Znaš li šta je LJUBIČASTO plakanje kod beba? Evo kako joj pomoći...

Učlanjen(a)
11.11.2017
Poruka
38
Jedan dan je vaša mala beba mirna, a već drugi ne prestaje da plače. Jedina stvar koja vam u potpunosti može pomoći jeste da se upoznate sa periodom "ljubičastog" plakanja. Evo šta o tome treba da zna svaka buduća, ali i mama koja je tek dobila svoje prvo dete.

profimedia-0166535130.jpg



Šta je u stvari ljubičasto plakanje?

Ljubičasto plakanje ili u originalnom nazivu "PURPLE crying" je normalan stadijum razvoja koji se tipično pojavljuje u prvih nekoliko nedelja i meseci bebinog života. Karakteriše ga neprekidno plakanje koje obično počinje sa dve nedelje detetovog života, polako se pojačava do dva, a zatim potpuno nestaje sa četiri meseci.

Zašto se naziva "ljubičasto" plakanje?

Naravno, ovo ne znači da će vaše dete dobiti ljubičastu boju lica od plakanja i u stvari predstavlja akronim koji se koristi za opisivanje šest uobičajenih karakteristika faze. "Purple" je - plakanje koje podseća na vrištanje u visokim tonovima koje se pojačava svake nedelje do dva meseca života; neočekivanost jer dolazi spontano i bezrazložno; otpornost/ignorisanje svih načina umirivanja; bolno - jer svaka majka pomisli da bebu nešto boli, iako to nije slučaj; dugotrajno - jer plač može trajati i do 35 minuta; i veče - jer je to period dana u kojem se često dešava.

Kako možete pomoći bebi koja plače?

Iako je plakanje izuzetno frustrirajuće, informisanjem o "ljubičastom" plakanju ćete postati smireniji jer ćete znati šta je razlog silnog plakanja. Reč "period" je izuzetno bitna jer znači da je ovo stanje prolazno i da će se završiti. Tokom faze razvijanja, eksperti savetuju da umirite vaše dete na najbolje načine, bez nervoze i frustracija.

Šta ako dete plače jer nešto nije u redu?

Beba koja plače jer je bolesna uglavnom ima i druge simptome poput povraćanja i gubitka težine. Ako ne možete da umirite savest i i dalje mislite da nešto nije u redu, odvedite dete kod pedijatra. Kada se otklone sve sumnje, sigurno će vam biti mnogo lakše, moći ćete normalno da funkcionišete i pronađete najbolji način da umirite bebu vrlo brzo.


(Srbijadanas)
 
Natrag
Top