Zlostavljani roditelji u detinjstvu, zlostavljaju svoju decu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zlostavljani roditelji u detinjstvu, zlostavljaju svoju decu





Izvor: Blic A. Slović | 08. 02. 2011. - 13:36h

Nešto manje od jedne trećine roditelja koji su zlostavljani u detinjstvu nastavjaju proces zlostavljanja nad svojom decom, pokazuje istraživanje koje je danas predstavljeno u Vladi Srbije u okviru projekta “Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja”.
- Istraživanje u svetu pokazuje da jedan trećina roditelja nastavlje ciklus zlostavljanja nad svojom decom. Druga trećina ga prekida, dok ostali ostaju podložni efektima socijalnog stresa - rekla je Marijana Mitković, autorka istraživanja “Zlostavljanje u detinjstvu i adolescenciji kao faktor rizika za povećanu sklonost odrasle osobe ka zlostavljanju dece”.

Mitkovićeva je rekla da prema ovom istraživanju roditelji koji su bili zlostavljani u detinjstvu imaju dva do tri puta veći rizik da zlostavljaju i svoju decu.

- Pod povećanim rizikom bile su majke koje su rano dobile prvo dete ili koje imaju loš materijalni status. Među svim vidovima zlostavljanja u detinjstvu kod roditelja kao najvažnije za prenos zlostavljanja pokazalo se emocionalno zlostavljanje koje se teško uočava, a u koje spadaju sve verbalne i neverbalne uvrede koje se upućuju detetu- rekla je Mitkovićeva.

Rad “Zlostavljanje u detinjstvu i adolescenciji kao faktor rizika za povećanu sklonost odrasle osobe ka zlostavljanju dece” kao i rad Nade Torlak “Zloupotreba žena u oglasima” koji je takođe predstavljen danas, nagrađeni su na konkursu za najbolji završni rad na postdiplomskim studijama sa temom iz oblasti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
 
Natrag
Top