Šta je novo?

Zgrada PMF godinama tone

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Prirodno-matematički fakultet i dalje čeka sanaciju


Zgrada PMF godinama tone

Izvor: Blic Gorica Avalić | 03. 04. 2011. - 00:02h | Foto: Z.Raš

Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) već godinama tone, a stručnjaci procenjuju da je jedna strana ove zgrade potonula skoro 30 centimetara. Iako je država obećala da će jedan deo kredita Evropske investicione banke otići na sanaciju zgrade PMF-a, uprava fakulteta još ne zna da li su im ta srestva odobrena i kada će početi rekonstrukcija.
130898_bgpmf02-foto-z-ras_f.jpg

Fakultet još nije dobio obećani novac od države, pa će PMF još morati da čeka na rekonstrukciju

Još 1962. godine u ovu zgradu uselio se Hemijski fakultet, kome je i bila namenjena, a useljavanjem drugih fakulteta, u godinama koje su sledile, prerasla je u Prirodno-matematički fakultet. Prvi problemi počeli su da se javljaju još tada, da bi kulminirali pre nekoliko godina. Kako bi se otkrilo šta je uzrok problemima, Rudarsko-geološki fakultet uradio je istraživanje zemljišta ispod zgrade i tada je otkriveno da je razlog podzemna stena u obliku položene kapi čija visina, na strani koja tone, dostiže šest metara.


Pre tri godine popucali zidovi

Poslednjih godinu dana nije bilo većih pomeranja, a najveći problemi zabeleženi su pre tri godine kada su zbog naglog pada jedne strane zgrade popucali zidovi. „Tada je sve počelo da se trese, zvučalo je kao zemljotres. Deo zida mog kabineta odvojio se oko 10 centimetara od ostatka, a zid fakulteta je na više mesta ispucao“, kaže Jovančićević. Pukotine u zidu su popunjene, zidovi prekrečeni, pa na prvi pogled fakultet ne deluje oštećeno.

- Zgrada je dugačka 150 metara, a visina stene opada u pravcu Kalemegdana, da bi na kraju opala do nule. Ova stena ponaša se kao sunđer i kada se natopi vodom, prosto „klekne”, što dovodi do laganog pomeranja zgrade nadole. Prema nekim procenama, do sada je potonula skoro 30 centimetara - objašnjava dekan Hemijskog fakulteta dr Branimir Jovančićević.

Zaposlene i studente najviše brinu potporni stubovi koji drže zgradu, jer i oni počinju da uležu, a plaše se da bi se, kada bi oni popustili i pukli, zgrada urušila.

- Stručnjaci su procenili stanje zgrade i prema njihovim nalazima ono još nije kritično. Urađen je projekat za sanaciju i prema njemu trebalo bi da se postavi oko 200 šipova koji bi učvrstili građevinsku konstrukciju zgrade - kaže Jovančićević.

Nekadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja obećalo je da će u sanaciju uložiti do 10 miliona evra od kredita u iznosu od 200 miliona, koji bi trebalo da dobije od Evropske investicione banke.

Bivši ministar Božidar Đelić u više navrata je kao jedan od prioritetnih projekata navodio upravo sanaciju zgrade PMF-a naglašavajući da je neophodno „krenuti od rekonstrukcije postojeće infrastrukture kako bismo je doveli do svetskog nivoa”.

- Niko nas nije obavestio da li su nam ta sredstva odobrena, a i kada nam odobre novac potrebno je raspisati ozbiljan tender za izvođače radova, jer je u pitanju velika suma novca. Zato će do rekonstrukcije neminovno morati da prođe još vremena - objašnjavaju na fakultetu.

Ovo nije jedina zgrada koja ima slične probleme, jer zbog podzemnih voda sve zgrade u Ulici braće Jugovića, na koju fakultet izlazi, polako tonu
 
Top