Šta je novo?

Zoran Stošić Vranjski

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Zoran Stošić Vranjski
Zoran Stošić Vranjski je slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa (uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž), puno puta nagradjivan za svoj umetnički rad i više od 50 godina prisutan na domaćoj i medjunarodnoj likovnoj sceni.Izlagao je u svim najvažnijim gradovima, paviljonima i galerijama u zemlji: u Beogradu, Vranju, Somboru. Novom Sadu, Podgorici, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Pirotu, Prištini, Nišu, Beču, Lusaki, Bolcanu, Minhenu, Parizu, Santandreji, Budimpešti, Ksantiju, Baji, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Vinkovcima, Bitolju...Kolektivnih nastupa ima preko 600.
Rodjen je u Vranju 1936.Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi (slikarski odsek u klasi prof.Ante Abramovića).Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955.Samostalno je izlagao više od 120 puta.Član je udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967., Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine.Redovan je član Matice Srpske.Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru, o njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993. sa tekstom Miloša Arsića a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".
Osim u likovnoj umetnosti ovaj slikar se izražavao kao veoma zanimljiv
pisac likovne esejistike.Objavljene su mu knjige i rasprava o likovnoj umetnosti: "Dvanaest testamenata gradu Vranju" (1995.), "Žitija slikara" (u ediciji od 1999.), "Slikarska kazivanja" (2000.), "Prikazanja Fruškogorskih manastira i slikarska priključenija" (2006.).Skupština opštine Vranje mu je 2006. objavila knjigu sabranih kritika i esejističkih osvrta "Kosmos nad Vranjem".
Studijski je boravio u Italiji (1962.), Austriji (1963.), Švajcarskoj (1973.), Nemačkoj (1977.), Madjarskoj (1979.), Slovačkoj (1990.) i Grčkoj (Hilandar) od 1975. više puta.Od 1963. učesnik je brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.
Prilikom boravka članova posade "APOLO 15" u Novom Sadu poklonio je astronautima svoje slike inspirisane Mesečevim predelima ("Slike koje smo danas dobili zaista izgledaju kao teren na Hadlijevoj brazdi na kojoj smo se spustili" - pisana izjava astronauta Džona Irvina).Ovim povodom je od NASA-e dobio Medalju za slikanje kosmosa a takodje i od Smitsonovog instituta (izučavanje kosmosa) SAD-a .Marta 1999.prilikom NATO agresije na našu zemlju javno se odrekao ovih priznanja.
Zoran Stošić Vranjski živi i radi u Somboru.


Novastaraslika3.jpg 
Top