Šta je novo?

Zdravstveni radnici traže za 30 odsto veće plate

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Performans ispred Ministarstva zdravlja


Zdravstveni radnici traže za 30 odsto veće plate

Izvor: Blic S.Todorović | 10. 02. 2011. - 12:54h
cat_icn_more.png
18:18h | Foto: M.Šurjanac

Oko 350 članova Novog sindikata zdravstva, mahom iz beogradskih zdravstvenih ustanova, danas je protestvovalo ispred zgrade Ministarstva zdravlja.
115555_lekari-foto-m-surjanac_f.jpg

Performans ispred Ministarstva zdravlja


Svoje nezadovoljstvo niskim primanjima prikazali su kratkim performansom “obdukcija zdravstvenog sistema”, koji je, prema njihovim rečima, odavno preminuo.

Nakon polučasovnog štrajka upozorenja delegacija sindikata uputila se u Ministarstvo zdravlja kako bi im predali svoje zahteve. Od ishoda pregovora zavisiće da li će od ponedeljka, 21. februara, zdravstveni radnici stupiti u generalni štrajk, kada će raditi kao u dane vikenda.

- Ne možemo više da čekamo. Borimo se za danas, za život naših porodica i za dostojanstvo. Očekujemo od novog ministra, ma ko on bio, da nam ne kaže da nema para. Jer ima ih. Nama je dosta više svega, a dva odsto povećanja koliko su nam dali šamar je celoj profesiji - kaže Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

Na protestu su bili zaposleni mahom iz beogradskih ustanova i to iz Kliničkog centra Srbije, Kliničko - bolničkog centra Zvezdara, Bežanijska kosa, Doma zdravlja Zemun i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ovaj sindikat od Ministarstva zdravlja zahteva povećanje zarade zaposlenima za 30 odsto, poštovanje kadrovskih normativa, kao i prijem u radni odnos na neodređeno vreme svih zaposlenih koji rade duže od zakonom predviđenog roka.

Novi sastanak 16.februara

Novi sindikat zdravstva saopštio je danas da će njegov zahtev za povećanje zarada od 30 odsto biti razmatran na sastanku predstavnika ministarstava zdravlja i finansija 16. februara. Predstavnici tog sindikata razgovarali su danas da državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Perišom Simonovićem i pomoćnikom ministra Zoricom Pavlović kojima se obrazložili zahtev za povećanje plata i ukazali da postoje realni izvori finansiranja.
 
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.778
Interesantno je, da se bune oni koji ipak imaju neku platu, a ne bune se oni, koji rade za 15.000,00 din. mesečno...Zašto je to tako? Zato, što su ''javna preduzeća'' u zaštiti države i znaju za ''svoja prava''...Zaposleni u privatom sektoru, ne smeju da se bune, oni nemaju nikakva prava...Ako se bune, sledi otkaz. Kakav nakaradan sistem, po principu ''crnci i belci''...
E sad, plate u javnim preduzećima, zavise uglavnom od poslovanja privrednih preduzeća...A mali procenat proizvodnih preduzeća radi sa profitom i ne može da nadomesti sve ono što je potrebno javnom sektoru....''Igranka tek počinje''...
 
Top