Život Nikole Tesle u objektivu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Život Nikole Tesle u objektivu

28069d1344261070-zivot-nikole-tesle-u-objektivu-kul-tesla_62.jpg

UŽICE - Izložbu „Fotografije iz Teslinog albuma“ autorke Ivane Zorić, posle svetske publike u prilici su da, tokom avgusta, vide i Užičani u Istorijskom arhivu grada. Veliki deo izloženih fotografija i dokumenata, a ima ih oko dve stotine, prizori su iz privatnog i društvenog života velikog naučnika i nikada do sada nisu prikazani široj javnosti. Ovaj zbir svedočanstava otkriva naučnika u svetlu njegove ogromne popularnosti.

- Tesla se družio sa prijateljima, odlazio je u pozorište, na večere, o čemu svedoči oko 1.000 sačuvanih fotografija, a za izložbu smo odabrali one na kojima se nalazi veliki naučnik u društvu ljudi iz svog okruženja - objasnila je Ivana Zorić, autorka postavke, na otvaranju izložbe. - Kada je reč o portretima, Tesla je uvek birao najbolje njujorške fotografe. Sačuvao je i fotografije koje su mu u pismima slali prijatelji i poštovaoci.


Veliki broj fotografija prikazuje Teslu u društvu drugih velikana, posebno su interesantna svedočanstva o njegovom prijateljstvu sa Lazom Kostićem i Markom Tvenom, a ovekovečeni su i susreti sa saradnicima i poštovaocima. Iz viđenog, nameće se zaključak da je Tesla u Americi, krajem 19. i početkom 20. veka, kada su novine i radio bili najznačajniji masovni mediji, bio prvorazredna medijska zvezda.
Dobijao je Tesla hiljade pisama ne samo iz SAD već i iz rodne Like i iz Rusije, a neretko su mu svoje fotografije slale i šarmantne dame među kojima je i književnica Mej Klajn, koja je Tesli pisala punih pet decenija.

Nažalost, jedna enigma ostaje nerešena. Da li je Tesla odgovarao na pisma američke književnice, nije poznato, nije moguće saznati ni ostale pikanterije o intimnom drugovanju velikog naučnika sa damama koje su ga obožavale. Među fotografijama žena iz Teslinog albuma, izdvajaju se one na kojima su Frederika Zorić, ćerka Teslinog školskog druga iz Graca, Antona Zorića. Geniju je pisala i Aleksandra Petrović iz Zemuna, sačuvana je i slika Pole Fotić, ćerke ambasadora Konstantina Fotića, kojoj je Tesla posvetio „Priču o detinjstvu“... Koliko je naučnik bio omiljen među damama, svedoči i pismo prijateljice Klare Entoni koja je bila očarana dostignućima genija.


- Ako postoji božanski arbitar u ovom univerzumu, sigurno je izabrao Vas kao jedan od instrumenata kojim razvija svoje moći. Nemojte nikada biti nemarni i izgubiti taj veličanstveni zamah u korist čovečanstva. Uz ovo pismo šaljem Vam veoma ozbiljnu fotografiju žene koju ste jednom počastvovali time što ste rekli da podseća na Vašu majku. Iskreno Vaša Klara R. Entoni, 24. avgusta 1897. godine - napisala je dama iz Njujorka.


Masovna popularnost koju je Tesla stekao tokom svog života danas je, zahvaljujući novim medijima, još veća. Ona je omogućena ne samo njegovim dostignućima, već i bogatom zaostavštinom koju je sam naučnik sačuvao. Bio je svestan da će sav „materijal“, dokumentarni i fotografski, ostati pred očima javnosti i budućim pokolenjima „za vjek vekova“.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top