Šta je novo?

Zukorlić: Autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
NOVI PAZAR 31. 10. 2010
TANJUG
Zukorlić: Autonomija Sandžaka stub stabilnosti SrbijeGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izrazio je nadu da će posle narednih izbora u zemlji nastati nova politička snaga koja će shvatiti da je autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije, ali i Crne Gore
Muftija Zukorlić je u intervju katarskoj tv mreži "Al džazira" (Aljazeera) rekao da nema sumnje da je projekat autonomije Sandžaka neophodan muslimanima koji žive u Srbiji i da je to u skladu sa Ustavom.

"Ustav poznaje autonomnost i unutar Srbije postoji Vojvodina koja je autonomna", rekao je Zukorlić i dodao je Srbija na putu ka Evropskoj uniji prihvatila koncept regionalizacije u okviru kojeg muslimani u Sandžaku sada vide šansu za rešavanje tog pitanja.


Zukorlić je rekao da, iako bošnjački političari, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, prihvataju rasparčavanje Sandžaka unutar regiona u Srbiji, muslimani koji u toj regiji žive "tu nepravdu nikada neće prihvatiti".


Muftija je rekao da su bošnjački predstavnici u Vladi Srbije - ministri Ugljanin i Ljajić, "odustali od prvobitnih ciljeva koje su zagovarali, a na osnovu kojih su dobili poverenje glasača".


"Oni su pokazali da nisu predstavnici muslimana u Vladi već zastupnici Vlade medju muslimanima, brane Vladu od muslimana... oni su prodali interese bošnjaka radi vlasti...", kazao je Zukorlić.


Muftija je potvrdio da je nedavno podržao osnivanje nove bošnjačke političke opcije u Sandžaku, ali je dodao da je spreman da podrži i neku, kako je rekao, srpsku stranku koja će muslimanima garantovati ostvarivanje njihovih prava i sloboda.


Zukorlić je u intervjuu ustvrdio da zvanični Beograd najbolje funkcioniše pod pritiskom sa strane, bez obzira odakle dolazio i da zato on i njegovi sledbenici ne zaobilaze nijednu adresu, bilo da je reč o Ujedinjenim nacijama ili EU, za obraćanje u pogledu njihovih prava.


"Nije važno odakle pritisak na Beograd dolazi, važno je da je jak", kazao je muftija.


Zukorlić je ponovio da se muslimani Bošnjaci u Srbiji nalaze pod pristiskom stalne diskriminacije po verskoj i nacionalnoj osnovi koje oni žele da prevazidju mirnim putem, ali im se to ne dozvoljava.


"Kad god pokušamo da te probleme rešavamo mirnim putem i kroz institucije nailazimo na opstrukciju ili na zabranu osnivanja institucija", požalio se muftija.


Istina, kazao je muftija, Srbija se u poslednjih nekoliko godina deklariše kao poštovalac ljudskih prava, demokratije i da teži evropskim integracijama, ali je to, tvrdi on, samo "prividan politički gest".


Zukorlić je u prilog toj tvrdnji naveo da, uprkos Zakonu o ravnopravnosti crkava i verskih zajednica, Srpska pravoslavna crkva "vodi glavnu reč, ima svu moć I uticaj u državi".


Zato je, kazao je Zukorlić, mešihat kojim on rukovodi, zatražio dolazak medjunarodnih posmatrača u Sandžak.


Muftija je negirao da je tražio da vlasti u Srbiji pregovaraju s njim već da je, kako je rekao, tražio razgovor radi prevazilaženja problema koji će se u suprotnom nagomilati, s tim da o verskim pitanjima razgovaraju verski predstavnici, a o nacionalnim nacionalni...


Muftija tvrdi da se njegove reči najčešće pogrešno interpretiraju pa se tako njegova upozorenja u Beogradu doživljavaju kao pretnje.


Zukorlić je za podele muslimana u Sandžaku optužio srpske bezbednosne službe, kojima je cilj zaustavljanje razvoja muslimanskih versko-prosvetnih institucija stvorenih u poslednjih 15 godina od kada je on na čelu mešihata - od mekteba do Internacionalnog univerziteta.
 
Top