Zdravstvo bez izabranih direktora

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Zdravstvo bez izabranih direktora


Izvor: Politika


Beograd -- Više zdravstvenih ustanova u Srbiji umesto direktora, već više meseci, a negde i duže od godinu dana, vode vršioci dužnosti direktora.

17359693824f57214f47db1050363706_368x276.jpg

Zakonski rokovi prošli, čekaju se politički dogovori?

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može trajati duže od šest meseci, piše 'Politika'
Na čelu nekih zdravstvenih ustanova nalaze se direktori kojima je istekao mandat ili koji čekaju odlazak u penziju, a na njihovo mesto se ne imenuju novi direktori.

Mandati su istekli i članovima Upravnog i Nadzornog odbora, ali se novi ne imenuju. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može trajati duže od šest meseci, što je u nekim ustanovama odavno prošlo, kao na primer u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije ili u Kliničkom centru u Nišu.

Povodom ovog problema, u Ministarstvu zdravlja za 'Politiku' je rečeno da ovo ministarstvo "ulaže napore kako bi imenovalo legitimne organe upravljanja, pa se u tom cilju pristupilo imenovanju vršioca dužnosti direktora u ustanovama gde je direktorima istekao mandat, a u međuvremenu nije raspisivan konkurs za direktora, odnosno direktor je u statusu vršioca dužnosti dužem od roka predviđenog zakonom".

Takvo stanje postoji i u Specijalnoj bolnici u Surdulici, Zdravstvenom centru 'Smederevo', Specijalnoj bolnici za interne bolesti 'Mladenovac'.

Ministarstvo zdravlja imenovalo je vršioce dužnosti direktora u ustanovama i zdravstvenim centrima koje su u postupku razdvajanja – u opštim bolnicamau Požarevcu, Loznici, Pirotu i Prokuplju.

Direktori koji su u statusu vršioca dužnosti direktora dužem od zakonskog propisanog roka nisu želeli da javno komentarišu svoj položaj i razloge zašto već nisu imenovani, ali nezvanično kažu da je reč o "političkim razlozima".

Izostanak dogovora između koalicionih partnera, ali i predstojeći izbori, smatraju oni, razlog su zašto se ovaj problem ne rešava.

 
Natrag
Top