Šta je novo?

Život i smrt u Pompeji

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.134
Život i smrt u Pompeji

Izložba u Britanskom muzeju prikazuje poslednje trenutke žitelja "prokletog" grada, ali i neke njihove neobične navike.

2.jpg

"Život i smrt u Pompeji" izložba je koja će predstaviti 450 predmeta, od kojih neki nikada nisu viđeni van Italije.

Slučaj grada zatrpanog erupcijom Vezuva 79. godine nove ere opčinjava istoričare i radoznalce već decenijama, a sada će mnogi od njih moći lično da se uvere kako je bilo u Pompeji.

U jednoj od najgorih erupcija u evropskoj istoriji, Vezuv je "ispljunuo" oblak vulkanskog gasa, kamenja i isparenja visok više od 30 kilometara, a zatim okolinu zatrpao lavom i kamenjem. Erupcija je, kažu stručnjaci oslobodila termalnu energiju sto hiljada puta jaču od bombardovanja Hirošime, a gradovi Pompeja i Herkulanej bukvalno su zbrisani sa lica Zemlje. Procenjuje se da je život izgubilo oko 16.000 ljudi.

"Figure stanovnika nastale su sipanjem gipsa u "kalupe" koje su njihova tela ostavila nakon što su izgorela. Posetioci tako mogu da vide čitave porodice zauvek zamrznute u samrtničkoj agoniji, čija su tela pronađena u podrumima gde su, očajni, pokušali da se sakriju.

"Žene su urlale, deca vrištala a muškarci vikali, ubeđeni da su ih bogovi napustili i da se na svet konačno spustila večita noć o kojoj smo slušali", piše Plinije mlađi, koji je opisao tragediju.

Izložba obuhvata i neobične elemente, kao što je figura muškarca u očiglednom seksualnom odnosu sa kozom. Uz telo devojčice stare oko 12 godina, pronađena je srebrna narukvica sa priveskom u obliku penisa. Pocrnele kolevke, čudom očuvani nakit lokalnih bogataša i njihovih žena, sve je to predstavljeno na izložbi koja će u Britanskom muzeju trajati do kraja septembra.


(MONDO)
 
Poslednja izmena od urednika:
Top