Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zimska čorba

Za 4 osobe:1 l juneće supe iz kocke, glavica kelja, 100 g mesnate slanine, 150 g topljenog sira, 4 kriške crnog hleba, 50 g maslaca, so i crni biber s belim lukom.

Kelj operite, uklonite oštećene spoljašnje listove i koren. Ostale listove odvojte, pa u veću šerpu poređajte listove kelja i seckanu slaninu. Sve prelijte supom iz kocke i kuvajte da kelj omekša. Za to vreme prepržite kriške hleba u rerni. U četiri keramičke posude ređajte red sira za topljenje, red preprženog hleba, red skuvanih i oceđenih listova kelja i malo slanine, posolite, pobiberite i ceo postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Odozgo poređajte nekoliko komadića maslaca i sve prelijte supom u kojoj se kuvao kelj. Ovako napunjene činije poređajte u zagrejanu rernu i kuvajte 45 minuta na 160 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ZIMSKA-CORBA.jpg


Zimska čorba


Za 4 osobe:300 g svežeg kupusa, 300 g praziluka, veći koren celera sa grančicama i listovima, veća glavica reckave zelene salate, 200 g sušene kobasice, 60 g kačkavalja u komadu, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Povrće očistite i usitnite. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i u njemu tri minuta zajedno dinstajte kupus, praziluk, listove i koren celera i zelenu salatu. Prelijte s 1 l vode i kuvajte 40 minuta na umerenoj temperaturi. Posolite, pobiberite i sklonite s ringle. Kobasicu oljuštite i isecite na tanke kolutove, pomešajte sa čorbom od povrća i kuvajte još 30 minuta. Pola kačkavalja isecite na listiće, a ostatak krupno izrendajte. Listiće kačkavalja sipajte u čorbu i kuvajte još 10 minuta uz stalno mešanje drvenom varjačom. Skinite s ringle, pospite struganim kačkavaljem, promešajte, rasporedite u činije i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
13664_shutterstock_50436787_kul.jpg


ZIMSKA ČORBA

POTREBNO JE
300 g ribanca, 2 krompira, kašika ulja, glavica crnog luka, kašičica začinske paprike, 1 l goveđe supe, so, pola kašičice kima, 2 para suvih kobasica, 200 g kisele pavlake

PRIPREMA

Sitno seckani crni luk propržite na zagrejanom ulju. Spustite kupus i dinstajte jedan sat. Nekoliko puta nalijte vodu. Dodajte začinsku papriku i nastavite da dinstate, ali povremeno promešajte. Nalijte supom, po ukusu posolite i dodajte kim. Kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. U ključalu čorbu spustite kolutove kobasice i kuvajte još osam minuta. Poslužite toplo uz krišku integralnog hleba.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brza zimska čorba

Brza zimska čorba

18-ZIMSKA-CORBA-.jpg

Za 4 osobe: 200 g testenine u obliku pužića, praziluk, 3 šargarepe, 2 krompira, tikvica, 100 g smrznutog graška, 4 vršne kašike pasulja iz konzerve, 9 dl vode, mesna kocka za supu, 6 kašika paradajz-pirea, 100 g struganog parmezana, kašičica-dve sušenog bosiljka, maslinovo ulje, so i biber.

Praziluk očistite, isecite na kolutiće i propržite na vrelom ulju. Dodajte ostalo povrće isečeno na kockice, ali prvo šargarepu, pa krompir i na kraju tikvice. Prelijte vodom, dodajte mesnu kocku za supu i paradajz-pire, posolite, pobiberite, poklopite i čim voda proključa, dodajte oceđeni pasulj iz konzerve i smrznuti grašak. Pospite bosiljkom i kuvajte 20 minuta. Posebno skuvajte testeninu u ključaloj slanoj vodi, pazeći da se ne raskuva. Ocedite, preručite u lonac sa kuvanim povrćem i servirajte posuto struganim parmezanom.

(Novosti)
 
Natrag
Top