularije izvestio je o dogadjajaima u Konstantinopolu:

U vezi sa svetkovanjem subote on kaze:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU i da ne radimo nikakav posao na taj dan
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Slap:

Ovo nešto što si ti „načuo“ oko sporenja Istoka i Zapada nema nikakve veze sa slavljenjem subote i subotnim odmorom. Sporili su se oko toga treba li subotom postiti.

Nije tacno, sporili su se oko ''posta'' ali i oko ''odmaranja subotom'' , a ''post subotom prekidaju i jevreji''.

Lepo pise:

''Ipak vi Grci (pravoslavni) ako ne judeizirate, kazite nam zašto imate nešto zajednicko sa zidovima u sličnom SVETKOVANJU SUBOTE? ONI [JEVREJI] SVAKAKO SVETKUJU SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; ONI POSTE, I UVEK PREKIDAJU POST U SUBOTU. ''
[vol CXLII, sols 777-778 ]




Mire000:

Kanon 16. sabora u Laodikiji (364.) kaže: "Zna se da neke stare crkve imaju običaj da praznuju subotu, kao praznik stvaranja." Kanon 29. anatemiše hrišćane koji ne rade subotom, što znači da je takvih itekako bilo.

Slap:

Koliko ih je bilo ja točno ne znam, ali slažem se s tobom da ih je bilo. Međutim, to što znamo da ih je bilo, ne daje zaključiti da je „njihovo subotovanje“ ispravno i prihvatljivo...


Ja nisam govorio o ''ispravnosti'' vec sam izneo istoriju, koja svedoci da je bilo onih koji su svetkovali subotu, i sasvim je sigurno iz istorije da je skoro cela istocna crkva svetkovala, a zapadna to nije cinila...


Mire000:

Sokrat, skolastik iz prve polovine V veka, tvrdi da su u njegovo vreme skoro sve crkve svetkovale subotu, osim Rima i Aleksandrije. Njegov savremenik Hermije Sozomen tvrdi isto: da su Carigrad i druge crkve, suprotno običaju Rima, svetkovale i sedmi i prvi dan sedmice.

Slap:

Čemu ti služe ovakve podvale? Evo što piše Sokrat:

„Skoro sve Crkve širom svijeta svetkuju svete tajne subotom svake sedmice, ali kršćani iz Aleksandrije i Rima, na osnovu nekog drevnog predanja, to ne čine."

Dakle, Sokrat ne piše o „svetkovanju subote“ (subotnjem odmaranju), nego o „svetkovanju svetih tajni“ subotom. Ni kršćani u onim Crkvama gdje su svetkovane svete tajne (Euharistija) subotom, također nisu odmarali subotom.

Evo sta kaze Sokrat Sozomen:

Jer iako vecina crkava sirom sveta slave svete tajne (Svetu veceru) u SUBOTU svake sedmice, hrišćani Aleksandrije i Rima, na osnovu neke stare tradicije, prestali su to da cine. Egipcani iz okoline Aleksandrije, kao i stanovnici Tebe, održavaju svoje religiozne sastanke u SUBOTU, a ne sudeluju u svetim tajnakma na način kao ostali hrišćani, jer posto su uzeli obrok i zadovoljili se hranom, svete tajne primaju uvece posle kada su prineli svoje derove.
[Socrates, Ecclesiastical History, 5, 22. ]

Ovde se ne govori o ''odmoru'', ali imamo i druge tekstove koji potvrdjuju da nije rec samo ''svetoj veceri'' nego su i ''odmarali''.. Ja sam neke od njih izneo..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
Jos jedna greska.
Bog je izabrao Jevrejski narod da preko njega objavi istinu svim okolnim narodima - jer spasenje pripada svima a ne samo Jevrjima, i Božji zakon se odnosi na sve ljude pa i Subota koja je jedna od deset Božjih zapovesti.

"Blago čoveku koji tako čini, i sinu čovečjem koji se drži toga čuvajući subotu da se ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zlo.
I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svog naroda; i neka ne govori uškopljenik: Gle, ja sam suvo drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: Koji drže subote moje i izbiraju šta je meni ugodno, i drže zavet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime večno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da Mu služe i da ljube ime Gospodnje, da Mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavet moj,

Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svom molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima" ( Isaija 56. 2 - 7 )

Interesantno, ovoliko si teksta citirao a ni slovca nisi mogao naći u Novom zavjetu da potvrdiš kako kršćane obvezuje subota. Jesi li ti Židov ili kršćanin?

Grečka, apostoli se nikada nisu okupljali u prvi dan radi slavljenja i veličanja nedelje kao posebnog dana u odnosu na druge dane, vec isto kao što su se okupljali i u druge dane, radi okolnosti i pukog slucaja da se okupe u bilo koji dan, jer su se oni okupljali svaki dan kada su prilike to dozvoljavale.

Apostoli se jesu okupljali s kršćanima u nedjelju, ali ne radi "slavljenja i veličanja dana" kao što činite vi adventisti, nego zbog slavljenja Krista. Jesi li ti Židov ili kršćanin?

Neki Jevreji koji su prihvatili Hrista a nisu se odrekli obrednih pravila i propisa su ovo učili - da se pagani trebaju obrezati i držati starozavetni obredni zakon.

Ne starozavjetni obredni zakon, nego Mojsijev zakon, a u Mojsijevu zakonu je i subota.

Apostoli nigde nisu učili ni govorili protiv deset zapovesti i Subote - već protiv obrednog zakona koji je našao ispunjenje u Hristu.

Zašto bi govorili "protiv subote"? Dovoljno je da je Pavao subotu svrstao u sjenu, jednako kao i sve ostale židovske blagdane.

Ovo je krajnje nepošten zahtev, jer taj tekst sam već priložio u jednom od poslednjih komentara.

Misliš na onaj tekst za koji si i ti sam rekao da "odprilike glasi"? Tražio sam originalni grčki tekst, a ne tvoj koji "odprilike glasi".

Pitam se - da li si ti uopšte Hrišćanin, i da li uopšte uzimaš biblijske izjave ozbiljno.

Kod tebe je sve lelujavo, kao brod na talasima, nepostojano i nedokazivo, bez temelja u reči Božjoj, čista ljudska filozofija, nestalna i promenjiva.

Jesi li ti Židov ili kršćanin?

O cemu ti pricas?
Ko je rekao da se ''nedeljom treba lencariti''?
Ja sam rekao da se pokusava ''nedeljom zameniti subota'' u tom smislu da se ''nedeljom pokusava istisnuti subota'', odnosno zeli se skrenuti paznja sa subote na nedelju..

Ti si paranoik. Tko brani vama adventistima i Židovima da odmarate subotom.

Izmedju ostalog to nam svedoci i istorija i katolicki katekizam:

''Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)
[jel lepo pise da je crkva ''prenela svetost sa subote na nedelju'',to je zamena! Ja licno imam tekst katekizma gde se to tvrdi]

To su napravili još apostoli. Nedjeljom su okupljali kršćane na Euharistiju i slavljenje Krista, a za subotu sveti Pavao kaže da je sjena, kao i svi ostali židovski blagdani.

2175 ''Nedjelja se jasno razlikuje od subote, iza koje vremenski svaki tjedan slijedi; krscanima nedjelja nadomjesta obredne propise subote.''
[jel lepo pise da ''nedelja nadomesta obredne propise subote'' , zar to nije zamena?]

Nadomješta mire, a ne zamjenjuje. Nadomješta se kada nešto nemaš, a zamjenjuje se kada nešto imaš pa zamjenjuješ nečim drugim. Vidiš da kršćani nisu subotu zamijenili nedjeljom. Nisu je mogli zamijeniti, jer kršćani nikada nisu ni dobili ni imali subotu. Osim toga, i tebi lijepo piše u onome što si citirao. Sam si citirao, pogledaj: "Nedjelja se jasno razlikuje od subote". Naravno, kršćani nedjeljom slave Krista, a vi adventisti subotom odmarate po Mojsijevu zakonu.

''U isti je dan Isus Krist, nas Spasitelj, ustao od mrtvih. NEDJELJA - ISPUNJENJE SUBOTE '' ['nedelja umesto subote' ispunjena i zamenjena]

:roll::roll::roll:

Iz vaseg katekizma vidimo da je katolicka crkva ''zamenila subotu na nedelju'', ali ti tvrdis da se ''ne moze zameniti'' , idi to reci njima..

Sam si gore citirao, i piše da nedjelja "nadomješta" a ne "zamjenjuje"!?

Koliko je toga ''preneseno sa subote na nedelju u smislu obicaja i prakse'' je potpuno nebitno.
Ipak vidimo da je i ''odmor'' sto je karakteristika subote, takodje preneta na nedelju, i to se cak naglasava u katekizmu:


2184 ''Kao sto Bog "u sedmi dan pocinu od svega djela koje ucini" (Post 2,2), tako se u zivotu covjecjem izmjenjuju rad i pocinak. Ustanova dana Gospodnjeg[misli na Nedelju] pridonosi da "svi imaju dovoljno odmora i slobodna vremena za obiteljski, kulturni, drustveni i vjerski zivot". [cak se pravi i paralela sa postanjem 2:2 - koje je originalno upuceno suboti, a ovde se primenjuje na nedelju, dakle zamena]

Zar si ti protiv toga da čovjek ima vremena i za odmor i za svaki oblik života pa tako i za vjerski život? Ali nedjelja kao dan Gospodnji kršćanima će uvijek primarno ostati ono što je ona od početka, dakle, dan slavljenja Isusa Krista. Da je apostolima bilo do odmaranja i ljenčarenja, onda ne bi nedjelju odabrali za dan okupljanja kršćana na Euharistiju, jer je nedjelja u to vrijeme njima svima bila radni dan. Apostoli su nedjelju odabrali samo zbog toga što je u nedjelju Isus uskrsnuo. Ja sam zahvalan Bogu što je dao da mi kršćani na dan u koji slavimo Krista ne moramo raditi.

Evo tvoj kardinal ovde svedoci, da su istocne crkve sve do 1054. godine svetokavle subotu, vidis li da se ovde ne radi samo o ''postu'' vec i o ''odmaranju subotom''?
Sta sad hoces, da falsifikujes istoriju???

A gdje si ti u onom tekstu našao "odmaranje subotom" pravoslavnih na Istoku?

Evo sta kaze Sokrat Sozomen:

Jer iako vecina crkava sirom sveta slave svete tajne (Svetu veceru) u SUBOTU svake sedmice, hrišćani Aleksandrije i Rima, na osnovu neke stare tradicije, prestali su to da cine. Egipcani iz okoline Aleksandrije, kao i stanovnici Tebe, održavaju svoje religiozne sastanke u SUBOTU, a ne sudeluju u svetim tajnakma na način kao ostali hrišćani, jer posto su uzeli obrok i zadovoljili se hranom, svete tajne primaju uvece posle kada su prineli svoje derove.
[Socrates, Ecclesiastical History, 5, 22. ]

Je li vidiš da Sokrat uopće ne piše o "subotnom odmoru". Nema subotnog odmora u Crkvi ni na Zapadu ni na Istoku.

Ovo je bilo nakon raskola, vremenom su i pravoslavni napustali svetkovanje subote, ali je obicaj ''svete vecere subotom'' ostao.

:mig: Što je bilo nakon raskola? :roll::roll::roll::roll::roll: Ovo što Sokrat piše? Mire, Sokrat ti je 4. stoljeće, a raskol 11. stoljeće. Mire, mire. ;)
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.260
Ti si paranoik. Tko brani vama adventistima i Židovima da odmarate subotom.

Jel ovo odgovor na istorijske dokaze?
Dosao si sa pricom da je ''subota ukinuta'' i onda kazes ''ko vam je brani''?
A ko vama brani nedelju? Mi jos manje...

A gdje si ti u onom tekstu našao "odmaranje subotom" pravoslavnih na Istoku?

Dobro da li si ti slep?
Nisam morao nista da postavljam do jednu jedinu izjavu tadasnjeg Patrijarha:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Jel ti znas sta je Patrijarh i koliko je crkvi pod njegovom vlascu?
Jel citas ti napisano???

Ti pokusavas da falsifikujes istoriju ili sta?
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.352
Jel ovo odgovor na istorijske dokaze?

Istorijske dokaze!? Kažeš kako je Sokrat, koji je živio u 4. i 5. stpljeću, pisao o događajima nakon raskola u 12. stoljeću, i ti govoriš o "istorijskim dokazima!? Kad Marku mrtvi carevi mogu sazivati crkvene Sabore, misliš, zašto ne bi mogao i Sokrat o ovome?

Dosao si sa pricom da je ''subota ukinuta'' i onda kazes ''ko vam je brani''?

Kršćanima nije ni zapovjeđena, a evo još jednom, tko brani vama adventistima i Židovima da odmarate subotom.

A ko vama brani nedelju? Mi jos manje...

Onda se ne gurajte biti kršćani.

Dobro da li si ti slep?
Nisam morao nista da postavljam do jednu jedinu izjavu tadasnjeg Patrijarha:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

I, tko je na Istoku slijedio Cerularija u "subotnom odmoru"?

Ti pokusavas da falsifikujes istoriju ili sta?

Pokušavam, ali mi ne ide. Nisam dovitljiv kao vi adventisti. Marku mrtvi car saziva crkveni Sabor, a tebi Sokrat piše o događajima nakon raskola.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.260
Istorijske dokaze!? Kažeš kako je Sokrat, koji je živio u 4. i 5. stpljeću, pisao o događajima nakon raskola u 12. stoljeću, i ti govoriš o "istorijskim dokazima!? Kad Marku mrtvi carevi mogu sazivati crkvene Sabore, misliš, zašto ne bi mogao i Sokrat o ovome?

Napravio sam lapsus koji sam ispravio. Ko pise taj i gresi.
I sta sad, ti bi se ismejavao?

Kršćanima nije ni zapovjeđena, a evo još jednom, tko brani vama adventistima i Židovima da odmarate subotom.

Drzi se ti tvoje price, i nastavi da tvrdis kako istocna crkva ''nije odmarala subotom'' to ti je biser na ovoj temi...

I, tko je na Istoku slijedio Cerularija u "subotnom odmoru"?

Sigurno niko, on je jedini drzao subotu, a posto je bio VASELJENSKI PATRIJARH, niko ga nije ni sledio...

Pokušavam, ali mi ne ide. Nisam dovitljiv kao vi adventisti. Marku mrtvi car saziva crkveni Sabor, a tebi Sokrat piše o događajima nakon raskola.

Jeste , svi mi nemamo pojma, ali ti jedini znas istoriju i teologiju.
Vidimo i kako je poznajes...
Kad ne mozes da pobedis argumentima, onda kreces licno.
Znam vec tu taktiku..
 
Natrag
Top