Šta je novo?

Žene i tegovi - da ili ne?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.051
Žene i tegovi - da ili ne?

Tema koja je uvek aktuelna među lepšim polom, a u vezi sa kojom još ima puno nedoumica jeste da li žene treba da rade sa tegovima kao muškarci. Razlog tome je generalno bezrazložan strah žena da će ukoliko idu u teretanu i rade sa velikim težinama izgledati mišićavo kao i muškarci. Koliko i da li ima istine u tome?


1.jpg
Nemojte da se plašite vežbi sa opterećenjem!

Prvo i osnovno - trebalo bi objasniti šta je osim treninga i ishrane potrebno da bi se izgradila mišićna masa i uopste zašto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena.

Za povećanje mišićne mase najzasužniji je muški polni hormon testosteron. Testosteron je direktno odgovoran za povećanu sintezu proteina nakon treninga sa opterećenjem. Uz hormon rasta, danas se zasigurno zna da je lučenje ovog hormona od najveće moguće važnosti za osobu koja želi da izgradi mišićnu masu.

Žene u svom organizmu poseduju od 5-10% od ukupne količine testosterona koju poseduju muškarci. To pratično znači da žene nemaju dovoljnu količinu testosterona koja im je potrebna da bi izgradile mišićnu masu onako kako to mogu da urade muškarci.

Zašto je dobra teretana, tj. vežbanje s tegovima? Trening sa opterećenjem će pomoći ženama da izgradi izvesnu količinu mišića, ali samo toliko da malo povećaju mišićni tonus. Samim tim će, što je najbitnije, na pravi način ubrzati svoj metabolizam, što će učiniti da budu zdravije, izgledaju bolje i na efikasniji način tope suvišne masnoće.
Nadamo se da je dilema otklonjena...

NAPOMENA:
Podrazumeva se da ne vežbaju same bez nadzora fitnes instruktora!

Izvor: Kućni trener/Vestionline
 
Top