Žuti meteo-alarm: Ekstremno niske temperature za maj, sutra ujutru 0 stepeni, biće grejanja

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Žuti meteo-alarm: Ekstremno niske temperature za maj, sutra ujutru 0 stepeni, biće grejanja
U Srbiji će u sredu biti hladno jutro, ponegde slab prizemni mraz, po kotlinama kratkotrajna magla, a tokom dana biće pretežno sunčano i toplije.

IZVOR: B92, TANJUG



Screenshot/RHMZ























Zbog, za ovo doba godine, ekstremnog pada temperature u sredu je na teritoriji cele Srbije na snazi žuti meteo-alarm.

Duvaće slab i umeren, pre podne zapadni i severozapadni, vetar, posle podne u skretanju na jugoistočni. Na istoku tokom čitavog dana umeren, povremeno i jak, severozapadni.



Žuti meteo-alarm označava da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.


Najniža temperatura biće od 0 do 8, najviša od 17 do 20 stepeni.

U Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i toplije. Najniža temepratura oko 6, najviša oko 18 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 15. maja, u četvrtak se predviđa naoblačenje sa kišom, ujutro u zapadnim i severozapadnim krajevima, a tokom dana i u ostalim.

U petak postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. U subotu pretežno sunčano i toplo. U nedelju toplo, uz naoblačenje sa kišom najpre na jugozapadu.

Početkom naredne sedmice oblačno, svežije i kišovito. Lokalno se očekuju obilnije padavine, naročito u zapadnim i jugozapadnim krajevima.



Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane će, po preporuci gradonačelnika Zorana Radojičića, danas otpočeti sa tehničkim toplim probama sistema, pa se može očekivati da će radijatori već oko 15 sati biti ponovo topli.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da će tehničke tople probe u sistemu grejanja funkcionisati sve dok za tim bude potrebe, kako danju tako i tokom noći.

"Sve navedene mere sprovodiće se u mesecu maju u danima kada je prognozirana srednja dnevna temepratura od Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu 12 stepeni i niža", kazao je Radojičić.

Ova odluka je doneta na hitnoj sednici Štaba za vanredne situacije, koju je sazvao gradonačelnik Radojičić, a kako bi se usvojila preporuka o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od niskih temperatura pojedinih struktura stanovništa na teritoriji Grada Beograda, imajući u vidu veliko zahlađenje koje je nastupilo ovih dana.

Svi članovi Štaba za vanredne situacije, čiji je Radojičić komandant, izjasnili su se da prihvataju preporuku.

Naloženo je da JKP “Beogradske elektrane” sprovede preporuku Štaba i preduzme neophodne mere kako bi započelo grejanje najpre u domovima zdravlja, bolnicama, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, domovima za stara lica i drugim nepomenutim subjektima od posebnog značaja“, kaže Radojičić, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vesić: Promenićemo gradsku odluku o uklučivanju grejanja
U Beogradu su danas počele tehničke probe grejanja, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je pokrenut postupak da se promeni gradska odluka kako bi ubuduće gradski sekretar za energetiku mogao samostalno da donese odluku da se grejanje uključi kada su temperature ispod 10 stepeni.

Vesić je objasnio da tehničke probe grejanja suštinski znače da su toplane počele da greju, ali da se nazivaju probama, jer prema gradskoj odluci grejanje traje do 15. aprila, odnosno 3. maja, ukoliko su temperature ispod 12 stepeni.

"Odlučili su da krenu u tehničke tople probe kako bi se radijatori zagrejali i to je bio način da se reši problem, a da se pritom ispoštuje gradska odluka", rekao je Vesić novinarima.

Dodaje da ga je direktor Toplane informisao da je pokrenuo postupak da se promeni ta gradska odluka jer je, kaže Vesić, ona doneta kada je klima bila očigledno drugačijna.

"Sada ćemo je izmeniti tako da će gradski sekretar za energetiku moći u slučajevima kada su temperature ispod 10 stepeni da donese samostalno odluku da se uključi grejanje kako se ne bi dešavale ovakve situacije", kazao je zamenik gradonačelnika.

Zahvalio je predstavnicima toplana što su našli rešenje za ovu situaciju jer je, kako kaže, veoma hladno i nema razloga da se ne greje.

"Ali, moramo razumeti i da ljudi iz toplana moraju da poštuju propise", navodi Vesić.
 
Natrag
Top