Zemičke sa pšeničnim klicama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.032
Zemičke sa pšeničnim klicama

Potrebno:

- 2 jaja (odvojeno žumance i belance)
- 4 kašike ulja (ja koristim maslinovo)
- 1 kafena kašičica meda ili smeđeg šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 1+3/4 šolje mleka
- 2 šolje brašna
- 1 šolja sušenih pšeničnih klica
- 1 prašak za pecivo
po želji, 1/4 šolje suvog grožđa.

Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca sa uljem, medom i solju. Polako dodati mleko, pa brašno, pšenične klice i prašak za pecivo. Dobro umutite, pa dodajte suvo grožđe. Umešajte sneg od belanaca pa još malo mutite. Sipajte smesu u podmazane i pobrašnjene kalupe (kao za mafine) i pecite u rerni zagrejanoj na 150C
oko pola sata. Smesa je dovoljna za 12 zemički.

Napomena:
Probala sam ovaj recept danas, i toplo ga preporučujem svima. Naravno, ja ne bi bila ja da nešto ne promenim. Nisam dodala suvo grožđe, pošto ga u poslednje vreme nešto mnogo ne volim, ali sam dodala malo mlevenog semenja. U mlin za kafu stavila sam po otprilike 2 kafene kašičice lanenog semena, susama i kima, i samlela, pa mlevenu mešavinu dodala u testo.
Velika je šteta što se sve to semenje na kupovnom pecivu stavlja samo za ukras. Dok donesete do kuće, dosta toga ostane u kesi, dok iznesete na sto, ima ga svuda po kuhinji, a i ono što pojedete, organizam ne iskoristi uopšte, nego ga jednostavno izbaci u istom tom obliku. Ne stigne da se rastvori i svari, tako da od njega nemamo ama baš nikakve koristi, a izuzetno je korisno za organizam.
Zato sam počela da praktikujem ovu varijantu, da začine meljem, pa stavljam u testo. Em je testo ukusnije, jer začin konačno možete da osetite, em organizam kaže "hvala". yes3

Prijatno! :)

Natrag