Šta je novo?

Zukorlić otvara džamiju i centar "Altun alem"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Zukorlić otvara džamiju i centar "Altun alem"
Tanjug | 27. 07. 2011. - 23:54h | Foto: G. Sivački

NOVI PAZAR - Nakon gotovo četiri godine, u subotu će biti otvorena Altun alem džamija, jedna od najlepših na ovim prostorima, sagrađena početkom 16. veka i proglašena spomenikom kulture od najvećeg značaja.

110177_0104-zukorlic-g-sivacki_f.jpg


Svečano otvaranje najavio je mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukolirć, a povod je istovremeno otvaranje Islamskog kulturnog centra "Altun alem".

U pozivu vernicima da prisustvuju ovoj svečanosti na kojoj će, kako se najavljuje, govoriti muftija Zukorlić, iz mešihata poručuju da je Altun alem džamija "simbol bošnjačkog jedinstva i bedem odbrane i opstanka Islamske zajednice, kao i izvor duhovnosti".

Altun alem džamija je bila često poprište sukoba dve opcije islamske zajednice od oktobra 2007. godine, sve dok novembra te godine Zukorlićeve pristalice nisu preuzele kontrolu nad tim verskim objektom. Džamija je potom zatvorena zbog renoviranja.

Mešihat Islamske zajednice Srbije je juče podsetio da se navršilo četiri godine od, kako se navodi, nezakonitog zatvaranje Altun alem džamije u Novom Pazaru.


"Pre četiri godine grupa pristalica Muamera Zukorlića, bez ikakvog pravnog i moralnog obrazloženja je fizički upala u džamijski prostor, i pod plaštom restauracije, demolirala deo džamije i nasilnim putem sprečila imamu i vernicima pristup i mogućnost obavljanja obreda", navodi se u saopštenju tog mešihata objavljenom na njihovom sajtu.


Zatvaranje džamije nailazilo je na osudu suprodstavljene opcije – Islamske zajednice Srbije na čijem čelu je reis ul ulema Adem Zilkić.
Nakon što su Zukorlićeve pristalice preuzele kontrolu nad Altun alem džamijom u centru Novog Pazara, vernici lojalni Rijasetu Islamske zajednice Srbije i reisu Zilkiću su danima molitve klanjali na ulici ispred tog verskog objekta.
 
Top