Zemun i Novi Beograd pod opsadom komaraca

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zemun i Novi Beograd pod opsadom komaraca










Izvor:
Novosti.rs







Sugrađani sa leve obale Dunava pod opsadom dosadnih insekata, suzbijanje sa zemlje i iz vazduha nastavlja se u narednom periodu.Žitelji Novog Beograda, Zemuna, a najviše oni sa leve obale Dunava, kada padne mrak ne mogu da napuste svoje domove ili mirno legnu da spavaju sem ako ne žele da budu u pečatima i ranama. Borba počinje već oko 19 časova, a kao oružje koriste se tablete, sprejevi i suzbijanje iz vazduha koje najviše zavisi od vremenskih uslova. Beogradski komarci među "najratobornijima" su u Evropi, a kako su prespavali prošlu godinu, od početka toplih dana ponovo su u "punoj snazi".


bg-komaraci_620x0.jpg



Iako se akcije suzbijanja iz aviona i sa zemlje redovno sprovode, "leteće napasti" ne odustaju, a pošto je tek početak leta i tropskih vrućina, očekuje se više zaprašivanja do kraja sezone.

- Larve iz aviona suzbijane su krajem prošle nedelje i tokom vikenda i trenutno čekamo izveštaj sa terena - rekli su nam iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. - Ekipe su na poslu tokom celog leta i rade monitoringe, kako bi utvrdili brojnost, od koje zavisi kada će akcije suzbijanja ponovo biti rađene.

Prestonica leži na dve reke i oko 100 kilometara priobalja, pri čemu je cela leva obala Dunava neuređena, pa stručnjaci kažu da ne čudi što "krvopije" tako napadaju. Pored ovoga, postoji još i preko 3.000 kilometara kanalskih površina koje, sa manjim i većim barama, predstavljaju idealna staništa za komarce.

- Larve komaraca se mogu razviti u svakoj stajaćoj vodi u kojoj ima organske materije i to od stadijuma jajeta do odraslog komarca, a između su četiri larvena stadijuma između kojih u letnjem periodu protekne 10 do 14 dana, u zavisnosti od temperature - kaže dr Branislav Pešić, odgovorni istraživač Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. - Imajući u vidu da jedna ženka komarca položi i do 250 jaja, običan šaht sa vodom može napraviti problem u čitavom naselju.

Područja grada u kojima je najveći problem sa larvama komaraca su naselja na levoj obali Dunava kao što su Krnjača, Sebeš, Kotež, Borča...

Razlog je što u tim naseljima nije regulisano pitanje kanalizacije, te su drenažni i melioracioni kanali u naseljima pretvoreni u fekalne odvode.

- Kanali bogati organskom materijom su najčešće i zapušeni i time predstavljaju idealno stanište za ženke komaraca koje položu jaja iz kojih se kasnije razvijaju larve i odrasli komarci - objašnjava Pešić. - Tretman larvi komaraca na teritoriji Beograda se sprovodi od početka maja meseca, dok se sa monitoringom krenulo još u aprilu.

Tretman se radi preparatima koji su potpuno bezbedni za ljude, praktično neotrovni, jer spadaju u takozvane regulatore rasta insekata.

Sugrađani se mogu javiti na broj telefona 355 44 99 Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, gde mogu obavestiti stručnjake o potencijalnim mestima za razvoj komaraca, poput bara, kanala, stajaćih voda.
 
Natrag
Top