Šta je novo?

Zračenje iz potaje

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
ZRAČENJE IZ POTAJE


Izvor: Kurir Četvrtak, 20. Januar, 2011.| Autor: KATARINA MARTIĆ

Komponente za đubrivo za koje se sumnja da su bile ozračene uvezli „Viktorija grupa“, „Fertil“ i „MK komerc“
39904.jpg

BEOGRAD - Niko ne zna gde je završio radioaktivni sastojak za proizvodnju veštačkog đubriva!
I dok odgovorni iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da diamonijum fosfat koji je uvezen u Srbiju tokom važenja spornog pravilnika kojim je utrostručena dozvoljena granica radioaktivnih materijala u mineralnom đubrivu nije imao više od 3.000 bekerela po kilogramu, naučnici tvrde suprotno.

- Javna je tajna da je došla kompozicija radioaktivnog diamonijum fosfata, a Institutu „Vinča“ je Ministarstvo poljoprivrede onemogućilo da ga uzorkuje jer su propisali drugi metod merenja, što nisu smeli da urade. To je još jedan od dokaza da nisu bila čista posla - izjavio je za Kurir Mladen Vukčević, radiolog iz Instituta za nuklearna istraživanja „Vinča“, i dodao da, tek kad su naučnici otkrili da je dozvoljena granica uranijuma, cezijuma, radijuma i torijuma sa 1.600 bekerela povećana na neverovatnih 10.000 i kad su uputili protestno pismo Vladi, nadležni iz Ministarstva tiho su vratili staru meru i skinuli sa sajta sporni pravilnik.
- Cela količina uvezenog đubriva u periodu od maja do decembra 2009. iznosi 23.226 tona, od toga količina pomenutog diamonijum fosfata koja je uvezena je 3.118 tona i on je bio u granicama ispod 2.280 bekerela - tvrde u Ministarstvu. Oni ističu da je sve urađeno u skladu s propisima i da se količina od 10.000 bekerela nije odnosila na dijamonijum fosfat u mineralnim đubrivima. Kao kompanije koje su za vreme važenja ovog pravilnika uvozile dijamonium fosfat nadležni iz Ministarstva navode „Hemko“, „MK komerc“, „Viktorija grupu“ i „Fertil“.
- Činjenica je da su pogrešili i da su taj pravilnik sastavili nestručni ljudi. Sreća pa je formirana Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je ubrzo vratila stare mere - objašnjava profesor Ištvan Bikit sa odeljenja za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.

Uvoznici ćute

„Viktorija grupa“, kompanija „Fertil“ i „MK komerc“ firme su koje su u pomenutom periodu uvozile pomenuti sastojak za proizvodnju đubriva. Međutim, niko od nadležnih nije želeo da kaže za Kurir da li su uvezli dijamonijum fosfat ogromne radioaktivnosti.
- Direktor mi je rekao da vam prenesem da na vaše pitanje nema komentar - rekla nam je sekretarica iz „Ferila“, koji posluje u okviru „Viktorija grupe“. Međutim, ni tamo nismo dobili odgovor.

Ministarstvo: Ima kontrole

Na pitanje gde je završio uvezeni dijamonijum fosfat nadležni iz Ministarstva nisu direktno odgovorili.

- Fitosanitarni inspektori na granici izdaju rešenje kojim se zabranjuje uvoz do dobijanja laboratorijskih analiza. Kad se dobije laboratorijski izveštaj, ukoliko pošiljka ispunjava propisane uslove, to jest ako je u skladu s propisanim kriterijumima, ista se stavlja u promet prema navedenoj specifikaciji upotrebe uvoznika. Ukoliko pošiljka ne ispunjava propisane uslove, donosi se rešenje o vraćanju pošiljke ili o njenom uništenju, u skladu sa zakonom - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Top