Zimske olimpijske igre - Sochi 2014.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Nastavlja se niz povreda u Sočiju
JT-B92
Samo dan pošto je Ruskinja Marija Komisarova polomila kičmu na treningu u Sočiju, dve snouborderke su doživele povrede na istoj stazi.

164894012753008305a0833652305059_w640.jpg

Beta/AP Photo/Andy Wong
Komisarova, akrobatska skijašica, u subotu je odmah operisana posle pada tokom treninga u Ekstremnom parku Roza Hutor.

Snouborderke u disciplini skikros koriste istu stazu, ali različite delove iste, a mnogi su još ranije upozoravali da je ona veoma opasna.

Norvežanka Helene Olafsen prva je izašla na stazu i posle jednog skoka pala je na leđa, a posle prve pomoći na nosilima je prebačena u medicinski centar. Tu nije bio kraj problemima, pošto je Žaklin Ernandes čak izgubila svest posle pada posle kojeg je udarila glavu u sneg.

Uprkos problemima i velikom broju padova, aktuelna šampionka Mel Riker ističe da je sve u redu sa starem.

Kako vreme odmiče, staza je sve bolja i bolja, mekša je i biće savršena tokom popodneva, kada bude finale“, rekla je Kanađanka.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Jansrudu zlato, Bodi deli bronzu, Marko 48.
JT-B92
Norveški skijaš Ćetil Jansrud okitio se zlatom u superveleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.
26024214653006579176d1695782595_w640.jpg

Beta/AP Photo/Gero Breloer
Jansrud je do najvećeg uspeha u karijeri došao u vremenu od 1:18.14 sata, sa 30 stotinki prednosti u odnosu na Amerikanca Endrua Vajbrehta.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našli su se Kanađanin Jan Hudec i Bodi Miler iz Sjedinjenih Država, koji su imali za 53 stota dela sekunde slabije vreme od novog olimpijskog šampiona.

Srpski skijaš Marko Vukićević ostvario je 48. vreme u konkurenciji 63 takmičara, od kojih desetorica nisu završili trku.

Jansrud je bio odličan u superveleslalomu i to samo nekoliko dana pošto je bio bronzani u spustu i pošto mu je izmakla medalja u superkombinaciji. 28-godišnjem norveškom skijašu to je treća olimpijska medalja, pošto je u Vankuveru pre četiri godine bio drugi u veleslalomu. Jansrud je na taj način u senku bacio mnogo poznatijeg sunarodnika Aksela Lunda Svindala, koji je bio favorit u superveleslalomu, ali je morao da se zadovolji sedmim mestom.

Kao u Vankuveru, tako je i sada u Sočiju Vajbreht uspeo da iznenadi sve i dođe do podijuma. Pre četiri godine bio je bronzani u superveleslalomu, a sada je u poslednji čas nadmašio Hudeca i Milera, koji su do tada delili srebro. Miler je u nedelju osvojio prvu medalju na Igrama u Sočiju, a šestu ukupno, dok je Hudecu to bilo prvo olimpijsko odličje u karijeri.

Zahvaljujući toj bronzi, Miler je postao najstariji osvajač medalje u alpskom skijanju u istoriji Igara. Amerikanac je do bronze došao u 37. godini.

Zbog vremenskih uslova, start superveleslaloma pomeren je za sat unapred i ispostavilo se da su skijaši imali mnogo bolje uslove nego skijašice dan ranije. Ipak, iznenađenja nisu izostala, a u prilog tome ide raspodela medalja, ali je Jansrud odvozao gotovo perfektnu trku i zasluženo slavio.

Osvajače medalja sledili su Austrijanci Otmar Štridinger i Maks Franc, ispred Svindala i Petera Fila iz Italije. Prvu desetoricu kompletirali su Čeh Ondrej Bank i Morgan Prajdi iz Kanade. Vukićević, jedini srpski predstavnik u muškoj konkurenciji u alpskom skijanju, imao je startni broj 41 i to ga je mnogo koštalo i u cilju je imao skoro šest sekundi zaostatka u odnosu na Jansruda.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Gut: Propast i sramota, skijamo na vodi
NL-B92
Švajcarska skijašica Lara Gut požalila se medijima da se u donjem delu staze za superveleslalom osećala kao da skija na vodi.
133497020352ffe2a2306b6488659588_w640.jpg

Beta/AP Photo/Domenico Stinellis
Lara Gut je bila viđena kao jedan od najvećih favorita u superveleslalomu, a na kraju je bila četvrta, a bronza joj je izmakla za samo jednu desetinku.

“Na stazi je voda, nema više snega, nije baš zabavno skijati, nisam sigurna da je ovo najbolji način da skijamo. Staza će biti sve gora i gora. Ovo je propast i sramota za sve”, rekla je iznervirana Švajcarkinja.

Lara Gut, o kojoj smo pisali i ranije, nije bila jedina koju su uslovi razočarali. Britanka Čemi Alkotse takođe žalila na rastopljeni sneg.

Očajna sam, na poslednjem delu staze sam naišla na 'tropski sneg' i tu sam izgubila dosta vremena”, rekla je Alkotova.

Dežurno osoblje u Sočiju posipa stazu solju i pokušava da je održi u prihvatljivom stanju i pored oštećenja koja se javljaju zbog visokih temperatura. Zbog toga je start nedeljnog superveleslaloma u muškoj konkurenciji pomeren sat vremena unapred.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Samkova najbolja u potpunom haosu
JT-B92
Čehinja Eva Samkova osvojila je zlato u skikrosu u snoubordu na Igrama u Sočiju, posle takmičenja koje je obilovalo dramom i incidentima.

145071957253009ea236c81360675623_w640.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Samkova je do zlata došla pošto se oduprla napadima Kanađanke Dominik Malte, dok je treće mesto pripalo Kloi Trepo iz Francuske.

Od uvodnih takmičenja u Ekstremnom parku Roza Hutor viđen je veliki broj padova, a dve snouborderke su ozbiljno povrđene i odmah su prebačene u bolnicu.

Češka snouborderka je ostvarila najveći uspeh u karijeri, dok je Matle dodala srebro bronzi koju je osvojila u Torinu pre osam godina. Francuska tinejdžerka je, s druge strane, došla do bronze pošto je u poslednjih nekoliko stotina metara pretekla Bugarku Aleksandru Jekovu.

Mel Riker iz Kanade, koja je branila titulu iz Vankuvera, bila je samo jedna od favoritkinja koja je imala pad tokom kvalifikacija. Francuskinja Šarlog Benks kasnije se istakla kao glavna konkurentkinja za zlato, ali je imala isto težak pad i izgledalo je da je izgubila svest, a veliki broj snouborderki nije ni završio trke.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Šveđanima zlato u štafeti
JT-B92
Švedska je kompletirala dominaciju u štafeti u skijaškom trčanju na Igrama u Sočiju, pošto su posle žena i muškarci osvojili zlato.
21337784945300a66772b54730912389_w640.jpg

Beta/AP Photo/Gregorio Borgia
Šveđani su se okitili zlatom u štafeti 4x10 kilometara u vremenu od 1:28:42.0 sata zahvaljujući Larsu Nelsonu, Danijelu Ričardsonu, Johanu Olsonu i Markusu Helneru.

Srebro je pripalo domaćim skijašima, koji su imali 27 sekundi zaostatka, dok je treće mesto zauzela štafeta Francuske, koja je bila skoro četiri sekunde iza.

Boje Rusije su branili Dmitrij Japarov, Aleksander Besmertnijh, Aleksander Legov i Maksim Vijlegžanin, dok su bronzu za Francusku osvojili Žan Mark Galjardom, Moris Manifika, Robin Daviljar i Ivan Perilja Boito.

Iza osvajača medalja sledile su štafete Norveške, Italije, Finske, Švajcarske, Češke, Nemačke i Estonije.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Bodi Miler: Osećam se matoro
JT-B92
Američki skijaš Bodi Miler veoma emotivno je podneo osvajanje bronzane medalje u superveleslalomu na Igrama u Sočiju, koju je posvetio preminulom bratu.

19383380285300b4f9967f0043789506_w640.jpg

Beta/AP Photo/Lee Jin-man
36-godišnji Miler je postao najstariji osvajač olimpijske medalje u alpskom skijanju u istoriji pošto je podelio bronzu sa Kanađaninom Janom Hudecom. Zlato je otišlo u ruke Norvežanina Ćetila Jansruda, dok je drugi bio Endru Vajbreht iz Sjedinjenim Državama.

Posle prolaska kroz cilj i kada je shvatio da će se okitit medaljom, svojom šestom olimpijskom, Miler nije mogao da se suzdrži, već je zaplakao. Posle je otkrio da je u tim trenucima mislio na svog mlađeg brata Šelona, koji je preminuo prošle godine, a trebalo je da učestvuje na Igrama u Sočiju u snoubordu.

Neko mi je postavio neka pitanja i čuo sam komentare o mom bratu. Gubitak Šelona je bio težak za mene, za moju porodicu, ceo sport. Sve sam podneo veoma emotivno. Sve je sada bilo kako treba, sve je došlo na svoje mesto i jednostavno je bilo previše za mene“, rekao je Miler kroz suze.

Miler se u Sočiju takmiči na svojim petim Olimpijskim igrama, a u Rusiju je stigao odlučan da poveća broj svojih medalja, iako je već najuspešniji američki skijaš u istoriji. Amerikanac je prethodno ostao kratkih rukava u spustu i superkombinaciji, ali je medalja konačno stigla u nedelju.

1925354615300b4faae38d939229686_w640.jpg

Beta/AP Photo/Charlie Riedel
Mislim da sam odskijao veoma agresivno, možda i previše. Napravio sam grešku u dnu, što je bilo veoma glupo. U glavi sam tražio koju hiljaditinku, previše sam jurio i to me je na kraju koštalo pola sekunde ili šest desetinki. Uvek je teško, ali sam srećan što sam došao do medalje“, istakao je Miler.

Na pitanje kako se oseća kao najstariji osvajač medalje u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u istoriji, Amerikanac je rekao:

Osećam se matoro. Mislim da nisam skijao onako kako skijam generalno. Mislim da sada skijam bolje nego ikada ranije. Sposoban sam da se izborim sa najboljima. Bile su ovo teške Olimpijske igre u pogledu uslova, jednostavno su se okrenuli protiv nas, a sve to meni ne odgovara uopšte. To mi je slabost, i takav slučaj je oduvek, kada su teški uslovi, ja se previše trudim i zabrljam“.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Soči: Čarolije na snegu i ledu (FOTO)
Uprkos toplom vremenu u Sočiju, snega na Zimskim olimpijskim igrama i dalje ima u velikim količinama, dok za led nije ni bilo problema.

Streeter Lecka/Getty Images
Iako se mnogi žale na kvalitet snega, posebno skijaši i snouborderi, to im ne smeta da izađu na stazu, pa kada se protiv nekih okrene staza, drugi to iskoriste.

Na ledu se akcija tek zahuhtava, pa će tek u poslednjoj nedelji u centru pažnje biti takmičenje u karlingu, ali se svi spremaju polako za završnicu.

Svi oni svakako izvode čarolije na snegu i ledu, a mi smo izabrali neke zanimljive fotografije da vam to i dokažu.

Alexander Hassenstein/Getty Images
.

Paul Gilham/Getty Images
.

Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel
.

Tanjug/AP Photo/Morry Gash
.

Tanjug/AP Photo/Gero Breloer
.

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Ter Morsovoj zlato u olimpijski rekord
NĐ-B92
Holanđani nastavljaju svoju dominaciju u brzom klizanju, a novo zlato svojoj naciji donela je Jorien Ter Mors trijumfom u trci na 1.500 metara.

17624067665300e62d1e3f2771371032_w640.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Ter Mors je trku završila za jedan minut i 53,51 sekundu postavivši olimpijski rekord i drugi najbolji rezultat sveta.

Ona je u finalu bila brža od velikog favorita, sunarodnice Iren Vust, koja je bila sporija sa 58 desetinki, dok je bronzu osvojila takođe Holanđanka Lote Van Bek u vremenu od jednog minuta 54 sekunde i 54 desetinke.

Četvrta je bila još jedna Holanđanka Marit Lenstara, dok je peta kroz cilj prošla Julija Skokova.

Učlanjen(a)
29.01.2012
Poruka
597
ZOI - Rusima sad prijali penali, Ameri razbili Slovence!

Poznat je rasplet u Grupi A hokejaškog turnira na ZOI u Sočiju. SAD i Rusija ipak opravdali uloge favorita.

249618_600.jpeg

Dan posle velikog derbija, duela SAD i Rusije, odigrani su i mečevi poslednjeg, trećeg kola, u okviru prve faze takmičenja na ZOI u Sočiju.

Amerikanci su u trećem kolu za rivala imali selekciju Slovenije, a za razliku od jučerašnjeg meča sa Rusima, ovog puta nije bilo nikakve dileme, SAD su slavile sa 5:1 i overile prvo mesto na tabeli.

Ali, duel Rusije i Slovačke bio je mnogo neizvesniji. Nije bilo golova ni u regularnom toku, ni posle produžetka, pa su domaći navijači prisustvovali novoj penal-drami.

Ovog puta Rusi su imali više sreće i golovima Radulova i Kovalčuka slavili sa 2:0, za drugo mesto na tabeli.

Slovenci su treći sa jednom pobedom, dok je Slovačka poslednja, sa sva tri poraza.​

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag