Zlatno pravilo u vezi: pokažite poštovanje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Zlatno pravilo u vezi: pokažite poštovanje

COVER magazin 13.03.2010 13:27



Pokazivanje poštovanja prema partneru je stvar koja uvek ojačava ljubavnu vezu, kao i bilo koji drugi odnos. Na prvi pogled bi se učinilo kako to ne treba ponavljati, međutim, istraživanja pokazuju kako je zlostavljanje u vezi češće nego što mislimo, posebno među mlađim parovima.

Zlostavljanje možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije:
-1- Fizičko ili seksualno zlostavljanje
-2- Mentalno zlostavljanje.
Fizičko nasilje ili seksualno zlostavljanje lako je identificirati, dok s druge strane psihološko je mnogo teže prepoznati, iako i jedno i drugo imaju veliki utjecaj na život pojedinca. Ipak, s osvješćivanjem problema i ono se može nadići.
Nasilje u vezi najčešće započinje kao emotivno ili verbalno zlostavljanje, a najčešće se koristi kako bi se preuzela kontrola nad partnerovim životom, tj. upravljalo njime.
Razmislite ne pokušavate li vi upravljati partnerovim životom i na taj način možda nesvjesno vršite psihičko nasilje?!
Mnoge komplikacije u vezi se mogu riješiti razgovorom i raspravama s partnerom, pa bi parovi uvijek trebali pronaći uzroke koji generiraju problem i eliminirati problem potpuno.
Ako hodate s nekim, tada preuzimate potpunu odgovornost za svoje ponašanje prema toj osobi. Trebali biste uvijek raditi stvari koje idu u korist partnera, te razmišljati na način kao da ćete s tom osobom ostati cijeli život. O svim stvarima koje se tiču vas oboje trebate razgovarati, te trebate uzeti partnerovo mišljenje u obzir prije primjene. Svog partnera trebate tretirati ravnopravno i dati mu potpunu slobodu izražavanja.
Ako ste u vezi trebate se ponašati odraslo i odgovorno. Većini djevojaka idu na živce nezreli tipovi koji čine neke stvari samo da bi impresionirali druge, dok s druge strane muškarci padaju na ljepotu ne uzimajući u obzir druge kvalitete, te se u tim slučajevima njihov odnos svodi na to da jedno drugo pokušavaju promijeniti ili trpe neke stvari od partnera u nadi da će se on sam od sebe promijeniti.
Zbog toga kada ste u vezi, morate dati sve od sebe da se druga strana osjeća ugodno i naučiti čekati tuđe reakcije prije djelovanja. Ako želite vezu u kojoj će biti obostrano razumijevanje i poštivanje nemojte nikuda žuriti. Potrudite se upoznati partner psihički, a tek tada fizički.
Što sporije idete na početku, to ćete nekoga bolje upoznati, ali i bez obzira koliko dugo bili u vezi uvijek neka vam poštovanje i uvažavanje tuđeg mišljenje bude najvažnija stvar. Uvijek imajte na umu „potrebne su godine da bi se dobra veza izgradila, a samo nekoliko sekundi da bi se uništila“.

 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Da, jedno od osnovnih pravila ponašanja u vezi, ako ne i najvažnije, u suprotnom to prelazi u neko S/M psiho iživljavanje i lečenje kompleksa... A za takvo "stanje" u vezi krivi su oboje, i siledžija i onaj koji trpi!
 
Natrag
Top