Zoo vrt "oživljava" izumrle životinje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Zoo vrt "oživljava" izumrle životinje

I. Kešanski/Blic online | 02. 07. 2010. - 09:34h | Foto: Reuters-Ilustracija, Wikipedia|


Zoološki vrt u San Dijegu planira vrati u život izumrle i ugrožene vrste uz pomoć zamrznutih matičnih ćelija, prenosi “Dejli telegraf”.


53874_majmun-dril-viki_hf.jpg


Mandrillus leucophaeus, ugrožena vrsta majmuna


Naučnici sa instituta u La Holji u Kaliforniji su, u saradnji sa zoološkim vrtom, stvorili matične ćelije iz ćelija kože ugrožene vrste majmuna mandrila (Mandrillus leucophaeus), bliskog rođaka babuna, koji živi u Ekvatorijalnoj Gvineji, Nigeriji i Kamerunu.

Oni se nadaju da će ovako stvorene ćelije, poznate kao "pluripotentne matične ćelije" moći da se biohemijskim procesom transformišu u spermu i jajne ćelije, pa da se zatim implementiraju u matericu majmunice i konačno formiraju fetus.

U okviru projekta "Zamrznuti zoo vrt" istraživači će raditi sa uzorcima od 8.400 jedinki, od više od 800 životinjskih vrsta, i nadaju se da će uz pomoć veštačke oplodnje uspeti da povećaju broj jedinki ugroženih vrsta.


"Na ovaj način mi zapravo možemo da uzgajamo potomke od životinja koje su mrtve", izjavila je Džin Loring, jedna od naučnica sa Instituta.


Naučni tim je koristio genetski modifikovane viruse i specifične ljudske gene kako bi "reprogramirali" ćelije kože da postanu pluripotentne matične ćelije.


Ovaj proces je bio uspešan kod dril majmuna, ali ne kod na primer, belog nosoroga, što je ukazalo na to da je u nekim slučajevima neophodno koristiti ćelije specifične za određene vrste.


Ipak postoji bojazan da bi matične ćelije dobijene na ovakav način mogle da postanu kancerogene.


Međutim, postoje i tehnike za stvaranje matičnih ćelija bez ostavljanja "reprogramiranih" gena u njima. Naučnici su rekli da je tehnički moguće koristiti ovaj projekat i na izumrlim životinjama, koristeći jedinke drugih vrsta kao surogat majke.




 
Natrag
Top