Razlike između biblijskog i crkvebog učenja

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
ubota nas ne obavezuje po NZ(apostoli ucili da je ona senka-simbol). Nedelja nije 7 dan, vec se slavi kao dan vaskrsenja! I NIJE OBAVEZNA!

Tvoja logika, Isus i apostoli držali subotu, a nama postavili ugled da ne držimo. Oni jeli čistu hranu a nama postavili ugled da jedemo i nečisto. Da i onako Pavle usput spomenuo baš STVARANJE koje nikako ne možeš da prihvatiš.

ne postoji usaglaseno ucenje crkve

Šta je to bitno, kod nas je usaglašeno i to je biblijsko, dakle uništenje grešnika nepokjanih.

a NZ "sve je cisto". Ne postoji ponovljen zakon o cistim i necistim zivotinjama..

Što onda ne jedeš psa ili pacova?

tacno je da nema drugih posrednika, molitva svecu je upucivanje molbe "bratu da se moli za brata" kao sto se na zemlji braca mole jedni za druge!

I za to nemamo nijedan jedini primjer u Bibliji. Da se mrtvi moli za žive.

klanjanje svecima i ljudima je "iskljucivo cin postovanja" a ne cin "obozavanja". Biblijski je opravdano..

Ni proždrljivci ne misle i ne tvrde da je trbuh Bog pa Biblija kaže da ga obožavaju.


vernici se ne klanjaju idolima

Nego kome, jel ti živiš u realnom svijetu ili u svojoj mašti.

vec naklonom i poljupcem izrazavaju postovanje svetom predmetu( opravdano biblijsko postojanje svetih predmeta) i posredno kroz njih ukazuju obozavanje Bogu>

Nigdje primjera u SZ u pozitivnom. Imamo u negativ. smislu i onda je car Asa spalio zmiju i dr. primjeri.

Tvoje objašnjenje koje nema nikakog uporišta u Biblji je oboreno sa onim primjerom kojima ej Bog trbuh.

poljubac nije cin obozavanja predmeta, vec se slika ljubi analogno poljupcu kojim majka ljubi sliku svog deteta. Slika u tom slucaju nije ziva i u njoj nije dete..

Mijšaš babe i žabe, majka ne ljubi dijte iz vjerskih razloga, kao ni momak curu, muž ženu itd. Kakv to ima veze sa ovom tmom.

klanjanje svecima i ljudima je "iskljucivo cin postovanja" a ne cin "obozavanja". Biblijski je opravdano..

Oboreno sa Mardohejom, Josifom, Petrom, Jovanom.

ovo je diskutabilno i zavisi od shvatanja tekstova..

Diskutabilni su tvoji kriterijumi koji nisu u skaldu sa BIBLIJOM naravno da su otpale crkve morale ovo da iszmisle da je ostala zauvijek djevica da bi lakš drugu laž ljudima poturili a to je obožavanje Marije.

to se zove izpačenje svetosti braka i seksa. Sve vam je obrnuto izopačili ste ono što je sveto što Bog odobrava, a uzdigli ono što je pogano. Što bi bio grijeh da je legla sa Josifom?

mariji se kadi kao svecu, i kad predstavlja upucene molitve , ona se moli za nas. Tekst o carici nebeskoj u bibliji nema nikakve aluzije na mariju..

to su radili Jevreji u otpadu i pagani, pa je Bog rekao da mu se to gadi. Nigdje se mrtvi ne mole za žive.

ona se moli za nas. Tekst o carici nebeskoj u bibliji nema nikakve aluzije na mariju..

Ima jer su Mariji iste osobine date kao Astraroti.

vavilonski otpad u otkrivenju se odnosi prvenstveno na sistem obozavanja demona i bogova u 1. veku u vreme pisanja

Ko da Jovan nije pisao za naša vremena isto.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Nebitno je kako ti tumacis date odgovore.
Ja sam pokazao gore da su postavljne teze "grube neistine", i proizvod namernog izvrtanja, te tvrdnje kako naseg ucenja nema u bibliji.

Time sam oborio te iskaze, pokazavsi kako mi verujemo(dok vi tvrdite kako mi verujemo nesto sto ne verujemo), i da je sve sto mi ucimo Biblijski odrzivo, a to ne moram ovom prilikom dokazivati, to sam vec dokazao na drugim temama..

Tvoja je slobodna volja da li ces ti namerno ignorisati i lagati ljude, kako tvoj iskreni sagovornik ovde uci nesto sto ne uci(tj. njegova crkva) ili ces uvaziti njegova verovanja takva kakva jesu, i polazeci od toga voditi dalji dijalog..
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da je crkva imala moć da utiče na sadržaj Novog zaveta, onda u njemu svakako ne bi pisalo sledeće, što osporava kult pape, crkve, itd:

“A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga...” “Da je proklet čovek koji se uzda u čoveka.” “Kupljeni ste skupo, ne budite robovi ljudima.” (Matej 23,8-11; Priče 17,5; 1 Korinćanima 7,23)

Kult ličnosti je jasno osporen sledećim primerom ― kada je Kornelije kleknuo da se pokloni apostolu Petru, bio je zbog toga ukoren:

“A kad Petar šćaše da uđe, srete ga Kornelije, i padnuvši na noge njegove pokloni se. I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam samo čovek.” (Dela 10,26)

Obožavanje ikona i kipova je osporeno:

“Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti;” (2.Mojsijeva 20,4-5)

“I dojučerašnjeg mrtvaca sad već kao Boga poštuje i odredi svojim podanicima tajne obrede i žrtve. One koje ljudi nisu mogli u osobi njihovoj poštovati, jer su predaleko od njih prebivali, približavahu sebi njihovo daleko obličje, te je svetina, ponesena lepotom dela počela pridavati božanske počasti onome koga je nedavno slavila kao čoveka. ... Nas nije zaveo nikakav izum opakih ljudskih sposobnosti, ni jalovo slikarsko delo, ukrašeni likovi koji u budalama potiču žudnju te žude za neživim obličjem mrtvoga lika. Ljubitelji su zla i dostojni takvih nada oni koji ih čine ili žele ili poštuju.” (Mudrosti Solomunove 15,4-6)

“Usta imaju a ne govore, oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju, ... Kakvi su oni, onaki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.” (Psalam 135,15-18)

Takodje Pismo je u sukobu sa učenjem crkve da čovek može da zasluži spasenje:

“Jer ste vi milošću spaseni, po veri. I to ne dolazi od vas. Dar je to Božji, i ne po delima da se niko ne bi pohvalio.” “Jer se delima zakona ni jedno telo nece opravdati pred Njim.” “A kada se javi dobrota i čovekoljublje Boga, Spasitelja našega, ne za dela pravedna koja mi učinismo, nego po svojoj milosti spase nas banjom novoga rođenja i obnovljenja Duhom Svetim.” (Efescima 2,8-9; Rimljanima 3,20; Titu 3,4-5)

Crkva ljude plaši Bogom, a Sveto pismo uči suprotno:

“Strah kojim me se boje zapovest je ljudska kojoj su naučeni.” “U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer je u strahu mučenje, a ko se boji nije se usavršio u ljubavi.” “Jer nam Bog ne dade duha straha, nego sile i ljubavi i čistote.” (Isaija 29,13; 1.Jovanova 4,18; 2.Timotiju 1,7)

Dakle, da je crkva menjali Pismo, ovi stihovi se u Pismu ne bi nikada mogli zadržati.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
A znaci nije imala moc da menja NZ? :)
A 2000 godina ga imala kod sebe.

E moj Tripo, a sami tvrdite da ta "crkva jeste uticala" , da je "dodavala", posebno to isticete za 1. jovanovu 5:7 , Kainosovi sektasi medj kojima si i ti bio, to kazu. I sad vi takvu bibliju nazivate "recju Bozjom na koju niko nije uticao"? :)

"Sola scriptura" , malo sutra, kad vama je ta "srcriptura OKRNJENA"!

JEDNOM JE "OKRNJENA" A DRUGOM NIJE KAD VAM ODGOVARA STA PISE!

SVETI OCI SU U PRAVU "KAD KAZU STA VAM SE SVIDJA" - A NISU U PRAVU KAD VAM SE NE SVIDJA!

APOKRIFI SU U PRAVU "KAD KAZU STA VAM SE SVIDJA"..A NISU KAD KAZU SUPROTNO VASIM TVRDNJAMA!

Dvostruki arsini!

Svim i svacim se vi sluzite samo da ocrnite tradicionalne. Propaganda, prekrajanje i izvrtanje na sve strane.

Da nije providno... a ovako ste sami sebi prepisali osudu, svojim pisanjem, osudjujuci druge...


* A izraz "Otac", se ne izgovara u smislu "bukvalno", pa da ne smes kazati za nekog da ti je "Otac" , jer onda ti ni svog rodjenog oca ne bi smeo nazvati tim imenom. A TO ISUS NIJE MISLIO!!!

Slepci, sto cedite komarca a kamilu prozdirete.
Dobro je Isus rekao za vas.
 
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Poštovani mire000

Dobro zaključujete.

Odlično kažnjavate pogrešne poteze protivnika!

Ali pogrešni potezni jedne osobe ne pokazuje da svi vernici isto tako misle.

Vi znate da protestanti ne uzimaju za ozbiljno apokrifne knjige.

Ne možete pogrešan potez jednog vernika uzeti kao da bi to isto učinili svi vernici.

Apokrifne knjige nisu argument koji bi potegli 99,99% drugih vernika. Ne možete crkvu napadati zbog ovog izolovanog slučaja. Ne koristi se to kao argumet.

I zato je Vaš komentar pogrešan jer generalizujete (a to je logička greška u argumentaciji).
 
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
A što se tiče diskusije o manuskriptima, to je zaista široka tema i vrlo zanimjliva!

Ali kao što sam malopre rekao na drugoj temi #1435, mislim da bi bilo dobro da raspravljamo o pojedinim stihovima u jednoj temi, a da sve te teme koje se odnose na istu tematiku budu u okviru posebnog podforuma.

Na primer bilo bi sjajno da imamo podforum u kojem bi raspravljali o manuskriptima. A zatim da diskutujemo o raznim problemima koje postoje ne samo u prevodima, već i u manuskriptima.

Mislim da bi to bilo na blagoslov i samim diskutantima a i onima koji čitaju.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
A što se tiče diskusije o manuskriptima, to je zaista široka tema i vrlo zanimjliva!

Ali kao što sam malopre rekao na drugoj temi #1435, mislim da bi bilo dobro da raspravljamo o pojedinim stihovima u jednoj temi, a da sve te teme koje se odnose na istu tematiku budu u okviru posebnog podforuma.

Na primer bilo bi sjajno da imamo podforum u kojem bi raspravljali o manuskriptima. A zatim da diskutujemo o raznim problemima koje postoje ne samo u prevodima, već i u manuskriptima.

Mislim da bi to bilo na blagoslov i samim diskutantima a i onima koji čitaju.

Ne postoje problemi u manuskriptima oni su medjusobno saglasni, vec postoje problemi izmedju dve struje odakle manuskripti dolaze.
Jednostavno jos od 1. veka smo suoceni sa falsifikatima ili apokrifima, i sasvim je jasno da je rec o falsifikatu i iz aviona. Falsifikat nije saglasan izvoru i sadrzi greske...
 
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Da ne raspravljamo više o apokrifima.

Obe strane se slažu po tom pitanju. I nije potrebno da o tome raspravljamo.
 
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Ne postoje problemi u manuskriptima oni su medjusobno saglasni, vec postoje problemi izmedju dve struje odakle manuskripti dolaze.

Nisu saglasni.

I zato postoji potreba za diskusijom po tom pitanju.

Ali kao što rekoh, potrebno je otvoriti poseban podforum i onda razgovarati o svakom pojedičanom stihu koji se razlikuje u manuskriptima.


Jednostavno jos od 1. veka smo suoceni sa falsifikatima ili apokrifima, i sasvim je jasno da je rec o falsifikatu i iz aviona. Falsifikat nije saglasan izvoru i sadrzi greske...

Kao što se slažemo po pitanju apokrifa, tako isto postoje izmene i u manuskriptima.

I o tome treba pažljivo pristupiti i otvoreno razgovarati.

...
 
Natrag
Top