Šta je novo?

Zdravstvena zaštita za svako dete

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zdravstvena zaštita za svako dete
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Republički fond za zdravstveno osiguranje će bez odlaganja, od sutra obezbediti overu knjižica, odnosno pravo na punu zdravstvenu zaštitu za svako dete.

16730208834ffaf939a201d244241792_368x245.jpg

scx.hu
Knjižicu će biti overena i onim mališanima čiji roditelji rade kod poslodavaca koji krše zakon i ne uplaćuju doprinose u zdravstveni fond.
To je danas dogovoreno na sastanku zaštitnika građana Saša Jankovića i direktora Fonda Aleksandra Vuksanovića a s tim se saglasio i ministar zdravlja Zoran Stanković.

"Stanković je potvrdio je Zaštitniku građana svoju saglasnost sa takvim stavom", saopšteno je iz kancleraije Zaštitnika građana.

Istovremeno, nadležni državni organi, pre svega Poreska uprava u Ministarstvu finansija, "moraće bez odlaganja i bez izuzetaka da preduzimaju zakonom propisane mere protiv onih poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju obavezne doprinose".

To moraju da urade jer "u protivnom novca za lečenje svih neće biti dovoljno", upozorava se u saopštenju.

Navodi se i da na takvo postupanje u najboljem interesu dece "upućuju Ustav Srbije, čije se odredbe o ljudskim i manjinskim pravima neposredno primenjuju i Konvencija UN o pravima deteta, čiji je Srbija potpisnik".

Tom konvencijom se utvrđuje obaveza države da obezbedi da ni jedno dete ne bude lišeno prava na zdravstvenu zaštitu po najvišim standardima ostvarivim u toj zemlji, podeseća se u saopstenju.

 
Top