Zdravstvo: Tri sindikata održala štrajk upozorenja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Sindikati zdravstva u štrajku
[/h] Izvor: B92



Beograd -- Nekoliko sindikata u zdravstvu održaće danas štrajk upozorenja zbog vladine Uredbe o korektivnim koeficijentima koja predvidja smanjenje plate za 10 odsto.

5579243404fed391034a7e022119401_368x245.jpg

Klinički centar Srbije
Iako je Vlada juče odlučila da odloži primenu Uredbe do 1. oktobra, predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić kaže da odlaganje predstavlja samo "bacanje prašine u oči" zaposlenim u zdravstvu.
Zbog toga će članovi Novog sindikata zdravstva, Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga i Sindikata zdravsta i socijalne zaštite Srbije obustaviti rad na sat vremena, od 11 do 12 sati.

Mrkić za B92 objašnjava da će rad na sat vremena biti obustavljen u skoro svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, a da će centralna protestna manifestacija biti održana u Kliničkom centru Srbije.

"Hteli bi smo da napomenemo korisnicima zdravstvenih usluga, našim pacijentima, da oni neće trpeti jer će upozorenja biti organizovana tako da ne trpi proces pružanja adekvatne zdravstvene zaštite stanovništva, a da se , s druge strane, Vladi Srbije pošalje jedno krajnje jasno i konsekventno upozorenje da više ne dozvoljavamo da se naš profesionalni, socijalni i ekonomski status derogira", kazao je Mrkić.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zdravstvo: Tri sindikata održala štrajk upozorenja












Izvor:
Novosti.rs









Predstavnici tri sindikata zdravstva organizovali su danas jednočasovni protest upozorenja ispred zgrade Kliničkog centra Srbije nezadovoljni materijalnim i socijalnim položajem zaposlenih tražeći da se Uredba o korektivnom koeficijentu stavi van snage.

Protestno okupljanje organizovali su predstavnici, kako tvrde, reprezentativnih sindikata - Novog sindikata Kliničkog centra Srbije, Jedinstvene sindikalne organizacije u toj ustanovi, kao i predstavnici Sindikata zdravstva Sloga.



zivorad-mikic_310x186.jpg



Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić kazao je da su zaposlenima u zdravstvu već smanjenje plate za 36 odsto u odnosu na zarade koje su imali 2008. godine.

"Ne tražimo odlaganje uredbe već njeno ukidanje jer je štetna i diskriminatorna", kazao je Mrkić ukazujući da zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje kadrova i da veliki broj lekara radi prekovremeno kako bi sve postigao.

Taj sindikat traži i potpisivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca čiji je osnivač Republika Srbija. Kako je kazao, ukoliko se u narednom periodu, nakon formiranja vlade ne ispune njihovi zahtevi, sindikati će organizovati masovnija okupljanja ispred zgrade vlade.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije KCS Radmila Obrenović rekla je da da je 250 evra po glavi stanovnika nedovoljno.

Željko Veselinović iz sindikata Sloga kazao je da pacijenti ne ostvaraju na adekvatan način svoja prava i da su zdravstveni radnici nedovoljno plaćeni.
 
Natrag
Top