Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Zona B

zona-b_zpse2e6cc5d.jpg


Bend je osnivan 29. novembra 1988. godine. Iza sebe imaju četiri samostalna albuma: „Jukebox“/ PGP-RTS, „Bestseller“/ PGP-RTS, „Pirat“/ Round Records i „Original“ / One Records, kao i učešće na kompilacijama: „Belgrade Blues Today“/ PGP i „Blues Summit Coupe Vol. 1 i 2 / One Records. Tiraži albuma su rasprodati vema brzo, tako da danas predstavljaju raritete. I ako relativno mali, tiraži su u suprotnosti sa popularnošću grupe koja je rado viđen gost na koncertnim podijumima. Održali su bezbroj koncerata po svim većim mestima Srbije. Zona B je bend koji pored publike, cene i muzičari (mnogi od njih rado su svirali - džemovali sa Zonom B). Od svih srpskih bluz bendova Zona B je najviše puta gostovala i uživo svirala u TV – emisijama (RTS, 3. kanal, Studio B, Politika, TV Metropolis, TV 5, TV Novi Sad, itd.). Učesnici su mnogih festivala (Nišville, Šabac Jazz & Blues Festval, Voxstock, Jazz & Blues & World Music Festival, Blues Summit ...)

Članovi Zone B su:

PETAR ZARIJA

Rodjen u Pančevu 08.04.1969. Karijeru je počeo u bendovima: “Pegaz”, “Magnum”, “Atlantik”, “Ana Marija” i konačno u Zoni B od 1997. godine. Zajedno sa Dadijem Stojanovićem učesnik projekta “Electric Blue”. Čovek izuzetne energije i entuzijazma. I ako je izuzetno talentovan pevač, postaje onaj pravi tek na bini, gde ne štedi ni sebe, ni bend, ni publiku, tačnije njihove dlanove. Izuzetan showman.

DADI STOJANOVIĆ
Pripada generaciji rodjenih pedesetih godina proslog veka. Prve korake u bavljenju muzikom sa vokalno-instrumentalnim grupama načinio je sredinom šezdesetih u tada zvanim bit grupama. Kasnije (sve do osamdesetih) nastavlja sa mnogim rock i pop-rock bendovima (Felixi, Rock Express, Delfini itd.). 1982. osniva sa Slobodanom Samardzićem Radio Blues Band koji egzistira do 1990. a u kome je u jednom periodu svirao i Duda Bezuha. 1984. otvara muzički studio Kazablanka u kome se bavi produkcijom sve do današnjih dana. Takodje 1984. sa Vojom Pantićem pokrece akciju pod nazivom Blues Sindikat u koju se uključilo nekoliko blues bendova. 1996. aktivira novi blues sastav sa Perom Zarijom pod imenom XL Band, u kome su svirali i Dušan Ristić i Zdenko Kolar, koji deluje oko dve i po godine. Od 2002. postaje stalni član Zone B. I ako najstariji i najiskusniji, svojim mladalačkim duhom uticao je na Zonu B maksimalno pozitivno.

DUŠAN DUDA BEZUHA
Rodjen 1958. Prva ozbiljna grupa sa kojom radi je grupa Tilt sa 13 godina. Od 1976.godine svira u grupi Suncokret Od 1979. radi kao studijski muzičar i svira mnogo turneja sa popularnim pevačima iz tog vremena. Tada počinje da radi i aranžmane kao i posao studijskog snimatelja i producenta. 1988. saradjuje sa grupom Alisa, 1999. sa grupom Viktorija. U to doba počinje saradnja sa Zonom B. Od 1991. svira u bendu Djordja Balaševića sa kojim je snimio sedam Cd-a i odsvirao mnogo koncerata širom sveta. 1994. snima prvi solo album “Tamo gde spava sreća”. Nedavno mu je u izdanju PGP- a izašao drugi solo album “Kao ja” sa instrumentalnom autorskom muzikom. Paralelno svira sa Zonom B i kako sam kaže: “Sviram zbog zajedničkog zadovoljstva muziciranja sa drugarima iz benda muzike kao što je bluz. Bluz je muzika specifičnog izraza i forme, savršena za izražavanje emocija i mašte”. Diskografija mu je mnogobrojna, a za najdraže snimke smatra one sa Zonom B. Na bini je nekeko povučen, naizgled u drugom planu, ali mu je zato ton snažan i čist, muzička misao jasna i izražajna, a tehnika savršena – virtuozna.

ZDENKO KOLAR
Pedesetogodišnjak. Početak bavljenja muzikom smatra svoj prvi (i uspešan) nastup u osnovnoj školi sa Vladom Divljanom maja 1969.godine. Zajedno osnivaju više bendova (Merlin, Merylin, Zvuk Ulice, VIS Idoli, Old Strs Band, Die Tonzentrale, Nevladina organizacija). Njih dvojica imaju paralelne karijere sem u slucaju Zone B, gde je Zdenko svirao bas od prvog koncerta februara 1989. na beogradskom Mašincu. Jedini je čovek na planeti koji je vise od dve godine svirao u ritam sekciji sa bubnjarem Ristom. Svojim likom i delom obeležio je jedan od najlepših razdoblja Rock ‘n’Rolla bivše Jugoslavije – 80-te i novi talas. Svoje dugogodišnje sviranje u Zoni B objašnjava izuzetnim prijateljstvom sa članovima benda. U vezi toga kaže: “Svirka je svetinja, ali ono sto se dešava neposredno pre i neposredno posle svirke je fenomenalno. Svi su veliki profesionalci, i svako svoj posao radi besprekorno, lako i jednostavno. I uvek uz dobro zezanje. A uvek je tako kada se nađemo na istom mestu u isto vreme. Imati takve prijatelje je ogromno bogatstvo.”

DUŠAN RISTIĆ – RISTA

Rodjen 25.03.1955. u Beogradu. Jedan od osnivača Zone B. Svirao u grupama: Hogar, Merlin, Prvi dan, Rikša, Aja Sofija i Crnci. Saradjivao sa bendovima Baby Kate i Pasta ZZ. Veliki poznavalac muzike i sakupljač vinilnih ploča i CD-a. Jedan od prvih disk-džokeja u Beogradu. Voditelj i muzički urednik emisije “Stazama Rock ’n’ Rolla na beogradskom “Pingvin radiju”.

Izvor: Kontra
 
Natrag
Top