Šta je novo?

Zreli za penziju, a primaju platu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zreli za penziju, a primaju platu[/h] Izvor: NovostiBeograd -- U vreme kada je nezaposlenosti dosegla istorijski maksimum, u Srbiji 86.553 radnika i dalje redovno zarađuju platu uprkos tome što su uveliko zreli za penziju.

13990089964fd711aca3c90676848546_640x360.jpg


Tako se ova armija "oglušila" o propise, koji kažu da i muškarcima i ženama, odmah nakon 65 rođendana, automatski prestaje radni odnos i to bez obzira na to da li se njima takva odluka dopada ili ne.
Poslodavcima je, međutim, data mogućnost da produže ugovore o radu onima za koje smatraju da su im neophodni. Ipak, to se u praksi ne dešava toliko često jer su, prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, ovakvu odluku u prošloj godini doneli svega 4.619 puta.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]JASNE GRANICE RADNOG STAŽA
U Fondu PIO podsećaju da pravo na starosnu penziju imaju muškarci sa navršenih 65, odnosno žene sa 60 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Isto tako, u penziju mogu da idu oba pola nakon 58. rođendana, ali samo ako su odradili pun staž - muškarci 40, a žene 38 godina.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
S druge strane, ugovor o radu su najčešće produžavali oni koji su sami sebi gazde. Tako je, kaže se u ovoj anketi, posao i nakon "isteka roka" zadržao 54.241 vlasnik malih radnji, zanatlija, trgovac... Ostalih 27.692 bavili su se uglavnom poljoprivredom i tako održavali svoja gazdinstva.

U Republičkom inspektoratu za rad kažu da su im se žalili samo oni radnici koji su otkaze dobijali nakon što su ispunili jedan uslov za penziju. A ni takvih, kaže Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad, nije bilo previše.

"Zakon o radu propisuje da radni odnos prestaje zaposlenom čim napuni 65 godina života i najmanje 15 godina staža, ali poslodavac i zaposleni mogu i da se drugačije dogovore", objašnjava Peruničić.

On objašnjava da "ako mu radnik više nije potreban, poslodavac može da mu napiše rešenje o prestanku radnog odnosa, i ta je odluka konačna. Ipak, ukoliko želi da ga zadrži na starom radnom mestu, on može da mu ponudi sporazum, u kojem mora jasno da precizira do kog se datuma radni vek produžava".

U Republičkom zavodu za statistiku potvrđuju da su tokom cele prošle godine najvrednije bile - Ere. Prema njihovim podacima, čak 42.890 starijih radnika zarađivalo je novac u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, a na jugu njih 25.613. Najređe su rukave zavrtali Beograđani, jer u glavnom gradu radi samo 7.720 starijih od 65 godina, a u Vojvodini 10.332.

 
Top