Šta je novo?

Zimske šetnje

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
Pitanja koja se najčešće postavljaju u vezi sa izvođenjem deteta napolje u toku zime

Kada
sme da se beba iznosi napolje?
U slučaju da je beba rođena leti, nakon dve nedelje života beba već sme napolje. Dok bebe koje su svet ugledale tokom zime, moraće da sačekaju period od mesec dana.

Kada dete treba ostati kod kuće?
Ukoliko je temperatura vazduha ispod 10 stepeni Celzijusa ne treba dete iznostiti napolje, isto važi i kada duva jak vetar i kao ni za vreme padavina i magle.

Šta uraditi kada je uzastopno nekoliko dana loše vreme?
Ostanite kod kuće ali često provetravajte sobe, a u slučaju da imate terasu onda obucite bebu pa je iznesite na desetak minuta.Izvor:Mama&Bebe.com
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.444
Znaš Anđo priču,još su u porodilišti,rođene u petak,na Božić....sad zavisi od vremena (temperature),kako ćemo ih i kad izvoditi napolje...uglavnom ne pre 22,23 janura,ali je vreme,kao sad zimus....kad otopli,opet što kažeš u trećoj stavki,imam terasu....pa ćemo videti......"auto" je spreman....sestre takođe....biče glavni vozači.......javiću kad bude prvo "poletanje".....
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
Bebina prva šetnja u zimskim uslovima

Kada novorođenče može prvi put da se izvede napolje u zimskim mesecima? Koliko vremena sme da provede napolju?

Beba_u_kolicima_zimi.jpg


Kada bi bebe mogle da biraju kada će da se rode, to sigurno ne bi bila zima. A mame? Da li bi mame izabrale zimu da rode svoje mezimče? Sumnjam. Razlozi su brojni i vrlo «životni»: veš se sporo suši, bebu nije moguće izvesti u šetnju kad god roditelj to zaželi, a tek oblačenje zimi - i mame, i bebe...

Šalu na stranu, sa bebama koje su se rodile zimi, treba biti oprezniji:

*Ako je temperatura vazduha iznad 15 stepeni, a pupčana rana zarasla, beba može u kratku šetnju.

*Ako je temperatura niža od 15 stepeni, treba sačekati sa izlascima dok beba ne napuni mesec dana.

* Sa bebom ne treba izlaziti u šetnju ako je temperatura ispod minus deset stepeni.

Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom periodu. Prvih pet dana, treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće dobro utopljenu - kao za šetnju, kako bi se navikla na svež vazduh. Najpre deset, pa 15, pa 20 minuta... Dužina boravka napolju se iz dana u dan postepeno povećava. Posle toga, možete da izađete u šetnju sa bebom u kolicima (na primer, u obližnji park), najviše do dva sata. Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, pošto im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen.

Boravak na svežem vazduhu poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta. Beba tako, između ostalog, uči o svetu oko sebe.

Koliko vremena beba sme da ostane napolju? Koja je najniža temperatura na koju može da se izvede?

Beba zimi ne bi trebalo da boravi napolju duže od dva sata. Treba češće proveravati da li su joj tople ručice i nogice, da li je dobro zaštićena od hladnoće.

Ako počne da kenjka ili plače, treba se vratiti kući, jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija.

Što se oblačenja tiče, bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Tom prilikom, «skafander» je uvek dobrodošao - jer štiti celo telo, naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši, kao i šal i rukavice.

Od izuzetne važnosti je i obuća za sneg, koja treba da bude topla, a ako dete već uči da hoda, onda i nepromočiva.
Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži (može i ćebe).

Napomena! Sa bebom nikada ne treba šetati zimi ako duva vetar, pada kiša ili susnežica, ako je magla ili mećava.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra

Izvor:YU MAMA
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.444
nismo se dugo javili...dok se malo navikosmo na novo nastalu situaciju....a i preselili smo se u prelepu kuću na periferiji grada........bebe (vanja i sanja) guraju po svm,otom potom....što se tiče ove teme.......imamo trem,tako da povremeno ih izvedemo....mada ovih dana bilo je lepo vreme tako da smo išli i i u duže šetnje....jednom rečju........sad imaju malo više od više mesec dana.....tako da audu dvojka radi punom parom....kako neko ide do obližnje radnjice,bakalnice,kako god......obavezno povedu i pratnju......biće još "pričica",sad smo se uhodili..........sredili "kućicu u cveću".........
 
Top