Zimske gume obavezne od 1. novembra ali...

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zimske gume obavezne od 1. novembra ali...
Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012, a počeo da se primenjuje protekle zime. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

13698448695452310d06480645247133_640x45285.jpg

Vlasnici koji voze automobil tokom zime, bez obzira na vremenske uslove, svakako neće menjati gume svakog dana, već će to uraditi jednom, na početku zimske sezone.

Sa druge strane, pravilnikom je omogućeno onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske gume, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Takođe, postoji i određeni broj vozača koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina, ali bi ga vozili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz. I oni zimu mogu da prođu sa letnjim gumama, pod uslovom da poštuju odredbe pravilnika.

Vozači na taj način imaju veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje.

Auto-moto savez Srbije (AMSS) podseća da je dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetara.

Kupovina novih zimskih guma, u zavisnosti od proizvođač i dimenzija, zajedno sa montažom kod vulkanizera kreće se od 200 evra a stručnjaci zbog bezbednosti ne preporučuju građanima da kupuju polovne pneumatike.

Direktor Komiteta za bebednost saobraćaja, Damir Okanović, kaže da je sa aspekta bezbednosti mnogo bolje kupovati nove umesto polovnih pneumatika.

"Dubina šare nije jedina bitna karakteristika polovne gume već je važna i struktura odnosno sastav tog pneumatika, a takođe i oblik", rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, opasnost prilikom kupovine polovnih guma se ogleda u tome što kupac ne može golim okom da pronađe skrivene mane.

"To je, na primer, nepravilan oblik ukoliko je guma deformisana iz nekog raloga. Guma može biti deformisana jer je skinuta sa vozila koje je učestvovalo u sudaru, usled dužeg stajanja automobila ili nepravilnog skladištenja tokom leta", kaže on.

Izvor: B92, Tanjug
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zimske gume - šta sve treba znati?
Od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna upotreba sve četiri zimske gume samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je novim pravilnikom koji je na snagu stupio 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

28161070352722dcede1a6734173150_640x46985.jpg

Naravno, onaj ko vozi automobil tokom zime, bez obzira na vremenske uslove, neće menjati gume svakog dana, već će to uraditi jednom, na početku zimske sezone. Novi pravilnik omogućava onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske gume, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Takođe, postoji i jedan broj vozača koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina, ali bi ga vozili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz. I oni zimu mogu da prođu sa letnjim gumama, pod uslovom da poštuju odredbe pravilnika. Vozači su na taj način dobili veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje, a vreme će pokazati koliko su vozači u Srbiji dorasli ovom izazovu.

Podsećamo vas još jednom na to koje su obaveze, ali i sankcije u slučaju da ih se ne pridržavate:

- Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prijanjanje. Po praviliniku, dozvoljeno je da se zimske gume montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda.

- U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.

- Vozači autobusa i kamiona od dodatne opreme moraju da imaju još i lopatice za čišćenje snega. Vlasnici putničkih automobila nisu u obavezi da imaju ovu vrstu opreme, ali manja ili sklopiva lopatica za sneg, koja ne košta mnogo a zauzima malo mesta u prtljažniku, može vam pomoći u slučaju da vas iznenadi sneg dok vam je auto na parkingu.

63832267652722dd51c227305367565_640x41785.jpg


Lopatica za sneg koju možete držati u prtljažniku dobro će vam doći u situaciji kada treba da oslobodite svoje vozilo sa parkinga.
"Pošto se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, kazna je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice, ako je ono vlasnik vozila, a policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu kada je ona obavezna za upotrebu", objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u razgovoru za B92 na temu upotrebe zimskih guma.

Osim toga, potrebno je znati i sledeće:

“Pravilo je da na jednoj osovini moraju biti pneumatici istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i iste 'šare'”, kaže Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Ipak, preporuka je da gume na svim točkovima treba da budu iste jer je važno da svi točkovi pružaju isti nivo prijanjanja podlozi. Većina vozača ne razmišlja o tome da ako su, recimo, na zadnjim točkovima instalirane neodgovarajuće gume, oni će slabije kočiti u zimskim uslovima i imati neuporedivo veću mogućnost proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja.

112607964152722ddb7916b994800730_640x44785.jpg

Takođe, ako se stavljaju gume koje ste već koristili prethodnih zima, mora se voditi računa da dubina šare bude najmanje 4 mm. Sve manje od toga nije dozvoljeno.

Osnovnu razliku između letnjih i zimskih guma, pored šare, čini i element silika .

“Silika je element koji omogućava bolje prijanjanje, odnosno bolje performanse pneumatika na niskim temperaturama. Letnji pneumatici na temperaturama ispod 7 stepeni nemaju efikasnost koju bi trebalo da imaju bez obzira da li se radi o mokrom ili suvom putu. Struktura gazećeg sloja se stvrdne i samim tim performanse pneumatika nisu na zadovoljavajućem nivou”, objašnjava Milan Komazec iz Kemoipmexa.

Vozači često kažu da ako voze samo po gradu, da im za to ne trebaju zimske gume.

“Mislim da je to zaista zabluda zato što upravo u gradu imamo najveći broj zaustavljanja i kretanja iz mesta gde je zimski pneumatik najpotrebniji”, kaže Komazec

1330848052722de15729d827368711_640x42785.jpg

Dešavaće se da u periodu od 1. novembra od 1. aprila temperatura bude i znatno više od 7 stepeni, kao što je to i ovih dana, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature.

U svakom slučaju, ako u zimskom periodu od 1. novembra do 1. aprila planirate duži put, najbolje je imati namontirane zimske gume da ne biste došli u neprijatnu situaciju da vas u toku putovanja iznenadi nagli pad temperature, sneg i led. Srećan put!



(tekst je starijeg datuma,ali verujem da je uvek aktuelan)


Izvor: B92
 
Natrag
Top