Zrele žene koje žive punim plućima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zrele žene koje žive punim plućima

zivotne-poruke-zene15dca81c263d8ef6.jpg


U svijetu se svake godine 8. ožujka slavi Međunarodni dan žena.

Obilježavanje ovoga dana idealna je prilika da upoznamo odvažne osobe, koje nas vlastitim primjerom podsjećaju na to da život žene ne završava u srednjim godinama.

I u poznim godinama, neovisno o tome jesmo li ostvarile karijeru i majčinstvo, možemo živjeti radosno, ispunjeno, entuzijastično, energično… i ostvarivati svoje snove, jer za to nikad nije kasno!

Zahvaljujući ovim izuzetnim ženama, koje su odlučile do posljednjeg daha živjeti punim plućima, naslućujemo vlastite potencijale.

Shvaćamo da je dobno ograničenje zapravo obična izmišljotina jer ne postoji trenutak kada bismo zapravo trebale stati i odustati.

One nas uče da prigrlimo svoje godine jer smo zahvaljujući njima bogatiji za brojna iskustva te snažniji i otporniji na životne izazove.

One razbijaju predrasude o ženama „u godinama“

Zrele žene koje ne odustaju od svojih snova dokazuju da čak i nakon 80. možemo disati punim plućima i ostvariti se na brojnim životnim područjima: od umjetnosti, preko aktivizma za spas životinja i planeta do, primjerice, podučavanja joge.

Takve snažne i nezaustavljive žene kod mnogih izazivaju čuđenje i nevjericu, jer izlaze iz društvenih okvira te razbijaju predrasude o tome kako bi trebale živjeti žene „u godinama“. No mnogima su one golema inspiracija.

Spomenimo samo neke izuzetne žene koje nikad nisu odustale od životnih snova: Alice Herz- Sommer, Jane Goodall, Tao Porchon- Lynch…

U nastavku otkrijte u čemu je tajna njihova beskrajnog povjerenja u život i univerzum.

1. Alice Herz-Sommer (pijanistica)

O ovoj izuzetnoj ženi i pijanistici prepunoj životnog optimizma i radosti snimljen je nagrađivani dokumentarac „Gospođa iz stana broj 6“.

Alice Herz-Sommer židovka je rođena u Pragu koja je tijekom Drugog svjetskog rata prošla iskustvo koncentracijskog logora. No to iskustvo, vjerovali ili ne, u njoj nije ostavilo ni traga gorčini, nego upravo suprotno – samo golemu zahvalnost na životu koji joj je darovan.

„Život je lijep“ maksima je kojom se cijeli život vodila ova žena, koja je svojim optimizmom podizala moral mnogih ljudi koji bi je upoznali.

Za nju je život bio lijep čak i u koncentracijskom logoru Theresienstadtu, u okruženju smrti, gdje je svirala čak i nacističkim vojnicima.

Tajna ove izuzetne žene možda se krije u tome što, kako sama kaže, voli sve ljude. A glazba je bila njezin život i od glazbe nikad nije odustala. Glazba joj je, kaže, spasila život!

Alice je, naime, najstarija pijanistica koja je i u svojoj 109. godini još uvijek s radošću svirala, a usto je i najstarija osoba koja je preživjela holokaust.

Umrla je 2014. godine u dobi od 110. godina.

Inspiracijski videoisječak o životu Alice Herz-Sommer


2. Jane Goodall (aktivistica za prava životinja)

Jane Goodall je 84-godišnja engleska primatologinja te aktivistica za prava životinja i očuvanje planeta Zemlje. Oduvijek je obožavala prirodu i životinje.

Ova iznimna žena kaže kako je izuzetno zahvalna svojoj majci, koja ju je uvijek podupirala u njenim željama i strastima, čak i kad je s 10 godina htjela otputovati u Afriku.

Jane je oduvijek vjerovala u trud i rad: „Ako nešto jako želiš, moraš biti spreman za to mukotrpno raditi“. Isto tako naglašava da uvijek trebamo iskoristiti životne prilike i baš nikad ne odustajati od svojih snova!

Jane smatra da svaki dan donosi novo nezaboravno iskustvo, svaki dan je avantura koja nam uči novim lekcijama.

Iako voli ljude, kaže da je izuzetno sretna kada je sama u prirodi, okružena samo životinjama. Šetnje sa psom za nju su izvor golemog zadovoljstva.

Bila bi, kaže, najsretnija kada bi mogla potaknuti ljude na promjenu životnog stila jer je zbog pohlepe mnogih naš divni planet ugrožen.

Njezina su inspiracija riječi Mahatme Gandhija: „Ovaj planet može osigurati dovoljno za ljudske potrebe, ali ne i za ljudsku pohlepu“.

I nakon što je prešla osamdesetu ova žena izuzetne snage ne posustaje. Čak 300 dana u godini putuje svijetom zalažući se za prava životinja. Kaže da ima toliko toga što bi još u životu htjela učiniti.

Inspiracijski videoisječak s porukama Jane Goodall:


3. Tao Porchon- Lynch (majstorica joge i nagrađivana plesačica)

Nakon što poslušate (i pogledate) TED govor ove 99-godišnje žene i učiteljice joge, ostat ćete bez teksta.

Osim što zrači vedrinom i radošću, ova iznimna žena tijekom govora sjedi u jogijskom položaju lotusa. Riječ je, naime, o asani koja predstavlja izazov i za mnoge žene puno mlađe dobi.

Iako je bila slomila zapešće te prošla tri operacije kuka i liječnik joj je rekao da više neće moći izvoditi asane, ona u to nikad nije vjerovala - jednostavno je znala da može sve što hoće.

U svibnju 2015. Tao Porchon uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija učiteljica joge u 93. godini.

Sudjelovala je i u američkoj verziji Supertalenta, a u ranoj mladosti družila se s brojnim poznatim osobama, poput Gandhija, te je sudjelovala u francuskom pokretu otpora spašavajući ljude od nacističkog terora tijekom Drugog svjetskog rata

Njezin je životni moto: „Ne postoji nešto što ne možeš učiniti“, te kaže da je oduvijek osjećala kako se u dubini njezina bića krije sva moć univerzuma. Oduvijek je osjećala, kako kaže, da u prirodi i travi kuca isto srce kao što je njezino te da dijele istu energiju.

„Ne dopustite da vam vaša dob diktira što možete, a što ne možete učiniti. I nikad nemojte misliti negativno jer zaista sve možete ostvariti“, kaže ova vrsna jogina i plesačica, koja živi upravo onako kako je to oduvijek željela – bez ograničenja.

„U svojoj glavi još uvijek imam 20 godina i nemam namjeru odrasti“, kaže ova žena izuzetne energije i optimizma.

Zanimljiva je anegdota vezana uz jednu 6-godišnju djevojčicu. Ona je pitala Tao što će raditi kada ode u mirovinu. Tao joj je na to odgovorila da ne planira ići u mirovinu, nego će „otplesati svojim putem do idućeg planeta“.

Tao Porchon još uvijek podučava jogu, pleše, vozi automobil i putuje svijetom.

Inspiracijski TED govor Tao Porchon-Lynch:


(Alternativa za Vas)
 
Natrag
Top