Šta je novo?

Zdravstvo pred bankrotom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zdravstvo pred bankrotom


Izvor:
B92.net
Prihodi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje znatno su umanjeni pa će prava nekih grupa pacijenata biti smanjena, kaže direktor RFZO.


14513016494fe2b503abaa8882011538_368x245.jpgAleksandar Vuksanović je za list Danas objasnio da se "štednja i racionalno trošenje svakog dinara nameću kao imperativ kako se ne bi urušio čitav sistem"."Fond raspolaže sa 400 miliona evra manje nego 2008. Takođe, te godine je 2,1 milion ljudi u Srbiji bilo prijavljeno na zdravstveno osiguranje kao zaposleno, i poslodavci su za većinu plaćali zdravstveno osiguranje. Danas je zaposlenih 1,6 miliona, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju zdravstveno, što dramatično utiče na prihod Fonda, koji se finansira od doprinosa koje mi kao osiguranici sami uplatimo", kazao je on za Danas.

On dodaje da postoje i nejednakost u ostvarivanju prava između različitih grupa pacijenata.

"Pojedine grupe pacijenata koje su bolje organizovane, podržane od strane struke i javnosti imaju prava na terapije, pomagala, i uopšte lečenje u skladu sa najsavremenijim trendovima svetske medicine, što mi svakako podržavamo, ali isto tako, neke druge, slabo organizovane grupe pacijenata nemaju ni približno takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite. To dovodi do nejednakosti između osiguranika koji bi po nekim moralnim, ali i zakonskim načelima trebalo da imaju jednak ili približno jednak obim prava", kazao je direktor RFZO.
 
Top