Животиње у хришћанству

Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
posto je ovo rasprava u kojoj nema odgovora da li zivotinje imaju dusu il ne, i dal zivotinje idu u raj i sl. ja bi dodao nesto , ovo je cisto moje razmisljanje za koje ne tvrdim da je tacno, ni da ima ista tacno u ovome sto cu navesti , ali moze i biti bar delom tacno.

-posto su zivotinje u najmanje 80% slucajeva zrtve lova zbog hrane , i ginu najcesce tako , pitanje je dal je njihov zivot toliko kratak i dal su samo zbog toga stvorene

-kada pogledate malo bolje videcete da se zivotinje u 80% slucajeva lice jedna na drugu , a negde i u 100% primera radi mravi i ostalo .

postoji mogucnost da se one dozive ''Reinkraciju'' tj preporodjaj.
(cisto razmisljanje na temu)

-mnogo puta ste osetili nekog drugog kucnog ljubimca ukoliko predhodni ugine kao da drzite svog starog..

Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
1
:stop: Ne tumacim pismo po svom nahodjenju,hocu da kazem da nisam dzaba isao u skolu sve ove godine,ja sam Bogoslov Srpske Pravoslavne Crkve,drugacije receno ja sam SVESTENICKI KANDIDAT :yea:

He...
cujem da sad na Bogosloviji ucite da je ljudska dusa smrtna:???:... vele,reko' vladika Irinej da tako treba i da je to istina :stupid:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Meni je najzanimljivija zivotinja slon (kada je rec o tome da li zivotinje imaju dusu ili ne).

Emocija je proizvod bilo kakve akcije duse (recimo, kada nekom coveku umre neki bliznji, on pati, tuguje i place- dakle postoji neki odnos (vremenske ravni, odnos sa tom situacijom) i telo manifestuje (reakcija od unutrasnjeg stimulusa). Kod slonova je primetna (dakle zabelezena i ispitina) tuga i plac, kao i odnos u prostorno-vremenskoj ravni gde se oni iznova i iznova vracaju na mesto gde je preminuo neki clan krda i drze kosti u surlama predajuci ostatke jedni drugima. Kod delfina je primecena ista stvar (da ne pricam o tome da kao i simpaze, uzivaju da se dive sami sebi). Voleo bih da Kalista ostavi komentar o tome sta znaci prepoznati svoj lik u ogledalu kao i razvojni put misaonog procesa da se sesir na glavi ne moze namestiti potezom ruke po ogledalu nego direktno namestati na svojoj glavi (ovde hocu da naglasim da je svest o sebi u stvari svedocenje o prisutnosti duha).

Ove cinjenice podkrepljujem svojim uverenjem da je horizintala u krstu u stvari sibolika duse koja je liniearna (prostire se u jednoj dimenziji i prozeta je jednodimenzionalnoscu-zemaljskim stvarima (sto ukljucuje socializaciju / duhovnost, ljubav / mrznju, strah / srecu, sigurnost / nestabilnost...) dok je duh cista svestnos, vertikala tj. visedimenzijalnost (koju za sada ima jedino covek). Covek bez osvescenja nalik je kamenu, samo ga razdvaja drugaciji fizicki (telesni) sastav.

Meni je gotovo pojmljivo da sve sto je zivo, dakle i ZIVOtinje pored ZIVOg coveka, imaju dusu, jedino se jos uvek pitam da li zivotinje imaju duh. Govoreci u zargonima tinejdzera, voleo bih da izcimam jednog duhovnog starca-oraguntana ili nekog zen ucitelja-delfina, mozda ce mi bolje razjasniti neke nedoumice (hahahahahahaha :))

Poslednja izmena:
Natrag