Šta je novo?

Želite da čitate više? Pretvorite tu želju u naviku

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.886
Želite da čitate više? Pretvorite tu želju u naviku

Ponekad nam to koliko vremena provodimo uz knjigu i uživamo u svetovima u koje se upuštamo jednostavno nije dovoljno – želimo da traje duže! Za sve vas knjigoljupce koji imate ovakav problem spremili smo najbolje savete koje nude stručnjaci i okupili ih u jedan tekst.Sa ekspertima i knjigoljupcima smo razgovarali o tome šta možemo da učinimo kako bismo čitanje učinili prijatnijim iskustvom tako da ćemo poželeti da zaista nađemo još više vremena. Neki su govorili o stvaranju posebnog kutka za opuštanje, drugi o vrednosti čitalačkih grupa, a treći o strpljenju koje nam je potrebno da bismo pronašli žanrove i pisce koji nam najviše prijaju.

Alison Luis, stručnjak za upravljanje vremenom i produktivnošću i tvorac treninga „Sedmominutni život“, rekla je da je teško stvoriti naviku (koja uključuje čitanje ili bilo šta drugo) ako u tome ne uživate, ili bar ne cenite usmerenost ka tome.

„Ako ćete da čitate, onda čitajte o stvarima koje volite, koje su vam već zanimljive, nemojte sebi da stvarate prepreku“, rekla je.

Predsednik Američkog udruženja bibliotekara Džim Nil pozvao se na te reči i skrenuo pažnju da su prikazi knjiga dobra početna tačka za određivanje toga koje žanrove i knjige bi trebalo da potražite. Dodao je i da biblioteke nude način da lakše pronađete svoje sklonosti.

„Biblioteka je sredstvo za probanje novih stvari“, rekao je. „Na taj način možete da testirate da li vam se neki autor dopada, a da ne morate da kupite knjigu.“

Ako već znate koji su vam žanrovi omiljeni, ali niste neko ko lako odlučuje šta će sledeće da čita, obratite pažnju na veliku zajednicu na Instagramu poznatu kao „bukstagram“: mesto za prikaze, preporuke i savršene fotografije knjiga koje možete pronaći pod heštegom #bookstagram.

Mete i otvoriti nalog na sajtu Goodreads kako biste mogli da vode evidenciju o tome šta ste čitali ili šta biste čitali. Kada dodate knjige koje ste već pročitali, sajt će vam predložiti naslove slične tematike i time vam pomoći pri odabiru sledećeg štiva.

Kao i sa mnogim ciljevima i odlukama, pokušajte da ne budete prestrogi prema sebi i budite otvoreni za varijacije. Džim Nil nas podseća da ne odbacujemo audio i elektronske knjige. Na kraju, Rima Rašid je zaključila:

„Znam da mnogi ljudi na čitanje gledaju kao na luksuz u ovom vremenu brzog ritma, digitalnom svetu u kome su svi zagledani u ekrane telefona, ali za mene je čitanje isto što i tri neophodna obroka tokom dana. Reč je o dnevnoj navici. Kada mogu, izolujem se i uživam u ’čitalačkoj seansi’. Ali to ne mora nužno da bude roman!“

Ako ste stigli do kraja ovog članka, možete slobodno smatrati da ste odradili deo svog današnjeg čitanja. Svaka čast!

Izvor: Huffpost.com
Prevod: Dragan Matković

(Laguna Bookmarker)
 
Top