Šta je novo?

Zorka princu Petru ostavila kuću

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=2]Zorka princu Petru ostavila kuću
[/h]Novosti

Testament upokojene penzionerke iz Sinaja. Bila veliki rojalista, a Petar Treći Karađorđević njen miljenik
MESEC dana pre smrti, koju je naslućivala, penzionerka i samica Zorka Knežević je odlučila da kaže svoju poslednju volju. “Ja, Zora Knežević, pri čistoj savesti i razumu izjavljujem da kuću u Bačkoj Palanci, Ulica Marka Oreškovića broj 32, ostavljam u nasleđe princu Petru Trećem Karađorđeviću i potpisujem ovo zaveštanje”.

Tekst je ispisala advokat Anđa Karanović, a osim Zorke potpise su, kao svedoci, stavili i dvojica njenih komšija, Bogdan Džabić i Šandor Dovičin. Pored njih još samo poneki rođak pokojne Zorke zna za motive ovog neobičnog testamenta.

Zorka Knežević (74), službenica “Sintelona” u penziji, koja je živela sama u novoj, velikoj, nedovršenoj kući u naselju Sinaj u Bačkoj Palanci, umrla je pre dva meseca, a ispratili su je tog ledenog dana na gradsko groblje malobrijni rođaci i poznanici. Samo su advokat Anđa Karanović i komšije Bogdan Džabić i Šandor Dovičin znali da je kuću ostavila svom miljeniku iz kraljevske kuće Karađorđevića, starijem od dvojice Aleksandrovih sinova, Petru. Njena volja pre nekoliko dana potvrđena je i ozvaničena i na Osnovnom sudu u Palanci, koji je testament prosledio na adresu Kraljevskog dvora na Dedinju.

- Bila je član i veliki pristalica SPO i dinastije Karađorđevića - priča Bogdan Džabić, prvi komšija pokojne Zorke. - Bila je i malo neobična ličnost. Pogledajte taj prozor na kući u obliku srca, i dosta će vam se reći. Malo je ljudi moglo da bude u njenoj blizini, a među njima sam i ja, jer smo kolege iz fabrike “Sintelon”. Kad sam je jednom pitao zašto je napravila tako veliku kuću, s obzirom da se nije udavala i živela je sama, odgovorila je da je negde videla kuću Rok Hadsona, glumca koji je obeležio našu mladost, i da je prekopirala. Bila je ponosna na dinastiju Karađorđevića i znala je sve o njima, od vožda Karađorđa, pa dalje, a smatrala je da Petar Prvi ima posebno i najviše mesto u našoj istoriji.

Jedini rođak koji nije okrenuo glavu od Zorke bio je Boško Knežević, iz Kucure. On ju je i sahranio u tetkinu grobnicu u Bačkoj Palanci, koju je zatim popravio o svom trošku. Boško kaže da je “sestra zaista bila verna svom opredeljenju za dinastiju i prosto je bila opsednuta tom idejom”.

- Ona je u životu bila zakinuta za mnoge stvari i tom bajkolikom idejom o dinastiji kompenzovala je sve drugo - kaže Knežević.

Kapija kuće u Oreškovića 32 je zaključana, proleće će se uskoro probuditi u pustom dvorištu, a komšinica Slađana kaže da jedva čeka da vidi ko će ih prvi otvoriti.

KAMO LEPE SREĆE

NIŠTA nam se lepše ne bi moglo dogoditi u ulici nego da se ovde doseli jedan princ, i to Karađorđević. Ali, pošto je to mlad i obrazovan čovek, mislim da od toga nema ništa, jer i naša deca beže u svet. Sigurno je, međutim, da će on znati da promisli šta je najbolje da uradi sa tom kućom, koja, kao ni bilo koja druga, ne može a da se ne otvara i ne održava - kaže Džabić.
 
Top