Zemljotres pogodio centralnu Srbiju, dve osobe poginule

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
BEOGRAD 03. 11. 2010
Tanjug

Zemljotres pogodio centralnu Srbiju, dve osobe poginule



Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su noćas u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,4 po Rihteru, sa epicentrom 10 kilometara severno od Kraljeva, kod sela Vitanovac. Prema prvim informacijama dve osobe su poginule u naselju Grdice kod Kraljeva
s
zemljotres4.jpg


Kako je Tanjugu saopšteno iz Zavoda, intenzitet potresa bio je izmedju 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još nekoliko manjih potresa tokom smirivanja tla.
Kako javljaju dopisnici Tanjuga, zemljotres je uznemirio i stanovnike Kragujevca, Jagodine, Užica, Valjeva... Podrhtavanje tla se osetilo i u drugim gradovima Srbije, uključujući Beograd i Novi Sad.
Zemljotresom je najteže pogođeno Kraljevo. Veliki broj kuća je pretrpeo oštećenja, zidovi su popucali, nameštaj je padao. Veliki broj građana je na ulicama zbog straha od novih potresa. Najveća oštećenja su u naselju Jarčujak. U većem delu grada nema struje i vode, a po ulicama ima polomljenog stakla i šuta koji je otpao sa zidova.


Ministar Dačić na putu za Kraljevo
Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je Tanjugu da je na putu za Kraljevo, najteže pogodjeno noćašnjim zemljotresom

Dačić: Dve osobe su poginule
Dve osobe su poginule u noćašnjem zemljotresu u naselju Grdice kod Kraljeva, potvrdio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. U pitanju je bračni par Natalija i Siniša Tašić. Sin, koji se takođe nalazio u kući, nije teže povređen.
U Kraljevu je povređeno više od 50 ljudi, a jedan mladić je lakše povređen u Beogradu, pošto je u panici skočio sa prvog sprata svoje zgrade.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
I kod nas na sjeveru Crne Gore je jako treslo.

Preživjela sam katastrofalni 1979 g. u Herceg Novom, sinoć sam mislila da sanjam.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
"Snažan zemljotres za ove prostore"


3. novembar 2010. | 05:15 -> 07:43 | Izvor: B92, Beta

12140413474cd0e1e344008563059521_200x250.jpg
(Republički seizmološki zavod)Beograd -- Srbiju je noćas pogodio zemljotres jačine 5,4 stepeni Rihterove skale. Reč je o snažnom zemljotresu za naše uslove, kažu u Republičkom seizmološkom zavodu.

Kako je saopšteno iz Republičkog seizmološkog zavoda, intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, odnosno 5,4 stepeni po Rihteru.

Seizmološki zavod Srbije je saopštio da je u 01:56 sati mreža seizmoloških stanica Srbije registrovala zemljotres magnitude 5,4 jedinica Rihterove skale, 10 kilometara severno od Kraljeva.

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda na Divčibarama Slavica Radovanović izjavila je rano jutros da objekti pri ovakvim udarima obično trpe teška strukturna oštećenja, ne ruše se u potpunosti, ali se urušavaju njihovi delovi, pa se, na žalost, mogu dogoditi i žrtve.

Zemljotres koji je noćas pogodio okolinu Kraljeva je u svetskim razmerama srednje jačine, ali se kod nas on doživljava kao veoma jak, rekla je Radovanovićeva i objasnila da se pri svakom udaru jačem od pet stepena Rihtera struja automatski isključuje.

„Dan će pokazati da štete nisu male, prema preliminarnoj proceni izvedenoj pre nekoliko godinama verovatno da 50 do 100 objekata više neće biti za upotrebu. Može se reći da se ukupna šteta najverovatnije kreće u nivou od milion evra“, kazala je Radovanovićeva.

Ona najveća oštećenja očekuje na kućama duž Zapadne Morave zbog lošeg kvaliteta tla, starih I loše održavnih objekata.

"Poslednji ovakav zemljotres kod nas je zabeležen 1998. godine u Mionici, a ono što posle zemljotresa ovakve jačine može da se očekuje jeste serija manjih, slabijih potresa", rekao je zamenik direktora Republićkog seizmološkog zavoda Branko Dragićević.

Epicentar noćašnjeg zemljotresa bio je u blizini Kraljeva, gde su i dve osobe izgubile život. Potres se osetio u većem delu Srbije, ali i u susednim zemljama.

Rihterova i Merkalijeva skala

Potres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim.

Udar te jačine može teško oštetiti loše izgrađene zgrade u malom području oko epicentra.

Godišnje se u svetu dogodi prosečno 800 zemljotresa te jačine.

Prema Merkalijevoj skali, zemljotres jačine 7 stepeni znači da ljudi imaju problema sa stajanjem, vozači osećaju da im se vozilo trese.

“Neki nameštaj puca. Slabije vezani crepovi padaju sa krova. Oštećenja su manja do srednjih na kvalitetnim objektima, značajna na starim objektima”.

Prvi zemljotres registrovan 1456.

Prvi značajniji zemljotres registrovan na teritoriji Srbije dogodio se 1456. godine i bio je jačine 10 stepeni po Merkalijevoj skali.

Iste jačine su bili i naredni zemljotresi u Srbiji, registrovani u arhivi Geološke službe SAD, 1739. godine, zatim već godinu dana kasnije, 1740. godine, ali i 1755. godine.

1922. godine zemljotres magnitude 6,0 po Rihteru pogodio je Lazarevac, a 5 godina kasnije registrovan je zemljotres od 5,9 stepeni po Rihteru.

Na Kopaoniku, u Brusu, 1978. godine se dogodio zemljotres od 5,7 stepeni po Rihteru.

USGS ima i podatke o zemljotresima u Srbiji 1980. godine (5,8 po Rihteru), 1983. (5,1), 1984. (4,7), 1998. kod Ljiga (5,5 stepeni po Rihteru), a registrovan je i noćašnji zemljotres od 5,4 dtepena po Rihteru.
 
Natrag
Top