Šta je novo?

Životne boje prošlih vremena

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.133
Životne boje prošlih vremena

Knjiga srpskih narodnih junačkih pesama za najmlađe čitaoce iz radionice beogradskog "Kreativnog centra"ŠTA bismo mi danas znali o prošlosti našeg naroda da nije epskih pesama? Znali bismo datume nekih događaja, imena vladara iz tog doba i još koju bezbojnu činjenicu. Bilo bi to suvo i bledo znanje prema kojem ništa ne bismo osećali. Slike, emocije, misli, stavove, sudbine i poruke prošlih vremena, sve ono što čini život ljudskim, što je njegova suština, daje nam epska poezija u raskošnim životnim bojama.


Ovo čitamo u pogovoru novog izdanja Srpskih narodnih junačkih pesama, koje je objavio "Kreativni centar", sa željom da se mladim čitaocima približi lepota ove poezije. Savremeno izdanje naših epskih narodnih pesama priredili su Slavica Marković i Simeon Marinković, a ilustrovao je Dušan Pavlić. Autori su se trudili da pesme predstave u miljeu duhovne i materijalne kulture tog doba, čiji sjaj, iako rasut u vremenu, zadivljuje. Knjiga je opremljena mnogobrojnim fotografijama, crtežima, kao i pregledno datim objašnjenjima iz istorije i prevodima zaboravljenih reči i turcizama na marginama.


Narod nije imao druge istorije osim te o kojoj je pevao. Pesmama je slikao i tumačio stvarnost, pamtio prošlost i zagledao se u budućnost. One su, kako je govorio Vladimir Ćorović, celo nasleđe naše prošlosti, i političko, i kulturno, i književno.


O Kosovskom boju, tom presudnom događaju za sudbinu srpskog naroda, kako piše Marinković u pogovoru, jedva da se može naći neki zapis i istorijski podatak, ali narod nije dozvolio da se on zaboravi. Satkao je čitav niz divnih pesama. Zamah i snagu srpskih oslobodilačkih ustanaka i dušu pobunjenog naroda junačka poezija je opisala i ovekovečila bolje i vernije od svakog letopisca i istoričara. Tako su ispričane priče o mnogim porazima i pobedama, vernostima i izdajama, patnjama, stradanjima i usponima.


Zbog toga je, podsećaju priređivači, Vojislav Đurić isticao da Majka Jugovića predstavlja sve majke koje su u toku mnogih vekova skupljale mrtvu decu po poljima bitke; Kosovka Devojka - sve verenice kojima je nasilna smrt odnosila zaručnike; Ljuba Musićeva - sve žene koje su sa strepnjom ispraćale muževe u boj.


U ovim pesmama, navodi Marinković, ne treba tražiti izveštaj o činjenicama, nego mnogo više od toga - liniju ljudske i narodne sudbine koju prenosi i čuva od zaborava svaka zajednica.


Naše junačke pesme krasi i izuzetna lepota, a tu estetsku vrednost čini pre svega način izlaganja, vešto pripovedanje, s napetošću koja kreće od prvog stiha, u iščekivanju čuda koje će se dogoditi, sa zapletom koji stalno raste, neobičnim obrtima, dramatikom koja potresa dušu. U priči o junačkoj poeziji nezaobilazna je i njena etička vrednost. Ona čuva ljudsko dostojanstvo i za prijatelja i za neprijatelja. Čast i obraz čuvaju se po cenu vlastitog života, poput Obilićevog podviga, pa čak i u teškim godinama vazalstva, kao u slučaju Marka Kraljevića.


Sa sigurnošću se može reći, zaključuje Marinković, da nijedna ideologija, kulturna i politička misao nije ovaj narod više nadahnula i nosila kroz mnoge vekove kao etika njegove epske poezije, inače u svemu zakriljene kosovskom heroikom. Ona je nudila uzbudljivu lepotu života, vitalnu fizičku i umnu snagu, mudrost i dubinu osećanja, pa je kao takva bila snažan pokretač nacionalnog opstanka i stvaranja pravednijih i humanijih oblika življenja.

Izvor: Večernje novosti
 
Top