Šta je novo?

Zujalica za zaboravljeno svijetlo u automobilu

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.209
Zujalica za zaboravljeno svijetlo u automobilu​

Za ovu priliku treba da nabavite bazer ili zujalicu ili kako već ko zove. To je električni uređaj koji daje zvučni signal kada se poveže na 12 volti. Ima da se kupi, gotovo, u svim većim prodavnicama auto delova ili ga možete skinuti sa nekog drugog automobila, kao u našem slučaju.

01-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

Princip povezivanja je vrlo jednostavan. Zujalica treba da se oglasi kada su svetla upaljena i kada su vrata otvorena. Podrazumeva se situacija da vozač krene da izađe iz kola i da ga zujalica u tom trenutku upozori na zaboravljena svetla. Dakle, minus kraj treba uzeti iz kola svetla u kabini, a plus kraj iz strujnog kola koje napaja farove.

02-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Plus kraj je najlakše uzeti sa prekidača za svetla

03-Zaboravljeno%20svetlo.jpg
Uz pomoć šrafcigera oslobodite nekoliko plastičnih „žabica“ i prekidač se vrlo lako vadi iz svog ležišta

04-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

Sledeći zadatak je naći kontakt koji dobija plus samo kada uključite svetla na prekidaču (samo u tom slučaju zujalica treba da se oglasi). To će te uraditi tako što će te indikatorom dotaknuti svaki kontakt i pri tome uključiti i isključiti prekidač. Ukoliko se sijalica na indikatoru upali kada uključite prekidač a ugasi kada ga isključite, to je provodnik koji tražite.

05-Zaboravljeno%20svetlo.jpgZa one koji nisu koristili indikator, drugi kraj moraju da spoje na minus kraj, npr upaljač u kolima. Ukoliko bi ste tražili, u nekom slučaju, provodnik sa minus krajem, drugi kraj indikatora bi morao biti priključen na plus kraj.

06-Zaboravljeno%20svetlo.jpgKada ste otkrili provodnik koji Vam treba izvadite ga iz plastičnog ležišta i izdvojte po strani.

07-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Za dalji rad trebaće vam dva parčeta licnaste žice.

08-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Provucite provodnik kroz ležište prekidača tako da prođe iza kontrolne table. Tamo negde će te da smestite zujalicu tako da planirate potrebnu dužinu provodnika.

09-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Sada, ranije izabrani provodnik (sa kojeg je odstranjena stara kablovska stopica) uvrtanjem spojite sa novim provodnikom

10-Zaboravljeno%20svetlo.jpgi postavite novu kablovsku stopicu

11-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

Postavite kablovsku stopicu na svoje mesto u plastičnom konektoru

12-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


A prekidač postavite na svoje mesto. Time ste rešili plus kraj za zujalicu

13-Zaboravljeno%20svetlo.jpgDrugi kraj provodnika, naravno, vežete za zujalicu a iz nje postavljate novi provodnik koji će se vezati za minus u strujnom kolu kabinskog osvetljenja.

14-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Dalji posao je vezan za povezivanje minus kraja. Za to će poslužiti prekidač koji se aktivira otvaranjem vrata. U normalnim okolnostima ovaj prekidač uključuje svetlo u kabini kada se vrata otvore. Posle vaše intervencije uključivaće i zujalicu ukoliko su svetla ostala uključena.

15-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Zavisno od modela automobila moraće te se malo pomučiti i pronaći najjednostavniji put kako da provučete minus provodnik od zujalice do prekidača vrata. Kod nekih modela će te ovo vrlo lako izvesti, a kod nekih će te morati da tražite pogodne rupe kako bi provukli kabl.

16-Zaboravljeno%20svetlo.jpg


Kada ste savladali i ovu prepreku i provukli minus kraj od zujalice do prekidača, slobodno odstranite staru kablovsku stopicu.

17-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

Uvrtanjem spojite postojeće provodnike i Vaš novi provodnik

18-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

Zatim montirajte novu kablovsku stopicu

19-Zaboravljeno%20svetlo.jpg

I vratite prekidač na svoje mesto. Ovim ste ugradili bazer. Ostaje samo da ga isprobate.

20-Zaboravljeno%20svetlo.jpgIzvor:
Kod:
 mojaradionica.com
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2010
Poruka
1
Dali ce se u tom tvom slucaju paliti zujalica kada auto radi a otvoris vrata?
Ja mislim da hoce
 
Član
Učlanjen(a)
18.11.2010
Poruka
21
A sta mislite o ugradnji uredjaja za automatsko paljenje i gasenje svetla?
 
Član
Učlanjen(a)
06.01.2010
Poruka
333
Automatsko paljenje svetala je dobra stvr ,pod uslovom da pali i zadnja svetla na kolima ,a ne kao vecina kod nas samo prednja
 
Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
21
Pa palit ce i zadnja svetla ako se tako poveze tj ubaci se dioda izmedju pozicionih svetala i velikih svetala bar ja ako radim!
 
Član
Učlanjen(a)
20.08.2012
Poruka
3
danas sam kupio zujalicu od opela, sta znace oznake- 31b 30 i 15?
 
Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
21
30 stalna struja
15 struja preko kontakt kljuca
31 masa
31b u tome slucaju bi bilo ako je zujalica u pitanju masa sa prekidaca od vrata ali bolje nadjes zicu koja ide na sijalicu od osvetljenja kabine i na nju spojis da bi ti zujalica funkcionisala sva vrata
 
Član
Učlanjen(a)
10.11.2012
Poruka
6
koji je strucni naziv zujalice i dali je to univerzalno i za starije modele.
 
Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
21
Mislim da nema strucni naziv, svaki proizvodjac to vodi po svom kataloskom broju, a u radnji trazis kao zujalucu, upozorenje za otvorena vrata i tako nekako
 
Top