Zorin-OS-v16-Core-64-bit

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Obzirom na to da preko 90% javnih servera radi na linux/BSD-u, vrlo je upitno da li oni nisu zanimljivi malicioznim ljudima. Pogotovo, ako se "upadne" u neki takav server, vršljsnje po internoj mreži, tj. računarima više ne predstavlja neki veliki problem.

Da, ali SysAdmini tih velikih sistema nisu "neobavešteni" copy pasteri, te je upad i vršljanje po istima i te kako zahtevan "posao", pa ako neko i upadne, sasvim se sigurno radi o pravom hakeru, a ne nekom DDoS noob-u.

Ujedno, kod Linuxa (kao i ostalih UNIX-like OS-a) kupac (korisnik), u ovom slučaju javne službe, može da zahteva i dobije OS (distribuciju) programiranu po želji.... a to onda i te kako otežava pristup zlonamernim hakerima.

A to onda znači da ukoliko i dođe do takvog napada i on bude uspešan, najčešće se radi o inside job-u, konkretno, da je napad izvršio neko iz same organizacije.

Ponoviću. sistemi zasnovani na Linuxu i ostalim Unix like OS-ima, jesu interesantni malicioznim ljudima, i do napada dolazi, ali je sam OS zbog svoje koncepcije i načina na koji je kodiran, daleko sigurniji od Windowsa.
 
Natrag
Top